Opis przepisu
Wstyd się przyznać, lecz szarlotkę królewską robiłam pierwszy raz. Uwielbiam kruche, ciepłe szarlotki, pięknie pachnące cynamonem… Jeszcze podane z gałką lodów waniliowych! Ale się rozmarzyłam <3 Tym razem postanowiłam wypróbować coś nowego, innego i tak zachwalanego. Od razu Wam powiem, że kompletnie nie jestem zadowolona ze zdjęć tego ciasta, ponieważ nie wyszło mi ono zbyt pięknie, lecz jego smak mnie wyjątkowo zachwycił! Żałuję, że wcześniej go nie przygotowywałam bo jest naprawdę pyszne! Delikatny biszkopt, zwarta, owocowa masa jabłkowa oraz śmietanka a`la ptasie mleczko. Wypiek idealny na upały, które z pewnością za niedługo do nas dojdą 🙂
Przepis na: Szarlotka królewska
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
- 1,2 kg jabłek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml wrzątku
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 mały serek homogenizowany waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- galaretka cytrynowa
- 150 ml wrzątku
- opcjonalnie 30 g czekolady gorzkiej
Zobacz również:
Szarlotka królewska przepis krok po kroku:
Krok 1
Szarlotka królewska to ciasto warstwowe, które zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Dopiero gdy będzie on upieczony i odstawimy do przestygnięcia to wtedy dopiero zaczynamy robić masę jabłkową.
Biszkopt
W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie niecałe 3/4 szklanki). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Masa jabłkowa
Jabłka (u mnie lekko ponad 1 kg, waga po obraniu) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podprażamy w garnku z dodatkiem cynamonu (niecałe 1/3 łyżeczki). Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mieszamy galaretki (2 cytrynowe lub agrestowe) z wrzątkiem (200 ml). Od razu wlewamy do gorących jabłek i całość mieszamy. Gdy lekko przestygnie, wtedy wkładamy do lodówki żeby przyspieszyć etap tężenia galaretek.
Krok 7
Krok 8
Masa śmietankowa
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy we wrzątku (150 ml). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę kremówkę (400 ml) miksujemy na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem (2 łyżki). Po chwili dodajemy serek homogenizowany i ponownie miksujemy. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Delikatnie gęstą masę śmietankową wylewamy na wierzch ciastka (jeśli masa będzie zbyt płynna to wkładamy ją na chwilę do lodówki i szybko zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji – tylko pilnujcie żeby nie trwało to zbyt długo bo całkowicie stężeje w misce).
Krok 9
Komentarze
Ciasto rewelacja! Wszyscy zajadali ze smakiem, na pewno wykonam raz jeszcze 😀
No to ekstra 🙂
Kolejny wspaniały przepis na pyszne ciasto ! Dziękuje ☺️ (Tylko kolor jabłek mógłby być ciut ładniejszy , niestety nie miałam odpowiedniej galaretki i zmieszałam agrestowa z pomarańczowa , cytrynowa zostawiajac do śmietany )
I tak wyszła superowa! ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakowała 🤗
Wyszedł przepyszny. W smaku orzeźwiający lekki nie jest zbyt słodki . Blacha okrągła 26cm
Polecam!💛
Piękna wyszła szarlotka! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! 🙂
Witam. A na blachę o wym. 34×24 o ile zwiększyć składniki? Pozdrawiam
Obstawiałabym razy 1,5, ale można to sobie sprawdzić w różnych internetowych przelicznikach foremek 🙂
Ja zrobiłam z prażonym rabarbarem i jabłkami. Ciacho jest obłędne ☺️☺️
Oooo super pomysł 🙂 Ale skąd miała Pani rabarbar o tej porze roku? Mrożony?
Moja ulubiona ;D przepis wypróbowany i rowniez polecam