Dania mięsneObiady

Kotlet szwajcarski

Mam dla Was pyszny pomysł na obiad, obok którego ciężko przejść obojętnie – kotlet szwajcarski! Do tego pieczone lub gotowane ziemniaki, ogórki konserwowe czy ulubiona surówka… Mistrzostwo świata!

Kotlety szwajcarskie to nic innego jak przygotowanie kotletów schabowych w pysznym, serowym wydaniu. Jak dla mnie kluczowym elementem odpowiadającym za smak tej potrawy jest wcześniejsze ubicie kawałków schabu na cienkie płaty, a następnie zamarynowanie ich i odstawienie na minimum kilka godzin. Następnie na płat cienko ubitego schabu nakładamy szynkę (ja użyłam szwarcwaldzką) i plasterek żółtego sera. Zwijamy schab jak pieroga, na sam koniec smażymy (z dwóch stron) kotlety szwajcarskie w panierce na rumiano.

Pomysł na obiad

Jak dla mnie kotlet szwajcarski to naprawdę pyszny pomysł na obiad. To taka fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych! Jestem pewna, że ten przepis Ci przypadnie do gustu.

Przepis na: Kotlet szwajcarski

Składniki:

Marynata do mięsa:

  • 200 ml mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy np. francuskiej
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Kotlety szwajcarskie:

  • 700 g schabu – ok. 6-7 kotletów
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach (szynki prosciutto, lub dowolnej wieprzowej)
  • 100 g sera żółtego w plasterkach
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • przyprawy: po około 1/3 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety szwajcarskie?

 pomysł na obiad
Krok 1 

Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed przygotowywaniem obiadu.

Do miski wlewamy 200 ml mleka, a także dodajemy 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki musztardy np. francuskiej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę posiekanego koperku i1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Całość mieszamy.

Schab (ok. 700-750 g) kroimy na 6-7 plastrów. Rozbijamy je tłuczkiem na płaskie, cienkie kotlety. Wkładamy je do marynaty, wierzch szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty, przekładamy schab np. na sitko (aby pozbyć się kapiącej marynaty).

Na każdego kotleta nakładamy plasterek szynki i sera (u mnie zgięte na pół), zginamy go w pół (tak aby ser i szynka były ukryte w środku).

Do jednego głębszego talerza dodajemy 2 roztrzepane jajka, do drugiego talerza mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.


pomysł na obiad
Krok 2 

Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej.

Smażymy kotlety na oleju z obu stron na rumiany kolor. Najlepiej smażyć na średniej mocy palnika, pod przykryciem. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Kotlet szwajcarski

Kotlet szwajcarski

Kotlety szwajcarskie

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button