Ciasta z owocamiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Szarlotka

Jakie wypieki najbardziej Wam się kojarzą z jesienią? Dla mnie króluje szarlotka, jabłeczniki, ciasta marchewkowe, czy z dynią w roli głównej! Podrzucam Wam kilka moich ulubionych jesiennych wypieków:

Szarlotka przepis

Przygotowałam dla Was przepis na szarlotkę, która jest bajecznie smaczna. Ciasto jest niesamowicie kruche, a jabłka soczyste i nieco kwaśne. Dodatkowo szarlotka pięknie pachnie cynamonem. Powiem Wam, że kocham zapach unoszący się po całym mieszkaniu, gdy to ciasto kończy się piec w piekarniku.

Co jest ważne, aby szarlotka wyszła naprawdę idealna? Przede wszystkim odpowiednie schłodzenie ciasta, użycie w proporcji pół na pół mąki pszennej tortowej z krupczatką, a także dodanie do ciasta lepszej jakości masła. Jeżeli chodzi o jabłka to najczęściej korzystam z odmiany Szara Reneta. Niestety czasami jest problem z dorwaniem tej odmiany. Jeżeli użyjesz innej, bardziej soczystej odmiany jabłek to koniecznie je podpraż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu.

Przepis na: Szarlotka

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 30 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 60 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 90 min

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu

Dodatkowo:

  • 3 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)

Jak zrobić szarlotkę?

Wykonanie:

Zimne masło kroimy w kostkę. Na stolnicę wysypujemy obie przesiane mąki. Na ich środku robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder, śmietanę, a także opcjonalnie łyżkę smalcu. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.

W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach. Podprażamy przez 10 minut na suchej patelni dodając cynamon, sok z wyciśniętej cytryny i opcjonalnie cukier.

Jedną część ciasta wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Na podpieczony spód nakładamy warstwę jabłek i wyrównujemy. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Szarlotka prosty przepis

Jak zrobić szarlotkę?

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Szarlotka na kruchym cieście

Jest wiele możliwych przepisów na przygotowanie szarlotki. Może być to np. szarlotka na kruchym cieśnie, szarlotka tutti-frutti, szarlotka tatrzańska i wiele, wiele innych. Ja jestem jednak największą fanką tej pierwszej opcji i mam to na pewno po swoim tacie 🙂 Wspominałam o tym już wielokrotnie na blogu, że jest największym fanem szarlotki na kruchym cieśnie. Przygotowuję mu ją regularnie co jakiś czas, a podczas jego imienin czy urodzin jest to pozycja obowiązkowa!

Jak zrobić szarlotkę

Szarlotka wcale nie jest tak trudnym ciastem jak mogłoby się wydawać na początku. Kruche ciasto jest naprawdę bardzo proste do przygotowania i będzie nam służyło jako spód. Składa się z mąki pszennej i krupczatki, zimnego masła, żółtka, cukru pudru, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany. Najważniejsze jednak jest nadzienie, dlatego ważne jakie jabłka wybierzemy do naszego wypieku. Ja zawsze korzystam z jabłek z odmiany szara reneta, ponieważ uważam, że domowa szarlotka na kruchym cieśnie wychodzi wtedy najlepsza.

Szarlotka prosty przepis

Powyższy przepis na szarlotkę jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim każdy – nawet największy amator kulinarny. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 30 min, ale musimy dać czas szarlotce na upieczenie się, dlatego do całości czasu musimy doliczyć jeszcze 60 min na pieczenie. Nie dość, że ten przepis na szarlotkę jest niezwykle prosty, to jeszcze niesłychane smaczny! Wierzę, że jak raz spróbujesz tego przepisu na szarlotkę to już na dobre zagości w Twojej kuchni 🙂

Close