Pączki pistacjowe – wersja mocno luksusowa! Smakują wprost obłędnie. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe w połączeniu z kremem pistacjowym na bazie pasty pistacjowej i białej czekolady oraz polewa pistacjowa na wierzchu… To nie może źle smakować!
Przepis na: Pączki pistacjowe
Porady na start
- W moim przepisie wykorzystuję PASTĘ pistacjową, a nie KREM pistacjowy! Pasta pistacjowa to nic innego jak zmielone pistacje (100% pistacji w składzie), podczas gdy krem zawiera jedynie 20-45% pistacji, a resztę stanowią mleko w proszku, cukry i inne dodatki. Pastę zazwyczaj zamawiam online, ponieważ trudno ją znaleźć w sklepach stacjonarnych.
- Kremu pistacjowego nie zamieniamy na pastę pistacjową w tym przepisie. Jeżeli jednak masz tylko krem, to po prostu nadziej nim pączki i nic do niego już nie dodawaj.
- Pączki z kremami nadziewamy zawsze po usmażeniu.
- Idealna temp. smażenia pączków to 175°C i aby ją utrzymać, potrzebny jest termometr cukierniczy. Ceny zaczynają się od kilkunastu złotych i warto zakupić go z wyprzedzeniem.
- Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej, więc wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.
- W tym przepisie wykorzystujemy więcej żółtek niż białek, więc jeżeli chcesz również je do czegoś wykorzystać, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Rozczyn:
- 50 ml mleka
- 2 płaskie łyżki cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 1 nieco czubata łyżka mąki pszennej
Ciasto :
- 520 g mąki pszennej np. typ 550-600
- 60 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki
Krem pistacjowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
- 250 g mascarpone
Polewa pistacjowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka pasty pistacjowej (100% pistacji)
Dodatkowo:
- około 1-1,5 l oleju do smażenia
- opcjonalnie odrobina liofilizowanych owoców np. malin
- opcjonalnie odrobina posiekanych pistacji
Zobacz również:
Jak zrobić pączki pistacjowe?
Krok 1
Pączki pistacjowe zaczynamy od przygotowania kremu pistacjowego (będziemy nim nadziewać usmażone pączki). Pracę nad nim najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni (lub zacząć rano, a skończyć wieczorem), ponieważ musi dobrze chłodzić się w lodówce. Dokładnie opisany przepis na krem znajdziesz tutaj – klik >>.
Krem pistacjowy
Śmietankę kremówkę (300 ml) wlewamy do małego rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki to zdejmujemy z ognia. Do rondelka od razu wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (200 g), mieszamy. Dodajemy także pastę pistacjową (2 lekko czubate łyżki) i ponownie mieszamy.
Jeśli pasta nie będzie chciała się ładnie połączyć ze śmietanką to masę wystarczy przez chwilkę zblendować. Gdy całkiem ostygnie to wierzch owijamy folią i wkładamy do lodówki na 6 godzin, choć ja zazwyczaj wkładam na całą noc.
Krok 2
Następnego dnia kończymy robić krem jak już będziecie mieć usmażone, przestudzone pączki.
Masę z rondelka przekładamy do miski. Dodajemy zimne mascarpone (250 g) i miksujemy przez chwilę do powstania stabilnego, sztywnego kremu.
Krok 3
Krem pistacjowy wkładamy do lodówki na czas smażenia pączków.
Krok 4
Pączki pistacjowe przygotowałam na bazie mojego sprawdzonego, babcinego przepisu na pączki, który jest na blogu od kilku lat i cieszy się sporą popularnością.
Rozczyn:
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g, lub 10 g suszonych), a także dodajemy cukier (2 płaskie łyżki), mleko w temp. pokojowej (ok. 50 ml) oraz mąkę (1 nieco czubata łyżka). Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 5
Ciasto na pączki wyrabiałam w robocie planetarnym. Żółtka (3 szt. z dużych jajek), jajko (1 sztuka), cukier biały (60 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżka) miksujemy na wysokich obrotach miksera.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wyciągamy je z miski i wykładamy na blat lekko podsypany mąką. Lekko wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie, leciutkie.
Krok 9
Każdy kawałek ciasta “kulamy”, aby uformować z niej równą kulkę.
Krok 10
Krok 11
Na patelni rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C – tutaj niezbędny będzie termometr cukierniczy, bez niego nie jest tak łatwo stworzyć idealne pączki, szczególnie jeśli nie ma się wprawy w ich smażeniu. Jednak jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej. Następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn., że olej jest zbyt zimny.
Smażymy z obu stron na złoty kolor – ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony.
Krok 12
Polewa pistacjowa
Śmietankę kremówkę (80 ml) podgrzewamy w małym rondelku. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.
Krok 13
Dodajemy pastę pistacjową (1 łyżka).
Krok 14
Krok 15
Wierzch dekorujemy polewą pistacjową. Opcjonalnie posypujemy odrobiną liofilizowanych malin oraz odrobiną posiekanych pistacji.
Pączki pistacjowe gotowe! Jestem pewna, że posmakują Ci od pierwszego kęsa.
Jeśli masz ochotę to wypróbuj także klasyczne, babcine pączki z marmoladą lub pączki z budyniem waniliowym.
Komentarze
🍩😊
Piękne pączusie 🙂
Przepis rewelacja☺️Mąż zachwycony ☺️
Ekstra wyszły! 😍 Cieszę się, że posmakowały 🙂
Pycha 🤩
Ekstra wyszły! 😍😍
Pyszności polecam serdecznie 🥰
Rewelka 🙂
Czy można jakoś szybciej schłodzić krem, żeby zjeść wszystko tego samego dnia z mniejszym odstępem oczekiwania
Raczej nie za bardzo…
Przepyszne bardzo polecam ❤️
Mega wyglądają 🙂
Przepyszne ❤️
Polecam z całego serca przepis ❤️
Obłęd! 🙂
Przepyszne 🤤🤤😍🥰🥰
Wyglądają meeeega 🙂
Najlepsze pączki !polecam już nie jeden raz je zrobiłam i nigdy nie zawiodły
Rewelka 🙂 Jak z cukierni!
Czy ciasto mogę włożyć do lodówki i zrobić następnego dnia
Ostatecznie można, ale wtedy może być mały problem z uzyskaniem tej jasnej obwódki 🙂 Normalnie z drożdżówkami nie byłoby problemu, ale tu się ciasto smaży, a nie piecze więc musi być leciutkie, najlepiej świeżo wyrośnięte.
Ok dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Również pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy moge zastapic mascarpone zwyklym kremowym serkiem typu philadelphia?
On raczej nie utrzyma sztywnej konsystencji jak mascarpone…
Ten przepis jest super, pączki zawsze wychodzą.
Idealnie wyglądają 🙂
Widzę, że w tym przepisie jest mniej żółtek niż w poprzednim przepisie na Twoim blogu. Z czego to wynika? Jaki ma wpływ na ciasto? Te z przepisu na pączki z marmoladą są doskonałe, teraz się zastanawiam, czy robić w czwartek z tamtego przepisu, czy z tego 🤪
Ale nie zwróciła Pani uwagi, że są inne proporcje mąki 🙂 Nie samych żółtek, ale też innych składników.
Właśnie te proporcje się różnią. A jakie są różnice w efekcie końcowym tych pączków? Też się zastanawiam z którego przepisu w czw zrobić pączaki.
Bo w tamtym przepisie robiłam z 1 kg mąki, a tutaj 520 g żeby wyszło mniej pączków. Nie będzie żadnej różnicy w efekcie końcowym oprócz ilości usmażonych pączków 🙂