Opis przepisu
Bułeczki maślane z czekoladą są puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Jak one pachną… Uwielbiam ten zapach pieczonego ciasta drożdżowego!
Bułeczki z czekoladą
Domowe bułeczki z czekoladą smakują najlepiej jak są jeszcze cieplutkie, wyciągnięte prosto z piekarnika. Jednak na drugi dzień są równie mięciutkie. Bułeczki z czekoladą są bardzo proste do przygotowania. Do ich zrobienia możesz użyć drożdży świeżych lub instant. Jeżeli chodzi o czekoladę to ja użyłam gotowe groszki czekoladowe, które bez problemu można kupić w każdym większym sklepie lub zamówić na allegro. Równie dobrze możesz pokroić w kosteczkę tabliczkę czekolady mlecznej i białej.
Przepis na: Bułeczki maślane z czekoladą
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100 g rozpuszczonego masła
- 550 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- 150 g czekolady mlecznej (np. groszki czekoladowe)
- 60 g czekolady białej (np. groszki czekoladowe)
Zobacz również:
Bułeczki maślane – przepis krok po kroku
Krok 1
Można użyć również drożdży instant (zamiast świeżych) – 7 g.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 8
W tym czasie kulki powinny się napuszyć. Opcjonalnie smarujemy bułeczki maślane roztrzepanym żółtkiem z małą ilością mleka. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 190 stopni (góra-dół).
Komentarze
Wspaniałe bułeczki – pachnące, mięciutkie ! ☺️ napewno wrócę do nich jeszcze nie raz ☺️
Cieszę się, że smakowały 🙂
super przepis, bardzo mi smakowały <3