
Nie wiem czy wiecie, ale prawidłowa nazwa tego pysznego, a także sycącego i dosyć znanego wszystkim dania to Boeuf Stroganow. Potrawa ta pochodzi z kuchni rosyjskiej i dosyć często wzbogaca się ją dodatkiem pokrojonych ogórków kiszonych, pieczarek i papryki.
Prawdziwy strogonow powinien być przygotowany z polędwicy wołowej. (Jest ona jednak nieco droga, więc oczywiście możesz użyć tańszego mięsa wołowego.) Mięso wychodzi bardzo delikatne, mięciutkie i aż rozpływające się w ustach. Do tego np. domowe kopytka (przepis >>), a także surówka z czerwonej kapusty (przepis >>)… Jak to mówi mój mąż – ” obiad wręcz idealny”!
Wiele razy jadłam strogonow w restauracjach, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu naprawdę nie jest skomplikowane. To bez wątpienia świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez okazji czy w uroczyste dni jak np. imieniny, chrzciny, święta itp.
Strogonow przepis
Jestem bardzo ciekawa ile z Was do tej pory robiło samodzielnie strogonowa, jeśli jednak nie mieliście do tej pory okazji to serdecznie Wam polecam go wypróbować. Przepis na strogonow jest dokładnie opisany krok po kroku wraz ze zdjęciami, dlatego nie powinniście mieć większych problemów z jego przygotowaniem. Smacznego!
Przepis na: Strogonow
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 50 min
Łącznie: 60 min
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
Marynata:
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
- 1 mała łyżeczka musztardy
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
Strogonow:
- 800 g polędwicy wołowej (lub np. ligawy)
- 3 płaskie łyżki mąki
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2-3 mniejsze ogórki kiszone
- 500 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 150 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól oraz czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
Jak zrobić strogonow?
Wołowinę kroimy w cienkie, podłużne paski.
Do miseczki dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy za pomocą łyżeczki.
Mięso przekładamy do miski lub np zamykanego pojemnika. Warto je zamarynować i włożyć do lodówki na godzinę, czy nawet całą noc. Jednak nie jest to konieczne.
Zamarynowane mięso posypujemy mąką, dokładnie mieszamy za pomocą łyżki czy dłońmi.
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2-3 łyżek oleju przekładamy zamarynowane mięso i smażymy przez 4-5 minut aż będzie przysmażone z każdej strony.
Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ogórki, a także pokrojone w nieco większą kostkę obie papryki, a także pieczarki. Smażymy przez 2-3 minutki.
Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięte przez praski ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, a także wlewamy około 500 ml wody lub bulionu.
Dusimy pod przykryciem przez ok. 30-45 minut (aż mięso będzie mięciutkie). Co jakiś czas mieszając, ponieważ sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie dolewamy nieco więcej wody gdyby szybko sos zgęstniał. Kilka minut przed końcem duszenia się sosu, wlewamy śmietankę kremówkę, a także opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki czy koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Smakowite!
Ale chyba koncentrat pod koniec się powinno dodawać ?
Dzisiaj robiłam na obiad i rzeczywiscie wychodzi rewelacyjny ten strogonow 🙂
Mięso nigdy mi tak mieciutkie nie wyszlo <3 Wszytsko mi wychodzi super z Twojego bloga, dzięki za super przepisy!
U mnie w domu robilo się nieco inny strogonow, ale z tego przepisu mi wyszedł najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam 🙂
o. ciekawy ten przepis, u mnie robi się go zupełnie inaczej.
Nigdy nie jadłam lepszego strogonowa :PP