Dania mięsneObiadyZapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zazwyczaj na moim stole goszczą makaronowe zapiekanki, jednak tym razem postawiłam na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą. Wystarczy kilka składników i można wyczarować fantastyczny obiad dla całej rodziny.

Ten przepis na zapiekankę z ziemniakami jest naprawdę niezawodny! Najpierw podgotowuję ziemniaki przez 15 minut, aby w żadnym wypadku nie były surowe czy twardawe. Później wystarczy je pokroić w plasterki, a kiełbasę, boczek i cebulę podsmażyć na osobnej patelni.

Jednak, aby zapiekanka nie była sucha i rozwalająca się po nałożeniu na talerze polecam przygotować pyszną zalewę z indyjską nutą. Do jej powstania użyłam jajek, śmietanki 30%, a także zestawu Madras 3 Step firmy Patak`s, który składa się z przypraw, pasty przyprawowej i sosu Madras. Super podkreśla smak i dodaje fajnego aromatu.

Muszę przyznać, że to zdecydowanie mój ulubiony przepis na zapiekankę ziemniaczaną!

Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania Łącznie: 45 min

Liczba porcji Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 100 g kiełbasy
  • 100 g żółtego sera w plasterkach
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • Zestaw Madras 3 Step firmy Patak`s

Wykonanie: 

Krok 1 

Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż się ładnie zeszkli. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu.


Krok 2 

Podgotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki. 1/3 ziemniaków wykładamy do naczynia do zapiekania np. żaroodpornego (u mnie o rozmiarze ok. 25×15 cm).  


Krok 3 

Przyprawy, pastę przyprawową i połowę sosu Madras (z zestawu Madras 3 Step) mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki z jajkami.


Krok 4 

Wlewamy śmietankę i całość dokładnie mieszamy.


Krok 5 

Na pierwszą warstwę ziemniaków nakładamy 1/3 podsmażonego boczku. Wyrównujemy i nakładamy równomiernie plasterki sera.


Krok 6 

Następnie znowu nakładamy 1/3 ziemniaków, boczek, ser, ziemniaki i boczek.


Krok 7 

Na wierzch wylewamy wcześniej przygotowaną zalewę. Piec przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni.  


Print Friendly, PDF & Email
Close