Opis przepisu
Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Przygotowałam dla Was mój sprawdzony przepis na szarlotkę z budyniową pianką i warstwą soczystych jabłek. Jeśli chodzi o odmianę jabłek to najlepiej sprawdza się szara reneta. Jednak tak naprawdę szarlotka wyjdzie z każdej możliwej odmiany jabłek, wystarczy je tylko wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Szczerze mówiąc bardzo lubię piec szarlotki czy jabłeczniki. Tym razem podrzucam idealny przepis na szarlotkę na kruchym cieście z lekką budyniową pianką waniliową. Palce lizać! Domowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych żeby ją wyczarować we własnej kuchni. Koniecznie ją wypróbujcie!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj prosty jabłecznik czy jabłecznik stracciatella.
Przepis na: Przepis na szarlotkę z budyniową pianką
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- opcjonalnie 1 łyżka smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy (40g , bez cukru)
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 kg jabłek np. szara reneta
Zobacz również:
Jak zrobić szarlotkę z budyniową pianką?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Na podpieczony spód nakładamy podprażone jabłka. Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze
Jak odpowiednio zwiększyć składniki do ciasta na blachę 24/40 cm ? Czy ta ilość wystarczy ? Podpowie Pani ?
Wystarczy wejść w przelicznik foremek…
Przepyszna szarlotka, dałam tylko 2,5 kg jabłek, bo miałam bardzo soczyste. Poza tym nic nie zmieniałam jest idealne i nie jest zbyt słodkie 🙂
Cieszę się 🙂
Czy od razu Pani wyciaga ciasto po upieczeniu ?
Tak 🙂
Co ze śmietaną bo nie pisze i gdzie tą łyżkę smalcu dodać?
Tak jak jest w liście składników – do ciasta kruchego.
Wspaniałe ciasto pycha .Robię bardzo często
Nie ma napisane aby dodać śmietanę , czy ta łyżka śmietany ma być również dodana