Szarlotki

  • Szarlotka na kruchym cieście

    Idealna szarlotka na kruchym cieście

    Szarlotka na kruchym cieście to wypiek idealny! Maślane, kruchutkie ciasto, a do tego soczyste, lekko kwaśne jabłka i warstwa słodkiej bezy… Rewelacja! Zaraz po sernikach, szarlotki to moje ulubione ciasta, które mogłabym piec non stop. Szarlotka z bezą Szarlotka na kruchym cieście to połączenie kwaśnych, soczystych jabłek, dużej ilości cynamonu i maślanego…

    Czytaj dalej »
  • szarlotka z budyniem

    Szarlotka z budyniem

    Jak ja uwielbiam ciasta z jabłkami! Szarlotka z budyniem waniliowym to ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków. Kruche, maślane ciasto, warstwa soczystych jabłek i pyszny budyń waniliowy to połączenie doskonałe. Do tej pory lubiłam jeść gorące ciasta z jabłkami, jednak szarlotka z budyniem najlepiej się kroi po kilku godzinach po upieczeniu gdy budyń całkiem…

    Czytaj dalej »
  • Przepis na szarlotkę

    Przepis na szarlotkę z budyniową pianką

    Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Przygotowałam dla Was mój sprawdzony przepis na szarlotkę z budyniową pianką i warstwą soczystych jabłek. Jeśli chodzi o odmianę jabłek to najlepiej sprawdza się szara reneta. Jednak tak naprawdę szarlotka wyjdzie z każdej możliwej odmiany jabłek, wystarczy je tylko wcześniej podprażyć…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z bezą i kruszonką

    Szarlotka z bezą i kruszonką

    Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Szarlotka z bezą oraz kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Przepis na szarlotkę Domowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Efektowna i smakowita! Naprawdę ciężko się oprzeć dokładce. Specjalnie nigdy nie słodzę…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka

    Szarlotka

    Jakie wypieki najbardziej Wam się kojarzą z jesienią? Dla mnie króluje szarlotka, jabłeczniki, ciasta marchewkowe, czy z dynią w roli głównej! Podrzucam Wam kilka moich ulubionych jesiennych wypieków: Szarlotka tatrzańska >> Jabłecznik stracciatella >> Tarta z jabłkami i budyniem >> Ciasto dyniowe >> Najlepsze ciasto marchewkowe >>…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka tatrzańska

    Szarlotka tatrzańska

    Szarlotka tatrzańska to świetny domowy wypiek, który składa się z cienkiej warstwy kruchego ciasta, a także dużej ilości soczystych jabłek, więc ich odmiana stanowi tu kluczową rolę. Najlepiej sprawdza się odmiana Szara Reneta i próbowałam nie raz użyć innych jabłek, jednak ta odmiana po prostu nie ma sobie równych.…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka tutti-frutti

    Szarlotka tutti-frutti to ciasto bardzo owocowe, wyraziste w smaku i kruchutkie. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, owoców: jabłek, brzoskwiń i winogron oraz bezy z dodatkiem kisielu wiśniowego. Istna poezja smaku! Domowa szarlotka tutti-frutti jest to świetnie urozmaicenie tradycyjnej szarlotki. Uwielbiam ciasta z owocami, a to jest kwintesencją lata! Koniecznie…

    Czytaj dalej »
  • Prosty jabłecznik

    Prosty jabłecznik

    Pewnie większość z Was wykonuje jedynie szarlotki na kruchym cieście. Jednak warto spróbować wykonać pyszny, prosty jabłecznik, który jest świetną alternatywą dla ciast z jabłkami. Puszyste ciasto oraz aromatyczne, cynamonowe nadzienie jabłkowe stanowią wręcz połączenie idealne. Jak zrobić prosty jabłecznik? Wykonanie: Całe jajka miksujemy wraz…

    Czytaj dalej »
  • szarlotka z gruszkami i orzechami

    Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami

    Uwielbiam podróże, zwiedzanie, poznawanie nieznanych mi kultur. Dlaczego? Głównie dlatego, że łączą się one z doświadczeniem spróbowania obcych mi smaków, zapachów i aromatów. Od kiedy pamiętam, byłam niesamowicie zakochana w kuchni włoskiej. W styczniu tego roku polecieliśmy na tydzień do Rzymu, gdzie spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, a także niesamowitego…

    Czytaj dalej »
  • Migdałowa szarlotka

    Migdałowa szarlotka

    Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta. Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można…

    Czytaj dalej »
Back to top button