Ciasta drożdżoweŚniadanieSłodkości

Chałka

Domowa, ciepła chałka… Czy może być coś lepszego?? W moim odczuciu nie!

Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste. Wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe (w tym przepisie użyłam suchych drożdży, jednak jeżeli macie świeże to po prostu dodajcie ich 20g wykonując wcześniej rozczyn drożdżowy). Później to tylko kwestia zrobienia najzwyklejszego na świecie warkocza i posmarowanie roztrzepanym jajkiem! Dodatkowo polecam zrobić maślaną kruszonkę do chałki, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsza.

Chałka drożdżowa jest dobra już sama w sobie, jednak mi najlepiej smakuje z owocami lub konfiturą. Polecam wypróbować kromkę chałki z jagodą leśną z firmy Manufaktura Wielkopolska, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia, tzn. spróbowania 🙂 Jagoda leśna z Manufaktury Wielkopolskiej to intensywna słodycz złagodzona nutką kwasku. Często wykorzystuję ją w kuchni do słodkich śniadań typu omletów, pancakes, placuszków (np. puszyste placuszki z jagodami >>) czy naleśników.

Jeśli szukasz innego przepisu na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mleczne bułeczki lub kajzerki.

Przepis na: Chałka

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży (instant)
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 70 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko

Kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

ciasto drożdżowe
Krok 1 

Do misy robota lub na stolnicę dodajemy 500 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 7 g drożdzy instant, 70 g miękkiego masła, 250 ml letniego mleka, a także wbijamy jajko.


Krok 2 

Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby się mocno kleiło do rąk, to lekko podsypujemy je mąką. Powinniśmy wyrabiać je przynajmniej 5 minut czy to ręcznie, czy za pomocą robota kuchennego.

Gdy wyrobimy ciasto to kształtujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wierzch przykrywamy ściereczką. 


chałka
Krok 3 

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


warkocz z chałki
Krok 4 

Ciasto dzielimy równo na trzy podłużne wałeczki, które będziemy łączyć jak zwykły warkocz z włosów.


maślana chałka
Krok 5 

Na koniec podwijamy końcówki na spód chałki i układamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę.


maślana chałka
Krok 6

Uformowaną chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem.


kruszonka do ciasta
Krok 7 

Wierzch posypujemy kruszonką. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, a także dodajemy masło. Rozgniatamy palcami aż powstanie idealna kruszonka. Odstawiamy, aby jeszcze troszkę podrosła na około 10 minut, a w tym momencie włączamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.

Piec przez ok. 30-35 minut (góra-dół, bez termoobiegu).


chałka

chałka drożdżowa

chałka drożdżowa

chałka z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Chałka

Czy jest coś lepszego niż pyszna, ciepła chałka? Moim zdaniem zdecydowanie nie… Maślana chałka jest naprawdę smaczna, jak wszystkie własnoręczne, domowe wypieki. Upieczenie chałki jest niesamowicie proste i mało pracochłonne. Ważne jest długie i dokładne wyrobienie ciasta drożdżowego, dzięki czemu chałka będzie bardzo delikatna w smaku, a jednocześnie pięknie się kroić. Następnie to już tylko kwestia zrobienia najzwyklejszego warkocza z trzech podłużnych wałeczków i posmarowanie roztrzepanym jajkiem! Opcjonalnie można przygotować genialną maślaną kruszonkę do chałki, co sprawi, że całość będzie jeszcze smaczniejsza. Do tego szklanka mleka – czysta poezja smaku!

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa to pyszny wypiek, który zachwyci dzieci jak i dorosłych. U mnie w domu znika w oka mgnieniu. Już sama w sobie smakuje fenomenalnie. Przyznam, że jestem wielką fanką ciasta drożdżowego, ale chałka to już mój totalny smak dzieciństwa. Najbardziej lubię taką z maślaną kruszonką na wierzchu, lecz jest to taki tylko dodatek. Jeżeli tylko chcesz to możesz z niej zrezygnować.

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką to jeden z tych domowych wypieków, które lubią naprawdę wszyscy. Idealna sama w sobie, ale także jako dodatek do kanapek. Jeżeli tylko szukasz innych inspiracji na domowe, chrupiące pieczywo to polecam wypróbować mleczne bułeczki lub kajzerki. Te dwie moje propozycje są wtedy już bardziej jako bułeczki śniadaniowe, takie uniwersalne do kanapek.

Close