Zapiekanka ziemniaczana
Uwielbiam dania jednogarnkowe, które można sobie przygotować na kilka dni do przodu, żeby później nie martwić się brakiem obiadu. Mam dla Was najnowszy przepis na blogu, który z pewnością Wam przypadnie do gustu! Chodzi o pyszną zapiekankę ziemniaczaną… To naprawdę genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka ziemniaczana może być przygotowywana naprawdę z różnymi dodatkami. Często ją przygotowuję w momencie czyszczenia lodówki z resztek, bo przecież nie ma sensu wyrzucania kilku ostatnich pieczarek połówki papryki czy cebuli. Zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Można ją bez problemu zapakować sobie do pracy do lunchboxu i po prostu odgrzać w mikrofalówce jeśli macie taką możliwość.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i żółtym serem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szczerze mówiąc to uwielbiam takie jednogarnkowe dania, które nie zajmują zbyt dużo czasu jeżeli chodzi o ich przygotowanie. To z pewnością super pomysł na obiad dla osób zabieganych, a także lubiących zrobić sobie posiłek na 2-3 dni do przodu żeby nie musieć codziennie gotować czegoś nowego. Moja zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą zawiera dużą ilość cebuli (jestem wielką fanką podsmażonej cebuli i mogłabym ją jeść do wszystkiego!). To danie wychodzi bardzo sycące, pełne smaku, a co więcej znika z talerzy w tempie błyskawicznym.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to mój ulubiony wariant smakowy! Do tego dużo podsmażonej cebuli i świeże zioła np. bazylia czy oregano… Rewelacja w smaku! Jestem pewna, że Wam posmakuje mój przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą! To sycące i bardzo smaczne danie, które znika z naczynia żaroodpornego w oka mgnieniu. Ważne żeby pod koniec pieczenia sprawdzić kilka ziemniaków z wierzchu czy są już miękkie czy jeszcze twarde… Wtedy trzeba piec nieco dłużej zapiekankę.
Muszę przyznać, że to zdecydowanie mój ulubiony przepis na zapiekankę ziemniaczaną! Do tej pory robiłam ją już na różne sposoby i z wieloma dodatkami. Zwykle zaczynam od podsmażenia posiekanej cebuli, kiełbasy i albo dodaję na patelnię pokrojone dosyć cienko ziemniaki lub je w osobnym garnku przez 10 minut podgotowuję zanim przełożę całość do naczynia żaroodpornego.
Do mojej zapiekanki użyłam kiełbasy tradycyjnej firmy Pieczone&Wędzone. Nie wiem czy wcześniej o nich słyszeliście, ale mają w swoim asortymencie genialne w smaku produkty. Dlaczego w ogóle powstała ta firma? P&W powstało dlatego, że właściciele sami nie mogli kupić produktów, które spełniałyby ich oczekiwania pod względem zdrowotnym i jakościowym. Ich produkty są wolne od GMO, antybiotyków, alergenów i barwników.
- mięso z certyfikowanej hodowli BEZ ANTYBIOTYKÓW
- dziczyzna z polskich lasów
- tylko naturalne składniki
- wędzone naturalnym dymem
- wolne od GMO i alergenów
Koniecznie odwiedź ich sklep internetowy! Ja się ostatnio przerzuciłam na robienie zakupów spożywczych przez internet i to naprawdę duża oszczędność czasu. W większych miastach teraz prężnie działa wiele firm, które dowożą zakupy z marketów wprost pod moje drzwi. Z firmy Pieczone&Wędzone również możesz zamówić sobie kiełbasy, wędliny, wędzonki, wyroby garmażeryjne, wyroby z dziczyzny, a co więcej do końca 2020 r., dostawa jest darmowa pod Twoje drzwi.
Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 3 średniej wielkości cebule
- 4 łyżki oleju
- 300 g kiełbasy tradycyjnej np. marki Pieczone&Wędzone
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 100 g żółtego sera w plasterkach
- opcjonalnie świeże zioła np. oregano lub bazylia
Zobacz również:
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Krok 1
Cebulę (3 średniej wielkości sztuki) siekamy w cienkie piórka. Ziemniaki (ok. 1,2 kg) obieramy i kroimy je w dosyć cienkie plasterki, a kiełbasę (300g) kroimy w plasterki.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni (góra-dół, z termoobiegiem).
Krok 6
Komentarze