Opis przepisu
Domowe ciasto na maślance jest bardzo pulchniutkie, mięciutkie i wilgotne. Dodatek świeżych owoców i maślanej kruszonki stanowi świetne wykończenie tego ciacha.
Ciasto na maślance z owocami
W tym przepisie użyłam truskawek, borówek i jabłka, ale jeśli chcesz to możesz je zastąpić morelami, brzoskwiniami, bananami, porzeczkami czy malinami. Wybór zależy tylko i wyłącznie od Was.
Cały przepis na to ciasto z maślanką opisałam dość szczegółowo. Jestem pewna, że wyjdzie Wam równie smaczne jak mi!
Przepis na: Ciasto na maślance
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale może być też większa o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Jak uniknąć zakalca?
Niestety ciasta z dodatkiem maślanki, jogurtu naturalnego czy kefiru są narażone na powstanie zakalca. Dostaję czasem wiadomości w mediach społecznościowych czy w komentarzach pod przepisem – “Zrobiłam wszystko według przepisu, a wyszedł zakalec…” – niestety już z doświadczenia wiem, że jednak coś musiało pójść po drodze inaczej. To naprawdę bardzo prosty wypiek, wystarczy się jedynie trzymać podstawowych zasad:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej – często zapominacie o szybszym wyciągnięciu maślanki z lodówki, a w 15-30 minut ona nie nabierze temperatury pokojowej. Najlepiej wyjąć je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
- Nie powinno się dodawać zbyt dużej ilości owoców, ponieważ mogą wlecieć w głąb ciasta lub puścić zbyt dużą ilość soku.
- Korzystam raczej z samych świeżych owoców, a jak nie ma innej opcji to te z lodówki trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku i poczekać aż nabiorą temperatury pokojowej. Nie mogą być też wilgotne, ponieważ ciasto wtedy opadnie.
- Miksujemy tylko na samym początku jajka z cukrem, a później mieszamy już bardzo delikatnie i przez krótki czas za pomocą trzepaczki czy nawet łyżki – ciasta z dodatkiem maślanki czy jogurtu nie lubią zbyt długiego mieszania.
- Zwykle posypuję owoce skrobią ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar soku z owoców podczas pieczenia.
- Piekarnik powinien być już nagrzany do docelowej temperatury w momencie wkładania do niego ciasta. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika przez czas określony w przepisie.
Składniki:
Ciasto:
- 4 małe jajka (lub 3 duże)
- 130 g cukru
- 30 g cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
- 250 ml maślanki naturalnej
- 130 g oleju
- 380 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej lub krupczatki
- 60 g cukru
- 60 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 100 g borówek amerykańskich
- 150 g truskawek
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Zobacz również:
Ciasto na maślance przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki.
Ciasto na maślance zaczynamy od zmiksowania jajek (4 małe lub 3 duże) z cukrem (130 g) i cukrem waniliowym (30 g). Używamy miksera (najlepiej miksować na jego wysokich obrotach).
Miska i końcówki od miksera mają być czyste, suche.
Krok 2
Na tym etapie już nie będziemy korzystać z miksera tylko z trzepaczki.
Krok 3
Wlewamy małym strużkiem olej (130 g) oraz maślankę (250 ml). Mieszamy dosłownie przez kilka sekund za pomocą trzepaczki.
Krok 4
Dodajemy mąkę pszenną np. tortową (380 g, najlepiej gdy będzie przesiana) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki).
Krok 5
Krok 6
Na jej spodzie umieściłam papier do pieczenia. Z kolei boki foremki lekko natłuściłam i oprószyłam odrobiną mąki pszennej.
Ciasto przekładamy do tortownicy.
Krok 7
Przygotowałam sobie w misce świeże truskawki (150 g, raczej nie korzystam z mrożonych), te większe przekroiłam na połówki lub ćwiartki, małe zostały w całości. Dodałam także borówki (100 g) i pokrojone w kostkę małe jabłko.
W ciastach jogurtowych czy z dodatkiem kefiru, maślanki – zwykle posypuję owoce skrobią ziemniaczaną.
Krok 8
Polecam Wam wykonać ekspresową, maślaną kruszonkę do ciasta. Jednak jeśli tylko chcecie to możecie z niej zrezygnować i udekorować ciasto samymi owocami. Wsypujemy mąkę (120 g), cukier (60 g) i zimne masło (60 g) do miski, a następnie używając palców łączymy i rozcieramy wszystkie składniki aż powstaną drobne kawałki ciasta (trwa to około minuty).
Krok 9
Posypujemy równomiernie kruszonkę.
Ciasto na maślance pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do tzw. suchego patyczka. Jeśli używasz termoobiegu to wystarczy obniżyć temperaturę o 10 stopni.
Od razu wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy do przestudzenia i dopiero wtedy kroimy. Koniecznie pochwal się swoim ciastem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
A do tego ciacha zimna lemoniada będzie pasować idealnie – koniecznie wypróbujcie mój przepis na pyszną, orzeźwiającą lemoniadę.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie zobacz moje CIASTA Z OWOCAMI.
Komentarze
Ciasto wyśmienite. Należy sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone. W moim przypadku piekłam dłużej dodatkowe 10 minut z termoobiegiem. Dodałam też mniejszą ilość cukru. Bardzo dziękuję za przepis. Na pewno powrócę. 😊🌞🫐🍑🍒🍓
Ekstra wyszło 😍 Niestety każdy piekarnik piecze troszeczkę inaczej, więc czasami faktycznie trzeba zmodyfikować delikatnie czas pieczenia 🙂 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowało! ❤️
Bardzo smaczne i szybkie ciasto. Robiłam z samymi truskawkami i kruszonką. W tym tygodniu zrobię ponownie, może tym razem z innymi owocami. Polecam!
cieszę się 🙂
Ciasto pyszne, robiłam juz drugi raz.
Wygląda super! 🙂 dzięki wielkie za dodanie zdjęcia
Pyszny 🥰 zrobiłam na kefirze bo nie miałam maslanki w domu. Wyszło mega smaczne. Użyłam większą blaszkę dlatego jest niski. Zakalca nie ma 😁
Brawo! Następnym razem proszę jednak piec kilka minut krócej, bo widzę, że spód za bardzo przypieczony 🙂 Wtedy też wyjdzie fajniejsza konsystencja ciasta, będzie bardziej wilgotne. Pozdrawiam 🙂
Ciasto typu “jak u babci”, dla mnie na taki zwykły dzień do kawki jest ok 🙂 zmniejszyłam standardowo ilość cukru, ale to tylko moje preferencje 😛 wyszło smaczne, lekki zakalec, ale wiem co następnym razem poprawić żeby było jeszcze lepiej. Jest miękkie, wilgotne, cudownie pachnie – po prostu pycha 🙂
Niezmiernie miło mi to czytac 🙂 Na pierwszy raz wyszło ok, nastepnym razem może warto chwilkę dłużej piec o kilka minut 🙂
Mi wychodzi idealny zakalec
W takim razie coś zostało niestety źle zrobione. Czy zapoznała się Pani ze wskazówkami na początku przepisu dotyczących zasad przygotowania tego typu ciast?
Faktycznie, jeżeli robisz tak jak w podanej ścieżce postępowania, nie da się zepsuć. Zrobiłem dwa za jednym razem, wyszły super… razem z dziećmi pękamy z przejedzenia 😉 Pozdrawiamy Autorkę !
Pięknie się prezentuje! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i miły komentarz ❤️ Również pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków z pociechami! 🙂
Ja zamiast maslanki dałam kefir
Super wyszło! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie 🙂
Po raz kolejny robiłam, ale z borowkami 🤗
Super wyszło 🙂
Pyszny! Wczoraj robiłam go pierwszy raz, ale nie dodałam truskawek, bo nigdzie nie mogłam dostać 🙈🤦♀️ dodałam rabarbar i jabłka 😁
Bardzo się cieszę, że smakuje 😍 Z rabarbarem i jabłkami też pycha 🙂 Ciasto jest na tyle uniwersalne, że niemal każde owoce będą pasować 🙂
Dokładnie, każdy owoc pasuje do tego pysznego ciasta, na drugi dzień ciasto też rewelacja miękkie i puszyste do tego nie suche!
To prawda, ciasto długo zachowuje świeżość, to jego wielki atut 🙂
Przepyszne 🥰
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤
Ciasto jest doskonałe, puszyste i wilgotne. Ja zrobiłam z malinami i borówkami. Wskazówki zamieszczone w przepisie gwarantują, że ciasto się uda 😉
Piękne wyszło! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!