Pączki z ziemniakami

4.4/5 (92 ocen)

Ilość porcji

24

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min + smażenie

Pączki z ziemniakami

Opis przepisu

W tłusty czwartek u mnie nigdy nie brakuje własnoręcznie robionych pączków. Moja mama dziś dzwoniła i z żalem mówiła, że musiała kupować pączki w piekarni zamiast delektować się moimi. Pączki z ziemniakami to dla jednych nowość, a dla niektórych tradycja… Ale o tym poniżej 🙂

Przepis na pączki z ziemniakami

Dziś proponuję wyśmienite pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość. Są dość puchate, pyszne, a z dodatkiem lukru z lekką nutką cytryny smakują rewelacyjnie. Polecam ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub z samego rana ponieważ nie można ich dodać do ciasta gdy będą jeszcze gorące. Wystarczy je gotować tak jak do obiadu, z dodatkiem soli, a gdy będą już miękkie to przeciskamy je przez praskę lub nawet ubijamy za pomocą ubijaka do ziemniaków- ważne aby nie miały grudek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Tłusty Czwartek

Jeżeli pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Przepis na: Pączki z ziemniakami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki czystej

Dodatkowo:

  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny
  • 1 litr oleju
Wyślij emailem

Pączki z ziemniakami - przepis krok po kroku


Krok 1

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.


Krok 2

Po 10 minutach drożdże zdecydowanie powinny zwiększyć swoją objętość. Jeżeli tak się nie stało tzn, że trzeba zacząć od nowa bo np. drożdże mogły być stare, mleko zimne lub za gorące.


Krok 3

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią ( u mnie z ziarenkami laski wanilii), wbijamy jajka oraz dodajemy ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Na końcu wlewamy roztopione masło i drożdżowy rozczyn, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.


Krok 4

Zagniatamy aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 


Krok 5

Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy mniejsze. Każdą wałkuję bardzo delikatnie na około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinam kółka i odstawiam na 10 minut, aby znowu podrosły.


Krok 6

Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Jeżeli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawałek ciasta. Jeżeli będą się pojawiać charakterystyczne bąbelki i ciasto od razu podniesie się na wierzch oleju tzn, że olej jest już gotowy. Jeżeli ciasto opadnie na dno i nie będzie się od razu podnosić tzn, że olej jest jeszcze za zimny. Smażymy pączki z obu stron po około 15-20 sekund. Wyciągnięte z tłuszczu pączki przekładamy od razu na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe polewamy gęstym lukrem. Smacznego!


Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 92

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
1 rok temu

Zgubiła Pani masło w tym przepisie. Jest w składnikach a przy zarabianiu ciasta już nie ma.

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Muszę kiedyś spróbować tej ziemniaczanej wersji pączków, może nawet uda mi się przygotować w wegańskiej wersji 😉

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
7 lat temu

Co jak co ale takich pączków ziemniaczanych to jeszcze nie jadłyśmy 🙂

Piegusek
Piegusek
7 lat temu

Pyszne są. Kiedyś moja mama je ciągle smażyła. Ja jeszcze nie robiłam. Apetyczne zdjęcia