Kurczak curry z mango i papryką

4.8/5 (9 ocen)
Jeśli lubisz egzotyczne smaki, to ten kurczak curry z mango i papryką na pewno przypadnie Ci do gustu! Połączenie słodko-ostrego smaku i sosu na bazie mleczka kokosowego jest naprawdę rewelacyjne. Robi się go bardzo szybko, a smakuje jak w dobrej azjatyckiej restauracji.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

30 min + marynowanie

kurczak curry z mango i papryką

Opis przepisu

Kurczak curry z mango i papryką to niezwykle smaczne, pełne smaku danie kuchni azjatyckiej. Wyraziste, lekko pikantne. Mięso jest wychodzi niezwykle soczyste, a w połączeniu z aromatycznym sosem tworzy połączenie doskonałe.

Przepis na: Kurczak curry z mango i papryką

Składniki:

Marynata do kurczaka:

  • 550 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka startego imbiru (korzeń)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 małe cebule (białe, czerwone lub większe szalotki)
  • 1 mała papryka
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 1/3 małej papryczki chili
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka startego imbiru (korzeń)
  • 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
  • opcjonalnie 1 łyżka masła orzechowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 bardzo płaska łyżeczka curry lub kurkumy
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 mała limonka
Wyślij emailem

Kurczak curry z mango i papryką przepis krok po kroku:


Krok 1

marynowane kawałki kurczaka

Kurczak curry z mango i papryką to pomysł na niezwykle smaczne, orientalne danie. Żeby mięso wyszło naprawdę soczyste, wyraziste w smaku to polecam je wcześniej zamarynować.

Marynata do kurczaka:

Filet z piersi kurczaka (około 550 g) kroimy w małe, podłużne kawałki. Przekładamy do miseczki. Dodajemy curry (1/2 płaskiej łyżeczki), przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku, oliwę (2 łyżki), starty na tarce świeży imbir (1 płaska łyżeczka), a także szczyptę soli oraz pieprzu.

Całość mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.


Krok 2

smażenie kurczaka na patelni

Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej większej patelni lub woku. Dodajemy małą ilość oleju i smażymy na średnim lub dużym ogniu kurczaka. Ma się smażyć, a nie gotować. Zdejmujemy go z patelni na większy talerz.


Krok 3

smażenie cebuli, mango i papryki na patelni

Na tej samej rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy pokrojone w kosteczkę czerwone cebule (lub dymki) do ich lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże ząbki), a także starty na tarce imbir (3-4 cm korzenia). Smażymy przez chwilkę i dodajemy pokrojoną w małe, podłużne paseczki czerwoną paprykę, mango, a także drobniutko posiekaną papryczkę chili (bez pestek, około 1/3 sztuki, ale jeśli lubisz ostre smaki to możesz dodać więcej).


Krok 4

podsmażanie mango i papryki z curry, limonką i masłem orzechowym

Smażymy przez chwilkę.

W małej miseczce mieszamy sos sojowy (4-5 łyżek), sok z limonki (z 1/3 sztuki), żółtą pastę curry (1 płaska łyżka), a także przyprawę curry (3/4 płaskiej łyżeczki). Można opcjonalnie dodać także masło orzechowe (np. 1 lekko czubatą łyżkę, aby podbić orzechowym smakiem). Dodajemy do podsmażonych warzyw i smażymy przez pół minuty.


Krok 5

przygotowanie kurczaka z mango i papryką

Wlewamy mleczko kokosowe (400 ml) i całość mieszamy. 


Krok 6

dodanie mleczka kokosowego i pozostałych składników

Po 1-2 minucie dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka i posiekany mały pęczek świeżej kolendry.

Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty to dodajemy dodatkową ilość pasty curry lub sosu sojowego.


Krok 7

Kurczak curry z mango i papryką na patelni

Kurczak curry z mango i papryką to danie, które podajemy z ugotowanym makaronem azjatyckim lub ryżem (u mnie jaśminowy). Fajnie będą pasować także chlebki naan. Smacznego!

Zapraszam także do wypróbowania przepisu na wieprzowinę po chińsku z mango oraz kurczaka curry.


Curry z kurczaka i mango

przepis na Kurczak curry z mango i papryką

Kurczak curry z mango i papryką

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 9

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Curry z kurczaka i mango

Muszę przyznać, że od lat jestem fanką kuchni azjatyckiej. Te egzotyczne połączenia i oryginalne smaki bardzo trafiają w moje gusty. Tym razem przygotowałam na obiad curry z kurczaka i mango i ma w sobie coś wyjątkowego – słodko-ostry smak, który jest równoważony poprzez sos na bazie mleczka kokosowego. Dla mnie rewelacja! Curry z kurczaka i mango lubię za to, że jest proste w przygotowaniu, ale smakuje jak coś, co mogłabym zjeść w dobrej restauracji. Do tego wystarczy miska ryżu i już mam pełnowartościowy, aromatyczny posiłek i to często na conajmniej dwa dni do przodu.

RozwińZwiń