Szybki sos pieczarkowy to mój super uniwersalny dodatek do wielu dań. Uwielbiam go pod wieloma postaciami i w sumie ciężko mi stwierdzić z czym mi smakuje najbardziej.
Mój przepis na domowy sos pieczarkowy wykonasz w maksymalnie 10 minut. Oczywiście możesz do niego dodać np. kurki, które jeszcze bardziej podkreślą smak i nadadzą fajnego aromatu.
Polecam go wypróbować w duecie z:
- Placki ziemniaczane – najlepszy przepis! >>
- Placki z cukinii >>
- Kotleciki siekane z kurczakiem i cukinią >>
Równie dobrze możesz przygotować sos pieczarkowy, osobno ugotować makaron i obiad gotowy!
Przepis na: Szybki sos pieczarkowy
Składniki:
- 350 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Zobacz również:
Szybki sos pieczarkowy - przepis krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła (lub olej). Dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok. 5 minut ciągle mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się nieco rumienić.
Wtedy należy je lekko posolić, dodać drugą łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wlać stopniowo kremówkę, zagotować i odstawić szybko z ognia. Gotowe!
Komentarze
Uwielbiam ten sos!!!!! Na pewno ten przepis zagości częściej w mojej kuchni 🤩
Bardzo się cieszę, że tak posmakował! 🙂
Czy śmietanę kremówkę można zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym? Lub czymś innym dzięki czemu będzie bardziej dietetycznie 😃
Można, tylko wtedy sos nie będzie taki kremowy 🙂