
Szybki placek z borówkami amerykańskimi jest naprawdę przepyszny! Wychodzi wilgotne i pięknie się kroi. To proste do przygotowania ciasto z borówkami znika z talerzy w oka mgnieniu.
Ciasto z borówkami
Uwielbiam domowe ciasta z owocami. Takie nie za słodkie, lecz w sam raz. Właśnie taki jest ten placek z borówkami. Ja użyłam świeżych borówek amerykańskich, lecz równie dobrze możecie użyć mrożonych, tylko najpierw należy je rozmrozić na sitku, a później delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną (wystarczy płaska łyżka mąki).
Ciasto jogurtowe z borówkami
Pamiętaj, że aby wykonać prawidłowe ciasto jogurtowe z borówkami należy wcześniej wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki. To bardzo ważne, aby uniknąć typowego zakalca (niestety w ciastach jogurtowych jest to dość częste jeśli nie postępuje się zgodnie z przepisem).
Jeżeli masz ochotę na podobne, jagodowe przepisy to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na jagodzianki, które cieszą się na moim blogu bardzo dużą popularnością. Polecam także sernik z jagodami i białą czekoladą czy pierogi z jagodami.
Przepis na: Szybki placek z borówkami
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45-50 min
Łącznie: 60 min
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180g)
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 340g)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
Dodatkowo:
- 200 g borówek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Placek z borówkami – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Jajka (trzy większe np. w rozmiarze L) miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną.
Miksujemy najlepiej przez minimum 5 minut.
Wlewamy delikatnie olej (1/2 szklanki) i miksujemy tylko przez chwilkę. Dodajemy jogurt naturalny (330g, koniecznie musi być w temp. pokojowej), mąkę pszenną (340g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.
Do foremki o wymiarach 18×30 cm wlewamy ciasto.
Równomiernie układamy borówki. Piec około 40- 45 minut w temp. 180 stopni (do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Dziekuje za ten prosty I szybki przepis szukalam cos na szybko i prosto upiec z dwoma 3letnimi dziewczynkami :). Dzialo sie ale udalo ciasto wyszlo szybko I super a wiekrzosc robily 3 latki ja pomagalam I nie wyszedl sakalec bo sie troche balam. Zamiast oleju ktory niestety juz ciezko kupic dalam roztopione maslo I tez wyszlo, dziewczyny lubia dzem dorzucily tez 🙂 . Ciasto bylo mieciutkie I pyszne zniklo do wieczora.
Super! Bardzo cieszę się, że wyszło i że smakowało 🙂 Pozdrowienia dla dziewczynek! 🙂
Przepyszne ciasto. Super, ze tak dokladnie opisujesz swoje przepisy. Wszystko mi wychodzi za pierwszym razem. Pozdrawiam Weronika.
Zrobiłam z rozmrożonymi borówkami i też wyszło pyszne 🙂 wszystkie kolezanki z pracy chciały ode mnie ten przepis tak im smakowało :))
Wczoraj je upiekłam. Jak dla mnie było odrobinę mało słodkie, może przez to, że miałam rozmrożone lekko kwaśne borówki. Ale ogólnie ciacho super!
Jakie to ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste…. Jak dla mnie 10/10! 🙂
Eh zakalec. Jedyna roznica to fakt ze nie da sie tych składników wymieszac ‘delikatnie’. Maka tworzy grudki wiec trochę trzeba pomieszac.
Wczoraj upiekłam ciasto z tego przepisu, wyszło miękkie i puszyste ale musialam dać mniej mąki, gdybym dała wszystko pewnie ciasto wyszłoby twarde, musi być masa gęsta ale nie tak gęsta żeby ciężko było wymieszać dokładnie mąkę. Dodam jeszcze ze mąkę dodawałam małymi porcjami, przesiewając za każdym razem.
A inne ciasta jogurtowe Ci wychodzą? Mi kiedyś w każdym placku z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego wychodził zakalec, bo uzylam np. zimnych jajek lub za długo mieszałam… Ten przepis jest bardzo dobry i piekłam tego placka już dwa razy, więc widocznie coś źle zostało przez Ciebie zrobione.
czy lekko rozmrożone borówki również by się sprawdziły?