Chleb na drożdżach z ziarnami, a do tego masełko i dobra wędlina… To zapowiedź kanapki doskonałej! Przyznaję, że naprawdę lubię piec domowe chleby. Po pierwsze smakują mi one bardziej niż te ze sklepu, wychodzą taniej, a co najważniejsze nie są tak nafaszerowane spulchniaczami.
Przepis na chleb na drożdżach
Ten chleb pszenny na drożdżach warto wzbogacić dużą ilością ziaren – świetnie pasuje do pieczywa sezam, czarnuszka, pestki dyni, ziarna słonecznika, mak, siemię lniane itp. Jeśli tylko macie ochotę to można też do niego dodać np. suszone pomidory i chleb będzie w smaku jeszcze ciekawszy!
Przepis na: Chleb na drożdżach z ziarnami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Ciasto:
- 580 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 50 g miękkiego masła
- 300 ml letniej wody
- opcjonalnie 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżka soli
- dowolne ziarna – u mnie 1 czubata łyżka: sezamu, słonecznika, pestek dyni
Zobacz również:
Chleb na drożdżach przepis krok po kroku:
Krok 1
Rozczyn:
Do miseczki kruszmy świeże drożdże (20 g), a także dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) i letnią wodę (50 ml).
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Jeśli tak się nie stało, to ewidentnie znaczy, że został źle przygotowany – mogła być za wysoka temperatura wody lub nieświeże drożdże.
Krok 3
Ciasto właściwe:
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 580 g), miękkie masło (50 g), letnią wodę (300 ml) oraz wyrośnięty rozczyn. Czasami dodaję także łyżkę miodu płynnego. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie przez około 5-7 minut.
Krok 4
Krok 5
Ponownie wyrabiamy przez 5-7 minut na małych obrotach robota.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.
PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.
Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki i papieru do pieczenia. Studzimy na kratce.
Chleb na drożdżach polecam przechowywać w lnianej siatce lub nawet najzwyklejszej czystej reklamówce – oczywiście gdy już będzie całkowicie przestudzony.
Szukasz innych przepisów na domowe pieczywo? W takim razie polecam wypróbować bułeczki śniadaniowe, chleb domowy czy moją ulubioną chałkę z kruszonką.
Komentarze
Zrobiłam. Drożdże suche, łyżka miodu mąka typu 650, szklana brytfanna… kiepski piekarnik… PYCHA!!! W pewnym momencie musiałam tylko przykryć piekący się chleb z wierzchu arkuszem papieru do pieczenia, żeby się nie przypalił. Oczywiście bez termoobiegu.
Bardzo się cieszę, że posmakował 😍 Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Czy ziaren dać każdych po 1 łyżce, czy tylko 1 łyżkę w sumie?
Ja akurat dałam po łyżce każdego 🤗
Czy mogę chleb upiec w naczyniu żaroodpornym takim szklanym? Wtedy piec pod przykryciem czy bez? 🙂
Można ale bez przykrycia 🙂
Czy mogę pomieszać mąki,czyli 290g mąki chlebowej i 290g orkiszowej jasnej,jeśli tak czy muszę coś zmienić w przepisie?Dziękuję
Jasne, można wymieszać pół na pół 🙂 Sama tak czasem robię.