Bułeczki mleczne

4.5/5 (199 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Bułeczki mleczne

Opis przepisu

Marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą! Śniadaniowe bułeczki mleczne to istne mistrzostwo świata. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku i pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną… Cieplutkie smakują najlepiej!

Uwielbiam domowe wypieki, ale własnoręcznie zrobione pieczywo to prawdziwy luksus w domu (szczególnie z rana smakuje najlepiej). Bułeczki mleczne można podawać z ulubionymi dodatkami. Wyobraź sobie smak jajecznicy na boczku wraz z cieplutkimi bułeczkami mlecznymi… Ślinka leci na samo wyobrażenie o takim pysznym śniadanku.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na mleczne bułeczki śniadaniowe. Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to się od nich uzależnisz!

Przepis na: Bułeczki mleczne

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • opcjonalnie konfitura z czarnej porzeczki firmy Stovit
Wyślij emailem

Bułeczki mleczne - przepis krok po kroku


Krok 1

Rozczyn na bułeczki

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki) oraz mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Jeżeli korzystacie z drożdży suchych to wystarczy ich ok. 7g. W skrócie – do miski wsypujemy mąkę (570 g), a także dodajemy mleko (300-320 ml, letnie), masło (80 g, miękkie lub przestudzone roztopione), sól (1 łyżeczka), a także cukier lub miód (1 łyżeczka). Całość zagniatamy najpierw przez 5 minut. Odstawiamy na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 3-4 minuty aż powstanie nie klejące się do rąk ciasto.


Krok 2

Ciasto na bułeczki

Dobra wracamy do naszego ciasta na bazie drożdży świeżych.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (80 g, można zastąpić po prostu miękkim masłem wyciągniętym chwilę szybciej z lodówki), żółtka (2 szt), sól (1 łyżeczka), a także pozostałe mleko (250 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Całość zagniatamy najpierw przez 5 minut. Odstawiamy na 5 minut żeby ciasto odpoczęło i ponownie zagniatamy przez 3-4 minuty aż powstanie nie będzie się kleić do rąk.

Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


Krok 3

ciasto na bułeczki mleczne

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 4

Bułeczki przed pieczeniem

Ciasto dzielimy na 10 lub 12 równych części. Turlamy kuleczki i następnie lekko ciągniemy ciasto, spłaszczamy i znowu turlamy, aby powstały podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko nacinamy (ukośnie) ostrym nożem trzy lub czterokrotnie.


Krok 5

Mleczne bułeczki przed pieczeniem

Wierzch bułeczek posypujemy szczyptą mąki i nacinamy ostrym nożem ich wierzch (około 3-4 nacięcia na bułkę), odstawiamy do lekkiego napuszenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Bułeczki mleczne przepis

Mleczne bułeczki śniadaniowe

Bułeczki mleczne przepis

Bułki mleczne przepis

Bułeczki mleczne

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 199

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 rok temu

Mnie wyszły takie

IMG_20230610_224731.jpg
Kasia
Kasia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo

Krystyna
Krystyna
1 rok temu

Czy bułeczki na blasze nie powinni wyrastać ponownie na blaszce zanim wstawi się je do piekarnika?I I posmarowane choćby mlekiem.Moje wyszły trochę gniotki,w piekarniku bardzo mało urosły i nie są jak na zdjęciach.W smaku dobre.

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

czy można piec z termoobiegiem bowpiekarniku grzejemitylko góra

Martyna
Martyna
2 lat temu

W skrocie z suchymi drozdzami zabraklo jajek:) wlasnie próbuje przepisu, mam nadzieje ze wyjdzie pysznie 🙂

Ania
Ania
3 lat temu

Witam
Na jakim poziomie piekarnika piec?
Pozdrawiam

Małgorzata Pitura
Małgorzata Pitura
4 lat temu

comment image

Małgorzata Pitura
Małgorzata Pitura
4 lat temu

Polecam serdecznie te bułeczki,moimdzieciak smakują bardzo,ciasto ma świetna konsystencje,delikatne,puszyste.A zapach w domu jest nieziemski ☺️

Iga
Iga
4 lat temu

Ups I did it again! <3 PERFEKCYJNE!

Malwina
Malwina
4 lat temu

Bułeczki wyszły mi juz za pierwsyzm razem perfekcyjne…. :))

Magdajozefiak2601
Magdajozefiak2601
4 lat temu

Witam.
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej? Uformować bułeczki i blacha na noc do lodówki, a w sobotni poranek tylko wstanę i włożę do piekarnika?

kasia_kkk
kasia_kkk
4 lat temu

Dzień dobry 🙂 Czy te bułeczki albo ciasto na nie można mrozić? Jeśli tak, to w jakiej postaci najlepiej?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  kasia_kkk

Szczerze mówiąc to ja kompletnie nie mrożę pieczywa… 🙂 Jeśli już to najlepiej najpierw je upiec, a następnie dopiero pomrozić. Nie słyszałam o sposobie mrożenia surowego ciasta drożdżowego, więc ciężko mi się wypowiedzieć.

kasia_kkk
kasia_kkk
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Dziękuję!

Karolina
Karolina
4 lat temu

Te buleczki mleczne to prawdziwy raj! Wlasnie się nimi zachwycamy z mezem i kazal napisac, ze lepszych jeszcze nie jadł <3

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

A czy można dodać mleka roślinnego??

Rafał
Rafał
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Napój rośliny nie mleko

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Tak 🙂

Marta
Marta
4 lat temu

Pieczemy góra-dół czy termoobieg ?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Marta

Tylko góra-dół, ja rzadko w ogóle wykorzystuję termoobieg 🙂

Marta
Marta
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Dziękuję 🙂

Fionaa
Fionaa
5 lat temu

Uzalezniłam się od tych bułeczek 😀 ciągle je piekę!

issa
issa
5 lat temu

bardzo lubię te bułeczki; Idealne Tobie wyszły

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  issa

Dziękuję bardzo 🙂 Odkąd mam nowy piekarnik to ciągle testuje różne przepisy na pieczywo, ale te bułeczki to faktycznie jedno z moich największych odkryć 🙂 Są pyszne i będę je na pewno piekła nie jeden raz!

Bułeczki mleczne

Odkąd mam nowy piekarnik, to jestem wielką fanką domowych wypieków pieczywa w każdej postaci 🙂 Zaczynając od kajzerek, poprzez chleb na zakwasie, aż po pyszne chałki z kruszonką. Ostatnim moim hitem są bułeczki mleczne, które na stale zagoszczą w mojej kuchni. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Możemy wtedy podać je np. z dżemem, masłem lub domową nutellą.

Bułki mleczne przepis

Przepis na bułki mleczne jest naprawdę prosty, jednak musimy wygospodarować ok. półtorej godziny na cały przepis, ponieważ ciasto na bułki mleczne musi urosnąć przez ok. godzinę. Do tego musimy doliczyć ok. 10 min. na wyrośnięcie rozczynu i około 25 min. na pieczenie w temp. 180 stopni. Jednak nie poddawaj się! Uwierz mi, że naprawdę warto. Raz ich zakosztujesz i już będziesz miała ochotę robić je co drugi dzień 🙂

Bułeczki mleczne przepis

Bułeczki mleczne idealnie pasują do kanapki na słodko, ale również moim zdaniem świetnie pasują np. do jajecznicy. Jeżeli mamy dzieci, które niechętnie jedzą śniadania czy kolację, to takie bułeczki mleczne mogą pomóc nam rozwiązać ten problem 🙂 Świetnie smakują z szyneczką na wierzchu, z dodatkiem ogórka i pomidorka – po prostu pycha 🙂 Zobacz moje pozostałe przepisy kulinarne, które będą równie smaczne co powyższy przepis na bułeczki mleczne.

RozwińZwiń