
Zazwyczaj na moim stole goszczą makaronowe zapiekanki, jednak tym razem postawiłam na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą. Wystarczy kilka składników i można wyczarować fantastyczny obiad dla całej rodziny.
Ten przepis na zapiekankę z ziemniakami jest naprawdę niezawodny! Najpierw podgotowuję ziemniaki przez 15 minut, aby w żadnym wypadku nie były surowe czy twardawe. Później wystarczy je pokroić w plasterki, a kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć na osobnej patelni.
Jednak, aby zapiekanka nie była sucha i rozwalająca się po nałożeniu na talerze polecam przygotować pyszną zalewę z indyjską nutą. Do jej powstania użyłam jajek, śmietanki 30%, a także zestawu Madras 3 Step firmy Patak`s, który składa się z przypraw, pasty przyprawowej i sosu Madras. Super podkreśla smak i dodaje fajnego aromatu.
Muszę przyznać, że to zdecydowanie mój ulubiony przepis na zapiekankę ziemniaczaną!
Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Łącznie: 45 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 300 g boczku surowego wędzonego
- 100 g kiełbasy
- 100 g żółtego sera w plasterkach
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- Zestaw Madras 3 Step firmy Patak`s
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż się ładnie zeszkli. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu.
Podgotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki. 1/3 ziemniaków wykładamy do naczynia do zapiekania np. żaroodpornego (u mnie o rozmiarze ok. 25×15 cm).
Przyprawy, pastę przyprawową i połowę sosu Madras (z zestawu Madras 3 Step) mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki z jajkami.
Wlewamy śmietankę i całość dokładnie mieszamy.
Na pierwszą warstwę ziemniaków nakładamy 1/3 podsmażonego boczku. Wyrównujemy i nakładamy równomiernie plasterki sera.
Następnie znowu nakładamy 1/3 ziemniaków, boczek, ser, ziemniaki i boczek.
Na wierzch wylewamy wcześniej przygotowaną zalewę. Piec przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni.