Opis przepisu
Kurczak curry z mango i papryką to niezwykle smaczne, pełne smaku danie kuchni azjatyckiej. Wyraziste, lekko pikantne. Mięso jest wychodzi niezwykle soczyste, a w połączeniu z aromatycznym sosem tworzy połączenie doskonałe.
Przepis na: Kurczak curry z mango i papryką
Składniki:
Marynata do kurczaka:
- 550 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru (korzeń)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 małe cebule (białe, czerwone lub większe szalotki)
- 1 mała papryka
- 1 małe dojrzałe mango
- 1/3 małej papryczki chili
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru (korzeń)
- 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
- opcjonalnie 1 łyżka masła orzechowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 bardzo płaska łyżeczka curry lub kurkumy
- mały pęczek świeżej kolendry
- 1 mała limonka
Zobacz również:
Kurczak curry z mango i papryką przepis krok po kroku:
Krok 1
Kurczak curry z mango i papryką to pomysł na niezwykle smaczne, orientalne danie. Żeby mięso wyszło naprawdę soczyste, wyraziste w smaku to polecam je wcześniej zamarynować.
Marynata do kurczaka:
Filet z piersi kurczaka (około 550 g) kroimy w małe, podłużne kawałki. Przekładamy do miseczki. Dodajemy curry (1/2 płaskiej łyżeczki), przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku, oliwę (2 łyżki), starty na tarce świeży imbir (1 płaska łyżeczka), a także szczyptę soli oraz pieprzu.
Całość mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej większej patelni lub woku. Dodajemy małą ilość oleju i smażymy na średnim lub dużym ogniu kurczaka. Ma się smażyć, a nie gotować. Zdejmujemy go z patelni na większy talerz.
Krok 3
Na tej samej rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy pokrojone w kosteczkę czerwone cebule (lub dymki) do ich lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże ząbki), a także starty na tarce imbir (3-4 cm korzenia). Smażymy przez chwilkę i dodajemy pokrojoną w małe, podłużne paseczki czerwoną paprykę, mango, a także drobniutko posiekaną papryczkę chili (bez pestek, około 1/3 sztuki, ale jeśli lubisz ostre smaki to możesz dodać więcej).
Krok 4
W małej miseczce mieszamy sos sojowy (4-5 łyżek), sok z limonki (z 1/3 sztuki), żółtą pastę curry (1 płaska łyżka), a także przyprawę curry (3/4 płaskiej łyżeczki). Można opcjonalnie dodać także masło orzechowe (np. 1 lekko czubatą łyżkę, aby podbić orzechowym smakiem). Dodajemy do podsmażonych warzyw i smażymy przez pół minuty.
Krok 5
Wlewamy mleczko kokosowe (400 ml) i całość mieszamy.
Krok 6
Po 1-2 minucie dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka i posiekany mały pęczek świeżej kolendry.
Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty to dodajemy dodatkową ilość pasty curry lub sosu sojowego.
Krok 7
Kurczak curry z mango i papryką to danie, które podajemy z ugotowanym makaronem azjatyckim lub ryżem (u mnie jaśminowy). Fajnie będą pasować także chlebki naan. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania przepisu na wieprzowinę po chińsku z mango oraz kurczaka curry.
Komentarze