Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiemZapiekanki

Kapsalon

Kapsalon to taki holenderski fast food, który jest pysznym pomysłem na obiad czy kolację. Składa się z frytek przykrytych soczystym kurczakiem gyros (w oryginalne dodajemy szoarmę, czyli bliskowschodnią potrawę w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna), a także warstwą żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera, a na wierzch nakładamy pyszną sałatkę. Kapsalon możemy podawać np. z sosem czosnkowym czy innym ostrym sosem.

Według informacji jakie znalazłam na Wikipedii:

“Nazwa kapsalon w języku niderlandzkim oznacza dosłownie salon fryzjerski. Danie zostało wymyślone w 2003 roku przez fryzjera z Rotterdamu, który we współpracy z położoną niedaleko jego salonu restauracją serwującą szoarmę połączył wszystkie swoje ulubione składniki w jedną potrawę. Od tego czasu kapsalon rozprzestrzenił się w Holandii i Belgii, gdzie można go dostać w punktach gastronomicznych serwujących szoarmę lub kebab.”

Kapsalon przepis

Kapsalon przygotowuje się w takich aluminowych foremkach (można je kupić w większości dużych sklepów, ja często piekę w nich pasztet). Dzięki tym foremkom każdy ma swoją porcję. Równie dobrze możesz przygotować kapsalon w naczyniu żaroodpornym, a później każdy sobie nakłada ile chce.

Wierzch mojego dania polałam pysznym sosem czosnkowym na bazie Majonezu Kieleckiego. Bardzo lubię go używać w swoich potrawach, ponieważ jest wysokiej jakości. Ma naturalny skład i charakterystyczny oryginalny smak, który mojej rodzinie bardzo smakuje. Warto podkreślić, że Majonez Kielecki jest produkowany według tradycyjnych receptur.

Do przygotowania tego przepisu będą Ci potrzebne 3 foremki aluminiowe prostokątne. To naprawdę dwie bardzo syte porcje dla trzech osób. Jeśli potrzebujesz zrobić kapsalon dla większej ilości osób to wszystkie składniki przemnóż razy dwa czy trzy itp.

Przepis na: Kapsalon

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera Gouda
  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 ogórka zielonego

Sos:

  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 1 większy ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić kapsalon?

pomysł na obiad
Krok 1 

Kurczaka kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy olej i dodajemy mięso. Posypujemy je przyprawą do gyrosa i smażymy przez 2-3 minuty.


pomysł na obiad
Krok 2 

Frytki możemy użyć mrożone ze sklepu lub przygotować je samodzielnie. Ja skorzystałam z tych gotowych sklepowych, które najpierw odmroziłam, a następnie polałam odrobiną oleju i posypała szczyptą soli i pieprzu.

Upiekłam w piekarniku przez 15 minut w temp. 190 stopni.


pomysł na obiad
Krok 3 

Do przygotowania dania kapsalon będą Ci potrzebne trzy foremki aluminiowe lub jedno naczynie żaroodporne.

Na spód każdej foremki nakładamy frytki, warstwę kurczaka i posypujemy startym lub posiekanym serem.


pomysł na obiad
Krok 4 

Przygotowujemy sobie sałatkę. Sałatę lodową i pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, a czerwoną cebulę np. w piórka.

Na roztopiony ser nakładamy przygotowaną sałatkę. Wierzch polewamy sosem czosnkowym: majonez mieszamy wraz ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.


Kapsalon

Kapsalon

Kapsalon

Kapsalon

Kapsalon

Kapsalon

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 105

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button