Opis przepisu
Szarlotka królewska bez pieczenia to przepyszne ciacho, które jest banalnie proste do przygotowania. W klasycznej wersji szarlotki królewskiej, którą mam na blogu używam jasnego biszkoptu na spód, a tutaj podłużne biszkopty jak do tiramisu. Wierzch udekorowałam podprażonymi płatkami migdałowymi oraz polewą czekoladową.
Warstwa soczystych jabłek świetnie pasuje do delikatnej masy śmietankowej. Ten deser sprawdzi się świetnie w upalne dni, ale równie dobrze można je przygotowywać przez cały rok. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Szarlotka królewska bez pieczenia
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 16 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Masa jabłkowa:
- 800 g jabłek (waga po obraniu)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml wrzątku
Masa śmietankowa:
- 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
- 150 ml wrzątku
- 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone lub serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 140 g podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki płatków migdałowych
Zobacz również:
Szarlotka królewska bez pieczenia przepis krok po kroku:
Krok 1
Szarlotka królewska to ciasto warstwowe, które tym razem wykonałam na podłużnych biszkoptach jak do tiramisu. Jeśli wolisz to przygotuj jasny biszkopt – tutaj znajdziesz klasyczną wersję tego ciasta klik>>.
Masa jabłkowa
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.
Jabłka (niecały kilogram) obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Równie dobrze możesz je pokroić w małą kosteczkę. Przekładamy do garnka z nieprzywierającą powierzchnią i smażymy na małym lub średnim ogniu. Co chwilkę mieszamy. Polewamy sokiem z cytryny (łyżeczka), mieszamy i po 5 minutach zdejmujemy z ognia.
Krok 2
Do garnka wlewamy rozpuszczone we wrzątku galaretki. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy jabłka lekko przestygną to możemy włożyć je do lodówki. To przyspieszy proces tężenia galaretek. Jednak trzeba uważać, żeby masa jabłkowa całkiem nie stężała.
Na dno foremki układamy warstwę podłużnych biszkoptów. Moja w rozmiarze 16 x 32 cm.
Krok 3
Na biszkopty nakładamy masę jabłkową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut (aby jabłka całkiem stężały).
Krok 4
Masa śmietankowa
Galaretki cytrynowe (1 i 1/2 sztuki) rozpuszczamy we wrzątku (150 ml). Odkładamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę 30 lub 36% miksujemy z cukrem pudrem (2 nieco czubate łyżki) i mascarpone (250 g, można zastąpić serkiem homogenizowanym waniliowym).
Krok 5
Krok 6
Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 7
Masę śmietankową nakładamy na masę jabłkową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do momentu stężenia górnej warstwy.
Krok 8
W malutkim rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy śmietankę kremówkę (około 50 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno pokrojoną białą czekoladę (100 g). Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Szarlotka królewska bez pieczenia gotowa! Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Ciasta z jabłkami
Zachęcam także do wypróbowania moich innych ciast z jabłkami. Dużą popularnością na blogu cieszy się jabłecznik stracciatella, puszysty jabłecznik oraz szarlotka z bezą i kruszonką.
Komentarze
Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia i na pewno zrobię . Dziękuję za przepis.
Super 🙂
Czy ciasto nie jest zbyt kwaśne?😊
W ogóle nie jest kwaśne 🙂
Przepis prosty i do tego ciasto jest pyszne 😉Polecam 😉
Ciacho wygląda super! 🙂
A czy mogą być jabłka prażone ze słoika? Własnej roboty
tak 🙂