Opis przepisu
W tym roku po dłuższych prośbach mojego taty (miłośnika wszystkiego co z jabłkami) zdecydowałam się na święta upiec kruchą szarlotkę z kisielową bezą. Oczywiście nie było to jedyne ciasto jakie upiekłam, jednak uważam je za jedno z bardziej udanych. Słodka beza i winne jabłka – takie połączenie to ja bardzo lubię i u mnie w domu takie ciasta schodzą najszybciej. Ciekawi mnie ile osób w tym roku korzystało z mojego bloga podczas przygotowywań wypieków i potraw świątecznych 🙂 Przy okazji możesz zobaczyć mój przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieśnie.
Przepis na: Szarlotka z kisielową bezą
Składniki:
Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecty
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść rodzynek sułtanek
- szczypta cynamonu
Beza kisielowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- kisiel jabłkowy
Zobacz również:
Szarlotka z kisielową bezą - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Dlaczego pianka mi opadła? Pięknie wyrosła a teraz jest prawie niewidoczna, to normalne?
W takim razie niestety pianka została źle przygotowana… Ona po upieczeniu powinna tylko delikatnie opaść.
Jakie wymiary foremki?
Prostokątna foremka o wymiarach 18 x 24 cm 🙂