
Szukasz idealnego przepisu na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego? Proszę bardzo! Te mini pączki wychodzą puchate, delikatne w smaku i niesamowicie smaczne! To świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków, które niestety nie każdemu wychodzą.
Te mini paczki z serka homogenizowanego to istny hit w moim domu! Schodzą jak gorące bułeczki i naprawdę ciężko im się oprzeć. Po usmażeniu można je oprószyć lekko cukrem pudrem, jednak ja proponuję przygotować polewę czekoladową i moczyć je w polewie. Prawdziwy sztos!
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek już niebawem! Jeśli lubisz takie szybkie przepisy to wypróbuj moje cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut lub mini pączki serowe.
Jeżeli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Pączki z serka homogenizowanego
Przygotowanie: 5 min
Smażenie: 5 min
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 20
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 duże jajka
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- olej do głębokiego smażenia
Jak zrobić mini pączki z serka homogenizowanego?
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do miski wbijamy jajka oraz serek homogenizowany. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy trzepaczką.
Mieszamy całość aż powstanie jednolite, bardzo gęste i klejące ciasto.
Do mniejszej patelni lub do garnka nalewamy olej. Ma być go tyle żeby smażone pączki były w nim prawie całkowicie zanurzone. Gdy olej będzie gorący, wtedy za pomocą łyżki nakładamy pączusie na rozgrzany olej. Smażymy je z obu stron (te pączki są dosyć małe i powinny podczas smażenia same się obracać). Jeżeli jednak chcesz żeby pączki były okrągłe, wtedy najlepiej ręce lekko zamoczyć w oleju lub oliwie z oliwek. Wyciągając pączki z tłuszczu należy je przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu oprószamy je lekko cukrem pudrem.
Dzisiaj je sobie testowalam przed tlustym czwratkiem i wyszly juz za pierwsyzm razem przepyszne 😀 Super przepis!!!!