Opis przepisu
Prosta szarlotka na kruchym cieście oprószona cukrem pudrem i podawana z gałką lodów waniliowym… Dla mnie to najlepsze ciacho serwowane po niedzielnym obiedzie! Jak byłam młodsza to często pojawiał się u mnie taki zestaw w wakacyjne weekendy i mam z tym wypiekiem same fajne wspomnienia. W tym przepisie wystarczy kruchego ciasta na większą foremkę (u mnie spora kwadratowa – 28×28 cm).
Szarlotka na dużą blachę
Domowa krucha szarlotka na maślanym cieście bardzo mi smakuje. Oczywiście od czasu do czasu piekę jej wersję z bezą i kruszonką, ale taka nieprzekombinowana to jest to! Gruba warstwa podprażonych z cynamonem jabłek z małą nutką cytrynową – no coś pysznego! Ta szarlotka na dużą blachę z pewnością Wam wyjdzie już za pierwszym razem.
Przepis na: Prosta szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej krupczatka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2,5 kg jabłek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
Zobacz również:
Szarlotka na dużą blachę przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Wkładamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika do temp. 175 stopni. Pieczemy przez około 45 minut (góra-dół). Jeśli użyjesz termoobiegu to obniż temperaturę o jakieś 10 stopni.
Po przestudzeniu, oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
mam 2 lewe rece dopieczenia, i wystawiam pozytyw, robie tylko ten przepis!
Cieszę się 🙂
mimo negatywnych komentarzy postanowiłam wypróbować przepis. Wyszło znakomicie, ciasto jest w sam raz na wysokość, odpowiednio kruche, dałam 2,5 kg szarej renety i zwiększyłam troszkę ilość proszku do pieczenia na 1,5 łyżeczki. Mąż się zajada. Dziękuję
Bo niestety jak komuś coś wyjdzie z przepisu to o tym nie napisze w komentarzu, a jak nie wyjdzie to od razu frustracja i trzeba mi o tym napisać… Cieszę się, że smakowało 🙂
Co zrobić z białek można je ubić i dodać na szarlotkę czy raczej nie 🤔
Mam kilka przepisów na blogu na szarlotki z bezą czy budyniową pianką 🙂
Szarlotkę robiłam dwa razy z tego przepisu i niestety wg niego ciasto jest mega twarde. Myślałam, że może popełniłam gdzieś błąd ale drugi raz jest to samo. Dodałam więcej śmietany i jest trochę lepiej. Może trzeba zmniejszyć delikatnie ilość mąki? Dodam jeszcze, że ciasto wyszło bardzo niskie, nie wyrosło.
A może zbyt długo zagniatalaś ciasto? Składniki trzeba bardzo szybko połączyć, nie zagniatać długo. Chociaż tej mąki trochę dużo w stosunku do masła. Powinno być 3 : 2 : 1 (mąka : tłuszcz : cukier) Dobrze jest też część masła zastąpić smalcem – wtedy ciasto będzie bardziej kruche.
Nie zmniejszałabym ilości mąki… To raczej taki klasyczny przepis na kruche ciasto i jeśli została użyta mąka pszenna tortowa oraz krupczatka to dziwne żeby wyszło twarde przy podanych proporcjach masła, śmietany i żółtek 🙂
Wszystko dokładnie tak jak w przepisie…Piekłam dwa razy, upiekę trzeci ! W końcu do trzech razy sztuka 🙂 Nie będę się poddawać! Piekę serniki z Pani przepisów i są rewelacyjne 😍
Dobra decyzja 🙂 Który serniczek piekła Pani ostatnio?
Piekłam kilkukrotnie z mlekiem w proszku oraz ten z kremem czekoladowym na wierzchu. Muszę jeszcze koniecznie spróbować tego z białą czekoladą bo jestem bardzo ciekawa jego smaku. Przepisy są super a serniki wychodzą genialne za każdym razem.
No to bardzo się cieszę 🙂
Niezbyt ta szarlotka na tradycyjna blachę.. może warto wcześniej sprawdzić czy rzeczywiście sie na taką nadaje..nigdy w życiu nie wyszła mi jeszcze tak cienka szarlotka 🙁
U mnie niestety tak samo 😔
Czy zamiast krupczatki można dodać zwykłą mąkę?
Tak, można 🙂