
Po porannym treningu przyszła pora na pyszny obiad. Nie miałam kompletnie pomysłu co dzisiaj przygotować, lecz gdy otworzyłam lodówkę to wyłoniła mi się cukinia. Pomyślałam w pierwszej chwili o placuszkach z samej cukinii, lecz stwierdziłam, że w połączeniu z kurczakiem będą smakować jeszcze lepiej! Do tego sos czosnkowy i świeży koperek… Nie mogłabym sobie wyobrazić lepszego obiadu. W rezultacie przygotowałam placuszków na dwa dni, a zjedliśmy wszystkie dzisiaj 🙂 No cóż, następnym razem trzeba zrobić podwójną porcję!
Przepis na: Kotleciki siekane z kurczakiem i cukinią
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 5 dag startego żółtego sera
- 1 większa cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka posiekanego koperku
- łyżka majonezu lub śmietany 18 %
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy go do miseczki i mieszamy wraz z przyprawą do kurczaka, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Cukinię obieramy, a następnie ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Koperek siekamy drobniutko. Do miski wsypujemy nasze pokrojone składniki. Dodajemy również jajko, mąkę, kurczaka oraz majonez.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Na rozgrzany olej nakładamy masę łyżką, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron. Podajemy np. z sosem czosnkowym i koperkiem. Smacznego!