Opis przepisu
Szukasz idealnego przepisu na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego? Proszę bardzo! Te mini pączki wychodzą puchate, delikatne w smaku i niesamowicie smaczne! To świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków, które niestety nie każdemu wychodzą.
Te mini paczki z serka homogenizowanego to istny hit w moim domu! Schodzą jak gorące bułeczki i naprawdę ciężko im się oprzeć. Po usmażeniu można je oprószyć lekko cukrem pudrem, jednak ja proponuję przygotować polewę czekoladową i moczyć je w polewie. Prawdziwy sztos!
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek już niebawem! Jeśli lubisz takie szybkie przepisy to wypróbuj moje cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut lub mini pączki serowe.
Jeżeli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek, to polecam odwiedzenie mojego przepisu na pączki. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz w kategorii Tłusty Czwartek.
Przepis na: Pączki z serka homogenizowanego
Składniki:
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 3/4 l oleju
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Zobacz również:
Jak zrobić pączki z serka homogenizowanego?
Krok 1
Do miski wbijamy jajka (2 duże sztuki). Dodajemy także serek homogenizowany (250 g), mąkę pszenną (200 g), cukier puder (1 płaska łyżka), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także cynamon (szczypta).
Krok 2
Mieszamy za pomocą łyżki. Ma powstać jednolite, gęste i klejące ciasto.
Krok 3
W zależności od wielkości użytej patelni będziemy potrzebować około 1/2 – 1 litra oleju. Pączusie mają w nim swobodnie pływać. Nagrzewamy go do temperatury 170 stopni – w tym bardzo pomoże termometr cukierniczy.
Jeśli nie masz termometru, to nagrzewaj go na średniej mocy palnika. Po kilku minutach wrzuć do niego kawałek ciasta – jeśli szybko się przypali to znaczy, że jest za wysoka temperatura, a jeśli długo będzie blade to wtedy za niska.
Lekko zwilżamy dłonie w wodzie i formujemy kulki (będą się one kleić do rąk, ale spokojnie można je uformować). U mnie jeden pączek to około 1 płaska łyżka ciasta. Jeśli chcesz to równie dobrze możesz nakładać ciasto za pomocą łyżki (ją też można lekko zwilżyć przed każdym nakładaniem ciasta).
Krok 4
Smażymy je z obu stron (obracamy je za pomocą patyczka do szaszłyków czy nawet widelca) na rumiany kolor (łącznie około 3 minuty). Wyciągając pączki z tłuszczu należy je przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Gotowe pączki z serka homogenizowanego oprószamy z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Podajemy dodatkowo np. z roztopioną czekoladą. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych przepisów na Tłusty Czwartek.
Komentarze
Idealne – bardzo szybko się robi a smakują wyśmienicie – polecam! Robi się je dosłownie w 5 minut.
Oj tak są szybciutkie do przygotowania 🙂
Pychotka 🥰
super 🙂
Szybkie i przepyszne pączki 🍩 polecam! 😍
miło mi to czytać 🙂
Najlepszy przepis ever ❤️
dzięki 🙂
Pyszne
Super wyszły 🙂 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują 🥰
Dzisiaj je sobie testowalam przed tlustym czwratkiem i wyszly juz za pierwsyzm razem przepyszne 😀 Super przepis!!!!