
Stripsy z kurczaka w chrupiącej, kukurydzianej panierce to pyszny pomysł na obiad. Są naprawdę przepyszne! Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, a znikają z talerzy w tempie błyskawicznym.
Domowe stripsy
Moja noga do tej pory tylko kilka razy stanęła w McDonaldzie czy KFC, bo takie jedzenie to totalnie nie jest moja bajka. Jednak od czasu do czasu lubię zjeść taki domowy fast food, gdzie wiem z czego dany posiłek został zrobiony. Tym razem postanowiłam przygotować stripsy z kurczaka wraz z frytkami z ziemniaków (często robię frytki z batatów i pasują do smażonego kurczaka jeszcze lepiej!).
Chrupiący kurczak w panierce, frytki i ulubiony sos… Coś pysznego! Na moim blogu znajdziesz przepis na domowy sos czosnkowy, który będzie tu pasował idealnie.
Pomysł na obiad
Jeśli szukasz przepisów na obiad z kurczakiem w roli głównej to polecam wypróbować:
Przepis na: Stripsy z kurczaka
Łącznie: 20 min
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 130 g płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- dodatkowo olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- sos czosnkowy lub ketchup
Jak zrobić stripsy z kurczaka?
Wykonanie:
Piersi z kurczaka (ok. 500 g) kroimy na podłużne kawałki i przekładamy na talerz.
Przygotowujemy trzy miseczki lub głębsze talerze. Do jednej z nich wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem i posypujemy słodką papryką (1/2 łyżeczki) oraz przyprawą do kurczaka (1 płaska łyżka).
Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą (5 łyżek), a do trzeciej pokruszone płatki kukurydziane (130 g).
Na patelnię wlewamy tyle oleju, aby jedynie przykrył dno patelni.
Kawałki kurczaka moczymy najpierw w mące kukurydzianej, w jajku, następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanych oleju z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.