Uwielbiam dania z ziemniakami w roli głównej. Najczęściej przygotowuję domowe pierogi ruskie oraz placki ziemniaczane wraz z sosem czosnkowym. Jednak tym razem chciałabym Wam polecić wykonanie równie dobrego dania – kotletów ziemniaczanych, które z pewnością zachwycą Twoich domowników.
Kotlety ziemniaczane to pyszny obiad dla całej rodziny, które składają się głównie z gotowanych ziemniaków. Ten jarski obiad smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo prosty do przygotowania.
Mój przepis na kotlety ziemniaczane jest dokładnie opisany wraz ze zdjęciami krok po kroku, dzięki czemu nie powinno być jakichkolwiek problemów z ich zrobieniem.
Przepis na: Kotlety ziemniaczane
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu
Dodatkowo:
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Zobacz również:
Jak zrobić kotlety ziemniaczane?
Krok 2
Przestudzone ziemniaki dusimy za pomocą praski do ziemniaków. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu do smaku, całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4
Komentarze
Witam,
chciałam zrobić takie kotlety (uwielbiam wszystko co ziemniaczane) i podać z mięsnym sosem. Czy można usmażyć je wcześniej i odsmażyć na drugi dzień? Zachowają smak i teksturę? To danie dla gości.. 🙂
Witam, z tego co pamiętam to zawsze podawałam je “na świeżo” zaraz po ich przygotowaniu. Można spróbować i najwyżej na drugi dzień odgrzać w mikrofalówce 🙂
Dziękuję za odpowiedź, spróbuję 👍🙂
Zrobiłam, udało mi się 🙂 dziękuję za idealny przepis, i pięknie opisane. Nawet taki głąbek jak ja sobie poradził. Smaczne są, polecam.
Bardzo się cieszę, że smakowały i udało się zrobić! 🙂
a co robimy z przesmażoną cebulą ?
Dodajemy w drugim kroku 🙂
Zrobiłam kiedyś. Wyszły świetne. Bardzo fajny przepis. Dziś lekko zmodyfikowałam wykonanie tj. uformowałam wałeczki, obtoczyłam w bułce i upiekłam na głebokim oleju. Dzieki serdeczne za fajne pomysły