Opis przepisu
Drożdżówki z budyniem waniliowym są naprawdę przepyszne! No palce lizać! Puchate, mięciutkie ciasto drożdżowe w połączeniu z domowym budyniem waniliowym to prawdziwy smak dzieciństwa. Z przepisu wychodzi około 6 większych drożdżówek.
Drożdżówki
Moje drożdżówki możesz przygotować z budyniem bardziej lub mniej pracochłonnym. Opcja nr 1 to domowy budyń waniliowy na bazie żółtek. Z kolei opcja nr 2 to budyń z proszku rozdrobiony w proporcji nieco mniejszej niż jest podane na opakowaniu. Ja przygotowałam drożdżówki z budyniem waniliowym domowym, którego smak podbiłam nieco kandyzowaną skórką pomarańczową (wystarczy dodać ok. 1/2 łyżeczki). Jeśli tylko chcecie to możecie dodać także kilka rodzynek.
Opcjonalnie możecie posypać drożdżówki (przed włożeniem do piekarnika) domową, maślaną kruszonką. Jednak jak dla mnie bez niej smakują idealnie!
Jeżeli lubisz zawijane drożdżówki to polecam Ci wykonać krakowskie drożdżówki z serem lub drożdżówki grzebyki.
Przepis na: Drożdżówki z budyniem
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 60 g masła, roztopionego
- 40 g cukru
- roztrzepane jajko
Budyń waniliowy (opcja 1):
-
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Budyń waniliowy (opcja 2):
-
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Zobacz również:
Drożdżówki z budyniem - przepis krok po kroku
Krok 1
W tym czasie żółtka (2 szt żółtek z dużych jaj) ucieramy w małej miseczce z cukrem (40g) na puszystą masę przez 1-2 minuty.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (370g), przestygnięte roztopione masło (60g), pozostałe letnie mleko (100 ml), ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 4-5 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
W tym czasie przygotowujemy budyń (wybierz sobie opcję nr 1 lub 2).
Poniżej opisuję opcję nr 1 na domowy budyń. W opcji nr 2 robimy tradycyjny budyń z proszku według receptury na opakowaniu. Tylko delikatnie zmniejszamy ilość mleka z 500 na 450 ml. Pamiętaj, że niektóre budynie w proszku są z cukrem, a inne bez, więc wtedy trzeba dodać cukier (jeśli jest tak napisane na opakowaniu!).
Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (100g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (120g) oraz pozostałym mlekiem (100 ml). Opcjonalnie dodajemy około 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.
Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.
Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Czy ten budyń nada się do zawijanej wersji bułek, takich slimaczków? Nie chcę używać gotowego. Pozdrawiam
Powinien nadać się do takich ślimaczków 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂