Przepis na szarlotkę z budyniową pianką

4.6/5 (150 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

Szarlotka z budyniową pianką przepis

Opis przepisu

Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Przygotowałam dla Was mój sprawdzony przepis na szarlotkę z budyniową pianką i warstwą soczystych jabłek. Jeśli chodzi o odmianę jabłek to najlepiej sprawdza się szara reneta. Jednak tak naprawdę szarlotka wyjdzie z każdej możliwej odmiany jabłek, wystarczy je tylko wcześniej podprażyć na suchej patelni.

Szczerze mówiąc bardzo lubię piec szarlotki czy jabłeczniki. Tym razem podrzucam idealny przepis na szarlotkę na kruchym cieście z lekką budyniową pianką waniliową. Palce lizać! Domowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych żeby ją wyczarować we własnej kuchni. Koniecznie ją wypróbujcie!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj prosty jabłecznik czy jabłecznik stracciatella.

Przepis na: Przepis na szarlotkę z budyniową pianką

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (40g , bez cukru)

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 kg jabłek np. szara reneta
Wyślij emailem

Jak zrobić szarlotkę z budyniową pianką?


Krok 1

Szarlotka z bezą i kruszonką

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę (500 g), dodajemy cukier puder (1/3 szklanki), śmietanę (1 łyżka) oraz czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło (250 g) i pięć żółtek wbijamy na środek składników. Zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.


Krok 2

Szarlotka z bezą i kruszonką

Formujemy dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.


Krok 3

Szarlotka z bezą i kruszonką

Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 20 x 32 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.


Krok 4

Szarlotka z bezą i kruszonką

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5 minut. Dodajemy stopniowo cukier (po jednej łyżeczce) aż masa będzie błyszcząca, a cukier idealnie rozbity. Całość ubijam zwykle minimum 10 minut. Właśnie dzięki idealnemu ubiciu pianki, będzie ona po upieczeniu wysoka, nie opadnie, a co więcej będzie się ładnie kroić. Pod koniec dodajemy sypki budyń lub mąkę ziemniaczaną i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund.


Krok 5

Szarlotka z bezą i kruszonką

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu żeby pozbyć się nadmiaru wody (przez około 7-10 minut). Całość posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.

Na podpieczony spód nakładamy podprażone jabłka. Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Przepis na szarlotkę

Przepis na szarlotkę

przepis na szarlotkę

szarlotka

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 150

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Jak odpowiednio zwiększyć składniki do ciasta na blachę 24/40 cm ? Czy ta ilość wystarczy ? Podpowie Pani ?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Przepyszna szarlotka, dałam tylko 2,5 kg jabłek, bo miałam bardzo soczyste. Poza tym nic nie zmieniałam jest idealne i nie jest zbyt słodkie 🙂

Angelika
Angelika
1 rok temu

Czy od razu Pani wyciaga ciasto po upieczeniu ?

Mariusz
Mariusz
1 rok temu

Co ze śmietaną bo nie pisze i gdzie tą łyżkę smalcu dodać?

Jolanta Baran
Jolanta Baran
3 lat temu

Wspaniałe ciasto pycha .Robię bardzo często

Karolina Kwasniewska
Karolina Kwasniewska
4 lat temu

Nie ma napisane aby dodać śmietanę , czy ta łyżka śmietany ma być również dodana

Szarlotka

Jakie ciasto Wam się najbardziej kojarzy z niedzielnym wypiekiem? Dla mnie to przede wszystkim szarlotka z dużą ilością jabłek! Zapach unoszący się w całej kuchni podczas pieczenia się szarlotki… Obłędny! Muszę przyznać, że taka ciepła szarlotka znika z talerzy w oka mgnieniu. Szczególnie dla osób, które tak jak ja uwielbiają ciasta z owocami. Dla mnie to prawdziwy rarytas, który uwielbiam piec i jeść. Moi domownicy również szaleją za domową szarlotką, więc dosyć dosyć często ją przygotowuję.

Szarlotka z kruszonką

Mam dla Was mój sprawdzony przepis na genialną szarlotkę z kruszonką i warstwą soczystych, lekko kwaśnych jabłek, które świetnie kontrastują ze słodką pianką bezową. Jeżeli chodzi o odmianę jabłek to najlepiej sprawdza się szara reneta (ich nie ma konieczności podprażania na suchej patelni). Szarlotka z kruszonką z pewnością podbije Wasze serca! To coś naprawdę pysznego. W dodatku to tani wypiek, który każdy lubi. Nie znam w sumie osoby, która nie lubi lub nawet nie przepada za domową szarlotką. To po prostu klasyk wszelkich przyjęć rodzinnych.

Szarlotka z bezą

Bardzo lubię piec szarlotki czy jabłeczniki. Szarlotka z bezą jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych żeby ją wyczarować we własnej kuchni. Lubię jej smak, zapach i to, że wychodzi za każdym razem. Domowa szarlotka z bezą pięknie pachnie cynamonem i wanilią. Palce lizać! Zachęcam Was do wypróbowania mojej szarlotki, jednak jeżeli tylko szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój przepis na prosty jabłecznik czy jabłecznik stracciatella.

RozwińZwiń