Prosty jabłecznik

4.9/5 (411 ocen)
Jabłecznik to klasyczne ciacho, które nigdy nie wychodzi z mody i nigdy się nie nudzi. Jego przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Gwarantuję, że jak tylko zapach pieczonego jabłecznika rozniesie się po domu, to domownicy nie będą mogli doczekać się na swój kawałek.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 60 min pieczenia

Prosty jabłecznik

Opis przepisu

Choć przepisów na jabłecznik jest niezliczona ilość, to właśnie w prostocie tkwi jego największy urok. Większość z Was pewnie najczęściej sięga po szarlotkę na kruchym cieście, ale warto spróbować tego pysznego, prostego jabłecznika, który stanowi świetną alternatywę dla innych ciast z jabłkami. Ten jabłecznik charakteryzuje się ciastem a’la biszkoptowym, ponieważ jajka są ubijane na puszystą masę, co sprawia, że ciasto jest lekkie i delikatne, a w połączeniu z cynamonowym nadzieniem jabłkowym tworzy idealne połączenie smaków.

Przepis na: Prosty jabłecznik

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 130 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 290 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wyślij emailem

Jabłecznik przepis krok po kroku:


Krok 1

starte i pokrojone w kostkę jabłka na jabłecznik

Jabłka prażone

Jabłka (ok. 2 kg, waga przed obraniem) obieramy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja połowę starłam na tarce, a drugą połowę pokroiłam w małą kostkę). 


Krok 2

jabłka prażone na prosty jabłecznik

Posypujemy cynamonem (1/2 łyżeczki) i dodajemy sok z cytryny (oraz opcjonalnie skórkę z cytryny startą na tarce na drobnych oczkach). Smażymy przez ok. 5-10 minut na średniej mocy palnika, aby pozbyć się nadmiaru soku z jabłek. Jeśli odmiana Twoich jabłek jest bardzo soczysta, to najlepiej odlać powstały sok prosto z garnka.


Krok 3

jajka i cukier w misce

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W tym czasie jajka (5 dużych szt.) miksujemy z cukrem (około 200-220 g) i opcjonalnie z cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera.


Krok 4

masa jajeczna

Po około 4-5 minutach powinna powstać puszysta, jasna masa.  


Krok 5

masa jajeczna z mąką, mlekiem, olejem i proszkiem do pieczenia

Zmniejszamy obroty miksera i powolutku wlewamy olej (130 ml) oraz mleko (100 ml). Tylko lekko miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę (290 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).  


Krok 6

masa na ciasto do jabłecznika

Mieszamy za pomocą trzepaczki aż powstanie jednolite ciasto.


Krok 7

ciasto na jabłecznik przed upieczeniem

Delikatnie większą połowę ciasta przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja kwadratowa 28x28cm). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.  


Krok 8

nakładanie podprażonych jabłek na upieczony spód

Na gorące ciasto nakładamy stopniowo po łyżce prażonych jabłek. Wierzch wyrównujemy. 


Krok 9

prosty jabłecznik przed upieczeniem

Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem. Najlepiej nakładać je łyżka za łyżką, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Ważne, aby ciasto było rumiane i upieczone (można to sprawdzić za pomocą patyczka czy wykałaczki).

Po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego!

Jeśli szukasz ciasta kruchego z dużą ilością prażonych jabłek to koniecznie wypróbuj szarlotkę z bezą i kruszonką lub klasyczną szarlotkę. Dużą popularnością cieszy się na moim blogu także szarlotka z budyniem waniliowym. Wszystkie te wypieki z pewnością przypadną Ci do gustu!


jabłecznik na biszkopcie

Prosty jabłecznik

jabłecznik

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 411

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
55 minut temu

Jabłecznik przepyszny robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni! Dziękuję za przepis ❤️

1000012267
Zuzanna Sobkowiak
Zuzanna Sobkowiak
1 miesiąc temu

Dzień dobry, można do ciasta dodać białko?

Basia
Basia
27 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Chyba chodziło o białko w proszku (takie co np. są z KFD)

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu

Bardzo dobry jabłecznik, świetny, szybki przepis.

Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

A ja jeszcze dodałam kruszonkę na wierzch 😋

Katarzyna
Katarzyna
5 miesięcy temu

Przepis super prosty i byłby super gdyby nie ta ilość cukru. Dałam 180g i tego nie idzie zjeść . Ale każdy ma inny gust . Chętnie do przepisu wrócę jednak dodam połowę cukru . Pozdrawiam.

Emilka41
Emilka41
9 miesięcy temu

Jabłecznik tak zasmakował mojej rodzinie że co tydzień robię tylko z Twojego przepisu . Dziękuję za super przepis

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Super przepis. Jabłecznik super mega, poprostu rozpływa się w ustach

1000021980.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy można zrobić dzień wcześniej i dać do lodówki?

Barbara
Barbara
1 rok temu

Przepyszne ciasto i naprawdę proste. Dziękuję za super przepis

Jabłecznik, prosty przepis

Jeżeli zamierzasz zrobić jabłecznik i potrzebujesz prosty przepis to przychodzę Ci z pomocą! Przygotowanie jest bardzo proste, a czas zajmuje nam głównie samo pieczenie w piekarniku. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.

Ciasto jabłecznik

Ciasto jabłecznik sprawdzi się idealnie jako nie za słodki deser do kawusi lub jako ciasto dla fanów jabłek na naszym rodzinnym przyjęciu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste i aromatyczne, a cynamonowe nadzienie jabłkowe stanowią idealne połączenie. Jeżeli masz nadmiar jabłek to możesz również jako alternatywę przygotować szarlotkę z bezą i kruszonką.

Szybko i smacznie

Zaletą mojegoprostego przepisu na jabłecznik jest przede wszystkim szybki czas wykonania. Domowe ciasto to idealny deser na sobotnie spotkanie przy kawie czy też niedzielne leniwe popołudnie. Zwłaszcza, gdy podamy je na ciepło i dodamy na przykład bitą śmietanę, sos czekoladowy i gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Wierzch jabłecznika możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem, cynamonem bądź przyprawą korzenną – według uznania. Przed podaniem ciasta warto udekorować również sam talerz, na przykład kawałkami jabłka.

Prosty przepis na jabłecznik

Istnieje wiele przepisów, jednakże nie każdy jest szybki, łatwy i prosty, a przecież właśnie na tym nam zależy. Pieczenie ciasta nie powinno zająć Ci całego wolnego czasu, lecz jedynie kilkanaście minut. Prosty przepis na jabłecznik zawiera tylko 10 składników, które z łatwością kupisz w każdym sklepie: jajka, cukier, olej, mleko, mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sok z cytryny, cynamon no i oczywiście jabłka. Pyszny jabłecznik nie wymaga drogich i trudnodostępnych produktów, dlatego dobry przepis jest podstawą każdego, kto zaczyna swoją przygodę z pieczeniem ciast.

Historia jabłecznika

Za powstaniem słynnej szarlotki stoi francuski cukiernik i szef kuchni, Marie-Antoine Carême. Oryginalny przepis na jabłecznik składa się z kruchego (lub półkruchego) ciasta oraz jabłek. Szarlotka zawdzięcza swoją nazwę pruskiej księżnej Charlotcie, dla której to francuski cukiernik Carême miał stworzyć ciasto. Francuska szarlotka powstała w XIX wieku i pierwotnie nazywana była charlotte russe. Pierwsza wersja jabłecznika znacznie różniła się od tej współczesnej, bowiem zawierała biszkopty oraz bawarski krem śmietankowy.

Alternatywna wersja jabłecznika

Choć jak sama nazwa ciasta wskazuje, jabłecznik składa się głównie z jabłek, to istnieją również inne możliwości. Aby urozmaicić smak naszego wyrobu cukierniczego, możemy zamienić jabłka na inny, dowolny owoc. Dla odmiany mogą to być na przykład gruszki, brzoskwinie, morele czy też śliwki. Dawniej zamiennikiem była marmolada jabłkowa oraz różnego rodzaju domowe konfitury – np z wiśni. Do naszego pysznego jabłecznika możemy dodać także rodzynki, lecz należy pamiętać, że wiąże się to z pewnym ryzykiem, ponieważ jak powszechnie wiadomo, nie każdy jest fanem suszonych winogron.

Popularne ciasta z jabłkami

Oprócz dobrze nam znanego jabłecznika, często możemy spotkać także inne, podobne wypieki z wykorzystaniem jabłek. Zalicza się do nich między innymi amerykańska tarta, czyli apple pie. Jej głównym składnikiem są kwaśne i twarde jabłka. Często podawana jest w stylu a la Mode, czyli z gałką lodów lub z kawałkiem sera typu cheddar. Pyszny jabłecznik przypomina także appelflap – holenderskie ciastko z ciasta francuskiego wypełnione jabłkowym nadzieniem. Appelflap wyróżnia trójkątny kształt oraz gruboziarnisty cukier na wierzchu ciastka. W skład nadzienia, oprócz jabłek, wchodzą także rodzynki, cynamon, rum i opcjonalnie sok z cytryny.

RozwińZwiń