Pączki serowe w kilka minut!

4.7/5 (69 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Mini pączki serowe przepis

Pączki serowe to genialny deser na Tłusty Czwartek. Robię je co roku wraz z tradycyjnymi pączkami drożdżowymi. Te mini pączki serowe wychodzą mięciutkie w smaku i rozpływają się w ustach. Co więcej są bardzo proste do przygotowania i tak naprawdę jest to maksymalnie uproszczona wersja tradycyjnych pączków. Z przepisu wychodzi około 25 mini pączków serowych – w zależności jak małe je zrobisz. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).

Mini pączki

Mini pączki serowe z dodatkiem jogurtu naturalnego smażymy się je na oleju (ja korzystam z roślinnego np. rzepakowego) na średniej mocy palnika. To bardzo ważne, ponieważ gdy włączymy maksymalną moc grzałki, wtedy one niestety w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone, a tego chcemy uniknąć. Te mini pączki najlepiej smakują na ciepło zaraz po ich usmażeniu. Wystarczy je oprószyć cukrem pudrem i gotowe! To idealna przekąska na Tłusty Czwartek.

Tłusty Czwartek

Jeżeli szukasz pysznych i sprawdzonych przepisów na Tłusty Czwartek to koniecznie zobacz moje chruściki budyniowe (puszyste), cytrynowe mini pączusiepączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeśli wolisz pączki, jednak nie potrafisz zrobić tych klasycznych smażonych to zapraszam na moje pączki pieczone.

Przepis na: Pączki serowe w kilka minut!

Składniki:

  • 120 g twarogu np. półtłustego
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jaja
  • 310 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia
Wyślij emailem

Jak zrobić mini pączki serowe?


Krok 1

tłusty czwartek

Wszystkie składniki na mini pączki serowe powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy dwa jajka, twaróg np. półtłusty (ok. 120 g) i jogurt naturalny gęsty (150 g). Miksujemy przez kilka sekund jedynie do momentu powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy sparzoną, startą skórkę z cytryny, mąkę (310 g), cukier puder (3-4 łyżki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz spirytus lub czystą wódkę (1 łyżka). Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Powinno powstać dosyć gęste ciasto.

W mniejszym, ale wysokim garnku rozgrzewamy olej. Za pomocą lekko nawilżonych dłoni nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i wkładamy do oleju (tylko uważaj żeby nie zanurzyć ręki w gorącym oleju!). Smażymy na średniej mocy palnika na złoty kolor, co chwilkę mieszając pączki żeby równomiernie były usmażone. Pączusie wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawiamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy lekko cukrem pudrem. Gotowe! 


pączki serowe

pączki serowe

pączki serowe

mini pączki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 69

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karola
Karola
3 lat temu

Super przepis . Pączusie wyszły niesamowite 🙂 robi je się szybko a jeszcze szybciej znikają 😉 to byl moj pierwszy raz z pączkami i napewno nie ostatni 😉