
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i żółtym serem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szczerze mówiąc to uwielbiam takie jednogarnkowe dania, które nie zajmują zbyt dużo czasu jeżeli chodzi o ich przygotowanie. To z pewnością super pomysł na obiad dla osób zabieganych, a także lubiących zrobić sobie posiłek na 2-3 dni do przodu żeby nie musieć codziennie gotować czegoś nowego. Moja zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą zawiera dużą ilość cebuli (jestem wielką fanką podsmażonej cebuli i mogłabym ją jeść do wszystkiego!). To danie wychodzi bardzo sycące, pełne smaku, a co więcej znika z talerzy w tempie błyskawicznym.
Muszę przyznać, że to zdecydowanie mój ulubiony przepis na zapiekankę ziemniaczaną! Do tej pory robiłam ją już na różne sposoby i z wieloma dodatkami. Zwykle zaczynam od podsmażenia posiekanej cebuli, kiełbasy i albo dodaję na patelnię pokrojone dosyć cienko ziemniaki lub je w osobnym garnku przez 10 minut podgotowuję zanim przełożę całość do naczynia żaroodpornego.
Do mojej zapiekanki użyłam kiełbasy tradycyjnej firmy Pieczone&Wędzone. Nie wiem czy wcześniej o nich słyszeliście, ale mają w swoim asortymencie genialne w smaku produkty. Dlaczego w ogóle powstała ta firma? P&W powstało dlatego, że właściciele sami nie mogli kupić produktów, które spełniałyby ich oczekiwania pod względem zdrowotnym i jakościowym. Ich produkty są wolne od GMO, antybiotyków, alergenów i barwników.
- mięso z certyfikowanej hodowli BEZ ANTYBIOTYKÓW
- dziczyzna z polskich lasów
- tylko naturalne składniki
- wędzone naturalnym dymem
- wolne od GMO i alergenów
Koniecznie odwiedź ich sklep internetowy! Ja się ostatnio przerzuciłam na robienie zakupów spożywczych przez internet i to naprawdę duża oszczędność czasu. W większych miastach teraz prężnie działa wiele firm, które dowożą zakupy z marketów wprost pod moje drzwi. Z firmy Pieczone&Wędzone również możesz zamówić sobie kiełbasy, wędliny, wędzonki, wyroby garmażeryjne, wyroby z dziczyzny, a co więcej do końca 2020 r., dostawa jest darmowa pod Twoje drzwi.
Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Łącznie: 50 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 3 średniej wielkości cebule
- 4 łyżki oleju
- 300 g kiełbasy tradycyjnej np. marki Pieczone&Wędzone
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 100 g żółtego sera w plasterkach
- opcjonalnie świeże zioła np. oregano lub bazylia
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Wykonanie:
Przygotowujemy sobie kiełbasę, cebulę oraz ziemniaki.
Cebulę (3 średniej wielkości sztuki) siekamy w cienkie piórka. Ziemniaki (ok. 1,2 kg) obieramy i kroimy je w dosyć cienkie plasterki, a kiełbasę (300g) kroimy w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (około 4 łyżek). Dodajemy posiekaną w piórka cebulę (3 średniej wielkości sztuki) i smażymy na średnim ogniu aż się ładnie zeszkli.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
Dodajemy ziemniaki, całość mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (około 5-7 minut). Co chwilę mieszamy.
W miseczce mieszamy 2 jajka wraz z 200 ml śmietanki, 2 płaskimi łyżeczkami soli, szczyptą pieprzu i opcjonalnie z 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków. Całość mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni (góra-dół, z termoobiegiem).
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy zawartością z miseczki. Wkładamy do piekarnika (potrzebne będzie naczynie żaroodporne z pokrywką). Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wierzch posypujemy startym serem i ponownie pieczemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Najlepiej spróbować jednego lub ziemniaki i sprawdzić czy są już upieczone. Jeśli będą delikatnie twarde to warto przedłużyć ich czas pieczenia o 5-10 minut. Smacznego!