Szarlotka z kisielową bezą

4.6/5 (20 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

55 min + pieczenie

Szarlotka z kisielową bezą

Opis przepisu

W tym roku po dłuższych prośbach mojego taty (miłośnika wszystkiego co z jabłkami) zdecydowałam się na święta upiec kruchą szarlotkę z kisielową bezą. Oczywiście nie było to jedyne ciasto jakie upiekłam, jednak uważam je za jedno z bardziej udanych. Słodka beza i winne jabłka – takie połączenie to ja bardzo lubię i u mnie w domu takie ciasta schodzą najszybciej. Ciekawi mnie ile osób w tym roku korzystało z mojego bloga podczas przygotowywań wypieków i potraw świątecznych 🙂 Przy okazji możesz zobaczyć mój przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieśnie.

Przepis na: Szarlotka z kisielową bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
  •  1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynek sułtanek
  • szczypta cynamonu

Beza kisielowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • kisiel jabłkowy
Wyślij emailem

Szarlotka z kisielową bezą - przepis krok po kroku


Krok 1

Szarlotka z kisielową bezą

Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier puder. Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Mniejsze zawijamy w folię spożywczą oraz wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. W tym czasie nakładamy większe ciasto na foremkę wyłożoną sreberkiem, przekłuwamy widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni.


Krok 2

Szarlotka z kisielową bezą

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon, przyprawę do szarlotki, rodzynki oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy około 15 minut aż sok z jabłek troszkę odparuje.


Krok 3

Szarlotka z kisielową bezą

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier oraz kisiel (proszek), miksujemy.


Krok 4

ciasto z jabłkami i bezą

Na podpieczone ciasto nakładamy warstwę jabłek, następnie ubita pianę, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!


Szarlotka z kisielową bezą

Szarlotka z kisielową bezą

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 20

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Fruzia
Fruzia
1 rok temu

Dlaczego pianka mi opadła? Pięknie wyrosła a teraz jest prawie niewidoczna, to normalne?

Tosia Pies
Tosia Pies
7 lat temu

Jakie wymiary foremki?