Chleb pszennyChleby na drożdżachDla dzieciPieczywoSpecjalne okazjeSłodkości

Chałka

Domowa, ciepła chałka… Czy może być coś lepszego?? W moim odczuciu nie!

Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste. Wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe (w tym przepisie użyłam suchych drożdży, jednak jeżeli macie świeże to po prostu dodajcie ich 20g wykonując wcześniej rozczyn drożdżowy). Później to tylko kwestia zrobienia najzwyklejszego na świecie warkocza i posmarowanie roztrzepanym jajkiem! Ja tym razem zaplotłam chałkę z 4 części, dzięki czemu wyglądała jeszcze ładniej po upieczeniu. Dodatkowo polecam zrobić maślaną kruszonkę do chałki. To nadaje dodatkowej słodyczy i chrupkości.

Chałka z kruszonką

Chałka drożdżowa jest dobra już sama w sobie, jednak mi najlepiej smakuje z samym masłem lub konfiturą. Dla mnie to prawdziwy rarytas i nie potrafię odmówić takiej ciepłej kromeczki. Palce lizać! Mam nadzieję, że ten przepis na chałkę z dużą ilością zdjęć krok po kroku pomoże Ci w jej wykonaniu.

Jeśli szukasz innego przepisu na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mleczne bułeczki lub kajzerki.

Przepis na: Chałka

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży (instant)
  • 70 g cukru
  • 330 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Przepis na chałkę – krok po kroku:

składniki na chałkę
Krok 1 

Do przygotowania chałki drożdżowej użyłam drożdży instant. Jeśli jednak chcecie to możecie użyć świeżych drożdży (20 g), tylko musicie najpierw zrobić rozczyn drożdżowy.

Do większej misy dodajemy mąkę pszenną (600 g), drożdże instant (10 g), cukier biały (70 g), letnie mleko (330 ml), żółtko, sól (1/2 łyżeczki), miękkie masło (70 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka).


wyrabiania ciasta na chałkę
Krok 2 

Wyrabiamy gładkie ciasto za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Gdyby się mocno kleiło do rąk, to delikatnie podsypujemy je mąką. Powinniśmy wyrabiać ciasto przez przynajmniej 5 minut. 


jak zrobić chałkę
Krok 3 

Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


wyrastanie ciasta na chałkę
Krok 4 

Wierzch przykrywamy ściereczką.


ciasto na chałkę
Krok 5 

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


ciasto na chałkę
Krok 6

Ciasto ponownie wyrabiamy.

Chałkę można zapleść między innymi na dwa sposoby: z trzech lub czterech równych części.

Łatwiejsza opcja to podzielenie ciasta na 3 części – długie ruloniki, które zaplatamy w warkocz.


jak zrobić wieniec w chałce
Krok 7 

Jak dokładnie zapleść chałkę z 4 części najlepiej zobaczyć na tym moim filmiku (klik) lub tutaj (klik). Trzeci rulonik od lewej przekładamy na drugą pozycję, a pierwszy rulonik dajemy na trzecią pozycję. Następnie drugi rulonik na pozycję trzecią i czwarty rulonik na drugą pozycję. Powtarzamy, aż chałka utworzy ładny warkocz. Na końcu sklejamy wszystkie ruloniki ze sobą, aby chałka wyglądała jak w kolejnym kroku.


chałka wieniec
Krok 8 

Gotową chałkę przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy wymieszanym w miseczce żółtkiem wraz z 2 łyżkami mleka. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.


maślana kruszonka do chałki
Krok 9

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę pszenną (80 g), masło (40 g), a także cukier (40 g). Mieszamy te trzy składniki za pomocą dłoni aż powstanie sypka kruszonka.


chałka z kruszonką przed upieczeniem
Krok 10 

Wierzch posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez ok. 25-27 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).


chałka przepis

przepis na chałkę

chałka z kruszonką

chałka drożdżowa

chałka z kruszonką

jak zrobić chałkę

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 489

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
12 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
29 dni temu

Czy mogę użyć mleka bez laktozy?

Mikka
2 miesięcy temu

Omomom… Zrobiłam i zjadłam prawie całą na ciepło 😀 Teraz robię kolejną. Przepis godny polecenia

Dawid
5 miesięcy temu

Mi wyszedł potężny zakalec, wszystko poszło do kosza 😐

Patrycja Duda
6 miesięcy temu

comment image

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Patrycja Duda

Piękna wyszła! ❤️

Patrycja Duda
6 miesięcy temu

Właśnie skorzystałam z przepisu
Chałka wyszła idealna,niczego za mało i za dużo ❤️

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Patrycja Duda

Super! Bardzo się cieszę, że smakowała ❤️

Patrycja
2 lat temu

Czy ciasto po odstaniu zagniatamy jeszcze raz i dopiero formujemy wałeczki?

Patrycja Duda
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Patrycja

Ja nie zagniatałam, kulkę podzieliłam na 3 i informowałam 3 wałeczki

5 miesięcy temu

A czy piekarnik przed włożeniem był nagrzany razem z blaszką, na której było pieczone?

Chałka

Czy jest coś lepszego niż pyszna, ciepła chałka? Moim zdaniem zdecydowanie nie… Maślana chałka jest naprawdę smaczna, jak wszystkie własnoręczne, domowe wypieki. Upieczenie chałki jest niesamowicie proste i mało pracochłonne. Ważne jest długie i dokładne wyrobienie ciasta drożdżowego, dzięki czemu chałka będzie bardzo delikatna w smaku, a jednocześnie pięknie się kroić. Następnie to już tylko kwestia zrobienia najzwyklejszego warkocza z trzech lub czterech podłużnych wałeczków i posmarowanie roztrzepanym jajkiem! Opcjonalnie można przygotować genialną maślaną kruszonkę do chałki, co sprawi, że całość będzie jeszcze smaczniejsza. Do tego ciepłe mleko – czysta poezja smaku!

Jak zrobić chałkę drożdżową

Aby zrobić pyszną domową chałkę, musimy zacząć od przygotowania ciasta z mąki pszennej, drożdży, cukru, mleka, żółtka, soli, masła oraz cukru z prawdziwą wanilią, które dajemy do dużej miski. Następnie wymieszaj suche składniki za pomocą robota planetarnego lub ręcznie przez około 5 minut. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij wyrośnięte ciasto drożdżowe i wyrabiaj przez chwilkę. Następnie podziel ciasto na 4 kawałki ciasta, rozwałkuj na podłużne ruloniki i zapleć chałkę zgodnie z instrukcją. Całe ciasto przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem z mlekiem. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie możesz przygotować kruszonkę, którą posyp chałkę. Następnie ciasto pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa to pyszny wypiek, który zachwyci dzieci jak i dorosłych. U mnie w domu znika w oka mgnieniu. Już sama w sobie smakuje fenomenalnie. Przyznam, że jestem wielką fanką ciasta drożdżowego, ale chałka to już mój totalny smak dzieciństwa. Najbardziej lubię taką z maślaną kruszonką na wierzchu, lecz jest to taki tylko dodatek. Jeżeli tylko chcesz to możesz z niej zrezygnować. Do swoich możesz użyć drożdży świeżych lub drożdży instant. Gotowa chałka smakuje rewelacyjnie posmarowana masłem bądź też z domowym dżemem.

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką to jeden z tych domowych wypieków, które lubią naprawdę wszyscy. Idealna sama w sobie, ale także jako dodatek do kanapek. Jeżeli tylko szukasz innych inspiracji na domowe, chrupiące pieczywo to polecam wypróbować mleczne bułeczki lub kajzerki. Te dwie moje propozycje są wtedy już bardziej jako bułeczki śniadaniowe, takie uniwersalne do kanapek.

Back to top button