Zazwyczaj na moim stole goszczą makaronowe zapiekanki, jednak tym razem postawiłam na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą. Wystarczy kilka składników i można wyczarować fantastyczny obiad dla całej rodziny.
Ten przepis na zapiekankę z ziemniakami jest naprawdę niezawodny! Najpierw podgotowuję ziemniaki przez 15 minut, aby w żadnym wypadku nie były surowe czy twardawe. Później wystarczy je pokroić w plasterki, a kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć na osobnej patelni.
Jednak, aby zapiekanka nie była sucha i rozwalająca się po nałożeniu na talerze polecam przygotować pyszną zalewę z indyjską nutą. Do jej powstania użyłam jajek, śmietanki 30%, a także zestawu Madras 3 Step firmy Patak`s, który składa się z przypraw, pasty przyprawowej i sosu Madras. Super podkreśla smak i dodaje fajnego aromatu.
Muszę przyznać, że to zdecydowanie mój ulubiony przepis na zapiekankę ziemniaczaną!
Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 300 g boczku surowego wędzonego
- 100 g kiełbasy
- 100 g żółtego sera w plasterkach
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- Zestaw Madras 3 Step firmy Patak`s
Zobacz również:
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż się ładnie zeszkli. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu.
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Krok 7
Komentarze