Chleb pszennyChleby na drożdżachKanapkiKanapki na śniadanieKuchnia polskaKuchnie świataPieczywoPrzekąskiŚniadanie

Chleb z garnka

Chleb z garnka żeliwnego z chrupiącą skórką to coś przepysznego! Mój mąż (główny tester wszystkich przepisów) powiedział mi dzisiaj, że jak do tej pory to najlepszy chleb jaki mi wyszedł. Także uwierzcie mu na słowo, bo chłopak wie co mówi!

Taka ciepła kromka z samym masłem sprawia, że nie będziesz potrzebować żadnych dodatków w postaci szynki, serków czy warzyw. Ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu w trakcie pieczenia i następnie studzenia się już chleba sprawia, że naprawdę ciężko znosi się to oczekiwanie… Z językiem na brodzie stoisz przy piekarniku i tylko współczujesz sąsiadom, którzy wracają głodni z pracy (ja mam piekarnik blisko drzwi wejściowych, więc tymi pięknymi zapachami kuszę sąsiadów na korytarzu- no taka ze mnie zła sąsiadka)!

Domowy chleb z garnka tym razem wzbogaciłam dużą garścią sezamu, ale możecie go zastąpić innymi ziarnami: np. czarnuszka, pestki dyni itp. Nawet prażona cebulka się tu fajnie sprawdzi! Ważne jest odpowiednie wyrobienie chleba i czas na jego wyrastanie. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste.

Zanim zabierzesz się za wykonanie tego chleba, polecam najpierw przeczytać cały przepis wraz z wszystkimi krokami. Starałam się wszystko dokładnie opisać dodając sporo zdjęć krok po kroku, żebyście nie mieli problemu z jego przygotowaniem.

Przepis na: Chleb z garnka

 Przygotowanie:  80 min  Pieczenie: 45-50 min  Łącznie: 125 min

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub pszennej tortowej
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 400 ml letniej wody
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 12 g soli
  • opcjonalnie garść sezamu, maku, pestek dyni lub czarnuszki

Jak upiec chleb z garnka?

składniki na ciasto na chleb z garnka
Krok 1 

Jeśli używamy drożdży instant to nie musimy robić rozczynu.

W przypadku świeżych drożdży – do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

W przypadku drożdży instant:

Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną chlebową (ja użyłam 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 oraz 150 g mąki pszennej tortowej). Dodajemy cukier (1 łyżeczka), letnią wodę (ok 400 ml), drożdże instant (10 g), miękkie masło (1 czubata łyżka) oraz sól (12 g).

Wyrabiamy ciasto za pomocą robota planetarnego przez około 7 minut na małych obrotach. Jednak równie dobrze możecie zagniatać ciasto ręcznie na blacie kuchennym. Odstawiamy ciasto na 5 minut.


ciasto na chleb z gara
Krok 2 

Po tym czasie dorzucamy ziarna – w moim przypadku większa garść sezamu, ale możecie zastąpić czarnuszką, pestkami dyni, słonecznikiem czy makiem. Ponownie wyrabiamy przez przynajmniej 2-3 minuty. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.


wyrastanie ciasta
Krok 3 

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


wyrośnięte ciasto na chleb z gara
Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wyrabiamy przez chwilkę na lekko oprószonym mąką blacie.


ciasto na chleb pszenny z garnka
Krok 5 

Przygotowujemy normalny garnek do gotowania, który lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia (to sprawia, że łatwiej przenieść chleb za pomocą papieru do gorącego garnka żeliwnego). Ten garnek musi mieć podobną średnicę do garnka żeliwnego, w którym będziemy piec chleb!

Formujemy kulę i wkładamy ją do wspomnianego zwykłego garnka.


Ciasto na chleb z garnka
Krok 6 

Odstawiamy na 20-30 minut do podrośnięcia. Przykrywamy ściereczką (po tym czasie wierzch nacinamy za pomocą ostrego noża).

Nagrzewamy właściwy garnek żeliwny z pokrywką. Wkładamy pusty garnek żeliwny do nagrzanego piekarnika (temp. 210 stopni) na 20 minut.


Chleb z garnka żeliwnego
Krok 7 

Wyciągamy gorący garnek żeliwny (uważać żeby się nie poparzyć!). Przekładamy chleb chwytając za krańce papieru do pieczenia ze zwykłego garnka do tego żeliwnego. Przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 30 minut (przykryty pokrywką). Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut.

PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyjmujemy z garnka żeliwnego. Studzimy na kratce.


Chleb z garnka

Przepis na chleb z garnka żeliwnego

Chleb pszenny z garnka

Chleb z garnka

Chleb pszenny z garnka

Chleb z garnka przepis

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 209

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Chleb z garnka przepis

Przepis na chleb z garnka jest naprawdę prosty i jestem przekonana, że jak raz spróbujesz taki bochenek to już żaden sklepowy chlebek nie będzie Ci smakować 🙂 Czas przygotowania to niestety około dwóch godzin, ale zdecydowana większość czasu (ok. 100 minut) potrzebna jest na wyrośnięcia ciasta i do pieczenia. Przepis na chleb z garnka zaczynamy od przygotowania rozczynu i odkładamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min. Następnie dodajemy do rozczynu z mąkę pszenną (ewentualnie możesz skorzystać z innej, np. z mąki żytniej), cukier, masło, sól oraz 2 szklanki ciepłej wody. Całość wyrabiamy przez 7 minut i odstawiamy do wyrośnięcia na pięć minut.

Następnie dodajemy ziarna, wyrabiamy ponownie przez chwilę i odstawiamy na 60 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do zwykłego garnka. W tym czasie wkładamy nasz garnek z pokrywką (lub naczynie żaroodporne) na 20-30 min do piekarnika, aby się nagrzał. Następnie do gorącego naczynia dajemy nasze ciasto na chlebek i pieczemy pod przykryciem przez 30 min. Jeżeli nie mamy pokrywki to możemy użyć folii aluminiowej. Następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy chlebek bez pokrywki jeszcze około 20 min.

Chleb pszenny z garnka

Ostatnio coraz częściej sama piekę chleby w swoim piekarniku. Chleb pszenny z garnka jest naprawdę przepyszny i ma wszystko co powinien mieć prawdziwy chleb. Zaczęłam go przygotowywać, ponieważ coraz częściej byłam niezadowolona z chlebów kupowanych w sklepach czy piekarniach. W sklepie często pieczywo jest niesmaczne i chemiczne, dlatego próbowałam kupować chlebek z lokalnych piekarnik rzemieślniczych. Niestety mimo tego, że były pyszne to najczęściej na drugi dzień były już twardawe, dlatego sama wzięłam się za pieczenie. Już za pierwszym razem gdy upiekłam chleb pszenny z garnka, zrozumiałam że będę sięgać po kupcze pieczywo tylko w ostateczności. Świeżo upieczony chleb z garnka wychodzi naprawdę pyszny i nawet w najmniejszym stopniu nie ustępuje tym z piekarni. Dodatkowo jest miękki przez 2-3 dni i właściwie zawsze zdążę go zjeść zanim stanie się twardy 🙂

Chleb z garnka żeliwnego

Ostatnio do pieczenia chleba wykorzystuję garnek żeliwny i jestem zachwycona tą metodą! W garnku żeliwnym można wypiekać zarówno chleby drożdżowe, jak i te na zakwasie. Trzeba jednak przed pieczeniem zwrócić uwagę jak nasz garnek wygląda. Często producenci montują plastikowe lub drewniane elementy, które mają uchronić nas przed dotknięciem rozgrzanego żeliwa (np. plastikowy czubek od pokrywki). To oczywiście wygodne rozwiązanie, ale jeżeli mamy dać garnek do piekarnika, to wszystkie elementy oprócz żeliwnych powinny zostać usunięte. Na szczęście z reguły są przymocowane za pomocą śrubki, dlatego łatwo można się tych elementów pozbyć za pomocą zwykłego śrubokręta.

Back to top button