Oponki drożdżowe

4.5/5 (243 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 20 min smażenia

Oponki drożdżowe

Opis przepisu

Oponki drożdżowe posypane cukrem pudrem smakują fantastycznie. Domowej roboty najlepsze! Dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis na puszyste i delikatne w smaku oponki. To idealny wypiek na Tłusty Czwartek!

Tłusty Czwartek

Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).

Przepis na: Oponki drożdżowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • 520 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
Wyślij emailem

Oponki drożdżowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g, lub 7 g suszonych), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (50 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.


Krok 2

Do misy miksera dodajemy 4 żółtka i cukier (80 g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.


Krok 3

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (520 g), miękkie masło (70 g), rozczyn, letnie mleko (200 ml) oraz spirytus (2 łyżki).


Krok 4

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Dobrze wyrobione ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk).


Krok 5

ciasto drożdżowe na pączki

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość. 


Krok 6

oponki drożdżowe przepis

Ciasto rozwałkowujemy na szerokość około 2 cm. Wycinamy kółka za pomocą kubka, a następnie w każdym kółku robimy na środku mniejsze kółeczko za pomocą kieliszka do wódki. Przykrywamy oponki ściereczką na ok. 15 minut, aby jeszcze podrosły. W tym czasie powinny się napuszyć.


Krok 7

przepis na oponki drożdżowe

Smażenie oponek

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną polewamy je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą mleczną, kajmakiem czy posypujemy lekko cukrem pudrem. 


Oponki drożdżowe

Oponki

Oponki drożdżowe

przepis na oponki drożdżowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 243

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

Najlepszy przepis na opnki. Puszyste, nie za słodkie, a do tego można spędzić super czas z dzieckiem w trakcie dekorowania.

IMG_5452
Iwona
Iwona
10 miesięcy temu

Przepyszne. Dziękuję za przepis. Tłusty Czwartek zapewniony .

IMG_20240207_220857
Iwona
Iwona
10 miesięcy temu

Przepyszne, super przepis dziękuję. Tłusty czwartek już zapewniony.

IMG_20240207_195311
kobieta
kobieta
10 miesięcy temu

witam mogie dac palme zamiast masla?

Iwona
Iwona
10 miesięcy temu

Czy można użyć suchych drożdży?

Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

Witam mam pytanie zamiast spirytusu czy wodki mogla bym dodac octu prosze o odp

Sylwiaa
Sylwiaa
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Aneta

Oczywiście, że można. Zawsze tak robię jak nie mam w domu alkoholu i nie wchłaniają tłuszczu

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Super przepis! Puchate i smaczne, nie za słodkie. Szybko się robi, a jeszcze szybciej pałaszuje. Jest ich sporo. Mniam. Polecam.

Natalia
Natalia
1 rok temu

Oponki wyszły meeeega fantastyczne. Dawno tak się nie zajadałam. Wszystko super opisane i nawet laik sprosta. Moje zniknęły w godzinę 😅

Justyna
Justyna
1 rok temu

A coś na Tłusty Czwartek bez smażenia?