Śniadanie

Bułeczki mleczne

Marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą! Śniadaniowe bułeczki mleczne to istne mistrzostwo świata. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku i pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną… Cieplutkie smakują najlepiej!

Uwielbiam domowe wypieki, ale własnoręcznie zrobione pieczywo to prawdziwy luksus w domu (szczególnie z rana smakuje najlepiej). Bułeczki mleczne można podawać z ulubionymi dodatkami. Wyobraź sobie smak jajecznicy na boczku wraz z cieplutkimi bułeczkami mlecznymi… Ślinka leci na samo wyobrażenie o takim pysznym śniadanku.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na mleczne bułeczki śniadaniowe. Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to się od nich uzależnisz!

Przepis na: Bułeczki mleczne

 Przygotowanie:  70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

 Liczba porcji: 12-14

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 50 ml mleka
  • konfitura z czarnej porzeczki firmy Stovit

Rozczyn na bułeczki
Krok 1 

Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i mąki oraz 50 ml letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Ciasto na bułeczki
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, żółtka, cukier, sól, a także pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


ciasto na bułeczki mleczne
Krok 3 

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.


Bułeczki przed pieczeniem
Krok 4 

Ciasto dzielimy na 12 lub 14 równych części. Turlamy kuleczki i następnie lekko ciągniemy ciasto, spłaszczamy i znowu turlamy, aby powstały podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko nacinamy (ukośnie) ostrym nożem trzy lub czterokrotnie.


Mleczne bułeczki przed pieczeniem
Krok 5 

Wierzch bułeczek smarujemy (np. pędzelkiem) odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Bułeczki mleczne przepis

Mleczne bułeczki śniadaniowe

 

Bułeczki mleczne przepis

Bułki mleczne przepis

Bułeczki mleczne

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bułeczki mleczne

Odkąd mam nowy piekarnik, to jestem wielką fanką domowych wypieków pieczywa w każdej postaci 🙂 Zaczynając od kajzerek, poprzez chleb na zakwasie, aż po pyszne chałki z kruszonką. Ostatnim moim hitem są bułeczki mleczne, które na stale zagoszczą w mojej kuchni. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Możemy wtedy podać je np. z dżemem, masłem lub domową nutellą.

Bułki mleczne przepis

Przepis na bułki mleczne jest naprawdę prosty, jednak musimy wygospodarować ok. półtorej godziny na cały przepis, ponieważ ciasto na bułki mleczne musi urosnąć przez ok. godzinę. Do tego musimy doliczyć ok. 10 min. na wyrośnięcie rozczynu i około 25 min. na pieczenie w temp. 180 stopni. Jednak nie poddawaj się! Uwierz mi, że naprawdę warto. Raz ich zakosztujesz i już będziesz miała ochotę robić je co drugi dzień 🙂

Bułeczki mleczne przepis

Bułeczki mleczne idealnie pasują do kanapki na słodko, ale również moim zdaniem świetnie pasują np. do jajecznicy. Jeżeli mamy dzieci, które niechętnie jedzą śniadania czy kolację, to takie bułeczki mleczne mogą pomóc nam rozwiązać ten problem 🙂 Świetnie smakują z szyneczką na wierzchu, z dodatkiem ogórka i pomidorka – po prostu pycha 🙂 Zobacz moje pozostałe przepisy kulinarne, które będą równie smaczne co powyższy przepis na bułeczki mleczne.

Close