Opis przepisu
Choć przepisów na jabłecznik jest niezliczona ilość, to właśnie w prostocie tkwi jego największy urok. Większość z Was pewnie najczęściej sięga po szarlotkę na kruchym cieście, ale warto spróbować tego pysznego, prostego jabłecznika, który stanowi świetną alternatywę dla innych ciast z jabłkami. Ten jabłecznik charakteryzuje się ciastem a’la biszkoptowym, ponieważ jajka są ubijane na puszystą masę, co sprawia, że ciasto jest lekkie i delikatne, a w połączeniu z cynamonowym nadzieniem jabłkowym tworzy idealne połączenie smaków.
Przepis na: Prosty jabłecznik
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Składniki:
Ciasto:
- 5 dużych jajek
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 130 ml oleju
- 100 ml mleka
- 290 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zobacz również:
Jabłecznik przepis krok po kroku:
Krok 1
Jabłka (ok. 2 kg, waga przed obraniem) obieramy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja połowę starłam na tarce, a drugą połowę pokroiłam w małą kostkę).
Krok 2
Krok 3
W tym czasie jajka (5 dużych szt.) miksujemy z cukrem (około 200-220 g) i opcjonalnie z cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego!
Jeśli szukasz ciasta kruchego z dużą ilością prażonych jabłek to koniecznie wypróbuj szarlotkę z bezą i kruszonką lub klasyczną szarlotkę. Dużą popularnością cieszy się na moim blogu także szarlotka z budyniem waniliowym. Wszystkie te wypieki z pewnością przypadną Ci do gustu!
Komentarze
Jabłecznik przepyszny robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni! Dziękuję za przepis ❤️
Dzień dobry, można do ciasta dodać białko?
Nie rozumiem do końca pytania… Przecież jajka (czyli żółtka i białka) są ubijane razem z cukrem.
Chyba chodziło o białko w proszku (takie co np. są z KFD)
Nie wiem dokładnie o co chodziło tamtej Pani, a nie doprecyzowała…
Jeśli chodziło o takie białko smakowe w proszku to zdecydowanie go nie dodajemy 🙂
Bardzo dobry jabłecznik, świetny, szybki przepis.
Bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️
A ja jeszcze dodałam kruszonkę na wierzch 😋
super 🙂
Przepis super prosty i byłby super gdyby nie ta ilość cukru. Dałam 180g i tego nie idzie zjeść . Ale każdy ma inny gust . Chętnie do przepisu wrócę jednak dodam połowę cukru . Pozdrawiam.
No to proszę dać mniej. Pozdrawiam
Jabłecznik tak zasmakował mojej rodzinie że co tydzień robię tylko z Twojego przepisu . Dziękuję za super przepis
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😍 Cieszę się, że rodzince posmakował ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🤗
Super przepis. Jabłecznik super mega, poprostu rozpływa się w ustach
Superowy wyszedł 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! ❤️
Czy można zrobić dzień wcześniej i dać do lodówki?
Po upieczeniu tak, ale przed upieczeniem nie 🙂
Przepyszne ciasto i naprawdę proste. Dziękuję za super przepis
Proszę bardzo ❤️ cieszę się, że smakuje 🤗