Szarlotka

4.7/5 (241 ocen)
Ten przepis na szarlotkę jest naprawdę rewelacyjny! Jestem skłonna zaryzykować stwierdzenie, że jest to niemal szarlotka idealna. Nie zdarzyło mi się, abym kogoś nią poczęstowała i mu nie posmakowała. Najlepsza oczywiście jest ciepła i podana z gałką lodów!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 60 min pieczenia

Szarlotka

Opis przepisu

Jakie wypieki najbardziej Wam się kojarzą z jesienią? Dla mnie króluje szarlotka, jabłeczniki, ciasta marchewkowe, czy z dynią w roli głównej! Podrzucam Wam kilka moich ulubionych jesiennych wypieków:

Szarlotka przepis

Przygotowałam dla Was przepis na szarlotkę, która jest bajecznie smaczna. Ciasto jest niesamowicie kruche, a jabłka soczyste i nieco kwaśne. Dodatkowo szarlotka pięknie pachnie cynamonem. Powiem Wam, że kocham zapach unoszący się po całym mieszkaniu, gdy to ciasto kończy się piec w piekarniku.

Co jest ważne, aby szarlotka wyszła naprawdę idealna? Przede wszystkim odpowiednie schłodzenie ciasta, użycie w proporcji pół na pół mąki pszennej tortowej z krupczatką, a także dodanie do ciasta lepszej jakości masła. Jeżeli chodzi o jabłka to najczęściej korzystam z odmiany Szara Reneta. Niestety czasami jest problem z dorwaniem tej odmiany. Jeżeli użyjesz innej, bardziej soczystej odmiany jabłek to koniecznie je podpraż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu.

Przepis na: Szarlotka

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu

Dodatkowo:

  • 3 kg jabłek np. szara reneta
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Wyślij emailem

Szarlotka przepis krok po kroku:


Krok 1

Szarlotka

Szarlotkę zaczynamy od przygotowania ciasta i jego schłodzenia.

Potrzebujemy zimnego masła pokrojonego w kostkę (250 g), 2 żółtka, a także schłodzoną gęstą śmietanę (1 łyżka).


Krok 2

Szarlotka

Jeśli chodzi o składniki sypkie to potrzebujemy mąkę pszenną tortową (250 g), krupczatkę (250 g), cukier puder (4 płaskie łyżki), a także proszek do pieczenia (1 łyżeczka).


Krok 3

ciasto kruche

Wszystkie składniki przekładamy do miski.  


Krok 4

ciasto kruche

Wyrabiamy dość szybko ciasto.


Krok 5

ciasto na szarlotkę

Dzielimy je na dwie części. Obie zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy je do zamrażalnika na około 20 minut.


Krok 6

prażone jabłka

Prażone jabłka

W tym czasie obieramy jabłka. Na dużą blachę potrzebujemy niecałe 3 kg (czyli nieco ponad 2,5 kg – waga po obraniu i pozbyciu się ogryzka). Obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Krok 7

prażone jabłka

Posypujemy cynamonem (1 płaska łyżeczka) i ewentualnie cukrem (2 łyżki) lub cukrem z prawdziwą wanilią (chociaż w dużej mierze to zależy czy lubicie słodkie czy bardziej winne szarlotki, odmiany jabłek itp). Ja dodatkowo często dodaję sok z cytryny (1-2 łyżki).


Krok 8

prosta Szarlotka

Jabłka prażymy na suchej patelni lub w garnku z nieprzywierającą powierzchnią. Najlepiej przez około 15-20 minut, aż pozbędziemy się nadmiaru soku z jabłek – można go też przelać z garnka do szklanki i wypić.


Krok 9

babcina szarlotka

Tortownicę lub większą blaszkę (moja o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce jedną część ciasta. Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 10

Szarlotka przepis

Wyciągamy ciasto z piekarnika.  


Krok 11

Szarlotka

Na gorący spód nakładamy prażone jabłka.


Krok 12

Szarlotka przepis

Wyrównujemy je za pomocą łyżki tworząc równą warstwę.


Krok 13

Szarlotka

Na wierzch ścieramy pozostałe zamrożone ciasto. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Szarlotka gotowa!

Jeszcze ciepłe ciasto można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Kroimy je po przestygnięciu.

Zapraszam także do wypróbowania szarlotki z budyniem waniliowym oraz szarlotki z bezą.


Szarlotka

Szarlotka

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 241

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Przepis rewelacja😇😍😍 nie mialam krupczatki wiec dalam make pszenna. Z reszty ciasta zrobilam ciastka z Nutella, wyszly przepyszne. Dziekuje za ten przepis Asiu, zapisuje na stałe🥰 pozdrawiam z Berlina

Wiola
Wiola
4 miesięcy temu

Czy próbował ktoś zamienić mąkę na bezglutenową? Mam celiakię

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Przepyszne dzis robiłam…rewelacja

17055001693058278796753531115958
Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Obłędne 🥧🥧

inbound5620554896861949830.jpg
sandra
sandra
1 rok temu

czy jesli dodam smietankę 30% zamiast 18% to zaburzy to konsystencję ?

Monika
Monika
1 rok temu

Dzien dobry a czy można ją upiec ze zwykła mąka? Mieszkam we Francji i tu nie ma maki krupczatki, ani tortowej😕

Kamila
Kamila
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Monika

Krupczatka to semolina ( polska) przypomina kasze manna

Kasia
Kasia
3 lat temu

A w jakim celu dodaje Pani ten smalec? 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Kasia

Tak jak pisałam we wpisie dodajemy go opcjonalnie 🙂 a tak jak mówiła mi zawsze babcia – “ciasto ze smalcem będzie najbardziej kruche i delikatne” 😛

Kasia
Kasia
3 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Wiem, że opcjonalnie, ale byłam ciekawa, w jakim celu, bo widziałam u Pani kilka przepisów na kruche ciasta i dopiero tu był smalec 🙂 Pozdrawiam!

Kasia
Kasia
3 lat temu

A w jakim celu dodaje Pani ten smalec? 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Kasia

Tak jak pisałam we wpisie dodajemy go opcjonalnie 🙂 a tak jak mówiła mi zawsze babcia – “ciasto ze smalcem będzie najbardziej kruche i delikatne” 😛

Kasia
Kasia
3 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Wiem, że opcjonalnie, ale byłam ciekawa, w jakim celu, bo widziałam u Pani kilka przepisów na kruche ciasta i dopiero tu był smalec 🙂 Pozdrawiam!

Anastasiaa
Anastasiaa
4 lat temu

Jak mozna odmowic takiej szarlotki?? Kurcze mistrzostwo swiata :**

Anastasiaa
Anastasiaa
4 lat temu

Jak mozna odmowic takiej szarlotki?? Kurcze mistrzostwo swiata :**

Szarlotka na kruchym cieście

Jest wiele możliwych przepisów na przygotowanie szarlotki. Może być to np. szarlotka na kruchym cieśnie, szarlotka tutti-frutti, szarlotka tatrzańska i wiele, wiele innych. Ja jestem jednak największą fanką tej pierwszej opcji i mam to na pewno po swoim tacie 🙂 Wspominałam o tym już wielokrotnie na blogu, że jest największym fanem szarlotki na kruchym cieśnie. Przygotowuję mu ją regularnie co jakiś czas, a podczas jego imienin czy urodzin jest to pozycja obowiązkowa!

Jak zrobić szarlotkę

Szarlotka wcale nie jest tak trudnym ciastem jak mogłoby się wydawać na początku. Kruche ciasto jest naprawdę bardzo proste do przygotowania i będzie nam służyło jako spód. Składa się z mąki pszennej i krupczatki, zimnego masła, żółtka, cukru pudru, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany. Najważniejsze jednak jest nadzienie, dlatego ważne jakie jabłka wybierzemy do naszego wypieku. Ja zawsze korzystam z jabłek z odmiany szara reneta, ponieważ uważam, że domowa szarlotka na kruchym cieśnie wychodzi wtedy najlepsza.

Szarlotka prosty przepis

Powyższy przepis na szarlotkę jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim każdy – nawet największy amator kulinarny. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 30 min, ale musimy dać czas szarlotce na upieczenie się, dlatego do całości czasu musimy doliczyć jeszcze 60 min na pieczenie. Nie dość, że ten przepis na szarlotkę jest niezwykle prosty, to jeszcze niesłychane smaczny! Wierzę, że jak raz spróbujesz tego przepisu na szarlotkę to już na dobre zagości w Twojej kuchni 🙂

RozwińZwiń