
Uwielbiam dania z ziemniakami w roli głównej. Najczęściej przygotowuję domowe pierogi ruskie oraz placki ziemniaczane wraz z sosem czosnkowym. Jednak tym razem chciałabym Wam polecić wykonanie równie dobrego dania – kotletów ziemniaczanych, które z pewnością zachwycą Twoich domowników.
Kotlety ziemniaczane to pyszny obiad dla całej rodziny, które składają się głównie z gotowanych ziemniaków. Ten jarski obiad smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo prosty do przygotowania.
Mój przepis na kotlety ziemniaczane jest dokładnie opisany wraz ze zdjęciami krok po kroku, dzięki czemu nie powinno być jakichkolwiek problemów z ich zrobieniem.
Przepis na: Kotlety ziemniaczane
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 płaska łyżka soli
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu
Dodatkowo:
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety ziemniaczane?
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżka) do ich miękkości.
Cebulę kroimy bardzo drobno, a następnie ją podsmażamy na minimum 2 łyżkach masła. Ma być rumiana, ładnie podsmażona jak do pierogów ruskich.
Przestudzone ziemniaki dusimy za pomocą praski do ziemniaków. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu do smaku, całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ma powstać jednolita masa, którą bez problemu będzie można formować w okrągłe kotlety.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej (najlepiej ją przesypać do miseczki), a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
Zrobiłam, udało mi się 🙂 dziękuję za idealny przepis, i pięknie opisane. Nawet taki głąbek jak ja sobie poradził. Smaczne są, polecam.
Bardzo się cieszę, że smakowały i udało się zrobić! 🙂
a co robimy z przesmażoną cebulą ?
Dodajemy w drugim kroku 🙂
Zrobiłam kiedyś. Wyszły świetne. Bardzo fajny przepis. Dziś lekko zmodyfikowałam wykonanie tj. uformowałam wałeczki, obtoczyłam w bułce i upiekłam na głebokim oleju. Dzieki serdeczne za fajne pomysły