
Marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie? Przychodzę Ci z pomocą! Śniadaniowe bułeczki mleczne to istne mistrzostwo świata. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku i pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną… Cieplutkie smakują najlepiej!
Uwielbiam domowe wypieki, ale własnoręcznie zrobione pieczywo to prawdziwy luksus w domu (szczególnie z rana smakuje najlepiej). Bułeczki mleczne można podawać z ulubionymi dodatkami. Wyobraź sobie smak jajecznicy na boczku wraz z cieplutkimi bułeczkami mlecznymi… Ślinka leci na samo wyobrażenie o takim pysznym śniadanku.
Koniecznie wypróbuj mój przepis na mleczne bułeczki śniadaniowe. Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to się od nich uzależnisz!
Przepis na: Bułeczki mleczne
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 10-12
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- opcjonalnie konfitura z czarnej porzeczki firmy Stovit
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki) oraz mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli korzystacie z drożdży suchych to wystarczy ich ok. 7g. W skrócie – do miski wsypujemy mąkę (570 g), a także dodajemy mleko (300-320 ml, letnie), masło (80 g, miękkie lub przestudzone roztopione), sól (1 łyżeczka), a także cukier lub miód (1 łyżeczka). Całość zagniatamy najpierw przez 5 minut. Odstawiamy na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 3-4 minuty aż powstanie nie klejące się do rąk ciasto.
Dobra wracamy do naszego ciasta na bazie drożdży świeżych.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (80 g, można zastąpić po prostu miękkim masłem wyciągniętym chwilę szybciej z lodówki), żółtka (2 szt), sól (1 łyżeczka), a także pozostałe mleko (250 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Całość zagniatamy najpierw przez 5 minut. Odstawiamy na 5 minut żeby ciasto odpoczęło i ponownie zagniatamy przez 3-4 minuty aż powstanie nie będzie się kleić do rąk.
Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 10 lub 12 równych części. Turlamy kuleczki i następnie lekko ciągniemy ciasto, spłaszczamy i znowu turlamy, aby powstały podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko nacinamy (ukośnie) ostrym nożem trzy lub czterokrotnie.
Wierzch bułeczek posypujemy szczyptą mąki i nacinamy ostrym nożem ich wierzch (około 3-4 nacięcia na bułkę). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Witam
Na jakim poziomie piekarnika piec?
Pozdrawiam
https://uploads.disquscdn.c…
Polecam serdecznie te bułeczki,moimdzieciak smakują bardzo,ciasto ma świetna konsystencje,delikatne,puszyste.A zapach w domu jest nieziemski ☺️
Ups I did it again! <3 PERFEKCYJNE!
Bułeczki wyszły mi juz za pierwsyzm razem perfekcyjne…. :))
Witam.
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej? Uformować bułeczki i blacha na noc do lodówki, a w sobotni poranek tylko wstanę i włożę do piekarnika?
Dzień dobry 🙂 Czy te bułeczki albo ciasto na nie można mrozić? Jeśli tak, to w jakiej postaci najlepiej?
Szczerze mówiąc to ja kompletnie nie mrożę pieczywa… 🙂 Jeśli już to najlepiej najpierw je upiec, a następnie dopiero pomrozić. Nie słyszałam o sposobie mrożenia surowego ciasta drożdżowego, więc ciężko mi się wypowiedzieć.
Dziękuję!
Te buleczki mleczne to prawdziwy raj! Wlasnie się nimi zachwycamy z mezem i kazal napisac, ze lepszych jeszcze nie jadł <3
A czy można dodać mleka roślinnego??
Tak 🙂
Pieczemy góra-dół czy termoobieg ?
Tylko góra-dół, ja rzadko w ogóle wykorzystuję termoobieg 🙂
Dziękuję 🙂
Uzalezniłam się od tych bułeczek 😀 ciągle je piekę!
bardzo lubię te bułeczki; Idealne Tobie wyszły
Dziękuję bardzo 🙂 Odkąd mam nowy piekarnik to ciągle testuje różne przepisy na pieczywo, ale te bułeczki to faktycznie jedno z moich największych odkryć 🙂 Są pyszne i będę je na pewno piekła nie jeden raz!