Opis przepisu
Własnoręcznie zrobiona, ciepła chałka drożdżowa – czy może być coś lepszego na śniadanie czy kolację?! Wątpię! Jest bardzo smaczna, mięciutka i puchata.
Chałka
Ta chałka drożdżowa została przygotowana na bazie drożdży świeżych. Ciasto jest wyrabiane dość długo (najczęściej korzystam z robota planetarnego, jednak równie dobrze można to zrobić ręcznie). Za to smak upieczonej chałki wynagrodzi Wam ten trud jej wykonania. Smakuje świetnie zaraz po upieczeniu, ale także drugiego czy trzeciego dnia. Dłużej nigdy się u mnie nie uchowała, więc nie wskażę Wam ile czasu najdłużej poleży i czy będzie w dalszym ciągu smaczna.
Przechowuję chałkę, czy inne domowe pieczywo w lnianej torebce. Nawet zawinięcie jej w folię spożywczą czy w najzwyklejszą reklamówkę sprawi, że nie stanie się ona czerstwa na drugi dzień.
Na blogu mam także nieco inny przepis na chałkę (klik) – z użyciem drożdży suchych (instant). Tamta receptura jest delikatnie inna, łatwiejsza do wyrobienia ręcznie. Oba przepisy są jednak bardzo smaczne i godne wypróbowania!
Przepis na: Chałka drożdżowa
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 50 ml letniego mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 70 g cukru białego
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
Zobacz również:
Chałka drożdżowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Ta chałka drożdżowa jest z użyciem drożdży świeżych. Jeśli chcesz użyć drożdży instant (suchych) to zobacz ten wpis (chałka KLIK).
Rozczyn drożdżowy
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (25 g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (1 czubata łyżka) oraz letnie mleko (ok. 50 ml, nie może to być zbyt gorące mleko, bo ono zabije drożdże i niestety ciasto nam nie wyrośnie). Rozczyn mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Krok 3
Krok 4
Do miski wsypujemy mąkę (560 g), a także dodajemy letnie mleko (150 ml), miękkie masło (100 g), sól (szczypta), rozczyn drożdżowy i ubite jajka z cukrem.
Krok 5
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 6
Krok 7
Uderzamy ciasto dłonią, wyciągamy je z miski i dzielimy na równe 3 lub 4 części.
Jeśli podzielicie ciasto na 3 części to formujecie chałkę jak klasyczny warkocz z włosów. Można go później ułożyć na dużej blaszce (ja zawsze piekę chałki na takiej dołączonej do zestawu piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli boicie się, że Wasza chałka wyjdzie brzydka, niekształtna to równie dobrze można zapleść warkocz i upiec ją w keksówce.
Krok 8
Ja robię chałkę od lat z czterech części. Formuję sobie równej długości wałeczki, sklejam ich końce i robię warkocz tak jak na tym filmiku – klik. To bardzo prosty sposób formowania chałki, a ona po upieczeniu wygląda naprawdę efektownie.
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Chałka drożdżowa smakuje świetnie z maślaną kruszonką. Jednak nie jest ona tak naprawdę obowiązkowa jeśli za nią nie przepadacie.
Żeby zrobić kruszonkę to wystarczy wymieszać mąkę (100 g), cukier (50 g) i masło (50 g). Rozrobić lekko dłonią i posypać wierzch chałki.
Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ma być ładnie rumiana.
Komentarze
Wyszły mi dwie ogromne chałki! Następnym razem zrobię 3 mniejsze. Smak wspaniały, nie rozumiem przepisów na chałkę bez jajek/żółtek. Mimo rozładowanej wagi kuchennej, wyszło wszystko idealnie, poza ilością kruszonki, ale chyba muszę zrobić kolejne chałki a kruszonka poczeka 🙂
Super, cieszę się 🙂
Pierwszy raz piekłam chałkę i z tego przepisu wyszła przepyszna – delikatna, maślana z nutą wanilii. Nawet na drugi dzień jest wspaniała. Bardzo udany przepis i na pewno do powtórzenia tylko następnym razem zrobię 2 bo wyszła mi gigantyczna 😅
Ekstra 😍 Faktycznie wyszła spora, ale jak to mówią “dobrego nigdy nie za wiele” 😅 Bardzo się cieszę, że posmakowała! ❤️
Ciacho meeeega! Pyszne a zarazem delikatne!
Cieszę się 🙂
A ja mam pytanie czy można sobie przygotować wieczorem a wstawić do piekarnika rano? 😁
Można spróbować 🙂
Chałka pycha! przepis rewelacja, łatwy. A do tego “gigant” 🙂 przynajmniej wszyscy się najedli. Następnym razem spróbuję z tego przepisu zrobić dwie mniejsze.
Jak to mówią, dobrego nigdy nie za wiele 😅 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu! ♥️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków! 🙂
Witam a czy dodaje Pani roztopione masło czy w kawałku?
Witam, w kawałku, ale w temp. pokojowej, dlatego napisałam miękkie masło 🙂
Mój sprawdzony przepis nagle przestał działać, wypróbowałam ten, jest rewelacyjny. Ja dzielę ciasto na dwie nierówne części, z obu robie warkocze, ten mniejszy nakładam na większy i wypieka się megaśna chałka
Wow jak pięknie wyrośnięta chałka 🙂
Najlepsza chałka!
Cieszę się 🙂
Rewelacja przepis 🫶🏼❤️
Piękna chałka 🙂
super przepis! Wyszła idealna.
Cieszę się, że smakowała 🙂
Chałka pyszna. Często korzystam z przepisów Pani Asi i zawsze wszystko wychodzi.
Idealnie wyszło 🙂 dziękuję ślicznie za zdjęcie!
Moja pękła z dumy 😆a taka była piękna przed włożeniem do pieca
Oooo pychotka 🙂
Pierwszy raz robiłam,i jest bardzo dobra. Uważam że na pierwszy raz to udała mi się,na pewno zrobię ja jeszcze 😋😋😋
Jak na pierwszy raz, to wyszła rewelacyjnie ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Fantastyczny przepis ! Chałka wyszła przepyszna 😍
Bardzo się cieszę, że tak smakuje 😍😍
Moja pierwsza, przepyszna ☺️♥️
Wow, pięknie się prezentuje! 😍 Wyszła nawet ładniejsza niż moja, aż nie chce się wierzyć, że pierwsza ❤️ bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Dziękuję 😘🤗 Robiłam tak jak pokazano na filmiku ☺️
Cieszę się, że się przydał 🤗
Wyszła bardzo dobra, super urosła;)
No piękna!
Najlepsza! Robiona już kilka razy. Polecam.
Rewelacja <3 Dzięki wielkie za zdjęcie!
Pycha!
Piękna wyszła! ❤️❤️ Smacznego 🙂
Chałka wychodzi obłędna🙂 najlepszy przepis 😊
Rewelacyjne ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂
Jezu….jaka ona jest pyszna ! Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia… 🙂
Mimo że jestem na diecie nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować ! Rewelacyjna ,mięciutka i pachnąca ! Polecam wszystkim!
No to bardzo miło mi to czytac 🙂 A co najwazniejsze – jesli jest dobrze wyrobione ciasto to taka chałka polezy spokojnie kilka dni i bedzie dalej mieciutka 🙂
Moja pierwsza chałka z Pani przepisu. Przepyszna, wyszła idealnie
Bardzo się cieszę, że smakowała i udała się za pierwszym razem ❤️
Z przepisu na chałke wychodzą równie smaczne bułeczki 😉
To prawda ❤️
Pyszniutka i w mig znika ze stołu
Idealna!
Chałaka pyszna 😊
Bardzo łatwy przepis
bardzo dziękuję <3
Czy chałka wyjdzie na suchych drożdżach? Jeśli tak to jak przeliczyć świeże na suche?
Oczywiście, wystarczy jedno opakowanie 7g 🙂