Mini pączki serowe

4.8/5 (322 ocen)
Te pyszne pączki serowe robi się naprawdę błyskawicznie i każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem. Jest to świetny pomysł nie tylko na tłusty czwartek, ale także świetnie nadają się na popołudniowy deser.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + smażenie

Mini pączki serowe

Opis przepisu

Ekspresowe mini pączki serowe są świetnym pomysłem jako słodki przysmak na Tłusty Czwartek. Tą karnawałową przekąskę polubią dzieci jak i dorośli.

Pączki serowe

Ciasto na mini pączki serowe wykonasz w niecałe 10 minut! W następne 5 minut można je wysmażyć i gotowe. Stąd nazwa ekspresowe, ponieważ są naprawdę szybkie i proste do przygotowania.

Jeżeli denerwujesz się, że nie wychodzą Ci tradycyjne pączki z jasną obwódką dookoła, to te małe mini pączki będą ich świetną alternatywą. Dzięki temu, że dodałam do nich twaróg w kostce to wyszły mięciutkie z fajnym serowym posmakiem.

Ekspresowe mini pączki są zdecydowanie szybsze do przygotowania niż tradycyjne pączki z budyniem czy faworki. Z takich prostych pomysłów na karnałowe wypieki to podrzucam jeszcze przepis na budyniowe chruściki. Jestem pewna, że jak raz ich spróbujesz to z pewnością je pokochasz i będziesz je robić co rok.

Przepis na: Mini pączki serowe

Składniki:

  • 300 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 700 ml oleju
Wyślij emailem

Mini pączki serowe przepis krok po kroku:


Krok 1

poduszony ser twarogowy na pączki

Wszystkie składniki na mini pączki serowe wyciągam zwykle minimum 30 minut szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

Do ich przygotowania potrzebny będzie twaróg chudy lub półtłusty w kostce (300 g). Opcjonalnie można także użyć twarogu z wiaderka.

Zanim wymieszamy twaróg z pozostałymi składnikami to najpierw warto go nieco podusić tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem ręcznym – tylko nie robimy tego zbyt długo, aby twaróg nie uzyskał zbyt rzadkiej konsystencji.


Krok 2

składniki na pączki serowe

Do miski dodajemy mąkę pszenną (300 g), jajka (3 sztuki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i cukier (może być cukier puder, 3 łyżki).


Krok 3

Dodanie twarogu

Dodajemy także twaróg.  


Krok 4

Ciasto na pączki serowe

Całość mieszamy najpierw za pomocą łyżki, a później ręcznie. Ciasto będzie gęste i lepkie – najlepiej sobie leciutko zwilżyć dłonie wodą.  


Krok 5

pączki serowe przed ugotowaniem

Aby uformować równe, okrągłe mini pączusie serowe z tego gęstego ciasta należy leciutko zwilżyć ręce wodą po wyrobieniu każdej kulki.

Wyrobione kulki (mi wyszło 16 sztuk) układamy w odstępach np. na desce i odstawiamy na chwilkę na czas podgrzania oleju.  


Krok 6

Temperatura oleju do smażenia pączków

Do smażenia mini pączków przyda się mała, głębsza patelnia lub garnek z nieprzywierającą powierzchnią. Pamiętaj, że jeśli użyjesz zbyt dużego, szerokiego naczynia tym będziesz musiał/a wlać więcej tłuszczu.

Do ustawienia odpowiedniej temperatury używam najzwyklejszego termometru cukierniczego. Rozgrzewamy olej (ja wlałam około 750 ml) do temperatury 160-170 stopni.


Krok 7

smażenie mini pączusiów

Pączki smażymy partiami gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (muszą mieć miejsce do obracania się).

Mają być one minimum w połowie lub 3/4 wysokości zanurzone w oleju.

Obracamy je za pomocą np. patyczka do szaszłyków aż osiągną ładny rumiany kolor – to powinno zająć około 2-3 minuty. Jeśli za szybko się rumienią/przypalają (np. w niecałą minutę) to znaczy, że jest za wysoka temp. oleju i mogą wyjść surowe w środku.


Krok 8

usmażone pączki serowe

Mini pączki wyciągamy z oleju łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Można je oprószyć cukrem pudrem lub np. oblać polewą czekoladową. Ja je polałam z wierzchu kremem pistacjowym. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania domowych, tradycyjnych pączków z marmoladą>>.


Ekspresowe mini pączki z serem

Mini pączki serowe

Pączki twarogowe

Pączki serowe przepis

pączki serowe z kremem pistacjowym

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 322

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
24 dni temu

Pyszne,puszyste znikają w mig ….😋
Przepis nieco zmieniłam ,ale tylko dlatego ,bo przeczytałam kilka komentarzy w których jest wiele wątpliwości co do gramatury. W moim doświadczeniu kulinarnym zdążyłam się wielokrotnie przekonać i także potknąć. A to za mało …a to za dużo , a to temperatura, a to zły dzień …..itp.
Do pieczenia i gotowania trzeba mieć serce,cierpliwość i spokój , a wtedy wszystko wyjdzie jak należy.😁
A więc co nieco ode mnie, ale baza pozostaje od Pani Asi :

250g twarogu
260-270gmaki
3 jajka
3-4 łyżki drobnego cukru ,albo cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczyptą soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżki spirytusu ( żeby tłuszcz nie wchłaniał się )
dwa ostatnie składniki spowodują ,że ciasto będzie nabuzowane powietrzem i przez to będą lekkie i puszyste .
Rozgrzewam olej do temperatury 150 stopni (no może być kilka stopni więcej ) i na zmoczone wodą ręce nakładam łyżeczką od herbaty w miarę równe porcje ( powiedzmy sporego orzecha włoskiego), formuję kulki i piekę wielokrotnie obracając, aby upiekły się równomiernie ( lubię jasne , złociste ) 🤩

IMG_0345
Jess
Jess
8 miesięcy temu

Zgrzyt pazurem ozorem, a nie pączki. Zrobiłam WSZYSTKO wg przepisu – nie pierwszy raz piekę. Twaróg zgnieciony ale nie na ciapę, nawet dwa opakowania kupiłam, tylko żeby zrobić pani przepis. Nie skarżę na, bo być może mój błąd wystąpił, ale – pączki wyszły jak ser księżycowy wydobyty z podziemia. Smoliste dziury i twarda skorupa. Nie wiedziałam co jest przyczyną – dalej nie mam pojęcia. Olej ok 2l. Normalny rzepakowy, nie doszukuję się winy w moim działaniu.. ale nie mówię, może temp. Oleju był za wysoki? 150-160° smażyłam.

Jess
Jess
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Nie piekłam długo, bo po 3 minutach wyjęłam z oleju i ciasto było surowe, nie rozumiem dlaczego tak wyszło 😔

Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

Są świetne, robię je kolejny raz ❤️

Joanna
Joanna
1 rok temu

Uwielbiam Pani przepisy ! Pączusie wyszły super.. Serniki zazwyczaj zawsze wychodzą przepyszne, a drozdzowki z makiem to obłęd 🤩🤩

Snapchat-1045703179.jpg
Mela
Mela
1 rok temu

Idealne! Jednak bez termometra byłoby to nie lada wyzwanie, bo na indukcji trzeba conajmniej 3 razy przestawiać ustawienia palnika ( przed wrzuceniem moc palnika 13 widać że olej zaczyna lekko bąbelkować,po wynurzeniu ok. 10 i po ok minucie od wynurzenia 5-6 celem utrzymania temp. na poziomie 165 stopni. Mam kuchenkę Electrolux ) . Robiłam z dwóch porcji i moje spostrzeżenie, to takie że w zbyt wysokiej temp. lub zbyt długo pieczone pączki pękają. Piekłam do lekkiego zarumienienia 4 min. Pierwsze partie robiłam tak jak w przepisie i pączki były okrągłe, ale nie były do końca gładkie. Kolejne partie gotowych mini pączków bardzo lekko turlałam w małej ilości mąki wtedy wychodziły ładniejsze, gładziutkie. Może moje wskazówki komuś się przydadzą, kto nie będzie miał termometra 😉

PSX_20230219_142532.jpg
Joanna
Joanna
1 rok temu

Pączki wyszły znakomite ! Prosty przepis j bardzo smaczne 🙂

Joanna
Joanna
1 rok temu

Paczki wyszły znakomite ! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne 🙂

eolwladek
eolwladek
1 rok temu

Super, wypróbuję

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Rzeczywiście ekspresowe pączki, na pewno wypróbuję 🙂

Małgorzata Kozłowska
Małgorzata Kozłowska
4 lat temu

Czy jajka mają być całe, cy tylko żółtka/białka?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Małgorzata Kozłowska

Całe jajka 🙂

MATIK 09
MATIK 09
5 lat temu

Super! Spróbuję tego przepisu więcej niż jeden raz!

Pączki serowe przepis

Ten przepis na pączki serowe to jeden z najlepszych przepisów, które można przygotować w tłusty czwartek ale i nie tylko. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska lub jako dodatek na sylwestra lub inną imprezkę. Można podawać je z wieloma różnymi kremami np. czekoladowym, waniliowym lub orzechowym. Te puszyste mini pączki świetnie smakują również moczone w fondue, albo po prostu obtoczone cukrem pudrem lub cukrem trzcinowym. Wszystko zależy od Twoich preferencji i kreatywności 🙂

Mini pączki serowe

Szukasz przepisu na alternatywne pączki z okazji tłustego czwartku? Mini pączki serowe będą dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Dodałam do nich twaróg mielony, który spowodował, że mini pączki serowe są mięciutkie i przepyszne!

Pączki twarogowe

Te małe pączusie twarogowe różnią się od klasycznych pączków tym, że ciasto drożdżowe zostało zamienione na ciasto twarogowe. Nie musimy zatem czekać aż ciasto urośnie tylko od razu zabrać się za ich smażenie. Drugą różnicą jest to, że ich nie nadziewamy, natomiast możemy je udekorować według swoich preferencji. Nie wymagają też takiego zaangażowania czasowego, a są naprawdę smaczne. Pączki twarogowe możemy przygotować ze zwykłęgo twarogu ale również z tego z wiaderka, którego najczęściej wykorzystujemy do zrobienia sernika.

Ekspresowe mini pączki z serem

Ekspresowe mini pączki z serem są dużo szybsze do przygotowania od tradycyjnych przepisów na Puchate pączki z marmoladą różaną czy Pączki z ziemniakami. Ich przygotowanie i smażenie nie powinno zająć dłużej niż 10 min.

Tłusty Czwartek

Masz problem z upieczeniem tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek? Przygotuj ekspresowe mini pączki serowe, które nie sprawią Ci jakichkolwiek problemów. Wychodzą mięciutki, delikatne w smaku, a twaróg jest mało wyczuwalny w smaku. Po ich usmażeniu wystarczy je lekko oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą z czekolady mlecznej… Coś pysznego!

RozwińZwiń