Prosty jabłecznik

4.5/5 (299 ocen)
Prosty jabłecznik

Pewnie większość z Was wykonuje jedynie szarlotki na kruchym cieście. Jednak warto spróbować wykonać pyszny, prosty jabłecznik, który jest świetną alternatywą dla ciast z jabłkami. Puszyste ciasto oraz aromatyczne, cynamonowe nadzienie jabłkowe stanowią wręcz połączenie idealne.

Przepis na: Prosty jabłecznik

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 130 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 290 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wyślij emailem

Jabłecznik przepis krok po kroku:


Krok 1

jabłka prażone

Jabłka prażone

Jabłka (ok. 2 kg, waga przed obraniem) obieramy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja połowę starłam na tarce, a drugą połowę pokroiłam w małą kostkę). 


Krok 2

jabłka prażone

Posypujemy cynamonem (1/2 łyżeczki) i dodajemy sok z cytryny (oraz opcjonalnie skórkę z cytryny startą na tarce na drobnych oczkach). Smażymy przez ok. 5-10 minut na średniej mocy palnika, aby pozbyć się nadmiaru soku z jabłek. Jeśli odmiana Twoich jabłek jest bardzo soczysta, to najlepiej odlać powstały sok prosto z garnka.


Krok 3

jabłecznik na oleju

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W tym czasie jajka (5 dużych szt.) miksujemy z cukrem (około 200-220 g) i opcjonalnie z cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera.


Krok 4

ciasto z jabłkami

Po około 4-5 minutach powinna powstać puszysta, jasna masa.  


Krok 5

jak zrobić jabłecznik

Zmniejszamy obroty miksera i powolutku wlewamy olej (130 ml) oraz mleko (100 ml). Tylko lekko miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę (290 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).  


Krok 6

ciasto jabłecznik

Mieszamy za pomocą trzepaczki aż powstanie jednolite ciasto.


Krok 7

przepis na jabłecznik

Delikatnie większą połowę ciasta przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja kwadratowa 28x28cm). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.  


Krok 8

jabłecznik przepis

Na gorące ciasto nakładamy stopniowo po łyżce prażonych jabłek. Wierzch wyrównujemy. 


Krok 9

jabłecznik

Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem. Najlepiej nakładać je łyżka za łyżką, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Ważne, aby ciasto było rumiane i upieczone (można to sprawdzić za pomocą patyczka czy wykałaczki).

Po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego!

Jeśli szukasz ciasta kruchego z dużą ilością prażonych jabłek to koniecznie wypróbuj szarlotkę z bezą i kruszonką lub klasyczną szarlotkę. Dużą popularnością cieszy się na moim blogu także szarlotka z budyniem waniliowym. Wszystkie te wypieki z pewnością przypadną Ci do gustu!


jabłecznik przepis

Ciasto jabłecznik

Prosty jabłecznik

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 299

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Przepis super prosty i byłby super gdyby nie ta ilość cukru. Dałam 180g i tego nie idzie zjeść . Ale każdy ma inny gust . Chętnie do przepisu wrócę jednak dodam połowę cukru . Pozdrawiam.

Emilka41
Emilka41
5 miesięcy temu

Jabłecznik tak zasmakował mojej rodzinie że co tydzień robię tylko z Twojego przepisu . Dziękuję za super przepis

Beata
Beata
7 miesięcy temu

Super przepis. Jabłecznik super mega, poprostu rozpływa się w ustach

1000021980.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy można zrobić dzień wcześniej i dać do lodówki?

Barbara
Barbara
1 rok temu

Przepyszne ciasto i naprawdę proste. Dziękuję za super przepis

Jabłecznik, prosty przepis

Jeżeli zamierzasz zrobić jabłecznik i potrzebujesz prosty przepis to przychodzę Ci z pomocą! Przygotowanie jest bardzo proste, a czas zajmuje nam głównie samo pieczenie w piekarniku. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.

Ciasto jabłecznik

Ciasto jabłecznik sprawdzi się idealnie jako nie za słodki deser do kawusi lub jako ciasto dla fanów jabłek na naszym rodzinnym przyjęciu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste i aromatyczne, a cynamonowe nadzienie jabłkowe stanowią idealne połączenie. Jeżeli masz nadmiar jabłek to możesz również jako alternatywę przygotować szarlotkę z bezą i kruszonką.

Szybko i smacznie

Zaletą mojegoprostego przepisu na jabłecznik jest przede wszystkim szybki czas wykonania. Domowe ciasto to idealny deser na sobotnie spotkanie przy kawie czy też niedzielne leniwe popołudnie. Zwłaszcza, gdy podamy je na ciepło i dodamy na przykład bitą śmietanę, sos czekoladowy i gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Wierzch jabłecznika możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem, cynamonem bądź przyprawą korzenną – według uznania. Przed podaniem ciasta warto udekorować również sam talerz, na przykład kawałkami jabłka.

Prosty przepis na jabłecznik

Istnieje wiele przepisów, jednakże nie każdy jest szybki, łatwy i prosty, a przecież właśnie na tym nam zależy. Pieczenie ciasta nie powinno zająć Ci całego wolnego czasu, lecz jedynie kilkanaście minut. Prosty przepis na jabłecznik zawiera tylko 10 składników, które z łatwością kupisz w każdym sklepie: jajka, cukier, olej, mleko, mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sok z cytryny, cynamon no i oczywiście jabłka. Pyszny jabłecznik nie wymaga drogich i trudnodostępnych produktów, dlatego dobry przepis jest podstawą każdego, kto zaczyna swoją przygodę z pieczeniem ciast.

Historia jabłecznika

Za powstaniem słynnej szarlotki stoi francuski cukiernik i szef kuchni, Marie-Antoine Carême. Oryginalny przepis na jabłecznik składa się z kruchego (lub półkruchego) ciasta oraz jabłek. Szarlotka zawdzięcza swoją nazwę pruskiej księżnej Charlotcie, dla której to francuski cukiernik Carême miał stworzyć ciasto. Francuska szarlotka powstała w XIX wieku i pierwotnie nazywana była charlotte russe. Pierwsza wersja jabłecznika znacznie różniła się od tej współczesnej, bowiem zawierała biszkopty oraz bawarski krem śmietankowy.

Alternatywna wersja jabłecznika

Choć jak sama nazwa ciasta wskazuje, jabłecznik składa się głównie z jabłek, to istnieją również inne możliwości. Aby urozmaicić smak naszego wyrobu cukierniczego, możemy zamienić jabłka na inny, dowolny owoc. Dla odmiany mogą to być na przykład gruszki, brzoskwinie, morele czy też śliwki. Dawniej zamiennikiem była marmolada jabłkowa oraz różnego rodzaju domowe konfitury – np z wiśni. Do naszego pysznego jabłecznika możemy dodać także rodzynki, lecz należy pamiętać, że wiąże się to z pewnym ryzykiem, ponieważ jak powszechnie wiadomo, nie każdy jest fanem suszonych winogron.

Popularne ciasta z jabłkami

Oprócz dobrze nam znanego jabłecznika, często możemy spotkać także inne, podobne wypieki z wykorzystaniem jabłek. Zalicza się do nich między innymi amerykańska tarta, czyli apple pie. Jej głównym składnikiem są kwaśne i twarde jabłka. Często podawana jest w stylu a la Mode, czyli z gałką lodów lub z kawałkiem sera typu cheddar. Pyszny jabłecznik przypomina także appelflap – holenderskie ciastko z ciasta francuskiego wypełnione jabłkowym nadzieniem. Appelflap wyróżnia trójkątny kształt oraz gruboziarnisty cukier na wierzchu ciastka. W skład nadzienia, oprócz jabłek, wchodzą także rodzynki, cynamon, rum i opcjonalnie sok z cytryny.

RozwińZwiń