Ciasta drożdżoweSłodkościTłusty czwartek

Pączki pieczone

Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków na Tłusty Czwartek. To oczywiście dalej ciasto drożdżowe, jednak nieco pozbawione kalorii, dzięki temu, że nie było smażone w oleju, tylko pieczone w piekarniku.

Pączki z piekarnika

Wiele osób twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika i to profanacja słowa “pączki”. Oczywiście również się zgadzam, że tradycyjne pączki powinny być usmażone, nadziane dużą ilością nadzienia i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jednak dla tych, którzy są na diecie lub nie mogą ze względów zdrowotnych jeść smażonych rzeczy, proponuję przygotować moje pączki (bułeczki) pieczone. Są one naprawdę przepyszne. Ciasto mięciutkie, delikatne i bardzo leciutkie.

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek już za tydzień! Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, a lubisz szybkie przepisy to koniecznie wypróbuj moje cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut lub mini pączki serowe.

Jeśli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Przepis na: Pączki pieczone

 Przygotowanie: 80 min  Pieczenie: 20-25 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 12-16 (w zależności od wielkości pączków)

Składniki:

Rozczyn:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 5 żółtek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 16g cukru wanilinowego
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • twarda marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła

Jak zrobić pączki pieczone?

pączki pieczone
Krok 1 

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko i mąkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.

Żółtka miksujemy z cukrami na jasną, puszystą masę.

Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę, zmiksowane żółtka z cukrami, rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn oraz pozostałe ciepłe mleko.

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. 


pączki pieczone
Krok 2

Po tym czasie ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate.  


pączki pieczone
Krok 3

Każdy kawałek “kulamy” formując z niego idealną kulkę. Jeżeli chodzi o nadziewanie to można dodać po łyżeczce np. marmolady i uformować kulkę uważając żeby dobrze pozlepiać brzegi (dzięki temu nadzienie nie powinno wypłynąć podczas pieczenia). Ja nadziewałam swoje bułeczki dopiero po upieczeniu, za pomocą rękawa cukierniczego. Przekładamy je na blaszkę do pieczenia (zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami). Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. i pieczemy przez 20-25 minut aż będą równomiernie upieczone i rumiane.

Po przestygnięciu je nadziewamy za pomocą szprycy (chyba, że nadzienie dodaliście przed pieczeniem). Wierzch dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


pączki pieczone

pączki z piekarnika

pączki z piekarnika

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Pączki pieczone

Pączki pieczone są przede wszystkim genialną alternatywą dla tych tradycyjnych wypieków, które co roku przygotowujemy lub kupujemy na Tłusty Czwartek. Wspomniane pączki pieczone powstają oczywiście z ciasta drożdżowego tylko później ich nie smażymy w oleju, lecz po prostu formujemy w kształt kuleczek, nadziewamy i pieczemy w piekarniku aż będą równomiernie upieczone i rumiane.

Pączki z piekarnika

Sporo ludzi twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika, że to profanacja tego słowa. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na zjedzenie tradycyjnego smażonego pączka ze względu na dietę czy np. ze względów zdrowotnych. Dlatego proponuję upiec moje pączki (bułeczki) pieczone. Można je nadziać przed lub po pieczeniu marmoladą, kremem czekoladowym, powidłami lub dowolnym kremem.

Pieczone pączki

Pieczone pączki są wychodzą naprawdę przepyszne. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Jeżeli planujesz je nadziać przed pieczeniem to koniecznie użyj twardej marmolady, ponieważ dżemy mogą wypłynąć ze środka. Po ich przestygnięciu, wierzch możesz oprószyć lekko cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Jeśli chcesz jednak przygotować tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek to koniecznie zobacz mój obszerny wpis – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Close