Domowa, ciepła chałka… Czy może być coś lepszego?? W moim odczuciu nie!
Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste. Wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe (w tym przepisie użyłam suchych drożdży, jednak jeżeli macie świeże to koniecznie odwiedźcie ten przepis na chałkę na drożdżach świeżych klik>>). Później to tylko kwestia zrobienia najzwyklejszego na świecie warkocza i posmarowanie roztrzepanym jajkiem! Ja tym razem zaplotłam chałkę z 4 części, dzięki czemu wyglądała jeszcze ładniej po upieczeniu. Dodatkowo polecam zrobić maślaną kruszonkę do chałki. To nadaje dodatkowej słodyczy i chrupkości.
Chałka z kruszonką
Chałka drożdżowa jest dobra już sama w sobie, jednak mi najlepiej smakuje z samym masłem lub konfiturą. Dla mnie to prawdziwy rarytas i nie potrafię odmówić takiej ciepłej kromeczki. Palce lizać! Mam nadzieję, że ten przepis na chałkę z dużą ilością zdjęć krok po kroku pomoże Ci w jej wykonaniu.
Jeśli szukasz innego przepisu na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mleczne bułeczki lub kajzerki.
Przepis na: Chałka
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży (instant)
- 70 g cukru
- 330 ml mleka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Zobacz również:
Przepis na chałkę – krok po kroku:
Krok 1
Podrzucam Wam przy okazji wpis na chałkę na bazie drożdży świeżych klik>>. Receptura jest nieco inna, a chałka wychodzi bardziej puchata poprzez dłuższe wyrabianie ciasta. Następnym razem koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, który przepis podchodzi Wam bardziej!
Do większej misy dodajemy mąkę pszenną (600 g), drożdże instant (10 g), cukier biały (70 g), letnie mleko (330 ml), żółtko, sól (1/2 łyżeczki), miękkie masło (70 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka).
Krok 2
Krok 6
Chałkę można zapleść między innymi na dwa sposoby: z trzech lub czterech równych części.
Łatwiejsza opcja to podzielenie ciasta na 3 części – długie ruloniki, które zaplatamy w warkocz.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Komentarze
Przepis sztos. Mąż miał dziś niespodziankę na śniadanie
Wow chałka wygląda fenomenalnie 🙂
Przepyszna i łatwa w przygotowaniu 🙂 polecam!!!
Piękna wyszła ta chałeczka 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowała ❤️
Wychodzi wielka i pyszna! 🥰
Oj tak, czasami aż wychodzi mi z tej dużej blachy dołączonej do zestawu piekarnika 😛 Dzięki za miłe słowo!
Wyszła przepyszna
Ekstra wyszła! 😍 Bardzo się cieszę, że smakowała 🤗
Wyszła piękna i pyszna 🙂
Wspaniały przepis 👍
Wow, wyszła rewelacyjna! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowała ❤️
Przepis jest świetny! Wszyscy myśleli, że kupiłam ją w piekarni 😀 A wyrosła ogromna!
Chałka wyszła idealnie 🙂
Przepis jest boski 😁rodzina wywiera na mnie presję i robię ją co dwa dni😁
To częściej robisz niż ja! 🙂 Cieszę się, że smakuje.
Świetny przepis 🙂 Ja delikatnie zmodyfikowałam, dodałam połowę mąki orkiszowej i zrobiłam dwie mniejsze zamiast jednej dużej. Wyrosła pięknie i pachnie bardzo apetycznie.
Cieszę się 🙂 z mąki orkiszowej też wychodzi super 🙂
Obie wersje super!
U mnie też chałka gigant. Przepyszna 🥰
Dziękuję 😋😘
No to superowo!
Wyszła mi chałka gigant, pięknie wyrosła. Była przepyszna, przepis idealny. Dziękuję 😊🥰
Niestety zdjęcia znowu nie udało się załadować:/
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️ co do zdjęć to prawdopodobnie jest za duży rozmiar zdjęcia, ponieważ max rozmiar to 2 MB ☹️
Chałka przepyszna, a proporcje idealne, nic się nie klei i idealnie pracuje się z ciastem 🥰 piekę już kolejny raz ❤️
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️ pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🤗
Zastanawiam się czy stanie się coś z ciastem kiedy przygotuję je wieczorem a następnego dnia rano od razu upiekę? Tylko co zrobić z ciastem po wyrośnięciu…
Ciasto po wyrośnięciu zostawić w misce, przykryć szczelnie folią, żeby nie wyschło i wsadzić do lodówki na noc. Rano wyjąć, ogrzać to temp pokojowej, uformować warkocz i upiec 🙂
Chałeczka mistrzostwo świata ! Uwielbiamy na ciepło z domowym dżemem. Bardzo dobry przepis,zawsze wychodzi pycha !
Bardzo mi w takim razie miło ❤️ U mnie też najczęściej z domowym dżemem malinowym lub porzeczkowym 🙂
Ten przepis to sztos 👌🏻 domownikom tak posmakowała, że następnego dnia musiałam robić drugą 😅 myślę, że na tym się nie skończy.
No to bardzo się cieszę, że tak smakuje 🤗 wyszła rewelacyjna ❤️❤️
Robiłam chałkę z przepisów z innych blogów – ta jest absolutnie najlepsza. Świetnie pracuje się na tym cieście drożdżowym, bez żadnego problemu. Chałka pięknie wyrasta, jest po prostu idealna.
Bardzo mi w takim razie miło ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych wypieków 🙂
Zawsze wychodzi idealna, przepis rewelacja, dziękuję 😊
Bardzo mi miło to czytać <3
Czy mogę użyć mleka bez laktozy?
Tak, można 🙂
Omomom… Zrobiłam i zjadłam prawie całą na ciepło 😀 Teraz robię kolejną. Przepis godny polecenia
I to jest dobra recenzja! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
A czy piekarnik przed włożeniem był nagrzany razem z blaszką, na której było pieczone?
Mi wyszedł potężny zakalec, wszystko poszło do kosza 😐
Mnie też :-/
Piękna wyszła! ❤️
Właśnie skorzystałam z przepisu
Chałka wyszła idealna,niczego za mało i za dużo ❤️
Super! Bardzo się cieszę, że smakowała ❤️
Czy ciasto po odstaniu zagniatamy jeszcze raz i dopiero formujemy wałeczki?
Ja nie zagniatałam, kulkę podzieliłam na 3 i informowałam 3 wałeczki