Ciasta drożdżoweSłodkościTłusty czwartek

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe posypane cukrem pudrem smakują fantastycznie. Domowej roboty najlepsze! Dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis na puszyste i delikatne w smaku oponki. To idealny wypiek na Tłusty Czwartek!

Tłusty Czwartek

Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek(klik>>).

Przepis na: Oponki drożdżowe

 Przygotowanie: 80 min  Smażenie: 20 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 20 szt

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • 520 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Oponki drożdżowe – przepis krok po kroku:

Krok 1 

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (50 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.


Krok 2 

Do misy miksera dodajemy 4 żółtka i cukier (80 g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.


Krok 3 

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (520 g), miękkie masło (70g), rozczyn, letnie mleko (200 ml) oraz spirytus (2 łyżki).


Krok 4 

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Dobrze wyrobione ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk).


ciasto drożdżowe na pączki
Krok 5

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość. 


oponki drożdżowe przepis
Krok 6

Ciasto rozwałkowujemy na szerokość około 2 cm. Wycinamy kółka za pomocą kubka, a następnie w każdym kółku robimy na środku mniejsze kółeczko za pomocą kieliszka do wódki. Przykrywamy oponki ściereczką na ok. 15 minut, aby jeszcze podrosły. W tym czasie powinny się napuszyć.


przepis na oponki drożdżowe
Krok 7

Smażenie oponek

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną polewamy je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą mleczną, kajmakiem czy posypujemy lekko cukrem pudrem. 


Oponki drożdżowe

Oponki

Oponki drożdżowe

przepis na oponki drożdżowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 131

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button