
Domowa, ciepła chałka… Czy może być coś lepszego?? W moim odczuciu nie!
Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste. Wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe (w tym przepisie użyłam suchych drożdży, jednak jeżeli macie świeże to po prostu dodajcie ich 20g wykonując wcześniej rozczyn drożdżowy). Później to tylko kwestia zrobienia najzwyklejszego na świecie warkocza i posmarowanie roztrzepanym jajkiem! Ja tym razem zaplotłam chałkę z 4 części, dzięki czemu wyglądała jeszcze ładniej po upieczeniu. Dodatkowo polecam zrobić maślaną kruszonkę do chałki. To nadaje dodatkowej słodyczy i chrupkości.
Chałka z kruszonką
Chałka drożdżowa jest dobra już sama w sobie, jednak mi najlepiej smakuje z samym masłem lub konfiturą. Dla mnie to prawdziwy rarytas i nie potrafię odmówić takiej ciepłej kromeczki. Palce lizać! Mam nadzieję, że ten przepis na chałkę z dużą ilością zdjęć krok po kroku pomoże Ci w jej wykonaniu.
Jeśli szukasz innego przepisu na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mleczne bułeczki lub kajzerki.
Przepis na: Chałka
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży (instant)
- 70 g cukru
- 330 ml mleka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Przepis na chałkę – krok po kroku:
Do przygotowania chałki drożdżowej użyłam drożdży instant. Jeśli jednak chcecie to możecie użyć świeżych drożdży (20 g), tylko musicie najpierw zrobić rozczyn drożdżowy.
Do większej misy dodajemy mąkę pszenną (600 g), drożdże instant (10 g), cukier biały (70 g), letnie mleko (330 ml), żółtko, sól (1/2 łyżeczki), miękkie masło (70 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka).
Wyrabiamy gładkie ciasto za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Gdyby się mocno kleiło do rąk, to delikatnie podsypujemy je mąką. Powinniśmy wyrabiać ciasto przez przynajmniej 5 minut.
Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wierzch przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto ponownie wyrabiamy.
Chałkę można zapleść między innymi na dwa sposoby: z trzech lub czterech równych części.
Łatwiejsza opcja to podzielenie ciasta na 3 części – długie ruloniki, które zaplatamy w warkocz.
Jak dokładnie zapleść chałkę z 4 części najlepiej zobaczyć na tym moim filmiku (klik) lub tutaj (klik). Trzeci rulonik od lewej przekładamy na drugą pozycję, a pierwszy rulonik dajemy na trzecią pozycję. Następnie drugi rulonik na pozycję trzecią i czwarty rulonik na drugą pozycję. Powtarzamy, aż chałka utworzy ładny warkocz. Na końcu sklejamy wszystkie ruloniki ze sobą, aby chałka wyglądała jak w kolejnym kroku.
Gotową chałkę przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy wymieszanym w miseczce żółtkiem wraz z 2 łyżkami mleka. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę pszenną (80 g), masło (40 g), a także cukier (40 g). Mieszamy te trzy składniki za pomocą dłoni aż powstanie sypka kruszonka.
Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez ok. 25-27 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Czy mogę użyć mleka bez laktozy?
Tak, można 🙂
Omomom… Zrobiłam i zjadłam prawie całą na ciepło 😀 Teraz robię kolejną. Przepis godny polecenia
I to jest dobra recenzja! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
Mi wyszedł potężny zakalec, wszystko poszło do kosza 😐
Piękna wyszła! ❤️
Właśnie skorzystałam z przepisu
Chałka wyszła idealna,niczego za mało i za dużo ❤️
Super! Bardzo się cieszę, że smakowała ❤️
Czy ciasto po odstaniu zagniatamy jeszcze raz i dopiero formujemy wałeczki?
Ja nie zagniatałam, kulkę podzieliłam na 3 i informowałam 3 wałeczki
A czy piekarnik przed włożeniem był nagrzany razem z blaszką, na której było pieczone?