Domowy gulasz z wołowiny to smaczne, bardzo sycące danie. Niezwykle proste do przygotowania, ale wymaga duszenia na małym ogniu przez dłuższy czas, aby mięso było naprawdę mięciutkie, a wręcz rozpływało się w ustach. Gulasz wołowy sprawdzi się świetnie zarówno na świąteczny obiad jak i zwykły obiad dla całej rodziny.
Jakie mięso do gulaszu wołowego?
Do przygotowania gulaszu z wołowiny warto wybrać łopatkę, karczek, pręgę lub udziec. Mięso powinno być krojone na kawałki o średniej wielkości, co pozwoli mu równomiernie się dusić i nabierać intensywnego smaku.
Przepis na: Gulasz wołowy
Składniki:
- 1,2 kg wołowiny np. łopatki
- 2 nieco czubate łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 2 średniej wielkości marchewki
- 3 duże ząbki czosnku
- 600 ml wody
- opcjonalnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie 200 ml koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
Zobacz również:
Jak zrobić gulasz wołowy?
Krok 1
Zaczynamy od pokrojenia mięsa wołowego w kostkę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 duże ząbki). Wlewamy wodę (600 ml, ma ona przykryć mięso). Opcjonalnie dodajemy także 100 ml czerwonego, wytrawnego wina lub bulion wołowy (100 ml). Dodajemy także paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), pieprz (1/4 łyżeczki), listki laurowe (kilka sztuk), ziele angielskie (kilka sztuk).
Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu przez 2 godziny.
Krok 7
Krok 8
Szukasz innych przepisów z wołowiną w roli głównej? W takim razie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na strogonow.
Komentarze
Gulasz wg tego przepisu jest doskonały 🥰🥰🥰
cieszę się, że smakowało 🙂
Takie dobrze przyprawione dania to ja lubię 🙂