
Marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą! Śniadaniowe bułeczki mleczne to istne mistrzostwo świata. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku i pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną… Cieplutkie smakują najlepiej!
Uwielbiam domowe wypieki, ale własnoręcznie zrobione pieczywo to prawdziwy luksus w domu (szczególnie z rana smakuje najlepiej). Bułeczki mleczne można podawać z ulubionymi dodatkami. Wyobraź sobie smak jajecznicy na boczku wraz z cieplutkimi bułeczkami mlecznymi… Ślinka leci na samo wyobrażenie o takim pysznym śniadanku.
Koniecznie wypróbuj mój przepis na mleczne bułeczki śniadaniowe. Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to się od nich uzależnisz!
Przepis na: Bułeczki mleczne
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 12-14
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła, roztopionego
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 50 ml mleka
- konfitura z czarnej porzeczki firmy Stovit
Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i mąki oraz 50 ml letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli korzystacie z drożdży suchych to wystarczy ich ok. 7g i wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, żółtka, cukier, sól, a także pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 12 lub 14 równych części. Turlamy kuleczki i następnie lekko ciągniemy ciasto, spłaszczamy i znowu turlamy, aby powstały podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko nacinamy (ukośnie) ostrym nożem trzy lub czterokrotnie.
Wierzch bułeczek smarujemy (np. pędzelkiem) odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!