Nie mogłam sobie bardziej umilić piątku 13-stego! Pyszna latte oraz szarlotka z kisielową, cytrynową pianką… 🙂 Nie, wcale nie jest mi za dobrze!
Ciasto wyszło naprawdę genialnie. Kruchy spód, jabłka pachnące cynamonem, a do tego cytrynowa pianka na bazie kisielu to jest to czego dzisiaj potrzebowałam. Wczoraj podczas treningu na bieżni sobie troszkę dałam w palnik i dzisiaj mam lekkie zakwasy. W niedzielę półmaraton w Krakowie, więc cisnę teraz z ostrymi treningami, aby nie być ostatnia na mecie…
Ten piękny porcelanowy zestaw do kawy marki Altom Design pochodzi ze sklepu Pięknowdomu.pl.
Przepis na: Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 45 min
Łącznie: 75 min
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel cytrynowy (proszek)
Dodatkowo:
- szczypta cynamonu
- duży słoik prażonych jabłek Stovit
W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę, smalec, proszek do pieczenia oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki (ja wkładam do zamrażalnika). Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.
W tym czasie przygotowujemy piankę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier, później kisiel (proszek). Następnie wyciągamy podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie prażone jabłka z cynamonem, na wierzch ubite białka oraz ścieramy pozostałą część ciasta. Ponownie piec około 35-40 minut. Smacznego!
Jakie wymiary blachy?
Szarlotkę bardzo lubię jeść zwłaszcza teraz jesienią. Moja musi być koniecznie z cynamonem 🙂
Ostatnio chodzi za mną szarlotka. Może się nareszcie za nią zabiorę 🙂
jak u mamy 🙂
http://www.zieonakuchnia.bl…
Jakie wymiary blachy?
Szarlotkę bardzo lubię jeść zwłaszcza teraz jesienią. Moja musi być koniecznie z cynamonem 🙂
Ostatnio chodzi za mną szarlotka. Może się nareszcie za nią zabiorę 🙂
jak u mamy 🙂
http://www.zieonakuchnia.blogspot.com