Babka ziemniaczana

4.5/5 (102 ocen)
Szukasz pomysłu na szybki, tani, a zarazem pyszny i sycący obiad? W takim razie konieczne wypróbuj ten sprawdzony przepis na babkę ziemniaczaną!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 60 min pieczenia

babka ziemniaczana z boczkiem

Opis przepisu

Domowa babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą to pomysł na prosty, dość tani i bardzo sycący obiad. Na ciepło wraz z domowym sosem czosnkowym smakuje naprawdę pysznie.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana fajnie się kroi już po lekkim przestygnięciu. Masę ziemniaczaną przygotowuję bardzo podobnie jak do placków ziemniaczanych. Ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o okrągłych oczkach lub przepuścić przez maszynkę do mięsa (wraz z cebulą i czosnkiem). Ważne jest, aby ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody, ponieważ w innym przypadku po upieczeniu zrobi się taka ciapa (chociaż pyszna ciapa, tylko trzeba będzie nakładać ją łyżką na talerze).

Do babki ziemniaczanej najczęściej dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Do tego świeże zioła np. rozmaryn lub natkę pietruszki. Niektórzy dodają szczypiorek lub koperek, ale taka wersja mi nie przypadła do gustu. Koniecznie ją wypróbuj!

Czy do babki można użyć młodych ziemniaków?

Tak, do przygotowania babki ziemniaczanej, można użyć młodych ziemniaków. Trzeba jednak pamiętać, że mają w sobie więcej wody niż normalne ziemniaki, dlatego należy odcisnąć z nich jej nadmiar i dodać do masy ziemniaczanej 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Przepis na: Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 3 małe jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu lub natki pietruszki
  • opcjonalnie 2 łyżeczki bułki tartej

Wyślij emailem

Jak zrobić babkę ziemniaczaną


Krok 1

ziemniaki na babkę ziemniaczaną

Ziemniaki obieramy i myjemy. Waga po ich obraniu powinna wynosić około 2,5 kg (waga przed obraniem lekko ponad 3 kg).


Krok 2

składniki na babkę ziemniaczaną

Ziemniaki można zetrzeć na tarce o okrągłych oczkach wraz z jedną dużą cebulą i czosnkiem (2 ząbki).

Ja jednak przepuściłam sobie je przez maszynkę do mięsa (mam w zestawie taką przystawkę z okrągłymi oczkami jak do placków ziemniaczanych).


Krok 3

farsz babki ziemniaczanej

Na sitku lekko odciskamy z nadmiaru wody (tylko nie przesadzajcie z tym odciskaniem wody, żeby ziemniaki nie były suche jak wiór, bo wtedy zapiekanka nie wyjdzie smaczna).


Krok 4

boczek i kiełbasa na babkę

Na patelni na małej ilości oleju czy masła podsmażamy dwie drobno posiekane cebule. Gdy się zeszklą, wtedy dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i boczek. Podsmażamy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, co chwilę mieszając.


Krok 5

przygotowanie babki ziemniaczanej

Do ziemniaków dodajemy jajka (3 małe szt), sól (1 łyżeczka), pieprz (1/2 łyżeczki), mąkę pszenną (3 płaskie łyżki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), a także opcjonalnie posiekany świeży rozmaryn (1 płaska łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 6

babka ziemniaczana przygotowanie

Dodajemy podsmażoną kiełbasę i ponownie lekko mieszamy.


Krok 7

babka ziemniaczana tradycyjna

Foremkę (u mnie w rozmiarze 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Lekko nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą (1 łyżeczka). 


Krok 8

Prawdziwa babka ziemniaczana

Nakładamy masę ziemniaczaną, wyrównujemy i równomiernie posypujemy bułką tartą (1 łyżeczka).

Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Babka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Polecam ją zaserwować z domowym sosem czosnkowym lub sosem pieczarkowym.


Babka ziemniaczana

przepis na babkę ziemniaczaną

babka ziemniaczana przepis

babka ziemniaczana z boczkiem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 102

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Piotr
Piotr
5 miesięcy temu

Zgaduje że ziemniaki obierane siekierą lub tasakiem?

Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Zrobiłam dzisiaj babkę i wyszła taka… klejąca, lepi się do noża, sztućców. Co poszło nie tak? “Wina” ziemniaków?

Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Tak, odsączyłam na sitku.

Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Też o tym pomyślałam. Tak kroiłam jakąś godzinę po upieczeniu, więc była jeszcze mocno ciepła. Ale na drugi dzień już zdecydowanie lepiej się kroiła 🙂
I na pewno jeszcze zagości na naszym stole bo bardzo smaczna 🙂

Magda
Magda
1 rok temu

Muszę spróbować 🙂

Babka ziemniaczana z boczkiem

Najczęściej gdy słyszymy słowo babka, to kojarzy nam się z czymś słodkim. W przypadku tego przepisu, skojarzenie jest całkowicie błędne. Babka ziemniaczana to sycące danie dla całej rodziny, przygotowywane ze startych ziemniaków z dodatkiem mięsa i zapiekane w piekarniku. Najpopularniejszą wersją jest podanie babki ziemniaczanej z kleksem śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym), ale możemy spotkać ją też oblaną sosem pieczarkowym lub podawaną z kiszoną kapustą albo ogórkiem.

Babka ziemniaczana przepis

W moim odczuciu przepis na babkę ziemniaczaną to jedno z najbardziej Polskich dań. Bardzo dużo osób wspomina jak zajadało w dzieciństwie babkę ziemniaczaną, którą często przygotowywały nasze babcie lub mamy, zwłaszcza na wsiach. Babka ziemniaczana to bardzo proste danie i tanie danie, ale jednocześnie bardzo sycące. Myślę, że właśnie dlatego zyskało tak dużą popularność w trudnych czasach. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów. Babka ziemniaczana z boczkiem, to chyba najpopularniejsza obecnie wersja, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby pominąć mięso i przygotować wersję wegetariańską.

Prawdziwa babka ziemniaczana

Szukasz przepisu na tradycyjną babkę ziemniaczaną? W takim razie dobrze trafiłaś! Ten pożywny obiad nie wymaga od nas dużo zaangażowania. Jestem przekonana, że ta prawdziwa babka ziemniaczana z tartych ziemniaków podbije Twoje serce. Przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut, a naszą masę przekładamy do foremki. Pamiętaj jednak, aby wcześniej wysmarować ją wcześniej masłem i obsypać bułką tartą. Babkę ziemniaczaną piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

RozwińZwiń