Dania mięsneObiady

Strogonow

Nie wiem czy wiecie, ale prawidłowa nazwa tego pysznego, a także sycącego i dosyć znanego wszystkim dania to Boeuf Stroganow. Potrawa ta pochodzi z kuchni rosyjskiej i dosyć często wzbogaca się ją dodatkiem pokrojonych ogórków kiszonych, pieczarek i papryki.

Prawdziwy strogonow powinien być przygotowany z polędwicy wołowej. (Jest ona jednak nieco droga, więc oczywiście możesz użyć tańszego mięsa wołowego.) Mięso wychodzi bardzo delikatne, mięciutkie i aż rozpływające się w ustach. Do tego np. domowe kopytka (przepis >>), a także surówka z czerwonej kapusty (przepis >>)… Jak to mówi mój mąż – ” obiad wręcz idealny”!

Wiele razy jadłam strogonow w restauracjach, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu naprawdę nie jest skomplikowane. To bez wątpienia świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez okazji czy w uroczyste dni jak np. imieniny, chrzciny, święta itp.

Strogonow przepis

Jestem bardzo ciekawa ile z Was do tej pory robiło samodzielnie strogonowa, jeśli jednak nie mieliście do tej pory okazji to serdecznie Wam polecam go wypróbować. Przepis na strogonow jest dokładnie opisany krok po kroku wraz ze zdjęciami, dlatego nie powinniście mieć większych problemów z jego przygotowaniem. Smacznego!

Przepis na: Strogonow

 Przygotowanie: 10 min  Gotowanie: 50 min  Łącznie: 60 min

 Liczba porcji: 3-4

Składniki:

Marynata:

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
  • 1 mała łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

Strogonow:

  • 800 g polędwicy wołowej (lub np. ligawy)
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2-3 mniejsze ogórki kiszone
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól oraz czarny pieprz do smaku

Dodatkowo:


Jak zrobić strogonow?

Jak zrobić strogonow
Krok 1 

Wołowinę kroimy w cienkie, podłużne paski.  


marynata do strogonowa
Krok 2

Do miseczki dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy za pomocą łyżeczki.  


zamarynowane mięso wołowe
Krok 3

Mięso przekładamy do miski lub np zamykanego pojemnika. Warto je zamarynować i włożyć do lodówki na godzinę, czy nawet całą noc. Jednak nie jest to konieczne.

Zamarynowane mięso posypujemy mąką, dokładnie mieszamy za pomocą łyżki czy dłońmi. 


gulasz wołowy
Krok 4 

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2-3 łyżek oleju przekładamy zamarynowane mięso i smażymy przez 4-5 minut aż będzie przysmażone z każdej strony.


gulasz wołowy
Krok 5

Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ogórki, a także pokrojone w nieco większą kostkę obie papryki, a także pieczarki. Smażymy przez 2-3 minutki.


strogonow z wołowiną
Krok 6

Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięte przez praski ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, a także wlewamy około 500 ml wody lub bulionu.


strogonow z wołowiną
Krok 7

Dusimy pod przykryciem przez ok. 30-45 minut (aż mięso będzie mięciutkie). Co jakiś czas mieszając, ponieważ sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie dolewamy nieco więcej wody gdyby szybko sos zgęstniał. Kilka minut przed końcem duszenia się sosu, wlewamy śmietankę kremówkę, a także opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki czy koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!


strogonow

strogonow

strogonow przepis

boeuf strogonow

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Strogonow

Tradycyjny strogonow to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej, dosyć popularne w Polsce. Jest to pyszny i bardzo sycący pomysł na obiad dla całej rodziny na codzień czy jako bardziej uroczyste danie z okazji urodzin, imienin, świąt czy chrzcin. Strogonow spotykany jest także na weselach jako jedno z dań głównych.

Boeuf strogonow

Domyślam się, że nie wiele osób wie, ale prawidłowa nazwa tego dania to Boeuf Stroganow. Powinno się je wykonać z polędwicy wołowej, ponieważ to mięso jest bardzo delikatne i po przygotowaniu jest aż rozpływające się w ustach. Do tej pory robiłam strogonowa kilka razy z różnego mięsa wołowego, jednak z polędwicy wychodzi zdecydowanie najsmaczniejszy, a mięso jest najmiększe.

Strogonow przepis

Potrawa ta często jest wzbogacana dodatkiem pokrojonych ogórków kiszonych, pieczarek i papryki. Pisząc ten przepis sprawdzałam w dwóch książkach kuchennych, które mają obecnie ponad 10 lat i w jednej wyczytałam, że pokrojone ogórki to element obowiązkowy tej potrawy, a w drugiej nie było ich w liście składników. Myślę, że ile kucharek, tyle kombinacji tego dania.

Strogonow wołowy

Ciekawi mnie bardzo ile z Was kiedykolwiek przygotowywało samodzielnie strogonow wołowy. Jeżeli jesteście totalnymi amatorami tego dania to bardzo Wam polecam go przygotować. Strogonow naprawdę nie jest trudny, ani niewiadomo jak czasochłonny. Kluczowym składnikiem jest wysokiej jakości wołowina, a reszta składników jest tak naprawdę ogólnodostępna, nawet w osiedlowej, małej Żabce. Mój przepis na strogonow jest opisany krok po kroku wraz z zamieszczonymi zdjęciami, dzięki czemu nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów czy trudności z jego przygotowaniem.

Close