Dania mięsneDania z kurczakiemDania z warzywamiKotletyKurczak smażonyObiadyPierś z kurczaka

Kotlety siekane z kurczaka

Nie masz pomysłu co przyrządzić na obiad, a nie lubisz spędzać pół dnia w kuchni? Polecam przygotować kotlety siekane z kurczaka, do których możesz dodać swoje ulubione dodatki. Ja proponuję dodać do piersi z kurczaka – czerwoną paprykę, żółty ser, a także opcjonalnie suszone pomidory.

Kotleciki siekane

Zerwij z nudą jedząc w kółko smażonego kurczaka wraz z ryżem! Piersi z kurczaka można przygotować na milion sposób, więc po co się ograniczać? Do domowych kotlecików siekanych możesz także dodać kukurydzę, groszek, kapary, pieczarki, czy kurki. Jednak odradzam użycia wodnistych warzyw jak np. pomidory, które mogą sprawić, że z kotletów zrobi się mamałyga na patelni i nie da się ich przewrócić.

Drobiowe kotleciki siekane to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny! Pamiętaj, że powinno się je smażyć na małym lub średnim ogniu przez około 3-4 minuty, ponieważ smażenie ich na dużym ogniu sprawi, że w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone.

Kotlety siekane z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję pieczone ziemniaki i np. surówkę z czerwonej kapusty z mojego przepisu.

Szukasz może innych ciekawych pomysłów na kurczaka? Podsyłam Ci kilka propozycji:

Przepis na: Kotlety siekane z kurczaka

 Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/3 papryki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 suszone pomidory
  • 50 g żółtego sera
  • duże jajko
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 namoczona i odciśnięta z wody kajzerka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka koperku czy natki pietruszki

Kotleciki siekane przepis krok po kroku:

Wykonanie:

Krok 1 

Filet z piersi kurczaka (450 g) kroimy w drobną kostkę. Posypujemy go przyprawą do gyrosa (płaska łyżeczka, można dodać mniej). Mieszamy i przekładamy go do większej miski.


Krok 2 

Do miski wkładamy przyprawionego kurczaka. Dodajemy także paprykę (ja użyłam czerwonej, około 1/3 większej sztuki), kukurydzę konserwową (2 łyżki, zamiast kukurydzy fajnie pasuje też groszek), posiekane suszone pomidory w oleju (4 szt), pokrojony w drobną kosteczkę żółty ser (50 g).

Następnie dodajemy duże jajko, bułkę tartą (1 czubata łyżka), majonez (1 łyżka), mąkę (1 czubata łyżka), sól (1/2 łyżeczki), a także pieprz (większa szczypta). Można dodać także opcjonalnie namoczoną i odciśniętą z wody bułkę typu kajzerka. Często dodaję także odrobinę posiekanej natki pietruszki lub koperku.


Krok 3 

Całość mieszamy za pomocą łyżki lub dłonią.

Ja zwykle formuję kotlety siekane lekko zwilżonymi dłońmi dociskając masę i formując w miarę okrągły kształt.

Na rozgrzanej patelni z małym dodatkiem oleju nakładamy okrągłe placki (nie powinny być jakieś super grube, ponieważ z zewnątrz mięso może być mięso usmażone, rumiane, a w środku surowe) – z podanych proporcji bez problemu mogłam usmażyć kotleciki siekane. Nie rozwalały mi się, a przewracałam je za pomocą silikonowej łopatki dopiero w momencie gdy jedna strona była już usmażona. Gdyby jednak Wam się bardzo masa rozwalała to dodajcie jedno jajko więcej i dodatkową łyżkę mąki lub bułki tartej.

Smażymy z obu stron przez  3-4 minuty na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja proponuję ryż, pieczone ziemniaki i np. surówkę z czerwonej kapusty z mojego przepisu. Smacznego!

Inne pomysły na przepisy z kurczakiem znajdziesz w tym wpisie – DANIA Z KURCZAKIEM.


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 83

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
2 lat temu

Witam. Co zrobić kiedy placuszki się rozpadają na patelni? 🙁

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Joanna

Na rozwalające się placuszki czy nawet pulpety mięsne moim zdaniem najlepsza jest namoczona kajzerka, która fajnie scala całą masę. Dodatkowo dobra jest dobra patelnia z teflonem, żeby te kotleciki się idealnie przewracały 🙂

Joanna
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź! 🙂 Biegnę po kajzerke:p
Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Joanna

Tylko pamiętaj o odciśnięciu wody z tej kazjerki 😛 Polecam też je smażyć na malym ogniu, ale przez dłuższy czas żeby nie były surowe w środku. Jak się ewentualnie będą delikatnie rozpadać to też nic wielkiego się nie stanie 🙂 Są naprawdę smaczne! Miłego gotowania 🙂

Kotlety siekane z kurczaka

Jeżeli jesteś zwolennikiem szybkich obiadów i nie przepadasz za długim siedzeniem w kuchni, ale jednocześnie przepadasz za dobrym jedzeniem, to ten przepis na kotlety siekane z kurczaka jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Ten pomysł na obiad wychodzi naprawdę pyszny i to tylko w 20 min. W tym czasie możesz też ugotować ziemniaczki, ryż lub inny dodatek do kotletów siekanych z kurczaka.

Jak zrobić siekane kotlety z kurczaka?

Na początku myjemy i przygotowujemy kurczaka, czyli odcinamy wszystkie niejadalne odpadki, a następnie pozostałą część kroimy w kostkę. Następnie aby zrobić siekane kotlety z kurczaka przenosimy mięso do miski i mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami za pomocą łyżki, lub też po prostu rękami (to najprostszy sposób 🙂 ). Na koniec rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i łyżką nakładamy nasze wymieszane siekane kotlety z kurczaka. Smażymy z obydwu stron pod przykryciem na małym ogniu.

Przepis na kotlety siekane drobiowe

Przepis na kotlety siekane drobiowe jest bardzo prosty i każdy amator kulinarny sobie z nim poradzi 🙂 Wyglądają jednak niecodziennie i jeżeli chcemy np. zaskoczyć naszą drugą połówkę czymś niecodziennym to jest to świetna propozycja na najbliższy obiad 🙂 Pamiętajmy jednak aby nasze kotlety siekane drobiowe smażyć pomalutku, aby nie było sytuacji, że z zewnątrz będą gotowe, a w środku będzie surowe mięso… To może całkowicie zepsuć niespodziankę 🙂

Back to top button