Pączki pieczone

4.7/5 (492 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

80 min + 25 min pieczenia

Pączki pieczone przepis

Opis przepisu

Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków na Tłusty Czwartek. To oczywiście dalej ciasto drożdżowe, jednak nieco pozbawione kalorii, dzięki temu, że nie było smażone w oleju, tylko pieczone w piekarniku. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).

Pączki z piekarnika

Wiele osób twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika i to profanacja słowa “pączki”. Oczywiście również się zgadzam, że tradycyjne pączki powinny być usmażone, nadziane dużą ilością nadzienia i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jednak dla tych, którzy są na diecie lub nie mogą ze względów zdrowotnych jeść smażonych rzeczy, proponuję przygotować moje pączki (bułeczki) pieczone. Są one naprawdę przepyszne. Ciasto mięciutkie, delikatne i bardzo leciutkie.

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek już za tydzień! Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, a lubisz szybkie przepisy to koniecznie wypróbuj moje cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut lub mini pączki serowe.

Jeśli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Przepis na: Pączki pieczone

Składniki:

Rozczyn:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 żółtek
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • twarda marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła
Wyślij emailem

Jak zrobić pączki pieczone?


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Do miseczki kruszymy drożdże (30 g), dodajemy cukier (2 łyżki) oraz letnie mleko (100 ml) i mąkę (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość. 


Krok 2

ciasto na pączki pieczone

Żółtka miksujemy z cukrem (70 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (15 g) na jasną, puszystą masę. 


Krok 3

ciasto na pączki z piekarnika

Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę pszenną (500 g), zmiksowane żółtka z cukrami, rozpuszczone i przestygnięte masło (70 g), rozczyn oraz pozostałe letnie mleko (100 ml).

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. 


Krok 4

wyrośnięte ciasto na pączki z piekarnika

Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate. 


Krok 5

Przygotowanie pączków z piekarnika

Ciasto wyciągamy z miski i ponownie lekko wyrabiamy. Dzielimy na równe części (każda kulka po ok 100 g). Każdą część lekko rozwałkowujemy i nakładamy po łyżeczce nadzienia np. marmolady, gęstego dżemu czy kremu czekoladowego. Brzegi ciasta zlepiamy tak żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Formujemy ręcznie równą kulkę. Można też nadziewać pączki po ich upieczeniu, za pomocą rękawa cukierniczego. 


Krok 6

Pączki z piekarnika przed upieczeniem

Przekładamy je na blaszkę do pieczenia (zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami). Przykrywamy ściereczką na ok. 10-15 minut, aby jeszcze podrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut aż będą równomiernie upieczone i rumiane.

Po przestygnięciu je nadziewamy za pomocą szprycy (chyba, że nadzienie dodaliście przed pieczeniem). Wierzch dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Ja zrobiłam ekspresowy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny), a także posypałam skórką pomarańczową.

Pączki pieczone (tak jak te tradycyjne smażone) są najlepsze w dniu ich przygotowania. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień to polecam schować je do szczelnego pojemnika, aby ciasto nie wyschło.

Zachęcam także do wypróbowania domowych, tradycyjnych pączków z marmoladą>>.


przepis pączki pieczone

Pieczone pączki z czekoladą

Pączki pieczone

Pączki pieczone

pączki z piekarnika przepis

pączki z piekarnika

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 492

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksanak
Roksana
3 miesięcy temu

Paczki przepyszne , czas wykonywania krótki,
Przepyszne i już co roku będę korzystać z tego przepisu , są mięciutkie, po prostu przepyszne. Polecam serdecznie każdemu 🙂
Teraz z pewnością paczki u nas nie będą tylko na Tłusty czwartek tylko jak będziemy mieć ochotę ♥️

IMG_20240208_122722
Klaudia
Klaudia
3 miesięcy temu

Pyszota 😋

20240206_141947
zosia
zosia
3 miesięcy temu

Witam mam pytanie dlaczego jest w tym przepisie 30 gram drożdży nie jest z dużo

Alicja
Alicja
1 rok temu

Ja robiłam już 2 razy i za każdym razem wyszły pyszne 🥰 i o niebo zdrowsze niż z tłuszczu głębokiego. Polecam Serdecznie ten przepis

inbound5091649795784269097.jpg
Manuela
Manuela
1 rok temu

Pączusie pychotka,zależało mi żeby nie były smażone na oleju. Jak zwykle można u Pani znaleźć każdy przepis ,dziękuję 🙂
Dzisiaj mąż zjadł jednego do kawy po jednym dniu i mówił że i tak są dobre ,więc na drugi dzień też smakują rewelacyjnie 🙂

Magda
Magda
1 rok temu

Mi wyszło 9 :/

Ania
Ania
1 rok temu

Wspaniały i prosty do wykonania przepis na pieczone drożdżowe pączki. Mistrzostwo świata.

lusia
lusia
1 rok temu

Mi wyszło 30 paczków

Iwona Fleszar Sochacka
Iwona Fleszar Sochacka
3 lat temu

comment image

Vanilla S
Vanilla S
3 lat temu
W odpowiedzi do  Iwona Fleszar Sochacka

Ile pączków wychodzi z tego przepisu?

Iwona Fleszar Sochacka
Iwona Fleszar Sochacka
3 lat temu

Pychota! Szybki i łatwy przepis! I o ile zdrowsze od smażonych! Dla mnie super! polecam!

Marta
Marta
3 lat temu

Bardzo polecam przepis ❤️ Pączki są pyszne ❤️

Jagoda
Jagoda
4 lat temu

Co można dodać zamiast spirytusu lub wódki?

Marta
Marta
4 lat temu
W odpowiedzi do  Jagoda

W przepisie nie ma wzmianki o spirytusie lub wódce.

Pączki pieczone

Pączki pieczone są przede wszystkim genialną alternatywą dla tych tradycyjnych wypieków, które co roku przygotowujemy lub kupujemy na Tłusty Czwartek. Wspomniane pączki pieczone powstają oczywiście z ciasta drożdżowego tylko później ich nie smażymy w oleju, lecz po prostu formujemy w kształt kuleczek, nadziewamy i pieczemy w piekarniku aż będą równomiernie upieczone i rumiane.

Pączki z piekarnika

Sporo ludzi twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika, że to profanacja tego słowa. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na zjedzenie tradycyjnego smażonego pączka ze względu na dietę czy np. ze względów zdrowotnych. Dlatego proponuję upiec moje pączki (bułeczki) pieczone. Można je nadziać przed lub po pieczeniu marmoladą, kremem czekoladowym, powidłami lub dowolnym kremem.

Pieczone pączki

Pieczone pączki są wychodzą naprawdę przepyszne. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Jeżeli planujesz je nadziać przed pieczeniem to koniecznie użyj twardej marmolady, ponieważ dżemy mogą wypłynąć ze środka. Po ich przestygnięciu, wierzch możesz oprószyć lekko cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Jeśli chcesz jednak przygotować tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek to koniecznie zobacz mój obszerny wpis – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

RozwińZwiń