Szybki placek z borówkami

4.7/5 (327 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 50 min pieczenia

Ciasto z borówkami przepis

Opis przepisu

Szybki placek z borówkami amerykańskimi jest naprawdę przepyszny! Wychodzi wilgotny i pięknie się kroi. To proste do przygotowania ciasto z borówkami znika z talerzy w okamgnieniu.

Ciasto z borówkami

Uwielbiam domowe ciasta z owocami. Takie nie za słodkie, lecz w sam raz. Właśnie taki jest ten placek z borówkami. Ja użyłam świeżych borówek amerykańskich, lecz równie dobrze możecie użyć mrożonych, tylko najpierw należy je rozmrozić na sitku, a później delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną (wystarczy płaska łyżka mąki).

Ciasto jogurtowe z borówkami – jak uniknąć zakalca?

Pamiętaj, że aby wykonać prawidłowe ciasto jogurtowe z borówkami należy przestrzegać kilku ważnych kwestii, aby uniknąć typowego zakalca (niestety w ciastach jogurtowych jest to dość częste jeśli nie postępuje się zgodnie z przepisem):

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – zdarza się, że pomijacie krok wyjęcia jogurtu z lodówki i ogrzania go do pokojowej temperatury. Niestety, krótki okres 15-30 minut nie wystarczy. Warto wyjąć składniki przynajmniej 2 godziny wcześniej, a sam jogurt otworzyć.
  • Miska oraz wszystkie używane sprzęty kuchenne powinny być całkowicie suche i w temp. pokojowej. Tyle co umyta miska z kropelkami wody też może doprowadzić do zakalca.
  • Unikaj dodawania zbyt dużej ilości owoców, ponieważ mogą wypuścić zbyt dużo soku.
  • Ja preferuję używanie świeżych owoców. W przypadku braku takiej możliwości, zamrożone owoce trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku, i pozostawić do momentu, aż osiągną temperaturę pokojową. Upewnij się, że owoce nie są wilgotne, gdyż w przeciwnym razie ciasto może opaść. Przed daniem na ciasto oprósz je płaską łyżką mąki ziemniaczanej.
  • Mieszaj mikserem tylko jajka i cukier na początku, a później resztę składników mieszaj delikatnie, przez krótki czas, korzystając z trzepaczki lub łyżki. Ciasta z maślanką, jogurtem czy kefirem nie tolerują zbyt długiego mieszania.

Jeżeli masz ochotę na podobne, jagodowe przepisy to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na jagodzianki, które cieszą się na moim blogu bardzo dużą popularnością. Polecam także sernik z jagodami i białą czekoladą czy pierogi z jagodami.

Przepis na: Szybki placek z borówkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180 g)
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 110 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 340 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego

Dodatkowo:

  • 200 g borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Wyślij emailem

Placek z borówkami – przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto jogurtowe

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Jajka (trzy większe np. w rozmiarze L) miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną.


Krok 2

ciasto z jagodami

Miksujemy najlepiej przez minimum 5 minut.


Krok 3

placek z borówkami

Wlewamy delikatnie olej (1/2 szklanki) i miksujemy tylko przez chwilkę. Dodajemy jogurt naturalny (330 g, koniecznie musi być w temp. pokojowej), mąkę pszenną (340 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka).  


Krok 4

wilgotne ciasto z borówkami

Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki (już nie używamy miksera) jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 5

szybkie ciasto z borówkami

Do foremki o wymiarach 18×30 cm wlewamy ciasto.

Równomiernie układamy umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego borówki (200 g). Nie wbijamy ich do środka ciasta, same opadną podczas pieczenia. Piec około 40- 45 minut w temp. 180 stopni (do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


placek z borówkami

placek z borówkami

placek z borówkami

placek z borówkami

ciasto borówkowe

przepis na ciasto z borówkami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 327

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
47 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
10 dni temu

Dzień dobry,
Czy zamiast gęstego jogurtu mogę dodać maślanke w połączeniu z jogurtem homogenizowanym?

Aleksandra
Aleksandra
27 dni temu

Ciasto proste, tanie i przepyszne. Tyle w temacie 🙂

Ania
Ania
29 dni temu

Wygląda pysznie,a gdybym chciala je polać np białą czekoladą zmniejszyć ilość cukru?

Darka
Darka
8 miesięcy temu

Ja robiłam taki sam przepis ale z truskawkami mrożonymi. Nie wyszedł mi przypięłk mi się od spodu cały czarny chyba wina papieru do pieczenia jakaś tandeta albo wina piekarnika nie wiem czy się nie pasuje bo kiedyś dym mi z niego poszedł.

Natalia
Natalia
8 miesięcy temu

Pyszne ❤️ Nie lubię robić ciast jogurtowych, bo często kończyłam z zakalcem. Chyba udało się odczarować ten temat 🫶🏻 Warto trzymać się przepisu i wskazówek.

IMG_8968.jpeg
Kasia
Kasia
10 miesięcy temu

Super placek, fajnie że szybki i łatwy 🙂 polecam zrobić go z malinami i kruszonką 😋☺️

Magda
Magda
10 miesięcy temu

Przepyszne to ciasto! Pierwszy raz robiłam i wyszło 🙂 ale wyciągnęłam wszystko z lodówki na kilka godzin przed zrobieniem ciasta! Dziękuje za przepis 🙂

IMG_8026.jpeg
Karina
Karina
11 miesięcy temu

Przepyszne ciasto !🥰 Az się dziwię ze pięknie urósł doczytałam dopiero później po zmieszaniu wszystkich składników aby wcześniej wyciągnąć z lodówki. Ja wyciągnęłam chłodny jogurt od razu przeczytając krok po kroku składniki . Oczywiście dodałam trochę więcej mąki i o jedno jajko gdyż mam inną wielkość formy być może to spowodowało ze tak pięknie wyrósł. Pozdrawiam i polecam ten przepis ! Szybki i pyszny!🥧🍽

20230810_134432.jpg
Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu

Dzień dobry,
Mnie nie wyszło. Jajka I jogurt 3h poza lodówką. Mikser użyłam w 1 kroku I po dodaniu oleju. Po wsypaniu sypkich produktów użyłam łyżki do mieszania. Borówki wysuszone I nie wciskałam je w ciasto. Nie dałam za dużo w porównaniu ze zdjęciem z Pani przepisu.
Pozdrawiam

20230806_173246.jpg
Monika
Monika
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jak widzę, że może robić się zakalec, to trzymam dłużej niż w piekarniku niż zalecane i faktycznie wychodzą te ciasta. Dzisiaj próbuję z Pani przepisu.

Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Nigdy nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia. Czy to ciasto piekła Pani przy wykorzystaniu funkcji góra – dół czy termoobieg? Ja skorzystałam z góra-dół. Czy po zakończeniu pieczenia powinnam uchylić drzwiczki? Nie wiem co innego mogło wpłynąć na pojawienie się zakalca 🙁

Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Nie pamiętam. Dziś znowu zrobiłam. Temperatura 180 na 45 min. Znów zakalec. Składniki-jogurt I jajka ponad 3h poza lodówką. Ledwo co wymieszałam olej po zrobieniu jajek I cukru, a łyżką resztę składników tak wolno mieszałam I delikatnie jakbym nie wiem co mieszała.. dałam o połowę mniej borówek….dla mnie to już ciasto bez borówek, jak mam parę tylko… 🙁

20230812_154545.jpg
Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Magdalena

Tak wyglądało ciasto jak dodałam sypkie składniki….takie bąbelki powinny się pojawić na wierzchu?

20230812_131520.jpg
Anna
Anna
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dokończę jednak moją przygodę z ciastem jogurtowym😉….za czwartym razem udane👍…Tym razem nie użyłam w ogóle miksera… wszystkie składniki do miski i wymieszane widelcem do połączenia składników ….wyszło😊

Omomom
Omomom
11 miesięcy temu

Całe ciasto zniknęło w 2 godziny, nowy rekord 🤣🤣🤣

Pina
Pina
11 miesięcy temu

Dzięki za cenne rady, jak zawsze pychotka 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Domi
Domi
11 miesięcy temu

Jak komuś wychodzi z tego przepisu zakalec, to znaczy, że nieuważnie go przeczytał. Wiem co mówię, bo sama jestem pierdoła i nie wyjęłam 2 godziny wcześniej, tylko 15 minut wcześniej 😂 Jak kolejnym razem zrobiłam tak jak powinnam, to ciasto wyszło ideolo. ❤️

Ania
Ania
11 miesięcy temu

Pani Asiu, trafiłam do Pani przez przypadek z polecenia teściowej i chciałam się pochwalić, że to moje 5 ciasto z Pani bloga i każde wyszło i było pyszne ❤️❤️ Dziękuję bardzo za dokładne opisanie każdego przepisu! W życiu bym nie powiedziała, że będą mi wychodzić ciasta jogurtowe 😀

Klaudia
Klaudia
11 miesięcy temu

Zrobiłam, wyszło pyszne ❤️ Z resztą jak wszystkie Pani przepisy 🙂

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

W składnikach jest podana jedną płaska łyżka proszku do pieczenia, w krokach do wykonania 1 łyżeczka – której wersji się trzymać?

Magda
Magda
2 lat temu

Dziekuje za ten prosty I szybki przepis szukalam cos na szybko i prosto upiec z dwoma 3letnimi dziewczynkami :). Dzialo sie ale udalo ciasto wyszlo szybko I super a wiekrzosc robily 3 latki ja pomagalam I nie wyszedl sakalec bo sie troche balam. Zamiast oleju ktory niestety juz ciezko kupic dalam roztopione maslo I tez wyszlo, dziewczyny lubia dzem dorzucily tez 🙂 . Ciasto bylo mieciutkie I pyszne zniklo do wieczora.

Domi
Domi
2 lat temu

Wczoraj upiekłam ciasto z tego przepisu, wyszło miękkie i puszyste ale musialam dać mniej mąki, gdybym dała wszystko pewnie ciasto wyszłoby twarde, musi być masa gęsta ale nie tak gęsta żeby ciężko było wymieszać dokładnie mąkę. Dodam jeszcze ze mąkę dodawałam małymi porcjami, przesiewając za każdym razem.

Weronika
Weronika
2 lat temu

Przepyszne ciasto. Super, ze tak dokladnie opisujesz swoje przepisy. Wszystko mi wychodzi za pierwszym razem. Pozdrawiam Weronika.

H.
H.
2 lat temu

Zrobiłam z rozmrożonymi borówkami i też wyszło pyszne 🙂 wszystkie kolezanki z pracy chciały ode mnie ten przepis tak im smakowało :))

Luiza
Luiza
2 lat temu

Wczoraj je upiekłam. Jak dla mnie było odrobinę mało słodkie, może przez to, że miałam rozmrożone lekko kwaśne borówki. Ale ogólnie ciacho super!

Kasia
Kasia
2 lat temu

Jakie to ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste…. Jak dla mnie 10/10! 🙂

Milena Głodowska
Milena Głodowska
3 lat temu

czy lekko rozmrożone borówki również by się sprawdziły?

Ciasto z jagodami

Uwielbiam wypieki z sezonowymi owocami! Borówki amerykańskie i jagody to świetny dodatek do wielu ciast, które są przez wszystkich uwielbiane. Ciężko im się oprzeć. W końcu kto nie kocha ciasta z owocami? Myślę, że nie ma takich osób. Przynajmniej ja takich nie znam! Ciasto z jagodami lub borówkami to idealny wypiek na weekend czy po prostu jako coś słodkiego do kawy, bez jakiejkolwiek okazji. Domowy placek z jagodami jest najlepszy… Uwielbiam gdy jest jeszcze ciepły, a owoce soczyste. Jeśli szukasz podobnych, mocno jagodowych przepisów to koniecznie wypróbuj moje jagodzianki, które są hitem na blogu! Bardzo lubię także sernik z jagodami i białą czekoladą. Jeżeli szukasz przepisu na lekki, słodki obiad czy deser to wypróbuj pierogi z jagodami.

Ciasto jogurtowe z jagodami

Domowe ciasto jogurtowe z jagodami to wypiek naprawdę doskonały. Bardzo prosty do przygotowania i ekspresowy. Uwielbiam je zarówno piec jak i jeść. To banalnie łatwe ciasto jogurtowe z borówkami zawsze znika z talerzy w oka mgnieniu. Ciężko oprzeć się dokładce. Moje wilgotne ciasto z borówkami nie wymaga jakichś większych zdolności kulinarnych. Każdy sobie z nim poradzi bez jakichkolwiek trudności. Myślę, że to będzie fajny wypiek, z którym poradzą sobie nawet dzieci czy nastolatkowie.

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Ciasto z borówkami amerykańskimi czy jagodami można wzbogacić moją sprawdzoną, maślaną kruszonką do ciasta. Ja jednak wolę to ciacho w takiej postaci, jakiej przedstawiłam je w tym wpisie. Ciasto z borówką amerykańską wychodzi puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Bardzo ładnie się kroi! Koniecznie wypróbuj moje szybkie ciasto z borówkami, które z pewnością wyjdzie Ci już za pierwszym razem. Pamiętaj żeby trzymać się dokładnie przepisu i wyciągnąć składniki dużo szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

RozwińZwiń