Opis przepisu
Oponki drożdżowe posypane cukrem pudrem smakują fantastycznie. Domowej roboty najlepsze! Dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis na puszyste i delikatne w smaku oponki. To idealny wypiek na Tłusty Czwartek!
Tłusty Czwartek
Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Przepis na: Oponki drożdżowe
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- 520 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Zobacz również:
Oponki drożdżowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Krok 7
Smażenie oponek
Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną polewamy je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą mleczną, kajmakiem czy posypujemy lekko cukrem pudrem.
Komentarze
Najlepszy przepis na opnki. Puszyste, nie za słodkie, a do tego można spędzić super czas z dzieckiem w trakcie dekorowania.
Przepięknie udekorowane 🙂 Bardzo dziękuję za dodanie tak miłego komentarza oraz zdjęcia!
Przepyszne. Dziękuję za przepis. Tłusty Czwartek zapewniony .
Przepyszne, super przepis dziękuję. Tłusty czwartek już zapewniony.
witam mogie dac palme zamiast masla?
Tak 🙂
Czy można użyć suchych drożdży?
Tak, napisałam w kroku 1 🙂
Witam mam pytanie zamiast spirytusu czy wodki mogla bym dodac octu prosze o odp
Oczywiście, że można. Zawsze tak robię jak nie mam w domu alkoholu i nie wchłaniają tłuszczu
Ocet nie ma tu żadnego zastosowania. Do ciasta na pączki czy oponki dodaje się alkohol,aby mniej wchłaniały tłuszcz podczas smażenia 🙂
Super przepis! Puchate i smaczne, nie za słodkie. Szybko się robi, a jeszcze szybciej pałaszuje. Jest ich sporo. Mniam. Polecam.
Super, cieszę się 🙂
Oponki wyszły meeeega fantastyczne. Dawno tak się nie zajadałam. Wszystko super opisane i nawet laik sprosta. Moje zniknęły w godzinę 😅
Bardzo się cieszę, że tak smakowały! ❤️
A coś na Tłusty Czwartek bez smażenia?
Może: https://poprostupycha.com.pl/przepis/paczki-pieczone/