
Jakie wypieki najbardziej Wam się kojarzą z jesienią? Dla mnie króluje szarlotka, jabłeczniki, ciasta marchewkowe, czy z dynią w roli głównej! Podrzucam Wam kilka moich ulubionych jesiennych wypieków:
Szarlotka przepis
Przygotowałam dla Was przepis na szarlotkę, która jest bajecznie smaczna. Ciasto jest niesamowicie kruche, a jabłka soczyste i nieco kwaśne. Dodatkowo szarlotka pięknie pachnie cynamonem. Powiem Wam, że kocham zapach unoszący się po całym mieszkaniu, gdy to ciasto kończy się piec w piekarniku.
Co jest ważne, aby szarlotka wyszła naprawdę idealna? Przede wszystkim odpowiednie schłodzenie ciasta, użycie w proporcji pół na pół mąki pszennej tortowej z krupczatką, a także dodanie do ciasta lepszej jakości masła. Jeżeli chodzi o jabłka to najczęściej korzystam z odmiany Szara Reneta. Niestety czasami jest problem z dorwaniem tej odmiany. Jeżeli użyjesz innej, bardziej soczystej odmiany jabłek to koniecznie je podpraż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu.
Przepis na: Szarlotka
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 60 min
Łącznie: 90 min
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- opcjonalnie 1 łyżka smalcu
Dodatkowo:
- 3 kg jabłek np. szara reneta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Jak zrobić szarlotkę?
Wykonanie:
Zimne masło kroimy w kostkę. Na stolnicę wysypujemy obie przesiane mąki. Na ich środku robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder, śmietanę, a także opcjonalnie łyżkę smalcu. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach. Podprażamy przez 10 minut na suchej patelni dodając cynamon, sok z wyciśniętej cytryny i opcjonalnie cukier.
Jedną część ciasta wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Na podpieczony spód nakładamy warstwę jabłek i wyrównujemy. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!