Nie masz pomysłu co przyrządzić na obiad, a nie lubisz spędzać pół dnia w kuchni? Polecam przygotować kotlety siekane z kurczaka, do których możesz dodać swoje ulubione dodatki. Ja proponuję dodać do piersi z kurczaka – czerwoną paprykę, żółty ser, a także opcjonalnie suszone pomidory.
Kotleciki siekane
Zerwij z nudą jedząc w kółko smażonego kurczaka wraz z ryżem! Piersi z kurczaka można przygotować na milion sposób, więc po co się ograniczać? Do domowych kotlecików siekanych możesz także dodać kukurydzę, groszek, kapary, pieczarki, czy kurki. Jednak odradzam użycia wodnistych warzyw jak np. pomidory, które mogą sprawić, że z kotletów zrobi się mamałyga na patelni i nie da się ich przewrócić.
Drobiowe kotleciki siekane to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny! Pamiętaj, że powinno się je smażyć na małym lub średnim ogniu przez około 3-4 minuty, ponieważ smażenie ich na dużym ogniu sprawi, że w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone.
Kotlety siekane z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję pieczone ziemniaki i np. surówkę z czerwonej kapusty z mojego przepisu.
Szukasz może innych ciekawych pomysłów na kurczaka? Podsyłam Ci kilka propozycji:
Przepis na: Kotlety siekane z kurczaka
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
- 1/3 papryki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 suszone pomidory
- 50 g żółtego sera
- duże jajko
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżka majonezu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- opcjonalnie 1 namoczona i odciśnięta z wody kajzerka
- 1/2 łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżeczka koperku czy natki pietruszki
Zobacz również:
Kotleciki siekane przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Następnie dodajemy duże jajko, bułkę tartą (1 czubata łyżka), majonez (1 łyżka), mąkę (1 czubata łyżka), sól (1/2 łyżeczki), a także pieprz (większa szczypta). Można dodać także opcjonalnie namoczoną i odciśniętą z wody bułkę typu kajzerka. Często dodaję także odrobinę posiekanej natki pietruszki lub koperku.
Krok 3
Ja zwykle formuję kotlety siekane lekko zwilżonymi dłońmi dociskając masę i formując w miarę okrągły kształt.
Na rozgrzanej patelni z małym dodatkiem oleju nakładamy okrągłe placki (nie powinny być jakieś super grube, ponieważ z zewnątrz mięso może być mięso usmażone, rumiane, a w środku surowe) – z podanych proporcji bez problemu mogłam usmażyć kotleciki siekane. Nie rozwalały mi się, a przewracałam je za pomocą silikonowej łopatki dopiero w momencie gdy jedna strona była już usmażona. Gdyby jednak Wam się bardzo masa rozwalała to dodajcie jedno jajko więcej i dodatkową łyżkę mąki lub bułki tartej.
Smażymy z obu stron przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja proponuję ryż, pieczone ziemniaki i np. surówkę z czerwonej kapusty z mojego przepisu. Smacznego!
Inne pomysły na przepisy z kurczakiem znajdziesz w tym wpisie – DANIA Z KURCZAKIEM.
Komentarze
Przepyszne kotleciki 🙂🐔🌶️🧀🫑🌽🧅Można modyfikować tak jak się chce, według upodobań 🙂
Cieszę się, że smakują 🙂
Przecież to nic innego jak mieszanka przypraw, jakbym napisała je pojedynczo to byłoby już ok? 😅
Witam. Co zrobić kiedy placuszki się rozpadają na patelni? 🙁
Na rozwalające się placuszki czy nawet pulpety mięsne moim zdaniem najlepsza jest namoczona kajzerka, która fajnie scala całą masę. Dodatkowo dobra jest dobra patelnia z teflonem, żeby te kotleciki się idealnie przewracały 🙂
Dziękuję za odpowiedź! 🙂 Biegnę po kajzerke:p
Pozdrawiam
Tylko pamiętaj o odciśnięciu wody z tej kazjerki 😛 Polecam też je smażyć na malym ogniu, ale przez dłuższy czas żeby nie były surowe w środku. Jak się ewentualnie będą delikatnie rozpadać to też nic wielkiego się nie stanie 🙂 Są naprawdę smaczne! Miłego gotowania 🙂