Opis przepisu
Jakie wypieki najbardziej Wam się kojarzą z jesienią? Dla mnie króluje szarlotka, jabłeczniki, ciasta marchewkowe, czy z dynią w roli głównej! Podrzucam Wam kilka moich ulubionych jesiennych wypieków:
- Szarlotka tatrzańska >>
- Jabłecznik stracciatella >>
- Tarta z jabłkami i budyniem >>
- Ciasto dyniowe >>
- Najlepsze ciasto marchewkowe >>
Szarlotka przepis
Przygotowałam dla Was przepis na szarlotkę, która jest bajecznie smaczna. Ciasto jest niesamowicie kruche, a jabłka soczyste i nieco kwaśne. Dodatkowo szarlotka pięknie pachnie cynamonem. Powiem Wam, że kocham zapach unoszący się po całym mieszkaniu, gdy to ciasto kończy się piec w piekarniku.
Co jest ważne, aby szarlotka wyszła naprawdę idealna? Przede wszystkim odpowiednie schłodzenie ciasta, użycie w proporcji pół na pół mąki pszennej tortowej z krupczatką, a także dodanie do ciasta lepszej jakości masła. Jeżeli chodzi o jabłka to najczęściej korzystam z odmiany Szara Reneta. Niestety czasami jest problem z dorwaniem tej odmiany. Jeżeli użyjesz innej, bardziej soczystej odmiany jabłek to koniecznie je podpraż na suchej patelni z dodatkiem cynamonu.
Przepis na: Szarlotka
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- opcjonalnie 1 łyżka smalcu
Dodatkowo:
- 3 kg jabłek np. szara reneta
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Zobacz również:
Szarlotka przepis krok po kroku:
Krok 1
Szarlotkę zaczynamy od przygotowania ciasta i jego schłodzenia.
Potrzebujemy zimnego masła pokrojonego w kostkę (250 g), 2 żółtka, a także schłodzoną gęstą śmietanę (1 łyżka).
Krok 2
Jeśli chodzi o składniki sypkie to potrzebujemy mąkę pszenną tortową (250 g), krupczatkę (250 g), cukier puder (4 płaskie łyżki), a także proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Krok 3
Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Krok 4
Wyrabiamy dość szybko ciasto.
Krok 5
Dzielimy je na dwie części. Obie zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy je do zamrażalnika na około 20 minut.
Krok 6
Prażone jabłka
W tym czasie obieramy jabłka. Na dużą blachę potrzebujemy niecałe 3 kg (czyli nieco ponad 2,5 kg – waga po obraniu i pozbyciu się ogryzka). Obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 7
Posypujemy cynamonem (1 płaska łyżeczka) i ewentualnie cukrem (2 łyżki) lub cukrem z prawdziwą wanilią (chociaż w dużej mierze to zależy czy lubicie słodkie czy bardziej winne szarlotki, odmiany jabłek itp). Ja dodatkowo często dodaję sok z cytryny (1-2 łyżki).
Krok 8
Jabłka prażymy na suchej patelni lub w garnku z nieprzywierającą powierzchnią. Najlepiej przez około 15-20 minut, aż pozbędziemy się nadmiaru soku z jabłek – można go też przelać z garnka do szklanki i wypić.
Krok 9
Tortownicę lub większą blaszkę (moja o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce jedną część ciasta. Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 10
Wyciągamy ciasto z piekarnika.
Krok 11
Na gorący spód nakładamy prażone jabłka.
Krok 12
Wyrównujemy je za pomocą łyżki tworząc równą warstwę.
Krok 13
Na wierzch ścieramy pozostałe zamrożone ciasto. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Szarlotka gotowa!
Jeszcze ciepłe ciasto można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Kroimy je po przestygnięciu.
Zapraszam także do wypróbowania szarlotki z budyniem waniliowym oraz szarlotki z bezą.
Komentarze
Szarlotka pyszna wyszła 😍😍😍
Bardzo miło mi to czytać! ❤️
Mam pytanie – czy można takie gotowe już uprażone jabłka z tymi wszystkimi przyprawami zamknąć w słoiku i zostawić na jakiś czas żeby później w razie potrzeby mieć już takiego gotowca do robienia szarlotki? 🤔
Podrzucam przepis na jabłka prażone w słoiku, które można przechować przez dłuższy czas- https://poprostupycha.com.pl/przepis/jablka-prazone-w-sloiczkach/
Ile czasu piec ciasto i podpiekać w piekarniku sam spód, jeżeli zrobimy ciasto w dużej blaszce z podwójnych składników? 😊
Podobnie, wydłużyłabym maksymalnie o 5 minut podpiekanie i pieczenie główne 🙂
Przepis rewelacja😇😍😍 nie mialam krupczatki wiec dalam make pszenna. Z reszty ciasta zrobilam ciastka z Nutella, wyszly przepyszne. Dziekuje za ten przepis Asiu, zapisuje na stałe🥰 pozdrawiam z Berlina
Bardzo się cieszę, że posmakowała 😍 Również pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Czy próbował ktoś zamienić mąkę na bezglutenową? Mam celiakię
Ja niestety nie próbowałam 🙂
Przepyszne dzis robiłam…rewelacja
Obłędne 🥧🥧
Pięknie się prezentuje! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
czy jesli dodam smietankę 30% zamiast 18% to zaburzy to konsystencję ?
Ale myli Pani pojęcia – do przepisu jest potrzebna gęsta, kwaśna śmietana 18%, a nie słodka płynna śmietanka 30%… śmietana a śmietanka to co innego.
Dzien dobry a czy można ją upiec ze zwykła mąka? Mieszkam we Francji i tu nie ma maki krupczatki, ani tortowej😕
Krupczatka to semolina ( polska) przypomina kasze manna
Dzień dobry, w takim razie proszę użyć zwykłej mąki pszennej 🙂
A w jakim celu dodaje Pani ten smalec? 🙂
Tak jak pisałam we wpisie dodajemy go opcjonalnie 🙂 a tak jak mówiła mi zawsze babcia – “ciasto ze smalcem będzie najbardziej kruche i delikatne” 😛
Wiem, że opcjonalnie, ale byłam ciekawa, w jakim celu, bo widziałam u Pani kilka przepisów na kruche ciasta i dopiero tu był smalec 🙂 Pozdrawiam!
A w jakim celu dodaje Pani ten smalec? 🙂
Tak jak pisałam we wpisie dodajemy go opcjonalnie 🙂 a tak jak mówiła mi zawsze babcia – “ciasto ze smalcem będzie najbardziej kruche i delikatne” 😛
Wiem, że opcjonalnie, ale byłam ciekawa, w jakim celu, bo widziałam u Pani kilka przepisów na kruche ciasta i dopiero tu był smalec 🙂 Pozdrawiam!
Jak mozna odmowic takiej szarlotki?? Kurcze mistrzostwo swiata :**
Jak mozna odmowic takiej szarlotki?? Kurcze mistrzostwo swiata :**