Kapsalon to taki holenderski fast food, który jest pysznym pomysłem na obiad czy kolację. Składa się z frytek przykrytych soczystym kurczakiem gyros (w oryginalne dodajemy szoarmę, czyli bliskowschodnią potrawę w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna), a także warstwą żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera, a na wierzch nakładamy pyszną sałatkę. Kapsalon możemy podawać np. z sosem czosnkowym czy innym ostrym sosem.
Według informacji jakie znalazłam na Wikipedii:
“Nazwa kapsalon w języku niderlandzkim oznacza dosłownie salon fryzjerski. Danie zostało wymyślone w 2003 roku przez fryzjera z Rotterdamu, który we współpracy z położoną niedaleko jego salonu restauracją serwującą szoarmę połączył wszystkie swoje ulubione składniki w jedną potrawę. Od tego czasu kapsalon rozprzestrzenił się w Holandii i Belgii, gdzie można go dostać w punktach gastronomicznych serwujących szoarmę lub kebab.”
Kapsalon przepis
Kapsalon przygotowuje się w takich aluminowych foremkach (można je kupić w większości dużych sklepów, ja często piekę w nich pasztet). Dzięki tym foremkom każdy ma swoją porcję. Równie dobrze możesz przygotować kapsalon w naczyniu żaroodpornym, a później każdy sobie nakłada ile chce.
Wierzch mojego dania polałam pysznym sosem czosnkowym na bazie Majonezu Kieleckiego. Bardzo lubię go używać w swoich potrawach, ponieważ jest wysokiej jakości. Ma naturalny skład i charakterystyczny oryginalny smak, który mojej rodzinie bardzo smakuje. Warto podkreślić, że Majonez Kielecki jest produkowany według tradycyjnych receptur.
Do przygotowania tego przepisu będą Ci potrzebne 3 foremki aluminiowe prostokątne. To naprawdę dwie bardzo syte porcje dla trzech osób. Jeśli potrzebujesz zrobić kapsalon dla większej ilości osób to wszystkie składniki przemnóż razy dwa czy trzy itp.
Przepis na: Kapsalon
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju
- 100 g sera Gouda
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1/2 ogórka zielonego
Sos:
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 1 większy ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić kapsalon?
Krok 1
Krok 2
Upiekłam w piekarniku przez 15 minut w temp. 190 stopni.
Krok 3
Na spód każdej foremki nakładamy frytki, warstwę kurczaka i posypujemy startym lub posiekanym serem. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 10 minut. Piekarnik nastawiamy na opcję grillowania od góry.
Krok 4
Na roztopiony ser nakładamy przygotowaną sałatkę. Wierzch polewamy sosem czosnkowym: majonez mieszamy wraz ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Komentarze
Pyszny,jutro robię drugi raz.
Super 🙂
Witam wlasnie robię kapselona z przepisu
super 🙂
Przepyszny i syty
Bardzo się cieszę, że posmakował 😍
Dzisiaj pierwszy raz robiłam 🙂 wyszło nieźle 🙂
Super! 🙂 Bardzo się cieszę w takim razie 🙂
przekazałam przepis dalej. robi furorę 🙂