Jabłecznik, prosty przepis
Jeżeli zamierzasz zrobić jabłecznik i potrzebujesz prosty przepis to przychodzę Ci z pomocą! Przygotowanie jest bardzo proste, a czas zajmuje nam głównie samo pieczenie w piekarniku. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.
Ciasto jabłecznik
Ciasto jabłecznik sprawdzi się idealnie jako nie za słodki deser do kawusi lub jako ciasto dla fanów jabłek na naszym rodzinnym przyjęciu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste i aromatyczne, a cynamonowe nadzienie jabłkowe stanowią idealne połączenie. Jeżeli masz nadmiar jabłek to możesz również jako alternatywę przygotować szarlotkę z bezą i kruszonką.
Szybko i smacznie
Zaletą mojegoprostego przepisu na jabłecznik jest przede wszystkim szybki czas wykonania. Domowe ciasto to idealny deser na sobotnie spotkanie przy kawie czy też niedzielne leniwe popołudnie. Zwłaszcza, gdy podamy je na ciepło i dodamy na przykład bitą śmietanę, sos czekoladowy i gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Wierzch jabłecznika możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem, cynamonem bądź przyprawą korzenną – według uznania. Przed podaniem ciasta warto udekorować również sam talerz, na przykład kawałkami jabłka.
Prosty przepis na jabłecznik
Istnieje wiele przepisów, jednakże nie każdy jest szybki, łatwy i prosty, a przecież właśnie na tym nam zależy. Pieczenie ciasta nie powinno zająć Ci całego wolnego czasu, lecz jedynie kilkanaście minut. Prosty przepis na jabłecznik zawiera tylko 10 składników, które z łatwością kupisz w każdym sklepie: jajka, cukier, olej, mleko, mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sok z cytryny, cynamon no i oczywiście jabłka. Pyszny jabłecznik nie wymaga drogich i trudnodostępnych produktów, dlatego dobry przepis jest podstawą każdego, kto zaczyna swoją przygodę z pieczeniem ciast.
Historia jabłecznika
Za powstaniem słynnej szarlotki stoi francuski cukiernik i szef kuchni, Marie-Antoine Carême. Oryginalny przepis na jabłecznik składa się z kruchego (lub półkruchego) ciasta oraz jabłek. Szarlotka zawdzięcza swoją nazwę pruskiej księżnej Charlotcie, dla której to francuski cukiernik Carême miał stworzyć ciasto. Francuska szarlotka powstała w XIX wieku i pierwotnie nazywana była charlotte russe. Pierwsza wersja jabłecznika znacznie różniła się od tej współczesnej, bowiem zawierała biszkopty oraz bawarski krem śmietankowy.
Alternatywna wersja jabłecznika
Choć jak sama nazwa ciasta wskazuje, jabłecznik składa się głównie z jabłek, to istnieją również inne możliwości. Aby urozmaicić smak naszego wyrobu cukierniczego, możemy zamienić jabłka na inny, dowolny owoc. Dla odmiany mogą to być na przykład gruszki, brzoskwinie, morele czy też śliwki. Dawniej zamiennikiem była marmolada jabłkowa oraz różnego rodzaju domowe konfitury – np z wiśni. Do naszego pysznego jabłecznika możemy dodać także rodzynki, lecz należy pamiętać, że wiąże się to z pewnym ryzykiem, ponieważ jak powszechnie wiadomo, nie każdy jest fanem suszonych winogron.
Popularne ciasta z jabłkami
Oprócz dobrze nam znanego jabłecznika, często możemy spotkać także inne, podobne wypieki z wykorzystaniem jabłek. Zalicza się do nich między innymi amerykańska tarta, czyli apple pie. Jej głównym składnikiem są kwaśne i twarde jabłka. Często podawana jest w stylu a la Mode, czyli z gałką lodów lub z kawałkiem sera typu cheddar. Pyszny jabłecznik przypomina także appelflap – holenderskie ciastko z ciasta francuskiego wypełnione jabłkowym nadzieniem. Appelflap wyróżnia trójkątny kształt oraz gruboziarnisty cukier na wierzchu ciastka. W skład nadzienia, oprócz jabłek, wchodzą także rodzynki, cynamon, rum i opcjonalnie sok z cytryny.
Komentarze
Super przepis. Jabłecznik super mega, poprostu rozpływa się w ustach
Superowy wyszedł 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! ❤️
Czy można zrobić dzień wcześniej i dać do lodówki?
Po upieczeniu tak, ale przed upieczeniem nie 🙂
Przepyszne ciasto i naprawdę proste. Dziękuję za super przepis
Proszę bardzo ❤️ cieszę się, że smakuje 🤗