
Szukasz pomysłu na kurczaka? Przychodzę Ci z pomocą! Przygotowałam przepis na zapiekaną tortillę z kurczakiem, która jest rewelacyjna w smaku. W ostatnim tygodniu robiłam już dwa razy tę tortillę na obiad i powiedzieć, że takie danie mi posmakowało to zdecydowanie za mało.
To naprawdę genialny przepis na szybki obiad. Możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, a dodatkowo jak zapomnicie ją kupić w sklepie to można po prostu usmażyć naleśniki, zawinąć w nie farsz i zapiec w piekarniku w ten sam sposób co tortillę. W obu wersjach będzie równie smaczna.
Zapiekana tortilla z kurczakiem, papryką, kukurydzą, ciecierzycą i papryczką chili to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tej tortilli polecam także dodać sos pomidorowy Mild Curry firmy Patak`s. To świetna mieszanka subtelnych przypraw połączonych z pastą pomidorową, pastą kokosową i rodzynkami, które nadają lekko słodkiego smaku. Sos Mild Curry dodany do kurczaka sprawia, że danie zamienia się w pyszny, sycący obiad, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Zapiekana tortilla z kurczakiem
Łącznie: 45 min
Składniki:
Farsz:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 500 g kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki ciecierzycy
- opcjonalnie 1/3 papryczki chili
- 100 g żółtego sera np. mozzarelli
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 3/4 Sosu pomidorowego Mild Curry firmy Patak`s
Dodatkowo:
- 6 tortilli pszennych lub pełnoziarnistych
- 50 g startej mozzarelli
- 1/4 Sosu pomidorowego Mild Curry firmy Patak`s
- odrobina posiekanej pietruszki lub kolendry
Jak zrobić zapiekaną tortillę z kurczakiem?
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy cebulę posiekaną w bardzo drobną kosteczkę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, a także posypujemy przyprawą do kurczaka. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut, aż kurczak będzie usmażony. W tym czasie kroimy dosyć drobno paprykę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy przez 3-4 minuty pod przykryciem co chwilkę mieszając. Posypujemy papryką słodką i dodajemy kukurydzę, ciecierzycę, drobno posiekaną papryczkę chili. Pod sam koniec dodajemy sos pomidorowy i drobno posiekaną kolendrę. Dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy startą mozzarellę.
Krok 2
Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z palnika.
Krok 3
Na środek każdej tortilli nakładamy farsz i zwijamy ją dokładnie, aby nie wypadał z nich farsz. Każdą zwiniętą tortillę układamy koło siebie. Przez ich środek smarujemy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez 15 minut.