Kotlety z ciecierzycy i ryżu to pyszny pomysł na obiad. Są niesamowicie proste i szybkie do przygotowania, więc to idealna propozycja dla osób zabieganych. Kotleciki z ciecierzycy to także tani obiad, do którego nie potrzebujecie wyszukanych składników. W tym przepisie użyłam ciecierzycy z puszki, a także ugotowanego białego ryżu, który równie dobrze można zastąpić kaszą jaglaną czy kaszą kuskus.
Moje kotlety z ciecierzycy zaserwowałam wraz z młodymi ziemniakami i wyrazistym sosem musztardowo-chrzanowym firmy Manufaktura Wielkopolska. Ten sos świetnie nadaje się min. do grilla, mięsa, jajek i innych potraw podkreślając smak danej potrawy. Myślę, że sprawdziłby się także świetnie do marynat do karkówki czy udek z piekarnika. Bardzo polecam!
Przepis na: Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
- 300 g ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)
- 80 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- szczypta soli, pieprzu, curry
- 1 płaska łyżka mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki bułki tartej do panierki
- młode ziemniaki
- sos musztardowo-chrzanowy firmy Manufaktura Wielkopolska
Zobacz również:
Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według czasu wskazanego przez producenta. Ciecierzycę odcedzamy i rozgniatamy za pomocą widelca lub blendera ręcznego (nie musi być ona zgnieciona na idealną papkę, tylko tak z grubsza). Postępujemy tak samo z odcedzonym i przestygniętym ryżem jak z ciecierzycą.
Ciecierzycę i ryż przekładamy do miski. Dodajemy także jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, mąkę, szczyptę soli, pieprzu, curry i paprykę słodką. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gdyby masa była bardzo rzadka i ciężko byłoby uformować okrągłego kotleta to dodajcie odrobinę więcej mąki i bułki tartej.
Dłońmi formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanej patelni (wlewamy 2-3 łyżki oleju) z obu stron na średniej mocy palnika.
Kotlety z ciecierzycy podajemy np. z młodymi ziemniakami i sosem musztardowo-chrzanowym.
Komentarze