Pączki serowe to genialny deser na Tłusty Czwartek. Robię je co roku wraz z tradycyjnymi pączkami drożdżowymi. Te mini pączki serowe wychodzą mięciutkie w smaku i rozpływają się w ustach. Co więcej są bardzo proste do przygotowania i tak naprawdę jest to maksymalnie uproszczona wersja tradycyjnych pączków. Z przepisu wychodzi około 25 mini pączków serowych – w zależności jak małe je zrobisz. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Mini pączki
Mini pączki serowe z dodatkiem jogurtu naturalnego smażymy się je na oleju (ja korzystam z roślinnego np. rzepakowego) na średniej mocy palnika. To bardzo ważne, ponieważ gdy włączymy maksymalną moc grzałki, wtedy one niestety w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone, a tego chcemy uniknąć. Te mini pączki najlepiej smakują na ciepło zaraz po ich usmażeniu. Wystarczy je oprószyć cukrem pudrem i gotowe! To idealna przekąska na Tłusty Czwartek.
Tłusty Czwartek
Jeżeli szukasz pysznych i sprawdzonych przepisów na Tłusty Czwartek to koniecznie zobacz moje chruściki budyniowe (puszyste), cytrynowe mini pączusie, pączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeśli wolisz pączki, jednak nie potrafisz zrobić tych klasycznych smażonych to zapraszam na moje pączki pieczone.
Przepis na: Pączki serowe w kilka minut!
Składniki:
- 120 g twarogu np. półtłustego
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 jaja
- 310 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu
- 1 l oleju do smażenia
Zobacz również:
Jak zrobić mini pączki serowe?
Krok 1
Do miski dodajemy dwa jajka, twaróg np. półtłusty (ok. 120 g) i jogurt naturalny gęsty (150 g). Miksujemy przez kilka sekund jedynie do momentu powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy sparzoną, startą skórkę z cytryny, mąkę (310 g), cukier puder (3-4 łyżki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz spirytus lub czystą wódkę (1 łyżka). Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Powinno powstać dosyć gęste ciasto.
W mniejszym, ale wysokim garnku rozgrzewamy olej. Za pomocą lekko nawilżonych dłoni nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i wkładamy do oleju (tylko uważaj żeby nie zanurzyć ręki w gorącym oleju!). Smażymy na średniej mocy palnika na złoty kolor, co chwilkę mieszając pączki żeby równomiernie były usmażone. Pączusie wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawiamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy lekko cukrem pudrem. Gotowe!
Komentarze
Super przepis . Pączusie wyszły niesamowite 🙂 robi je się szybko a jeszcze szybciej znikają 😉 to byl moj pierwszy raz z pączkami i napewno nie ostatni 😉