Śniadanie

Budyniowe racuchy na maślance

Puchate racuchy na maślance to najlepszy pomysł na śniadanie na słodko. W taki dzień jak dziś, czyli Dzień Ojca to genialna propozycja na śniadanie czy kolację dla Waszego taty! Po takim pysznym posiłku świat od razu pojawi się uśmiech na jego twarzy! Szczególnie gdy dostanie takie pyszne racuchy na maślance od własnych dzieci, które przygotują je samodzielnie!

Budyniowe racuchy na maślance są genialne! Dodatek sypkiego budyniu waniliowego zdecydowanie podkreśla ich smak. Do tego tak pięknie pachną… Coś pysznego!

Do ciasta dodałam śliwki w syropie, która nadała genialny smak moim racuchom. Pochodzi ze sklepu Manufaktura Wielkopolska i sprawdza się fantastycznie do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników czy ciast. Te powidła śliwkowe wytworzone są z jednej z najstarszych odmian śliwek Węgierek, które charakteryzują się słodko cierpkawym smakiem. Priorytetem firmy Manufaktura Wielkopolska jest tradycja i wierność regionalnym recepturom, dzięki czemu stworzyli śliwkę w syropie – powidła bez grama konserwantów, czyli takich jak za dawnych lat.

Przepis na: Budyniowe racuchy na maślance

  Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 12

Składniki :

Racuchy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo do podania:


Jak zrobić racuchy na maślance?

Wykonanie:

Korzystamy ze szklanki o pojemności 250 ml. Składniki powinny być w temp. pokojowej.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do wysokiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę przez minimum 3 minuty.
Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sypki budyń, cukier puder, maślankę, żółtka i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ubite białka i lekko mieszamy za pomocą łyżki.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, nakładamy za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwracamy na drugą stronę każdego racucha za pomocą łopatki. Smażymy po 2 minutki z każdej strony na bardzo małym ogniu (najlepiej pod przykryciem). Po ich przygotowaniu możesz je lekko oprószyć cukrem pudrem i zaserwować ze śliwką w syropie czy świeżymi owocami. Smacznego!


racuchy na maślance

racuchy na maślance

placki na maślance

placki na maślance

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button