Szarlotka królewska

4.7/5 (154 ocen)
Szarlotka królewska to świetne ciacho na każdą porę roku. Wychodzi nie za słodka, delikatna i naprawdę przepyszna. Polecam wypróbować każdemu fanowi jabłek.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min + chłodzenie

Szarlotka królewska

Opis przepisu

Wstyd się przyznać, lecz szarlotkę królewską robiłam pierwszy raz. Uwielbiam kruche, ciepłe szarlotki, pięknie pachnące cynamonem… Jeszcze podane z gałką lodów waniliowych! Ale się rozmarzyłam <3 Tym razem postanowiłam wypróbować coś nowego, innego i tak zachwalanego. Od razu Wam powiem, że kompletnie nie jestem zadowolona ze zdjęć tego ciasta, ponieważ nie wyszło mi ono zbyt pięknie, lecz jego smak mnie wyjątkowo zachwycił! Żałuję, że wcześniej go nie przygotowywałam bo jest naprawdę pyszne! Delikatny biszkopt, zwarta, owocowa masa jabłkowa oraz śmietanka a`la ptasie mleczko. Wypiek idealny na upały, które z pewnością za niedługo do nas dojdą 🙂

Przepis na: Szarlotka królewska

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa jabłkowa:

  • 1,2 kg jabłek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml wrzątku

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 mały serek homogenizowany waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • 150 ml wrzątku
  • opcjonalnie 30 g czekolady gorzkiej
Wyślij emailem

Szarlotka królewska przepis krok po kroku:


Krok 1

Szarlotka królewska 1

Szarlotka królewska to ciasto warstwowe, które zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Dopiero gdy będzie on upieczony i odstawimy do przestygnięcia to wtedy dopiero zaczynamy robić masę jabłkową.

Biszkopt

W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie niecałe 3/4 szklanki). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity.


Krok 2

Szarlotka królewska 2

Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.


Krok 3

Szarlotka królewska 3

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną (1/2 szklanki) i ziemniaczaną (2 płaskie łyżki). Tylko tym razem nie ubijamy mikserem, ale mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki.  


Krok 4

Szarlotka królewska 4

Biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki) – u mnie foremka w rozmiarze 26×26 cm z rozsuwanymi bokami, które sprawiają, że łatwiej później jest kroić ciasta z galaretką. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 stopni. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 5

Szarlotka królewska 5

Wierzch biszkopta ścinamy nożem (ja użyłam strunowego specjalnego do równego przecinania biszkoptów). Jeśli wolicie to zostawcie taki jaki Wam się upiekł (bez żadnego nacinania z wierzchu). Lekko ponczujemy go wodą lub przestudzoną herbatą np. z sokiem malinowym. 


Krok 6

Szarlotka królewska 6

Masa jabłkowa

Jabłka (u mnie lekko ponad 1 kg, waga po obraniu) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podprażamy w garnku z dodatkiem cynamonu (niecałe 1/3 łyżeczki). Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mieszamy galaretki (2 cytrynowe lub agrestowe) z wrzątkiem (200 ml). Od razu wlewamy do gorących jabłek i całość mieszamy. Gdy lekko przestygnie, wtedy wkładamy do lodówki żeby przyspieszyć etap tężenia galaretek.  


Krok 7

Szarlotka królewska 7

Wykładamy jabłka na biszkopt dopiero gdy zaczną się robić ładnie tężejące. Jeśli będą zbyt płynne to niestety za bardzo wsiąkną w biszkopt. Wierzch wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.


Krok 8

Szarlotka królewska 8

Masa śmietankowa

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy we wrzątku (150 ml). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę (400 ml) miksujemy na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem (2 łyżki). Po chwili dodajemy serek homogenizowany i ponownie miksujemy. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Delikatnie gęstą masę śmietankową wylewamy na wierzch ciastka (jeśli masa będzie zbyt płynna to wkładamy ją na chwilę do lodówki i szybko zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji – tylko pilnujcie żeby nie trwało to zbyt długo bo całkowicie stężeje w misce).


Krok 9

Szarlotka królewska 9

Ciastko wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie można je opcjonalnie posypać startą czekoladą gorzką lub jakąś czekoladową posypką. Smacznego!


Szarlotka królewska 10

Szarlotka królewska przepis

szarlotka po królewsku

Jabłecznik królewski

Szarlotka królewska na biszkopcie

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 154

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
sylwia_W
sylwia_W
1 rok temu

Ciasto rewelacja! Wszyscy zajadali ze smakiem, na pewno wykonam raz jeszcze 😀

Jola
Jola
1 rok temu

Kolejny wspaniały przepis na pyszne ciasto ! Dziękuje ☺️ (Tylko kolor jabłek mógłby być ciut ładniejszy , niestety nie miałam odpowiedniej galaretki i zmieszałam agrestowa z pomarańczowa , cytrynowa zostawiajac do śmietany )

6C8CC89F-D051-422F-A41E-FD9A59BF9F7F.jpeg
Kinga_ciastka
Kinga_ciastka
1 rok temu

Wyszedł przepyszny. W smaku orzeźwiający lekki nie jest zbyt słodki . Blacha okrągła 26cm
Polecam!💛

IMG_20221112_075043.jpg
Kamila
Kamila
1 rok temu

Witam. A na blachę o wym. 34×24 o ile zwiększyć składniki? Pozdrawiam

Kamila
Kamila
1 rok temu

Ja zrobiłam z prażonym rabarbarem i jabłkami. Ciacho jest obłędne ☺️☺️

Hubert
Hubert
7 lat temu

Moja ulubiona ;D przepis wypróbowany i rowniez polecam

Szarlotka królewska na biszkopcie

Muszę przyznać, że szarlotki to jedne z pierwszych wypieków, które nauczyłam się robić. Mój tato jest wielkim fanem tego rodzaju wypieków, więc jako dobra córka starałam się upichcić mu coś, co naprawdę lubi. Na początku były to raczej proste szarlotki, ale z wraz z nabieraniem umiejętności kulinarnych, starałam się przygotowywać coraz bardziej wymyślne wypieki, więc jak ostatnio przed nim pojawiła się szarlotka królewska na biszkopcie, to jak można się domyśleć, był wniebowzięty. Szczerze powiedziawszy ta szarlotka po królewsku zniknęła naprawdę bardzo szybko, a on sam chyba zjadł z pół blachy 🙂

Jabłecznik królewski

Szarlotka królewska na biszkopcie, czy jak ktoś woli jabłecznik królewski na biszkopcie, wychodzi naprawdę rewelacyjny! Bardzo delikatny, nie za słodki, taki idealny jako lekkie ciastko do kawusi. Z całą pewnością jest to świetny deser do zaserwowania w każdą porę roku i przy każdej okazji. Dodatkowo przepis na jabłecznik królewski jest na tyle prosty, że każdy amator kuchenny poradzi sobie z jego zrobieniem.

RozwińZwiń