Ciasta drożdżoweSłodkości

Bułeczki maślane z czekoladą

Bułeczki maślane z czekoladą są puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Jak one pachną… Uwielbiam ten zapach pieczonego ciasta drożdżowego!

Bułeczki z czekoladą

Domowe bułeczki z czekoladą smakują najlepiej jak są jeszcze cieplutkie, wyciągnięte prosto z piekarnika. Jednak na drugi dzień są równie mięciutkie. Bułeczki z czekoladą są bardzo proste do przygotowania. Do ich zrobienia możesz użyć drożdży świeżych lub instant. Jeżeli chodzi o czekoladę to ja użyłam gotowe groszki czekoladowe, które bez problemu można kupić w każdym większym sklepie lub zamówić na allegro. Równie dobrze możesz pokroić w kosteczkę tabliczkę czekolady mlecznej i białej.

Przepis na: Bułeczki maślane z czekoladą

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

 Liczba porcji: 10-12 (w zależności od wielkości bułeczek)

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 80g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 550g mąki pszennej
  • 150 ml mleka

Dodatkowo:

  • 150 g czekolady mlecznej (np. groszki czekoladowe)
  • 60 g czekolady białej (np. groszki czekoladowe)

Bułeczki maślane – przepis krok po kroku:

ciasto drożdżowe
Krok 1 

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (30g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.

Można użyć również drożdży instant (zamiast świeżych) – 7g.


rozczyn drożdżowy
Krok 2 

Masło (100g) rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.


słodkie bułeczki maślane
Krok 3 

Do misy miksera dodajemy 3 żółtka, 1 całe jajko oraz cukier biały (80g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.  


maślane bułeczki
Krok 4 

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (550g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn oraz letnie mleko (150 ml). 


ciasto drożdżowe
Krok 5 

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 40 minut. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno być dość lekkie i puchate (nie klejące się bardzo do rąk).


ciasto drożdżowe
Krok 6

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość. Dodajemy groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę i ponownie wyrabiamy ciasto przez chwileczkę.


bułeczki drożdżowe maślane
Krok 7

Dzielimy ciasto nożem na mniej więcej równe części (moja każda kulka ważyła około 100g).


bułeczki maślane z czekoladą
Krok 8

Każdą część ciasta “kulamy” dłońmi formując z niego idealną kulkę. Układamy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły.

W tym czasie kulki powinny się napuszyć. Opcjonalnie smarujemy bułeczki maślane roztrzepanym żółtkiem z małą ilością mleka. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 190 stopni (góra-dół).


Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

bułeczki z czekoladą

bułeczki drożdżowe z czekoladą

bułeczki maślane z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na bułki maślane

Domowe bułeczki drożdżowe maślane są naprawdę przepyszne! Mięciutkie, delikatne w smaku i bardzo puchate. Uwielbiam piec te buleczki maslane, którym ciężko się oprzeć. Najbardziej lubię je jeść takie jeszcze cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika. Ten przepis na bułki maślane są niesamowicie proste i szybkie do przygotowania. Ciasto jest bardzo podobne do tego na domowe pączki – koniecznie wypróbuj moje pączki z budyniem. Polecam także mój wpis z propozycjami na Tłusty Czwartek(klik>>).

Bułeczki maślane przepis

Na moim blogu mam już kilka takich podobnych przepisów. Bardzo lubię piec bułeczki drożdżowe z dżemem. Jednak te bułeczki maślane z czekoladą mleczną i białą smakują równie dobrze! Użyłam groszki czekoladowe, ale równie dobrze można użyć posiekanej w kosteczkę czekolady. Ciepłe, drożdżowe ciasto w połączeniu z kawałkami czekolady jest naprawdę obłędne i ciężko się oprzeć dokładce.

Maślane bułeczki

Maślane bułeczki z pewnością podbiją Twoje serce, jak i serca Twoich domowników. Uwielbiane są przez dzieci jak i dorosłych. Mogą stanowić świetne drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Polecam także wypróbować moje ulubione, zawijane drożdżówki z serem i cytrynowym lukrem. Bardzo dobre są także drożdżówki z jabłkiem oraz drożdżówki z budyniem. Wszystkie te przepisy z pewnością Ci posmakują! A te maślane bułeczki z czekoladą najbardziej!
Back to top button