Opis przepisu
Chleb z garnka żeliwnego z chrupiącą skórką to coś przepysznego! Mój mąż (główny tester wszystkich przepisów) powiedział mi dzisiaj, że jak do tej pory to najlepszy chleb jaki mi wyszedł. Także uwierzcie mu na słowo, bo chłopak wie co mówi!
Taka ciepła kromka z samym masłem sprawia, że nie będziesz potrzebować żadnych dodatków w postaci szynki, serków czy warzyw. Ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu w trakcie pieczenia i następnie studzenia się już chleba sprawia, że naprawdę ciężko znosi się to oczekiwanie… Z językiem na brodzie stoisz przy piekarniku i tylko współczujesz sąsiadom, którzy wracają głodni z pracy (ja mam piekarnik blisko drzwi wejściowych, więc tymi pięknymi zapachami kuszę sąsiadów na korytarzu- no taka ze mnie zła sąsiadka)!
Domowy chleb z garnka tym razem wzbogaciłam dużą garścią sezamu, ale możecie go zastąpić innymi ziarnami: np. czarnuszka, pestki dyni itp. Nawet prażona cebulka się tu fajnie sprawdzi! Ważne jest odpowiednie wyrobienie chleba i czas na jego wyrastanie. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste.
Zanim zabierzesz się za wykonanie tego chleba, polecam najpierw przeczytać cały przepis wraz z wszystkimi krokami. Starałam się wszystko dokładnie opisać dodając sporo zdjęć krok po kroku, żebyście nie mieli problemu z jego przygotowaniem.
Przepis na: Chleb z garnka
Składniki:
- 650 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub pszennej tortowej
- 10 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 400 ml letniej wody
- 1 czubata łyżka miękkiego masła
- 12 g soli
- opcjonalnie garść sezamu, maku, pestek dyni lub czarnuszki
Zobacz również:
Jak upiec chleb z garnka?
Krok 1
W przypadku świeżych drożdży – do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W przypadku drożdży instant:
Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną chlebową (ja użyłam 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 oraz 150 g mąki pszennej tortowej). Dodajemy cukier (1 łyżeczka), letnią wodę (ok 400 ml), drożdże instant (10 g), miękkie masło (1 czubata łyżka) oraz sól (12 g).
Wyrabiamy ciasto za pomocą robota planetarnego przez około 7 minut na małych obrotach. Jednak równie dobrze możecie zagniatać ciasto ręcznie na blacie kuchennym. Odstawiamy ciasto na 5 minut.
Krok 2
Krok 3
W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4
Krok 5
Formujemy kulę i wkładamy ją do wspomnianego zwykłego garnka.
Krok 6
Nagrzewamy właściwy garnek żeliwny z pokrywką. Wkładamy pusty garnek żeliwny do nagrzanego piekarnika (temp. 210 stopni) na 20 minut.
Krok 7
PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę.
Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyjmujemy z garnka żeliwnego. Studzimy na kratce.
Komentarze
Czy można upiec taki chleb w garnku ze stali?
Ja piekę chleb albo w keksówce albo w garnku żeliwnym. Kupując garnki powinna Pani doczytać czy nadają się one do włożenia i pieczenia w piekarniku 🙂
Chlebek wyszedł przepyszny
Cieszę się 🙂
Chlebek wyszedl przepyszny …
Bardzo się cieszę, że smakuje 🤗