Opis przepisu
Nie mogłam sobie bardziej umilić piątku 13-stego! Pyszna latte oraz szarlotka z kisielową, cytrynową pianką… 🙂 Nie, wcale nie jest mi za dobrze!
Ciasto wyszło naprawdę genialnie. Kruchy spód, jabłka pachnące cynamonem, a do tego cytrynowa pianka na bazie kisielu to jest to czego dzisiaj potrzebowałam. Wczoraj podczas treningu na bieżni sobie troszkę dałam w palnik i dzisiaj mam lekkie zakwasy. W niedzielę półmaraton w Krakowie, więc cisnę teraz z ostrymi treningami, aby nie być ostatnia na mecie…
Ten piękny porcelanowy zestaw do kawy marki Altom Design pochodzi ze sklepu Pięknowdomu.pl.
Przepis na: Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel cytrynowy (proszek)
Dodatkowo:
- szczypta cynamonu
- duży słoik prażonych jabłek Stovit
Zobacz również:
Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką! - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Komentarze
Jakie wymiary blachy?
Szarlotkę bardzo lubię jeść zwłaszcza teraz jesienią. Moja musi być koniecznie z cynamonem 🙂
Ostatnio chodzi za mną szarlotka. Może się nareszcie za nią zabiorę 🙂
jak u mamy 🙂
http://www.zieonakuchnia.blogspot.com