Uwielbiam kombinować w kuchni. Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju wypieki na słodko, które wprost kocham przygotowywać. Nie dlatego, że jestem strasznym łasuchem, lecz chyba przez to, że nawet mały kawałek ciasta do popołudniowej kawy jest w pewnym stopniu umileniem dnia i chwilą relaksu, przyjemnością sprawiającą, że na chwilę się zatrzymujesz, odrywasz od codziennych obowiązków i łapiesz chwilkę oddechu do następnych działań.
Słodkie wypieki mają to do siebie, że wystarczy pozmieniać jedynie kilka składników i za każdym razem otrzymujesz całkiem inne ciasto w smaku. Nie lubię nudy w kuchni, więc staram się, aby na blogu pojawiały ciągle to nowe przepisy i żeby nawet totalny amator kulinarny skusił się na wypróbowanie moich wypocin.
Tym razem przygotowałam dla Was fajny przepis na wytrawną tartę, a mianowicie jest to serowa tarta z kurczakiem oraz pieczarkami!
Do jej zrobienia wybrałam Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma. Wykorzystuję go w swojej kuchni nie tylko do ciast słodkich, lecz również się świetnie sprawdzi do wielu dań wytrawnych, dzięki swojej unikalnej i wyjątkowej gęstości. Na bazie Bakomy przygotowałam masę jajeczno-serową, która posłużyła mi jako baza do scalenia całej tarty. Dzięki temu tarta pięknie się kroiła na talerzyki i tworzyła zwartą całość.
Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu! 🙂
Przepis na: Serowa tarta z kurczakiem, pieczarkami!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 1/2 cebuli
- 500 g kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 400 g pieczarek
- szczypta pieprzu, oregano, soli
- 3 jajka
- 3-4 łyżki jogurtu Bakoma Naturalnie Gęsty
- 1/2 łyżeczki majeranku lub gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu, soli
- 5 dag startej mozzarelli
Zobacz również:
Serowa tarta z kurczakiem, pieczarkami! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Z mąki, masła (najlepiej zimnego), żółtek, soli zagniatamy kruchy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, gdy się zeszkli to dodajemy kurczaka (również pokrojonego w kostkę). Chwilkę smażymy. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu, oregano, pieczarki, dusimy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) układamy ciasto, nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.
W osobnej misce mieszamy jogurt, jajka, sól, pieprz, startą mozzarellę oraz majeranek.
Na podpieczony spód nakładamy farsz pieczarkowy, wylewamy masę jajeczną, wyrównujemy. Piec ponownie przez 30 minut w temp. 180 stopni aż wierzch nam się ładnie zetnie. Po upieczeniu dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze
A gdy mam foremkę 28cm to jakie będę proporcje?
Wtedy wszystkie składniki x 1,5 🙂
Na pewno spróbuję :).
Wygląda bardzo apetycznie!!!
Dziękuję i polecam spróbować! Smakuje pysznie 🙂