Mam dla Was pyszny pomysł na obiad, obok którego ciężko przejść obojętnie – kotlet szwajcarski! Do tego pieczone lub gotowane ziemniaki, ogórki konserwowe czy ulubiona surówka… Mistrzostwo świata! Kotlety szwajcarskie to nic innego jak przygotowanie kotletów schabowych w pysznym, serowym wydaniu. Jak dla mnie kluczowym elementem odpowiadającym za smak tej potrawy jest wcześniejsze ubicie kawałków schabu na cienkie płaty, a następnie zamarynowanie ich i odstawienie na minimum kilka godzin. Następnie na płat cienko ubitego schabu nakładamy szynkę (ja użyłam szwarcwaldzką) i plasterek żółtego sera. Zwijamy schab jak pieroga, na sam koniec smażymy (z dwóch stron) kotlety szwajcarskie w panierce na rumiano.
Pomysł na obiad
Jak dla mnie kotlet szwajcarski to naprawdę pyszny pomysł na obiad. To taka fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych! Jestem pewna, że ten przepis Ci przypadnie do gustu. Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik >>
Przepis na: Kotlet szwajcarski
Składniki:
Marynata do mięsa:
- 200 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy np. francuskiej
- 1/2 łyżeczki soli,
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Kotlety szwajcarskie:
- 700 g schabu – ok. 6-7 kotletów
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach (szynki prosciutto, lub dowolnej wieprzowej)
- 100 g sera żółtego w plasterkach
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- przyprawy: szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Zobacz również:
Jak zrobić kotlety szwajcarskie?
Krok 1
Krok 2
Komentarze
W przepisie podano dodatkowe przyprawy (oprócz tych w marynacie), tzn. sól i pieprz, ale nie podano gdzie je zastosować. Rozumiem, że dodać je do bułki tartej?
Do roztrzepanych jajek, już dopisałam w przepisie 🙂
Na przyszłość będę wiedzieć. Ja dodałam przyprawy do bułki tartej, panierka była fajnie wyrazista w smaku. Kotlety pychota, polecam.
Tak naprawdę to nie powinno zrobić większej różnicy czy tu czy tu 🙂