
Tarta ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i beszamelem to pomysł na niebanalny i pyszny obiad. Jest stosunkowo prosta do wykonania, a do tego bardzo aromatyczna. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę z kurczakiem wyłącznie z myślą o sobie samej. Moja rodzinka średnio przepada za tartami na słono (co innego na słodko!- takie by mogli jeść co chwilę i nigdy się nie nudzi). Ja wręcz przeciwnie… Uwielbiam szpinak, kurczaka, różne rodzaje serów czy to żółtych, sałatkowych czy wędzonych.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem jest naprawdę sycąca, a najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli szukasz podobnych przepisów na tartę na słono to zachęcam do wypróbowania serowej tarty z kurczakiem i pieczarkami.
Jeżeli lubisz tartę na słodko to polecam tartę ze śliwkami, tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.
Przepis na: Tarta ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 125 g masła
- łyżka śmietany 18 %
- szczypta soli i pieprzu
Farsz:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1/2 czerwonej papryki lub 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 60 g sera typu feta np. sałatkowego
- 150 g mozzarelli
Beszamel:
Jak zrobić tartę ze szpinakiem?
Na stolnicę wsypujemy 250 g mąki pszennej lub krupczatki. Następnie dodajemy 125 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę, łyżkę śmietany, 2 żółtka i szczyptę soli, pieprzu. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy do foremki do tarty (u mnie o średnicy 26 cm). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni. Pieczemy przez 15 minut.
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka np. gyros. Gdy mięso będzie równomiernie podsmażone, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, a także 500 g szpinaku (może być mrożony lub świeży). Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Gdyby kurczak lub warzywa puściły nieco wody, wtedy najlepiej się jej pozbyć za pomocą łyżki. Pod sam koniec dodajemy 2 płaskie łyżki śmietany i całość mieszamy.
Farsz przekładamy na podpieczone ciasto. Przygotowujemy sos beszamelowy (przepis klik >>).
Przygotowany, gorący beszamel wylewamy na naszą tartę (taką ilość żeby przykrywała farsz, jednak nie polewamy nim boków tarty (kruchego ciasta). Wierzch posypujemy startą mozzarellą oraz pokrojonym w kosteczkę serem feta. Pieczemy ponownie przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni (ważne, aby spód tarty był równomiernie upieczony, a wierzch przyrumieniony, zwarty).