Chałka drożdżowa

4.8/5 (227 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 20 min pieczenia

Chałka drożdżowa

Opis przepisu

Własnoręcznie zrobiona, ciepła chałka drożdżowa – czy może być coś lepszego na śniadanie czy kolację?! Wątpię! Jest bardzo smaczna, mięciutka i puchata.

Chałka

Ta chałka drożdżowa została przygotowana na bazie drożdży świeżych. Ciasto jest wyrabiane dość długo (najczęściej korzystam z robota planetarnego, jednak równie dobrze można to zrobić ręcznie). Za to smak upieczonej chałki wynagrodzi Wam ten trud jej wykonania. Smakuje świetnie zaraz po upieczeniu, ale także drugiego czy trzeciego dnia. Dłużej nigdy się u mnie nie uchowała, więc nie wskażę Wam ile czasu najdłużej poleży i czy będzie w dalszym ciągu smaczna.

Przechowuję chałkę, czy inne domowe pieczywo w lnianej torebce. Nawet zawinięcie jej w folię spożywczą czy w najzwyklejszą reklamówkę sprawi, że nie stanie się ona czerstwa na drugi dzień.

Na blogu mam także nieco inny przepis na chałkę (klik) – z użyciem drożdży suchych (instant). Tamta receptura jest delikatnie inna, łatwiejsza do wyrobienia ręcznie. Oba przepisy są jednak bardzo smaczne i godne wypróbowania!

Przepis na: Chałka drożdżowa

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 ml letniego mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g cukru białego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
Wyślij emailem

Chałka drożdżowa przepis krok po kroku:


Krok 1

bułki przepis

Ta chałka drożdżowa jest z użyciem drożdży świeżych. Jeśli chcesz użyć drożdży instant (suchych) to zobacz ten wpis (chałka KLIK).

Rozczyn drożdżowy

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (25 g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (1 czubata łyżka) oraz letnie mleko (ok. 50 ml, nie może to być zbyt gorące mleko, bo ono zabije drożdże i niestety ciasto nam nie wyrośnie). Rozczyn mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.  


Krok 3

Jajko oraz 3 żółtka ubijamy na jasną pianę wraz z cukrem białym (70 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (20 g). To powinno zająć około 3-4 minuty.

 


Krok 4

Do miski wsypujemy mąkę (560 g), a także dodajemy letnie mleko (150 ml), miękkie masło (100 g), sól (szczypta), rozczyn drożdżowy i ubite jajka z cukrem.


Krok 5

Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut na małych obrotach robota (lub ręcznie). Po tym czasie odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.  


Krok 6

Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 7

Uderzamy ciasto dłonią, wyciągamy je z miski i dzielimy na równe 3 lub 4 części.

Jeśli podzielicie ciasto na 3 części to formujecie chałkę jak klasyczny warkocz z włosów. Można go później ułożyć na dużej blaszce (ja zawsze piekę chałki na takiej dołączonej do zestawu piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli boicie się, że Wasza chałka wyjdzie brzydka, niekształtna to równie dobrze można zapleść warkocz i upiec ją w keksówce.


Krok 8

Ja robię chałkę od lat z czterech części. Formuję sobie równej długości wałeczki, sklejam ich końce i robię warkocz tak jak na tym filmiku – klik.  To bardzo prosty sposób formowania chałki, a ona po upieczeniu wygląda naprawdę efektownie.


Krok 9

Uformowaną chałkę przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10-15 minut, aby nieco podrosła. 


Krok 10

Smarujemy ją z wierzchu roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. 


Krok 11

Kruszonka do ciast

Chałka drożdżowa smakuje świetnie z maślaną kruszonką. Jednak nie jest ona tak naprawdę obowiązkowa jeśli za nią nie przepadacie.

Żeby zrobić kruszonkę to wystarczy wymieszać mąkę (100 g), cukier (50 g) i masło (50 g). Rozrobić lekko dłonią i posypać wierzch chałki.

Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ma być ładnie rumiana. 


Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa przepis

chałka z kruszonką

chałka z kruszonką

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 227

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
52 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mal
Mal
1 miesiąc temu

Wyszły mi dwie ogromne chałki! Następnym razem zrobię 3 mniejsze. Smak wspaniały, nie rozumiem przepisów na chałkę bez jajek/żółtek. Mimo rozładowanej wagi kuchennej, wyszło wszystko idealnie, poza ilością kruszonki, ale chyba muszę zrobić kolejne chałki a kruszonka poczeka 🙂

chalka
Magdalena
Magdalena
2 miesięcy temu

Pierwszy raz piekłam chałkę i z tego przepisu wyszła przepyszna – delikatna, maślana z nutą wanilii. Nawet na drugi dzień jest wspaniała. Bardzo udany przepis i na pewno do powtórzenia tylko następnym razem zrobię 2 bo wyszła mi gigantyczna 😅

IMG_3403
Madzia
Madzia
5 miesięcy temu

Ciacho meeeega! Pyszne a zarazem delikatne!

Ania
Ania
6 miesięcy temu

A ja mam pytanie czy można sobie przygotować wieczorem a wstawić do piekarnika rano? 😁

Magdalena
Magdalena
7 miesięcy temu

Chałka pycha! przepis rewelacja, łatwy. A do tego “gigant” 🙂 przynajmniej wszyscy się najedli. Następnym razem spróbuję z tego przepisu zrobić dwie mniejsze.

Ewa
Ewa
7 miesięcy temu

Witam a czy dodaje Pani roztopione masło czy w kawałku?

Monika
Monika
8 miesięcy temu

Mój sprawdzony przepis nagle przestał działać, wypróbowałam ten, jest rewelacyjny. Ja dzielę ciasto na dwie nierówne części, z obu robie warkocze, ten mniejszy nakładam na większy i wypieka się megaśna chałka

IMG_20240126_153033157
Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Najlepsza chałka!

Dominika
Dominika
8 miesięcy temu

Rewelacja przepis 🫶🏼❤️

IMG_0368
Paulina
Paulina
9 miesięcy temu

super przepis! Wyszła idealna.

1704397686754
Edyta
Edyta
10 miesięcy temu

Chałka pyszna. Często korzystam z przepisów Pani Asi i zawsze wszystko wychodzi.

20231119_123346.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Moja pękła z dumy 😆a taka była piękna przed włożeniem do pieca

inbound1065407132447485565.jpg
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Pierwszy raz robiłam,i jest bardzo dobra. Uważam że na pierwszy raz to udała mi się,na pewno zrobię ja jeszcze 😋😋😋

1000000378.jpg
Joanna
Joanna
1 rok temu

Fantastyczny przepis ! Chałka wyszła przepyszna 😍

Monika
Monika
1 rok temu

Moja pierwsza, przepyszna ☺️♥️

IMG_20230603_130739.jpg
Monika
Monika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 😘🤗 Robiłam tak jak pokazano na filmiku ☺️

Karolina
Karolina
1 rok temu

Wyszła bardzo dobra, super urosła;)

IMG_20230408_101127_copy_477x636.jpg
Monika Głowacka
Monika Głowacka
1 rok temu

Najlepsza! Robiona już kilka razy. Polecam.

20230329_212108.jpg
Natalia
Natalia
1 rok temu

Pycha!

20230301_171737.jpg
Beata
Beata
1 rok temu

Chałka wychodzi obłędna🙂 najlepszy przepis 😊

20230301_184535.jpg
Manuela
Manuela
1 rok temu

Jezu….jaka ona jest pyszna ! Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia… 🙂
Mimo że jestem na diecie nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować ! Rewelacyjna ,mięciutka i pachnąca ! Polecam wszystkim!

Edyta
Edyta
1 rok temu

Moja pierwsza chałka z Pani przepisu. Przepyszna, wyszła idealnie

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Z przepisu na chałke wychodzą równie smaczne bułeczki 😉

IWON
IWON
1 rok temu

Pyszniutka i w mig znika ze stołu

inbound6435575551721082955.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Chałaka pyszna 😊
Bardzo łatwy przepis

inbound2686322316461015991.jpg
Marta Szwedt
Marta Szwedt
4 lat temu

Czy chałka wyjdzie na suchych drożdżach? Jeśli tak to jak przeliczyć świeże na suche?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Marta Szwedt

Oczywiście, wystarczy jedno opakowanie 7g 🙂

Przepis na chałkę drożdżową

Chałka drożdżowa nie jest wcale trudna do zrobienia, lecz trzeba chwilkę odczekać. Jest to ciasto drożdżowe i musi wyrosnąć, dlatego samo przygotowanie zajmuje nam ok. 10 min., a czekanie aż urośnie i pieczenie ponad półtorej godziny. Nie mniej jednak warto uzbroić się w cierpliwość, bo chałka drożdżowa jest przepyszna!

Chałka drożdżowa przepis doskonały

Po wypróbowaniu kilku przepisów, znalazłam w końcu przepis doskonały na chałkę drożdżową 🙂 Po upieczeniu najlepiej smakuje z masełkiem, gdy jest jeszcze ciepła, albo z ulubioną konfiturą gdy już przestygnie. Świetnie pasuje również do klasycznej sałatki warzywnej, lub sałatki z serem i szynką.

RozwińZwiń