Dania mięsneObiadyZapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i żółtym serem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szczerze mówiąc to uwielbiam takie jednogarnkowe dania, które nie zajmują zbyt dużo czasu jeżeli chodzi o ich przygotowanie. To z pewnością super pomysł na obiad dla osób zabieganych, a także lubiących zrobić sobie posiłek na 2-3 dni do przodu żeby nie musieć codziennie gotować czegoś nowego. Moja zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą zawiera dużą ilość cebuli (jestem wielką fanką podsmażonej cebuli i mogłabym ją jeść do wszystkiego!). To danie wychodzi bardzo sycące, pełne smaku, a co więcej znika z talerzy w tempie błyskawicznym.

Muszę przyznać, że to zdecydowanie mój ulubiony przepis na zapiekankę ziemniaczaną! Do tej pory robiłam ją już na różne sposoby i z wieloma dodatkami. Zwykle zaczynam od podsmażenia posiekanej cebuli, kiełbasy i albo dodaję na patelnię pokrojone dosyć cienko ziemniaki lub je w osobnym garnku przez 10 minut podgotowuję zanim przełożę całość do naczynia żaroodpornego.

Do mojej zapiekanki użyłam kiełbasy tradycyjnej firmy Pieczone&Wędzone. Nie wiem czy wcześniej o nich słyszeliście, ale mają w swoim asortymencie genialne w smaku produkty. Dlaczego w ogóle powstała ta firma? P&W powstało dlatego, że właściciele sami nie mogli kupić produktów, które spełniałyby ich oczekiwania pod względem zdrowotnym i jakościowym. Ich produkty są wolne od GMO, antybiotyków, alergenów i barwników.

Pieczone&Wędzone to:

  • mięso z certyfikowanej hodowli BEZ ANTYBIOTYKÓW
  • dziczyzna z polskich lasów
  • tylko naturalne składniki
  • wędzone naturalnym dymem
  • wolne od GMO i alergenów

Koniecznie odwiedź ich sklep internetowy! Ja się ostatnio przerzuciłam na robienie zakupów spożywczych przez internet i to naprawdę duża oszczędność czasu. W większych miastach teraz prężnie działa wiele firm, które dowożą zakupy z marketów wprost pod moje drzwi. Z firmy Pieczone&Wędzone również możesz zamówić sobie kiełbasy, wędliny, wędzonki, wyroby garmażeryjne, wyroby z dziczyzny, a co więcej do końca 2020 r., dostawa jest darmowa pod Twoje drzwi.

Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Czas przygotowania Łącznie: 50 min

Liczba porcji Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 300 g kiełbasy tradycyjnej np. marki Pieczone&Wędzone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 100 g żółtego sera w plasterkach
  • opcjonalnie świeże zioła np. oregano lub bazylia

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Wykonanie: 

danie jednogarnkowe
Krok 1 

Przygotowujemy sobie kiełbasę, cebulę oraz ziemniaki.

Cebulę (3 średniej wielkości sztuki) siekamy w cienkie piórka. Ziemniaki (ok. 1,2 kg) obieramy i kroimy je w dosyć cienkie plasterki, a kiełbasę (300g) kroimy w plasterki. 


smażona cebula
Krok 2 

Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (około 4 łyżek). Dodajemy posiekaną w piórka cebulę (3 średniej wielkości sztuki) i smażymy na średnim ogniu aż się ładnie zeszkli.


smażona cebula
Krok 3 

Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.  


zapiekanka z ziemniakami
Krok 4 

Dodajemy ziemniaki, całość mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (około 5-7 minut). Co chwilę mieszamy. 


zapiekanka z ziemniakami
Krok 5 

W miseczce mieszamy  2 jajka wraz z 200 ml śmietanki, 2 płaskimi łyżeczkami soli, szczyptą pieprzu i opcjonalnie z 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków. Całość mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni (góra-dół, z termoobiegiem).


zapiekanka z ziemniakami
Krok 6 

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy zawartością z miseczki. Wkładamy do piekarnika (potrzebne będzie naczynie żaroodporne z pokrywką). Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wierzch posypujemy startym serem i ponownie pieczemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Najlepiej spróbować jednego lub ziemniaki i sprawdzić czy są już upieczone. Jeśli będą delikatnie twarde to warto przedłużyć ich czas pieczenia o 5-10 minut. Smacznego!


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.1 / 5. Ilość głosów: 9

Oceń ten post jako pierwszy!

Zapiekanka ziemniaczana

Uwielbiam dania jednogarnkowe, które można sobie przygotować na kilka dni do przodu, żeby później nie martwić się brakiem obiadu. Mam dla Was najnowszy przepis na blogu, który z pewnością Wam przypadnie do gustu! Chodzi o pyszną zapiekankę ziemniaczaną… To naprawdę genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka ziemniaczana może być przygotowywana naprawdę z różnymi dodatkami. Często ją przygotowuję w momencie czyszczenia lodówki z resztek, bo przecież nie ma sensu wyrzucania kilku ostatnich pieczarek połówki papryki czy cebuli. Zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Można ją bez problemu zapakować sobie do pracy do lunchboxu i po prostu odgrzać w mikrofalówce jeśli macie taką możliwość.

Zapiekanka z ziemniakami

Moja zapiekanka z ziemniakami to banalnie proste do przygotowania danie, które praktycznie robi się samo. Wystarczy podsmażyć kilka składników na patelni, a następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. To naprawdę nic trudnego, więc poradzi sobie z tym daniem nawet największy amator kuchenny. Zapiekanka z ziemniakami jest uwielbiana przez dorosłych jak i dzieci. Ja jako mała dziewczynka jadłam taką zapiekankę dosyć często. Uwielbiałam to danie!

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to mój ulubiony wariant smakowy! Do tego dużo podsmażonej cebuli i świeże zioła np. bazylia czy oregano… Rewelacja w smaku! Jestem pewna, że Wam posmakuje mój przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą! To sycące i bardzo smaczne danie, które znika z naczynia żaroodpornego w oka mgnieniu. Ważne żeby pod koniec pieczenia sprawdzić kilka ziemniaków z wierzchu czy są już miękkie czy jeszcze twarde… Wtedy trzeba piec nieco dłużej zapiekankę.

Back to top button