Opis przepisu
Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków na Tłusty Czwartek. To oczywiście dalej ciasto drożdżowe, jednak nieco pozbawione kalorii, dzięki temu, że nie było smażone w oleju, tylko pieczone w piekarniku. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Pączki z piekarnika
Wiele osób twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika i to profanacja słowa “pączki”. Oczywiście również się zgadzam, że tradycyjne pączki powinny być usmażone, nadziane dużą ilością nadzienia i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jednak dla tych, którzy są na diecie lub nie mogą ze względów zdrowotnych jeść smażonych rzeczy, proponuję przygotować moje pączki (bułeczki) pieczone. Są one naprawdę przepyszne. Ciasto mięciutkie, delikatne i bardzo leciutkie.
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek już za tydzień! Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, a lubisz szybkie przepisy to koniecznie wypróbuj moje cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut lub mini pączki serowe.
Jeśli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Pączki pieczone
Składniki:
Rozczyn:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek
- 70 g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- twarda marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła
Zobacz również:
Jak zrobić pączki pieczone?
Krok 1
Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
Krok 2
Krok 3
Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Po przestygnięciu je nadziewamy za pomocą szprycy (chyba, że nadzienie dodaliście przed pieczeniem). Wierzch dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Ja zrobiłam ekspresowy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny), a także posypałam skórką pomarańczową.
Pączki pieczone (tak jak te tradycyjne smażone) są najlepsze w dniu ich przygotowania. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień to polecam schować je do szczelnego pojemnika, aby ciasto nie wyschło.
Zachęcam także do wypróbowania domowych, tradycyjnych pączków z marmoladą>>.
Komentarze
Paczki przepyszne , czas wykonywania krótki,
Przepyszne i już co roku będę korzystać z tego przepisu , są mięciutkie, po prostu przepyszne. Polecam serdecznie każdemu 🙂
Teraz z pewnością paczki u nas nie będą tylko na Tłusty czwartek tylko jak będziemy mieć ochotę ♥️
Świetnie wyglądają 🙂
Pyszota 😋
Rewelka! Wyglądają superowo 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują ❤️
Witam mam pytanie dlaczego jest w tym przepisie 30 gram drożdży nie jest z dużo
Można dać mniej jeśli Pani chce 🙂
Ja robiłam już 2 razy i za każdym razem wyszły pyszne 🥰 i o niebo zdrowsze niż z tłuszczu głębokiego. Polecam Serdecznie ten przepis
Superowe wyszły te pączusie ❤️ Cieszę się, że smakowały 🙂
Pączusie pychotka,zależało mi żeby nie były smażone na oleju. Jak zwykle można u Pani znaleźć każdy przepis ,dziękuję 🙂
Dzisiaj mąż zjadł jednego do kawy po jednym dniu i mówił że i tak są dobre ,więc na drugi dzień też smakują rewelacyjnie 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️ Na drugi dzień również są pycha, tylko najlepiej przykryć je np. folią spożywczą, aby dłużej zachowały świeżość 🙂
Mi wyszło 9 :/
Widocznie musiały być większe 🙂
Wspaniały i prosty do wykonania przepis na pieczone drożdżowe pączki. Mistrzostwo świata.
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ❤️
Mi wyszło 30 paczków
Super, chociaż musiały być chyba w takim razie malutkie 🙂
Ile pączków wychodzi z tego przepisu?
Pychota! Szybki i łatwy przepis! I o ile zdrowsze od smażonych! Dla mnie super! polecam!
Bardzo polecam przepis ❤️ Pączki są pyszne ❤️
Co można dodać zamiast spirytusu lub wódki?
W przepisie nie ma wzmianki o spirytusie lub wódce.