Opis przepisu
Marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą! Śniadaniowe bułeczki mleczne to istne mistrzostwo świata. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku i pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną… Cieplutkie smakują najlepiej!
Uwielbiam domowe wypieki, ale własnoręcznie zrobione pieczywo to prawdziwy luksus w domu (szczególnie z rana smakuje najlepiej). Bułeczki mleczne można podawać z ulubionymi dodatkami. Wyobraź sobie smak jajecznicy na boczku wraz z cieplutkimi bułeczkami mlecznymi… Ślinka leci na samo wyobrażenie o takim pysznym śniadanku.
Koniecznie wypróbuj mój przepis na mleczne bułeczki śniadaniowe. Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to się od nich uzależnisz!
Przepis na: Bułeczki mleczne
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- opcjonalnie konfitura z czarnej porzeczki firmy Stovit
Zobacz również:
Bułeczki mleczne - przepis krok po kroku
Krok 1
Jeżeli korzystacie z drożdży suchych to wystarczy ich ok. 7g. W skrócie – do miski wsypujemy mąkę (570 g), a także dodajemy mleko (300-320 ml, letnie), masło (80 g, miękkie lub przestudzone roztopione), sól (1 łyżeczka), a także cukier lub miód (1 łyżeczka). Całość zagniatamy najpierw przez 5 minut. Odstawiamy na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 3-4 minuty aż powstanie nie klejące się do rąk ciasto.
Krok 2
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (80 g, można zastąpić po prostu miękkim masłem wyciągniętym chwilę szybciej z lodówki), żółtka (2 szt), sól (1 łyżeczka), a także pozostałe mleko (250 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Całość zagniatamy najpierw przez 5 minut. Odstawiamy na 5 minut żeby ciasto odpoczęło i ponownie zagniatamy przez 3-4 minuty aż powstanie nie będzie się kleić do rąk.
Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 4
Krok 5
Komentarze
Mnie wyszły takie
Super 🙂 Smakowały? 🙂
Bardzo
No to bardzo się cieszę 🙂
Czy bułeczki na blasze nie powinni wyrastać ponownie na blaszce zanim wstawi się je do piekarnika?I I posmarowane choćby mlekiem.Moje wyszły trochę gniotki,w piekarniku bardzo mało urosły i nie są jak na zdjęciach.W smaku dobre.
Tak, odstawiamy do lekkiego napuszenia 🙂
czy można piec z termoobiegiem bowpiekarniku grzejemitylko góra
Tak 🙂
W skrocie z suchymi drozdzami zabraklo jajek:) wlasnie próbuje przepisu, mam nadzieje ze wyjdzie pysznie 🙂
W takim razie trzymam kciuki za udane wypieki! 🙂
Witam
Na jakim poziomie piekarnika piec?
Pozdrawiam
Polecam serdecznie te bułeczki,moimdzieciak smakują bardzo,ciasto ma świetna konsystencje,delikatne,puszyste.A zapach w domu jest nieziemski ☺️
Ups I did it again! <3 PERFEKCYJNE!
Bułeczki wyszły mi juz za pierwsyzm razem perfekcyjne…. :))
Witam.
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej? Uformować bułeczki i blacha na noc do lodówki, a w sobotni poranek tylko wstanę i włożę do piekarnika?
Dzień dobry 🙂 Czy te bułeczki albo ciasto na nie można mrozić? Jeśli tak, to w jakiej postaci najlepiej?
Szczerze mówiąc to ja kompletnie nie mrożę pieczywa… 🙂 Jeśli już to najlepiej najpierw je upiec, a następnie dopiero pomrozić. Nie słyszałam o sposobie mrożenia surowego ciasta drożdżowego, więc ciężko mi się wypowiedzieć.
Dziękuję!
Te buleczki mleczne to prawdziwy raj! Wlasnie się nimi zachwycamy z mezem i kazal napisac, ze lepszych jeszcze nie jadł <3
A czy można dodać mleka roślinnego??
Napój rośliny nie mleko
Tak 🙂
Pieczemy góra-dół czy termoobieg ?
Tylko góra-dół, ja rzadko w ogóle wykorzystuję termoobieg 🙂
Dziękuję 🙂
Uzalezniłam się od tych bułeczek 😀 ciągle je piekę!
bardzo lubię te bułeczki; Idealne Tobie wyszły
Dziękuję bardzo 🙂 Odkąd mam nowy piekarnik to ciągle testuje różne przepisy na pieczywo, ale te bułeczki to faktycznie jedno z moich największych odkryć 🙂 Są pyszne i będę je na pewno piekła nie jeden raz!