Szarlotka sypana

4.4/5 (165 ocen)
Jeżeli lubisz pyszne, a jednocześnie nieskomplikowane wypieki z owocami, to ta szarlotka sypana jest dla Ciebie! Wystarczy połączyć kilka składników i mamy gotowe do upieczenia ciacho. Nie trzeba nawet używać miksera, wystarczy nam jedynie tarko.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Szarlotka sypana

Ciepła szarlotka sypana podawana z gałką lodów waniliowych to coś wspaniałego. Robi się ją całkowicie inaczej niż tradycyjne szarlotki na bazie ciasta kruchego. Składa się z trzech warstw sypkich składników jak mąka pszenna, kasza manna i cukru. Do tego dwie warstwy startych na tarce jabłek z cynamonem.

Prosta, szybka do przygotowania i nieco odmienna w smaku niż inne szarlotki. Warto spróbować czegoś nowego!

Przepis na: Szarlotka sypana

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 320 g kaszy manny (2 szklanki)
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wyślij emailem

Szarlotka sypana przepis krok po kroku:


Krok 1

starte jabłka z cynamonem

Szarlotka sypana to proste i szybkie do przygotowania ciasto. Można od razu nastawić sobie piekarnik na temperaturę 190 stopni.

Masło (200 g) wkładamy na chwilę do zamrażalnika, aby łatwiej było je później zetrzeć na tarce.

Jabłka (2 kg, waga przed obraniem) obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon (1/2 łyżeczki, jeśli lubisz bardzo cynamonowy smak to dodaj całą łyżeczkę) oraz wyciskamy sok z cytryny (1 łyżeczka).

Nie podprażamy jabłek na suchej patelni jak w przypadku innych szarlotek. Nie polecam też korzystać z gotowych jabłek ze słoika, ponieważ są one z reguły pozbawione nadmiaru soku, a jest on niezbędny w tym cieście – inaczej wyjdzie ono zbyt suche i sypkie, nie będzie się ładnie kroić po upieczeniu.  


Krok 2

jabłka z cynamonem na szarlotkę sypaną

Całość mieszamy za pomocą łyżki. Gdyby jabłka puściły sok i znajdowałby się on na dnie miski to go odlejcie.


Krok 3

mąka pszenna cukier oraz kasza manna

Przygotowujemy sobie sypkie składniki: mąkę pszenną (280 g), kaszę manną (2 szklanki), cukier (220 g) oraz proszek do pieczenia (2 łyżeczki).

Szklanka o pojemności 250 ml.


Krok 4

składniki na spód do szarlotki sypanej

Dokładnie wszystko mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 5

podzielenie składników sypanych na trzy części

Rozdzielamy sobie sypkie składniki na trzy części (każda powinna mieć około 280 g).


Krok 6

foremka wysmarowana papierem do pieczenia i masłem

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dość grubo smarujemy masłem (spód i boki).


Krok 7

przygotowanie szarlotki sypanej

Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część sypkich składników. Lekko wyrównujemy za pomocą dłoni, aby powstała równa warstwa.

Nakładamy połowę startych jabłek – nakładamy je łyżka za łyżką, bardzo delikatnie je uklepując.


Krok 8

Szarlotka sypana przepis z kaszą manną

Przysypujemy jabłka drugą częścią sypkich składników, lekko uklepujemy tworząc równą warstwę.


Krok 9

jak zrobić szarlotkę sypaną?

Nakładamy pozostałe jabłka, delikatnie dociskamy i wsypujemy ostatnią sypką warstwę.


Krok 10

starte masło na wierzchu szarlotki sypanej

Wierzch posypujemy startym na tarce zimnym masłem – rozkładamy to masło równomiernie po całym cieście. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, środkowa półka), a następnie przez 15 minut w tej samej temperaturze (grzanie tylko dół). 

Nie pieczemy tego ciasta z termoobiegiem, aby go nie wysuszać.

Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.

Szarlotka sypana gotowa! Można ją oprószyć cienką warstwą cukru pudru. Smacznego!


Szarlotka sypana

Przepis na szarlotkę sypaną

Szarlotka sypana sprawdzony przepis

Najprostsza szarlotka sypana

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 165

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
5 miesięcy temu

Jest przepyszna ♥️

Ewelina30
Ewelina30
1 rok temu

Dziś robiłam, szybciutko się robi ☺️

IMG_20231029_181017.jpg
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Ewelina30

Jaki wymiar formy

Ewa
Ewa
1 rok temu

Szarlotka sypana to przepyszne i szybkie ciasto, ja uwielbiam takie przepisy😍😋❤ Polecam wszystkim😊

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
1 rok temu

To zdecydowanie moja ulubiona szarlotka!

Marta
Marta
1 rok temu

Przepyszne 😊

20231016_175358.jpg
Karolina_93
Karolina
1 rok temu

Bardzo pyszne ciasto, szybko się robi, możliwość zrobienia nawet przy małym dziecku 🙂😅❤️

20231015_123437.jpg
Sandra
Sandra
1 rok temu

Super szybkie ciasto 🙂

IMG_7568.jpeg

Szarlotka sypana – sprawdzony przepis

Marzysz o deserze, który zachwyci Twoje podniebienie, a jednocześnie nie będzie wymagał od Ciebie wielu godzin w kuchni? Szarlotka sypana to idealne rozwiązanie! To sprawdzony przepis na wyjątkowy deser, który zyskuje coraz większą popularność. Szarlotka sypana to wariacja klasycznej szarlotki, która jest znacznie prostsza do przygotowania i nie potrzeba do niej nawet miksera, a efekt robi wrażenie. Aromatyczne jabłka i delikatny cynamon tworzą doskonałe połączenie smaków. To ciasto zdecydowanie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach i okazjonalnych przyjęciach. Nie tylko jest to doskonały deser, ale także oszczędzasz czas, unikając przygotowywania tradycyjnego ciasta kruchego. Spróbuj naszego sprawdzonego przepisu na szarlotkę sypaną i przekonaj się, że przyjemność z jedzenia nie musi być skomplikowana.

Najprostsza szarlotka sypana

Jeśli szukasz najprostszego przepisu na szarlotkę sypaną, trafiłaś we właściwe miejsce. To ciasto to prawdziwa rewelacja, a przygotowanie go jest dziecinnie proste. Sama na początku podchodziłam do tego przepisu z pewnym dystansem, ale teraz mogę szczerze powiedzieć, że przygotowanie tego cuda kulinarnego jest tak proste, że nawet początkujący kucharze poradzą sobie z nim bez trudu. Skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu i ciesz się przepysznym deserem w zaledwie kilku krokach. Najprostsza szarlotka sypana to doskonały wybór, gdy marzysz o czymś pysznym, a jednocześnie nie masz ochoty na skomplikowane przygotowania. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że pyszny deser może być niezwykle łatwy do zrobienia.

RozwińZwiń