Szarlotka królewska bez pieczenia

4.6/5 (89 ocen)
Szarlotka królewska bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzą o pysznej, domowej szarlotce, ale nie chcą włączać piekarnika. Składa się z warstwy biszkoptów, jabłek z galaretką, masy śmietankowej z mascarpone i białej czekolady z podprażonymi migdałami na wierzchu. Coś pysznego!

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 3h

Szarlotka królewska bez pieczenia

Opis przepisu

Szarlotka królewska bez pieczenia to przepyszne ciacho, które jest banalnie proste do przygotowania. W klasycznej wersji szarlotki królewskiej, którą mam na blogu używam jasnego biszkoptu na spód, a tutaj podłużne biszkopty jak do tiramisu. Wierzch udekorowałam podprażonymi płatkami migdałowymi oraz polewą czekoladową.

Warstwa soczystych jabłek świetnie pasuje do delikatnej masy śmietankowej. Ten deser sprawdzi się świetnie w upalne dni, ale równie dobrze można je przygotowywać przez cały rok. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Szarlotka królewska bez pieczenia

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 16 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek (waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml wrzątku

Masa śmietankowa:

  • 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
  • 150 ml wrzątku
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone lub serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 140 g podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Wyślij emailem

Szarlotka królewska bez pieczenia przepis krok po kroku:


Krok 1

Szarlotka królewska to ciasto warstwowe, które tym razem wykonałam na podłużnych biszkoptach jak do tiramisu. Jeśli wolisz to przygotuj jasny biszkopt – tutaj znajdziesz klasyczną wersję tego ciasta klik>>.

Masa jabłkowa

Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.

Jabłka (niecały kilogram) obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Równie dobrze możesz je pokroić w małą kosteczkę. Przekładamy do garnka z nieprzywierającą powierzchnią i smażymy na małym lub średnim ogniu. Co chwilkę mieszamy. Polewamy sokiem z cytryny (łyżeczka), mieszamy i po 5 minutach zdejmujemy z ognia. 


Krok 2

Do garnka wlewamy rozpuszczone we wrzątku galaretki. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy jabłka lekko przestygną to możemy włożyć je do lodówki. To przyspieszy proces tężenia galaretek. Jednak trzeba uważać, żeby masa jabłkowa całkiem nie stężała.

Na dno foremki układamy warstwę podłużnych biszkoptów. Moja w rozmiarze 16 x 32 cm.


Krok 3

Na biszkopty nakładamy masę jabłkową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut (aby jabłka całkiem stężały).  


Krok 4

Masa śmietankowa

Galaretki cytrynowe (1 i 1/2 sztuki) rozpuszczamy we wrzątku (150 ml). Odkładamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę 30 lub 36% miksujemy z cukrem pudrem (2 nieco czubate łyżki) i mascarpone (250 g, można zastąpić serkiem homogenizowanym waniliowym).


Krok 5

Gdy masa zacznie się robić sztywna, wtedy wlewamy tężejącą galaretkę.


Krok 6

Miksujemy tylko do połączenia się składników. 


Krok 7

Masę śmietankową nakładamy na masę jabłkową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do momentu stężenia górnej warstwy.  


Krok 8

Szarlotka królewska bez pieczenia

W malutkim rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy śmietankę kremówkę (około 50 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno pokrojoną białą czekoladę (100 g). Odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Szarlotka królewska bez pieczenia gotowa! Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Ciasta z jabłkami

Zachęcam także do wypróbowania moich innych ciast z jabłkami. Dużą popularnością na blogu cieszy się jabłecznik stracciatella, puszysty jabłecznik oraz szarlotka z bezą i kruszonką.


Szarlotka królewska bez pieczenia

Szarlotka królewska bez pieczenia

Szarlotka

Szarlotka królewska bez pieczenia

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 89

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
23 dni temu

Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia i na pewno zrobię . Dziękuję za przepis.

Maria
Maria
24 dni temu

Czy ciasto nie jest zbyt kwaśne?😊

Magdalena
Magdalena
28 dni temu

Przepis prosty i do tego ciasto jest pyszne 😉Polecam 😉

5DB090D2-83E2-465C-AFC9-AB1F81C22C95
Ela
Ela
1 miesiąc temu

A czy mogą być jabłka prażone ze słoika? Własnej roboty