CiastaCiasta jogurtoweCiasta z owocamiSłodkości

Szybki placek z borówkami

Szybki placek z borówkami amerykańskimi jest naprawdę przepyszny! Wychodzi wilgotne i pięknie się kroi. To proste do przygotowania ciasto z borówkami znika z talerzy w oka mgnieniu.

Ciasto z borówkami

Uwielbiam domowe ciasta z owocami. Takie nie za słodkie, lecz w sam raz. Właśnie taki jest ten placek z borówkami. Ja użyłam świeżych borówek amerykańskich, lecz równie dobrze możecie użyć mrożonych, tylko najpierw należy je rozmrozić na sitku, a później delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną (wystarczy płaska łyżka mąki).

Ciasto jogurtowe z borówkami

Pamiętaj, że aby wykonać prawidłowe ciasto jogurtowe z borówkami należy wcześniej wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki. To bardzo ważne, aby uniknąć typowego zakalca (niestety w ciastach jogurtowych jest to dość częste jeśli nie postępuje się zgodnie z przepisem).

Jeżeli masz ochotę na podobne, jagodowe przepisy to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na jagodzianki, które cieszą się na moim blogu bardzo dużą popularnością. Polecam także sernik z jagodami i białą czekoladą czy pierogi z jagodami.

Przepis na: Szybki placek z borówkami

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45-50 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180g)
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 340g)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego

Dodatkowo:

  • 200 g borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Placek z borówkami – przepis krok po kroku:

ciasto jogurtowe
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!

Jajka (trzy większe np. w rozmiarze L) miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną.


ciasto z jagodami
Krok 2 

Miksujemy najlepiej przez minimum 5 minut.


placek z borówkami
Krok 3

Wlewamy delikatnie olej (1/2 szklanki) i miksujemy tylko przez chwilkę. Dodajemy jogurt naturalny (330g, koniecznie musi być w temp. pokojowej), mąkę pszenną (340g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka).  


wilgotne ciasto z borówkami
Krok 4

Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.


szybkie ciasto z borówkami
Krok 5

Do foremki o wymiarach 18×30 cm wlewamy ciasto.

Równomiernie układamy borówki. Piec około 40- 45 minut w temp. 180 stopni (do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


placek z borówkami

placek z borówkami

placek z borówkami

placek z borówkami

ciasto borówkowe

przepis na ciasto z borówkami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 98

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
2 miesięcy temu

Dziekuje za ten prosty I szybki przepis szukalam cos na szybko i prosto upiec z dwoma 3letnimi dziewczynkami :). Dzialo sie ale udalo ciasto wyszlo szybko I super a wiekrzosc robily 3 latki ja pomagalam I nie wyszedl sakalec bo sie troche balam. Zamiast oleju ktory niestety juz ciezko kupic dalam roztopione maslo I tez wyszlo, dziewczyny lubia dzem dorzucily tez 🙂 . Ciasto bylo mieciutkie I pyszne zniklo do wieczora.

Weronika
4 miesięcy temu

Przepyszne ciasto. Super, ze tak dokladnie opisujesz swoje przepisy. Wszystko mi wychodzi za pierwszym razem. Pozdrawiam Weronika.

H.
4 miesięcy temu

Zrobiłam z rozmrożonymi borówkami i też wyszło pyszne 🙂 wszystkie kolezanki z pracy chciały ode mnie ten przepis tak im smakowało :))

Luiza
7 miesięcy temu

Wczoraj je upiekłam. Jak dla mnie było odrobinę mało słodkie, może przez to, że miałam rozmrożone lekko kwaśne borówki. Ale ogólnie ciacho super!

Kasia
7 miesięcy temu

Jakie to ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste…. Jak dla mnie 10/10! 🙂

tyg
8 miesięcy temu

Eh zakalec. Jedyna roznica to fakt ze nie da sie tych składników wymieszac ‘delikatnie’. Maka tworzy grudki wiec trochę trzeba pomieszac.

Domi
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  tyg

Wczoraj upiekłam ciasto z tego przepisu, wyszło miękkie i puszyste ale musialam dać mniej mąki, gdybym dała wszystko pewnie ciasto wyszłoby twarde, musi być masa gęsta ale nie tak gęsta żeby ciężko było wymieszać dokładnie mąkę. Dodam jeszcze ze mąkę dodawałam małymi porcjami, przesiewając za każdym razem.

Kasia
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  tyg

A inne ciasta jogurtowe Ci wychodzą? Mi kiedyś w każdym placku z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego wychodził zakalec, bo uzylam np. zimnych jajek lub za długo mieszałam… Ten przepis jest bardzo dobry i piekłam tego placka już dwa razy, więc widocznie coś źle zostało przez Ciebie zrobione.

Milena Głodowska
10 miesięcy temu

czy lekko rozmrożone borówki również by się sprawdziły?

Ciasto z jagodami

Uwielbiam wypieki z sezonowymi owocami! Borówki amerykańskie i jagody to świetny dodatek do wielu ciast, które są przez wszystkich uwielbiane. Ciężko im się oprzeć. W końcu kto nie kocha ciasta z owocami? Myślę, że nie ma takich osób. Przynajmniej ja takich nie znam! Ciasto z jagodami lub borówkami to idealny wypiek na weekend czy po prostu jako coś słodkiego do kawy, bez jakiejkolwiek okazji. Domowy placek z jagodami jest najlepszy… Uwielbiam gdy jest jeszcze ciepły, a owoce soczyste. Jeśli szukasz podobnych, mocno jagodowych przepisów to koniecznie wypróbuj moje jagodzianki, które są hitem na blogu! Bardzo lubię także sernik z jagodami i białą czekoladą. Jeżeli szukasz przepisu na lekki, słodki obiad czy deser to wypróbuj pierogi z jagodami.

Ciasto jogurtowe z jagodami

Domowe ciasto jogurtowe z jagodami to wypiek naprawdę doskonały. Bardzo prosty do przygotowania i ekspresowy. Uwielbiam je zarówno piec jak i jeść. To banalnie łatwe ciasto jogurtowe z borówkami zawsze znika z talerzy w oka mgnieniu. Ciężko oprzeć się dokładce. Moje wilgotne ciasto z borówkami nie wymaga jakichś większych zdolności kulinarnych. Każdy sobie z nim poradzi bez jakichkolwiek trudności. Myślę, że to będzie fajny wypiek, z którym poradzą sobie nawet dzieci czy nastolatkowie.

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Ciasto z borówkami amerykańskimi czy jagodami można wzbogacić moją sprawdzoną, maślaną kruszonką do ciasta. Ja jednak wolę to ciacho w takiej postaci, jakiej przedstawiłam je w tym wpisie. Ciasto z borówką amerykańską wychodzi puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Bardzo ładnie się kroi! Koniecznie wypróbuj moje szybkie ciasto z borówkami, które z pewnością wyjdzie Ci już za pierwszym razem. Pamiętaj żeby trzymać się dokładnie przepisu i wyciągnąć składniki dużo szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Back to top button