
Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków na Tłusty Czwartek. To oczywiście dalej ciasto drożdżowe, jednak nieco pozbawione kalorii, dzięki temu, że nie było smażone w oleju, tylko pieczone w piekarniku. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Pączki z piekarnika
Wiele osób twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika i to profanacja słowa “pączki”. Oczywiście również się zgadzam, że tradycyjne pączki powinny być usmażone, nadziane dużą ilością nadzienia i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jednak dla tych, którzy są na diecie lub nie mogą ze względów zdrowotnych jeść smażonych rzeczy, proponuję przygotować moje pączki (bułeczki) pieczone. Są one naprawdę przepyszne. Ciasto mięciutkie, delikatne i bardzo leciutkie.
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek już za tydzień! Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, a lubisz szybkie przepisy to koniecznie wypróbuj moje cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut lub mini pączki serowe.
Jeśli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Pączki pieczone
Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 20-25 min
Łącznie: 100 min
Liczba porcji: 12-16 (w zależności od wielkości pączków)
Składniki:
Rozczyn:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek
- 70 g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- twarda marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła
Jak zrobić pączki pieczone?
Do miseczki kruszymy drożdże (30 g), dodajemy cukier (2 łyżki) oraz letnie mleko (100 ml) i mąkę (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
Żółtka miksujemy z cukrem (70 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (15 g) na jasną, puszystą masę.
Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę pszenną (500 g), zmiksowane żółtka z cukrami, rozpuszczone i przestygnięte masło (70 g), rozczyn oraz pozostałe letnie mleko (100 ml).
Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate.
Ciasto wyciągamy z miski i ponownie lekko wyrabiamy. Dzielimy na równe części (każda kulka po ok 100 g). Każdą część lekko rozwałkowujemy i nakładamy po łyżeczce nadzienia np. marmolady, gęstego dżemu czy kremu czekoladowego. Brzegi ciasta zlepiamy tak żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Formujemy ręcznie równą kulkę. Można też nadziewać pączki po ich upieczeniu, za pomocą rękawa cukierniczego.
Przekładamy je na blaszkę do pieczenia (zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami). Przykrywamy ściereczką na ok. 10-15 minut, aby jeszcze podrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut aż będą równomiernie upieczone i rumiane.
Po przestygnięciu je nadziewamy za pomocą szprycy (chyba, że nadzienie dodaliście przed pieczeniem). Wierzch dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Ja zrobiłam ekspresowy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny), a także posypałam skórką pomarańczową.
Pączki pieczone (tak jak te tradycyjne smażone) są najlepsze w dniu ich przygotowania. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień to polecam schować je do szczelnego pojemnika, aby ciasto nie wyschło.
https://uploads.disquscdn.c…
Ile pączków wychodzi z tego przepisu?
Pychota! Szybki i łatwy przepis! I o ile zdrowsze od smażonych! Dla mnie super! polecam!
Bardzo polecam przepis ❤️ Pączki są pyszne ❤️
Co można dodać zamiast spirytusu lub wódki?
W przepisie nie ma wzmianki o spirytusie lub wódce.