Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!

5/5 (13 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

Opis przepisu

Nie mogłam sobie bardziej umilić piątku 13-stego! Pyszna latte oraz szarlotka z kisielową, cytrynową pianką… 🙂 Nie, wcale nie jest mi za dobrze!

Ciasto wyszło naprawdę genialnie. Kruchy spód, jabłka pachnące cynamonem, a do tego cytrynowa pianka na bazie kisielu to jest to czego dzisiaj potrzebowałam. Wczoraj podczas treningu na bieżni sobie troszkę dałam w palnik i dzisiaj mam lekkie zakwasy. W niedzielę półmaraton w Krakowie, więc cisnę teraz z ostrymi treningami, aby nie być ostatnia na mecie…

Ten piękny porcelanowy zestaw do kawy marki Altom Design pochodzi ze sklepu Pięknowdomu.pl.

Przepis na: Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cytrynowa pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy (proszek)

Dodatkowo:

  • szczypta cynamonu
  • duży słoik prażonych jabłek Stovit
Wyślij emailem

Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką! - przepis krok po kroku


Krok 1

Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę, smalec, proszek do pieczenia oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki (ja wkładam do zamrażalnika). Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.


Krok 2

Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

W tym czasie przygotowujemy piankę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier, później kisiel (proszek). Następnie wyciągamy podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie prażone jabłka z cynamonem, na wierzch ubite białka oraz ścieramy pozostałą część ciasta. Ponownie piec około 35-40 minut. Smacznego!


Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

Piękno w domu

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 13

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
sylwia piotrowska
sylwia piotrowska
6 lat temu

Jakie wymiary blachy?

Domowe Potrawy
Domowe Potrawy
6 lat temu

Szarlotkę bardzo lubię jeść zwłaszcza teraz jesienią. Moja musi być koniecznie z cynamonem 🙂

Iwona
Iwona
6 lat temu

Ostatnio chodzi za mną szarlotka. Może się nareszcie za nią zabiorę 🙂

zlapinska
zlapinska
6 lat temu