Pączki pistacjowe

5/5 (16 ocen)
Pączki to klasyka, którą kochamy wszyscy, ale dziś mam coś wyjątkowego – przepyszne pączki pistacjowe! Delikatne ciasto, aksamitny krem pistacjowy, a dodatkowo polewa pistacjowa z posypką z drobno siekanych pistacji i owoców liofilizowanych. Brzmi pysznie, prawda? Gwarantuję, że zakochasz się w nich od pierwszego kęsa!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min

Pączki pistacjowe

Pączki pistacjowe – wersja mocno luksusowa! Smakują wprost obłędnie. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe w połączeniu z kremem pistacjowym na bazie pasty pistacjowej i białej czekolady oraz polewa pistacjowa na wierzchu… To nie może źle smakować!

Przepis na: Pączki pistacjowe

Porady na start

  • W moim przepisie wykorzystuję PASTĘ pistacjową, a nie KREM pistacjowy! Pasta pistacjowa to nic innego jak zmielone pistacje (100% pistacji w składzie), podczas gdy krem zawiera jedynie 20-45% pistacji, a resztę stanowią mleko w proszku, cukry i inne dodatki. Pastę zazwyczaj zamawiam online, ponieważ trudno ją znaleźć w sklepach stacjonarnych.
  • Kremu pistacjowego nie zamieniamy na pastę pistacjową w tym przepisie. Jeżeli jednak masz tylko krem, to po prostu nadziej nim pączki i nic do niego już nie dodawaj.
  • Pączki z kremami nadziewamy zawsze po usmażeniu.
  • Idealna temp. smażenia pączków to 175°C i aby ją utrzymać, potrzebny jest termometr cukierniczy. Ceny zaczynają się od kilkunastu złotych i warto zakupić go z wyprzedzeniem.
  • Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej, więc wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.
  • W tym przepisie wykorzystujemy więcej żółtek niż białek, więc jeżeli chcesz również je do czegoś wykorzystać, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

Rozczyn:

  • 50 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 nieco czubata łyżka mąki pszennej

Ciasto :

  • 520 g mąki pszennej np. typ 550-600
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki

Krem pistacjowy:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
  • 250 g mascarpone

Polewa pistacjowa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka pasty pistacjowej (100% pistacji)

Dodatkowo:

  • około 1-1,5 l oleju do smażenia
  • opcjonalnie odrobina liofilizowanych owoców np. malin
  • opcjonalnie odrobina posiekanych pistacji
Wyślij emailem

Jak zrobić pączki pistacjowe?


Krok 1

przygotowanie kremu pistacjowego

Pączki pistacjowe zaczynamy od przygotowania kremu pistacjowego (będziemy nim nadziewać usmażone pączki). Pracę nad nim najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni (lub zacząć rano, a skończyć wieczorem), ponieważ musi dobrze chłodzić się w lodówce. Dokładnie opisany przepis na krem znajdziesz tutaj – klik >>.

Krem pistacjowy

Śmietankę kremówkę (300 ml) wlewamy do małego rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki to zdejmujemy z ognia. Do rondelka od razu wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (200 g), mieszamy. Dodajemy także pastę pistacjową (2 lekko czubate łyżki) i ponownie mieszamy.

Jeśli pasta nie będzie chciała się ładnie połączyć ze śmietanką to masę wystarczy przez chwilkę zblendować. Gdy całkiem ostygnie to wierzch owijamy folią i wkładamy do lodówki na 6 godzin, choć ja zazwyczaj wkładam na całą noc.


Krok 2

Dodanie mascarpone do kremu

Następnego dnia kończymy robić krem jak już będziecie mieć usmażone, przestudzone pączki.

Masę z rondelka przekładamy do miski. Dodajemy zimne mascarpone (250 g) i miksujemy przez chwilę do powstania stabilnego, sztywnego kremu.


Krok 3

krem pistacjowy

Krem pistacjowy wkładamy do lodówki na czas smażenia pączków.


Krok 4

rozczyn

Pączki pistacjowe przygotowałam na bazie mojego sprawdzonego, babcinego przepisu na pączki, który jest na blogu od kilku lat i cieszy się sporą popularnością.

Rozczyn:

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g, lub 10 g suszonych), a także dodajemy cukier (2 płaskie łyżki), mleko w temp. pokojowej (ok. 50 ml) oraz mąkę (1 nieco czubata łyżka). Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.


Krok 5

żółtka z cukrem

Ciasto na pączki wyrabiałam w robocie planetarnym. Żółtka (3 szt. z dużych jajek), jajko (1 sztuka), cukier biały (60 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżka) miksujemy na wysokich obrotach miksera.


Krok 6

masa jajeczna

Po chwili powstanie puszysta, jasna masa jajeczna.  


Krok 7

dodanie do masy jajecznej rozczynu i mąki pszennej

Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę (520 g). Dodajemy także rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, miękkie masło (50 g), mleko w temp. pokojowej (200 ml) oraz spirytus czy wódkę (1 łyżeczka).


Krok 8

ciasto na pączki

Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na małych lub średnich obrotach robota planetarnego. Odstawiamy na 20 minut i później można je ponownie przez chwilkę wyrabiać.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wyciągamy je z miski i wykładamy na blat lekko podsypany mąką. Lekko wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie, leciutkie.  


Krok 9

dzielenie ciasta na równe części za pomocą wagi kuchennej

Ciasto dzielimy na równe części – każda moja kulka ważyła około 80 g. Z przepisu wychodzi około 10-12 sporej wielkości pączków.

Każdy kawałek ciasta “kulamy”, aby uformować z niej równą kulkę. 


Krok 10

formowanie pączków

Pączki układamy w odstępach na ścierce oprószonej małą ilością mąki. Każdą kulkę leciutko spłaszczamy za pomocą dłoni. Z wierzchu przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 20 minut, aby pączki się napuszyły.


Krok 11

smażenie pączków

Na patelni rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C – tutaj niezbędny będzie termometr cukierniczy, bez niego nie jest tak łatwo stworzyć idealne pączki, szczególnie jeśli nie ma się wprawy w ich smażeniu. Jednak jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej. Następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn., że olej jest zbyt zimny.

Smażymy z obu stron na złoty kolor – ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony.


Krok 12

składniki na polewę pistacjową

Polewa pistacjowa

Śmietankę kremówkę (80 ml) podgrzewamy w małym rondelku. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.


Krok 13

przygotowanie polewy pistacjowej

Dodajemy pastę pistacjową (1 łyżka).  


Krok 14

polewa pistacjowa

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji.


Krok 15

pączki pistacjowe z polewą pistacjową, pistacjami i owocami liofilizowanymi

Gdy pączki całkowicie ostygną to nadziewamy je kremem pistacjowym (za pomocą dużej strzykawki lub rękawa cukierniczego z dłuższą końcówką).

Wierzch dekorujemy polewą pistacjową. Opcjonalnie posypujemy odrobiną liofilizowanych malin oraz odrobiną posiekanych pistacji.

Pączki pistacjowe gotowe! Jestem pewna, że posmakują Ci od pierwszego kęsa.

Jeśli masz ochotę to wypróbuj także klasyczne, babcine pączki z marmoladą lub pączki z budyniem waniliowym.


pączki pistacjowe

pączki pistacjowe przepis

pączki z kremem pistacjowym

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 16

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
20 dni temu

🍩😊

1000000792
Ala
Ala
21 dni temu

Przepis rewelacja☺️Mąż zachwycony ☺️

464561DF-A940-4780-86E4-1E69313EBBAC
Magda
Magda
21 dni temu

Pycha 🤩

IMG_20250227_213502
Aldona
Aldona
21 dni temu

Pyszności polecam serdecznie 🥰

IMG_20250227_155624055
Kinga
Kinga
21 dni temu

Czy można jakoś szybciej schłodzić krem, żeby zjeść wszystko tego samego dnia z mniejszym odstępem oczekiwania

Alina
Alina
21 dni temu

Przepyszne bardzo polecam ❤️

1000017210
Alina
Alina
21 dni temu

Przepyszne ❤️
Polecam z całego serca przepis ❤️

1000017211
Gabriela
Gabriela
22 dni temu

Przepyszne 🤤🤤😍🥰🥰

1000032617
Emila
Emila
22 dni temu

Najlepsze pączki !polecam już nie jeden raz je zrobiłam i nigdy nie zawiodły

IMG_1526
Izabela
Izabela
23 dni temu

Czy ciasto mogę włożyć do lodówki i zrobić następnego dnia

Izabela
Izabela
22 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ok dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Karolina
Karolina
24 dni temu

Czy moge zastapic mascarpone zwyklym kremowym serkiem typu philadelphia?

Magdalena
Magdalena
25 dni temu

Ten przepis jest super, pączki zawsze wychodzą.

479898667_1145967360645283_8006551628832306986_n
Aleksandra
Aleksandra
25 dni temu

Widzę, że w tym przepisie jest mniej żółtek niż w poprzednim przepisie na Twoim blogu. Z czego to wynika? Jaki ma wpływ na ciasto? Te z przepisu na pączki z marmoladą są doskonałe, teraz się zastanawiam, czy robić w czwartek z tamtego przepisu, czy z tego 🤪

Karolina
Karolina
24 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Właśnie te proporcje się różnią. A jakie są różnice w efekcie końcowym tych pączków? Też się zastanawiam z którego przepisu w czw zrobić pączaki.