Gulasz wołowy

4.8/5 (218 ocen)
Gulasz wołowy to danie, w którym kawałki mięsa wołowego duszone są z warzywami i przyprawami, tworząc soczystą i wyrazistą potrawę. Charakteryzuje się głębokim smakiem, a długie duszenie sprawia, że mięso staje się miękkie i rozpływające w ustach.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

180 min

Gulasz wołowy

Domowy gulasz z wołowiny to smaczne, bardzo sycące danie. Niezwykle proste do przygotowania, ale wymaga duszenia na małym ogniu przez dłuższy czas, aby mięso było naprawdę mięciutkie, a wręcz rozpływało się w ustach. Gulasz wołowy sprawdzi się świetnie zarówno na świąteczny obiad jak i zwykły obiad dla całej rodziny.

Jakie mięso do gulaszu wołowego?

Do przygotowania gulaszu z wołowiny warto wybrać łopatkę, karczek, pręgę lub udziec. Mięso powinno być krojone na kawałki o średniej wielkości, co pozwoli mu równomiernie się dusić i nabierać intensywnego smaku.

Przepis na: Gulasz wołowy

Składniki:

  • 1,2 kg wołowiny np. łopatki
  • 2 nieco czubate łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 600 ml wody
  • opcjonalnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie 200 ml koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
Wyślij emailem

Jak zrobić gulasz wołowy?


Krok 1

wołowina pokrojona w kostkę

Gulasz z wołowiny jest bardzo prosty do przygotowania, lecz wymaga duszenia na małym ogniu, aby mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Zaczynamy od pokrojenia mięsa wołowego w kostkę.  


Krok 2

wołowina pokrojona w kostkę i posypana mąką pszenną

Przekładamy je do miski i równomiernie posypujemy mąką pszenną (2 nieco czubate łyżki).


Krok 3

smażenie wołowiny na patelni na oleju

Kawałki mięsa smażymy partiami na dobrze rozgrzanej patelni (smażymy na oleju). Obsmażamy z obu stron i zdejmujemy z patelni. Ja przekładałam od razu do garnka żeliwnego ale możesz użyć również zwykłego z nieprzywierającym dnem.  


Krok 4

pokrojona marchewka oraz cebula na talerzu

Marchewki kroimy w kosteczkę, a cebule siekamy w piórka.  


Krok 5

Wołowina pokrojona w kostkę wraz z podsmażoną cebulką i marchewką w garnku żeliwnym

Do podsmażonego mięsa wrzucamy podsmażone warzywa.  


Krok 6

Składniki na gulasz wołowy w garnku

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 duże ząbki). Wlewamy wodę (600 ml, ma ona przykryć mięso). Opcjonalnie dodajemy także 100 ml czerwonego, wytrawnego wina lub bulion wołowy (100 ml). Dodajemy także paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), pieprz (1/4 łyżeczki), listki laurowe (kilka sztuk), ziele angielskie (kilka sztuk).

Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu przez 2 godziny.


Krok 7

Dodanie do gulaszu wołowego passaty pomidorowej z mąką i solą

W kubku mieszamy passatę pomidorową (lub koncentrat, około 200 ml) z mąką (1 płaska łyżka) oraz solą (1 łyżeczka). Mieszamy i wlewamy do garnka. Mięso dusimy w dalszym ciągu na małym ogniu, aż będzie ono mięciutkie. Opcjonalnie dodajemy także sos sojowy ciemny (2 łyżki). Wsypujemy także posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka). 


Krok 8

Gulasz wołowy przepis

Po około 2,5 godzinie wyszło mi rozpływające się mięso. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty sos to dodaj więcej sosu sojowego lub większą szczyptę papryki ostrej.

Szukasz innych przepisów z wołowiną w roli głównej? W takim razie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na strogonow.  


Gulasz wołowy przepis

Gulasz z wołowiny

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 218

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
6 miesięcy temu

Gulasz wg tego przepisu jest doskonały 🥰🥰🥰

Magdalena Laskowska
Magdalena Laskowska
7 lat temu

Takie dobrze przyprawione dania to ja lubię 🙂

Gulasz z wołowiny

W przygotowaniu gulaszu z wołowiny kluczową rolę odgrywa mięso wołowe, dlatego warto zadbać o to, aby było wysokiej jakości. Ja zawsze polecam do przygotowania wybrać łopatkę, karczek, pręgę lub udziec i kupić ładny kawałek w dobrym sklepie mięsnym. Gulasz z wołowiny to także doskonały sposób na wykorzystanie różnorodnych warzyw, które dodają potrawie koloru i świeżości, dlatego możesz spokojnie modyfikować i dodawać swoje ulubione dodatki np. paprykę czy pomidora. Gulasz wołowy jest bardzo wszechstronnym obiadem i można podać go z ziemniakami, kluskami czy frytkami, tworząc zawsze świetne połączenia smakowe. Gulasz z wołowiny to również idealny wybór na rodzinne uroczystości czy kolacje, jak również na codzienny obiad.

Prosty gulasz wołowy

Ten prosty gulasz wołowy to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie szybkość i wygodę w kuchni. Całość przygotowania nie powinna nam zająć więcej niż 30 minut, jednak mięso wołowe ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby stało się miękkie i rozpływającej się w ustach. Z tego powodu potrzebuje min. 2,5 godziny powolnego duszenia, aby było naprawdę smaczne, dlatego warto przygotować sobie go wcześniej, aby nie czekać na głodnego 🙂 Ten prostu gulasz wołowy ma też jeszcze jedną ważną cechę – można go przygotować na kilka dni do przodu i ja zawszę tak robię. Dzięki temu mam zawsze zrobiony obiad na 2-3 dni do przodu.

RozwińZwiń