Prosta szarlotka na kruchym cieście

4.8/5 (182 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min 30

Prosta szarlotka na kruchym cieście

Opis przepisu

Prosta szarlotka na kruchym cieście oprószona cukrem pudrem i podawana z gałką lodów waniliowym… Dla mnie to najlepsze ciacho serwowane po niedzielnym obiedzie! Jak byłam młodsza to często pojawiał się u mnie taki zestaw w wakacyjne weekendy i mam z tym wypiekiem same fajne wspomnienia. W tym przepisie wystarczy kruchego ciasta na większą foremkę (u mnie spora kwadratowa – 28×28 cm).

Szarlotka na dużą blachę

Domowa krucha szarlotka na maślanym cieście bardzo mi smakuje. Oczywiście od czasu do czasu piekę jej wersję z bezą i kruszonką, ale taka nieprzekombinowana to jest to! Gruba warstwa podprażonych z cynamonem jabłek z małą nutką cytrynową – no coś pysznego! Ta szarlotka na dużą blachę z pewnością Wam wyjdzie już za pierwszym razem.

Przepis na: Prosta szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej krupczatka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2,5 kg jabłek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
Wyślij emailem

Szarlotka na dużą blachę przepis krok po kroku:


Krok 1

przepis na kruche ciasto

Do miski wsypujemy składniki sypkie: mąkę pszenną np. tortową (300g), krupczatkę (250g), cukier puder (3 czubate łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Następnie dodajemy 4 żółtka, zimne masło pokrojone w kosteczkę (250g) oraz śmietanę (2 łyżki).


Krok 2

kruche ciasto

Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Krok 3

jabłka prażone

Jabłka (ok. 2-2,5 kg) obieramy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja połowę starłam na tarce, a drugą połowę pokroiłam w małą kostkę). 


Krok 4

prażone jabłka

Posypujemy cynamonem (1 płaska łyżeczka) i dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z cytryny startą na tarce na drobnych oczkach. W zależności od tego jak słodkie jabłka użyjesz to opcjonalnie dosładzamy małą ilością cukru. 


Krok 5

ciasto z jabłkami

Smażymy w garnku lub w większej patelni z nieprzywierającym dnem, na małym ogniu przez około 5-10 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku w jabłkach.  


Krok 6

ciasto z jabłkami

Foremkę (u mnie duża kwadratowa w rozmiarze 28×28 cm, ale spokojnie możecie użyć tradycyjnej blachy prostokątnej) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na spód blaszki i nakłuwamy widelcem.


Krok 7

jabłecznik

Na ciasto nakładamy podprażone jabłka. Wyrównujemy.


Krok 8

jabłecznik szarlotka przepis

Pozostałe ciasto  rozwałkowujemy. Ja rwałam sobie małe kawałki tego ciasta i układałam je równomiernie na wierzchu jabłek.

Wkładamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika do temp. 175 stopni. Pieczemy przez około 45 minut (góra-dół). Jeśli użyjesz termoobiegu to obniż temperaturę o jakieś 10 stopni.

Po przestudzeniu, oprószamy cukrem pudrem.


Prosta szarlotka na kruchym cieście

Prosta szarlotka na kruchym cieście

szarlotka na kruchym cieście

Prosta szarlotka na kruchym cieście

szarlotka na dużą blachę

szarlotka

szarlotka na dużą blachę

jabłecznik szarlotka - przepis

 

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 182

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mada
Mada
7 miesięcy temu

mam 2 lewe rece dopieczenia, i wystawiam pozytyw, robie tylko ten przepis!

Małgorzata
Małgorzata
9 miesięcy temu

mimo negatywnych komentarzy postanowiłam wypróbować przepis. Wyszło znakomicie, ciasto jest w sam raz na wysokość, odpowiednio kruche, dałam 2,5 kg szarej renety i zwiększyłam troszkę ilość proszku do pieczenia na 1,5 łyżeczki. Mąż się zajada. Dziękuję

karolina
karolina
1 rok temu

Co zrobić z białek można je ubić i dodać na szarlotkę czy raczej nie 🤔

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Szarlotkę robiłam dwa razy z tego przepisu i niestety wg niego ciasto jest mega twarde. Myślałam, że może popełniłam gdzieś błąd ale drugi raz jest to samo. Dodałam więcej śmietany i jest trochę lepiej. Może trzeba zmniejszyć delikatnie ilość mąki? Dodam jeszcze, że ciasto wyszło bardzo niskie, nie wyrosło.

Halina
Halina
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Magdalena

A może zbyt długo zagniatalaś ciasto? Składniki trzeba bardzo szybko połączyć, nie zagniatać długo. Chociaż tej mąki trochę dużo w stosunku do masła. Powinno być 3 : 2 : 1 (mąka : tłuszcz : cukier) Dobrze jest też część masła zastąpić smalcem – wtedy ciasto będzie bardziej kruche.

Magdalena
Magdalena
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Wszystko dokładnie tak jak w przepisie…Piekłam dwa razy, upiekę trzeci ! W końcu do trzech razy sztuka 🙂 Nie będę się poddawać! Piekę serniki z Pani przepisów i są rewelacyjne 😍

Magdalena
Magdalena
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Piekłam kilkukrotnie z mlekiem w proszku oraz ten z kremem czekoladowym na wierzchu. Muszę jeszcze koniecznie spróbować tego z białą czekoladą bo jestem bardzo ciekawa jego smaku. Przepisy są super a serniki wychodzą genialne za każdym razem.

Magda
Magda
2 lat temu

Niezbyt ta szarlotka na tradycyjna blachę.. może warto wcześniej sprawdzić czy rzeczywiście sie na taką nadaje..nigdy w życiu nie wyszła mi jeszcze tak cienka szarlotka 🙁

Magdalena
Magdalena
1 rok temu
W odpowiedzi do  Magda

U mnie niestety tak samo 😔

Barbara
Barbara
2 lat temu

Czy zamiast krupczatki można dodać zwykłą mąkę?