SłodkościTłusty czwartek

Pączki pieczone

Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków na Tłusty Czwartek. To oczywiście dalej ciasto drożdżowe, jednak nieco pozbawione kalorii, dzięki temu, że nie było smażone w oleju, tylko pieczone w piekarniku. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).

Pączki z piekarnika

Wiele osób twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika i to profanacja słowa “pączki”. Oczywiście również się zgadzam, że tradycyjne pączki powinny być usmażone, nadziane dużą ilością nadzienia i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jednak dla tych, którzy są na diecie lub nie mogą ze względów zdrowotnych jeść smażonych rzeczy, proponuję przygotować moje pączki (bułeczki) pieczone. Są one naprawdę przepyszne. Ciasto mięciutkie, delikatne i bardzo leciutkie.

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek już za tydzień! Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, a lubisz szybkie przepisy to koniecznie wypróbuj moje cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut lub mini pączki serowe.

Jeśli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Przepis na: Pączki pieczone

 Przygotowanie: 80 min  Pieczenie: 20-25 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 12-16 (w zależności od wielkości pączków)

Składniki:

Rozczyn:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 żółtek
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • twarda marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła

Jak zrobić pączki pieczone?

rozczyn drożdżowy
Krok 1 

Do miseczki kruszymy drożdże (30 g), dodajemy cukier (2 łyżki) oraz letnie mleko (100 ml) i mąkę (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość. 


ciasto na pączki pieczone
Krok 2

Żółtka miksujemy z cukrem (70 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (15 g) na jasną, puszystą masę. 


ciasto na pączki z piekarnika
Krok 3

Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę pszenną (500 g), zmiksowane żółtka z cukrami, rozpuszczone i przestygnięte masło (70 g), rozczyn oraz pozostałe letnie mleko (100 ml).

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. 


wyrośnięte ciasto na pączki z piekarnika
Krok 4

Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate. 


Przygotowanie pączków z piekarnika
Krok 5

Ciasto wyciągamy z miski i ponownie lekko wyrabiamy. Dzielimy na równe części (każda kulka po ok 100 g). Każdą część lekko rozwałkowujemy i nakładamy po łyżeczce nadzienia np. marmolady, gęstego dżemu czy kremu czekoladowego. Brzegi ciasta zlepiamy tak żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Formujemy ręcznie równą kulkę. Można też nadziewać pączki po ich upieczeniu, za pomocą rękawa cukierniczego. 


Pączki z piekarnika przed upieczeniem
Krok 6

Przekładamy je na blaszkę do pieczenia (zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami). Przykrywamy ściereczką na ok. 10-15 minut, aby jeszcze podrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut aż będą równomiernie upieczone i rumiane.

Po przestygnięciu je nadziewamy za pomocą szprycy (chyba, że nadzienie dodaliście przed pieczeniem). Wierzch dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Ja zrobiłam ekspresowy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny), a także posypałam skórką pomarańczową.

Pączki pieczone (tak jak te tradycyjne smażone) są najlepsze w dniu ich przygotowania. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień to polecam schować je do szczelnego pojemnika, aby ciasto nie wyschło.


przepis pączki pieczone

Pieczone pączki z czekoladą

Pączki pieczone

Pączki pieczone

pączki z piekarnika przepis

pączki z piekarnika

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 452

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Iwona Fleszar Sochacka
1 rok temu
Vanilla S
1 rok temu
Odpowiedź do  Iwona Fleszar Sochacka

Ile pączków wychodzi z tego przepisu?

Iwona Fleszar Sochacka
1 rok temu

Pychota! Szybki i łatwy przepis! I o ile zdrowsze od smażonych! Dla mnie super! polecam!

Marta
1 rok temu

Bardzo polecam przepis ❤️ Pączki są pyszne ❤️

Jagoda
2 lat temu

Co można dodać zamiast spirytusu lub wódki?

Marta
2 lat temu
Odpowiedź do  Jagoda

W przepisie nie ma wzmianki o spirytusie lub wódce.

Pączki pieczone

Pączki pieczone są przede wszystkim genialną alternatywą dla tych tradycyjnych wypieków, które co roku przygotowujemy lub kupujemy na Tłusty Czwartek. Wspomniane pączki pieczone powstają oczywiście z ciasta drożdżowego tylko później ich nie smażymy w oleju, lecz po prostu formujemy w kształt kuleczek, nadziewamy i pieczemy w piekarniku aż będą równomiernie upieczone i rumiane.

Pączki z piekarnika

Sporo ludzi twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika, że to profanacja tego słowa. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na zjedzenie tradycyjnego smażonego pączka ze względu na dietę czy np. ze względów zdrowotnych. Dlatego proponuję upiec moje pączki (bułeczki) pieczone. Można je nadziać przed lub po pieczeniu marmoladą, kremem czekoladowym, powidłami lub dowolnym kremem.

Pieczone pączki

Pieczone pączki są wychodzą naprawdę przepyszne. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Jeżeli planujesz je nadziać przed pieczeniem to koniecznie użyj twardej marmolady, ponieważ dżemy mogą wypłynąć ze środka. Po ich przestygnięciu, wierzch możesz oprószyć lekko cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Jeśli chcesz jednak przygotować tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek to koniecznie zobacz mój obszerny wpis – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Back to top button