Opis przepisu
Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii? Przygotowałam dla Was przepis na idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler! Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami.
Ciasto na pizzę to naprawdę totalna podstawa do wykonania smacznej pizzy. Możesz mieć naprawdę wysokiej jakości dodatki typu włoska szynka, sery, warzywa, jednak bez prawidłowo wykonanego ciasta końcowy efekt nie będzie mało smaczny.
Najważniejsze rady:
- Rozczyn można przygotować z drożdży suchych (7 g) jak i świeżych (15 g).
- Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę, ponieważ zabije ona nam drożdże i nie będą one pracować.
- Ja używam zawsze mąki włoskiej “do pizzy”, którą przesiewam przez sitko.
- Należy długo wyrabiać ciasto, najpierw będzie dość klejące, lecz gdy dłużej je będziesz wyrabiać to powinnaś/eś mieć już “czyste ręce”, a ciasto nie powinno się już kleić.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Ciasto formujemy ręcznie, staramy się unikać wałka.
- Piec w maksymalnej temperaturze piekarnika, u mnie to 240 stopni C.
Przepis na: Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler
Składniki:
Ciasto:
- 7 g drożdży suchych
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 380 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta oregano
- 20 dag startej mozzarelli
- 1/2 słoiczka oliwek zielonych
- kilka łyżek kukurydzy
- po upieczeniu rukola i szynka parmeńska/szwarcwaldzka
Zobacz również:
Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler - przepis krok po kroku
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Krok 1
Krok 2
Krok 5
Komentarze
Gdy nie mam suchych drożdży ile dać zwykłych z kostki?
Można użyć świeżych, tylko trzeba wcześniej przygotować rozczyn i pominąć krok 1. Do miseczki dajemy 15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 50 ml letniej wody (150 ml wtedy dodać później do ciasta) i 1 płaska łyżki mąki pszennej (odejmujemy ją od 380 g do ciasta). Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby rozczyn zaczął rosnąć. Następnie robimy zgodnie z przepisem 🙂
Prawdziwa pizza,to dobrej jakości produkty,i tylko ser mozzarella,temp piekarnika 240 to dramat-300 stopni jest idealnie, wyrośnięte ciasto powinno odstać w lodówce,i być ponownie wyrobione,mąka-najlepiej typ OO robiona w młynie u znajomego.Pani Magda ma takie pojęcie o pizzy,co ja o szydełkowaniu.Dziekiluje,pozdrawiam.
Z pierwszą częścią się zgadzam, że dobre jakościowe produkty są ważne w przepisie na pizzę, tak jak właściwie w każdym innym przepisie. Cała reszta jest już natomiast trochę oderwana od rzeczywistości. Piekarniki grzejące do 300 stopni ma procentowo naprawdę niewiele osób jeżeli mówimy oczywiście o normalnych gospodarstwach domowych.
Na początku trzeba zadać sobie pytanie co to jest “prawdziwa pizza”? To pizza neapolitańska, rzymska, czy sycylijska? A może ta zrobiona na cieście gourmet? A może calzone? Dlaczego też miałby być tylko ser mozzarella? Np. sycylijczycy mogli by się z tym nie zgodzić. To tak samo jak ktoś chciałby powiedzieć, że tylko espresso to prawdziwa kawa.
Są także przepisy, które wymagają odstawiania ciasta do lodówki nawet na 48 godzin, tylko to akurat nie jest ten przepis. Są to przepisy dla wąskiego grona miłośników pizzy i mało kto ma tyle cierpliwości i czasu, aby tyle czekać. Moja strona nie ma na celu trafiać do specjalistycznego grona, ale pozwolić po prostu dobrze zjeść normalnemu człowiekowi 🙂
Najbardziej spodobał mi się argument co do wyrabiania mąki u znajomego młynarza – jestem przekonana, że 99,99% osób czytających ten przepis nie ma znajomego młynarza. Jestem przekona, że nawet nie wiedzą gdzie w okolicy jest młyn 🙂
Dodałabym jeszcze do takich argumentów, że “prawdziwa pizza”, powinna być wypieczona w rzemieślniczym piecu opalanym drewnem. W ten sposób otrzymujemy przepis, który będzie formą ciekawostki i nikomu się nie przyda.
Zakładam, że jest Pan hobbistą w przygotowaniu pizzy lub ma Pan do czynienia z gastronomią na co dzień, przez co w obydwu przypadkach trafia Pan zapewne do grona specjalistów i to jest naprawdę super! Jednak warto czasami wyjść ze swojej bańki i nie oceniać wszystkiego swoją miarą 🙂
Czy zamiast oliwy mogę dodać olej rzepakowy ?
tak 🙂
Super przepis nigdy nie robiłam pizzy z tak dobrego ciasta domowego pizza była miękka i chrupiąca dziękuję za przepis 🙂
Dzięki za miłe słowa 🙂
Pyszna. Tak jak wygląda tak i smakuje. Najlepsza jaką kiedykolwiek zrobiłam
Miło mi to czytać 🙂
Świetny przepis, najlepsza pizza, jaką robiłam ☺️
Cieszę się 🙂
Rewelacyjny przepis. Ciasto jest bardzo dobre. Jak robię pizze to tylko z tego przepisu
Bardzo się cieszę, że tak posmakowało! ❤️
Co tu dużo mówić pizza palce lizać. Jakoś nie mogłam uformować okrągłej dlatego wyszła mi idealna do blachy 🤷♀️🤣
Pizza wyszła idealnie! Smacznego 🙂
Po Prostu Pycha. Przepisy od Pani są niezawodne.
Świetnie wyszła pizza 😛 Smacznego!
Ten przepis to mistrzostwo! Za kazdym razem kiedy robie pizze korzystam z niego. Jeszcze pieczony na kamieniu w piekarniku 💖 niebo w gębie! Pozdrawiam🤤
Bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️❤️ Dziękuję za zdjęcie 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 😍
Kocham Pani przepis ❤️ Ciasto super jadłem z wielką przyjemnością szczerze powiem, że lepsze od niektórych restauracji 😄
Dziękuję, cieszę się, że tak smakuje! ❤️ Piękna wyszła 😍 Smacznego!
Przepis rewelacja, nigdy lepszej pizzy nie zrobiłam. Nawet usłyszałam, że jest lepsza niż z pizzerii 😀
Ooo no to najlepsza recenzja w takim razie 😍 Cieszę się, że smakowała!
Robię już ósmy raz, chłopak się uzależnił. Dziękuję za super przepis!
Wow, bardzo się cieszę, że tak posmakowało! 😍
Robiłam już dwa razy, jest przepyszna 🙂
Bardzo cieszę się, że smakowała ❤️❤️
Robiłam dziś jest idealna przepyszna 😁
Cieszę się 🙂 Może następnym razem uda się wrzucić fotkę przygotowanej pizzy 😛
Robiłam dziś , jest idealna zajebista😁
Robiłam już drugi raz. Jest lepsza niż z pizzerii 💖
Bardzo się cieszę, że tak smakuje! ❤️
Kochana, potrzebuję rady. Zrobiłam ciasto. Jest mega pyszne i super wychodzi ale gdy schowałam do lodówki na około 2h (dom, dzieci itd) ciasto zrobiło się suche i twarde. Zwilżyłam najpierw oliwą potem wodą ale wyszło takie juz nie za ładne po upieczeniu. Może jakaś rada? Czy to wina że nie przykryłam tylko tak o wsiu do lodówki? Jak ewentualnie ratować takie ciasto suche?
Termoobieg? Góra dół?
Góra dół bez termoobiegu 🙂
Czy można ciasto zamrozić? jeżeli tak to od razu po wyrobieniu czy po wyrośnięciu?
Tak można po wyrośnięciu 🙂
Czy ciasto na pizze można przechować w lodówce na następny dzień?
Tak jak najbardziej 🙂 Wyrośnięte ciasto możemy przełożyć do zamykanego pojemnika i zostawić w lodówce na noc. Pojemnik musi być jednak trochę większy, ponieważ ciasto nadal będzie rosło, tylko że znacznie wolniej.
a można użyć świeżych drożdży??? Ktoś próbował zamienić
Pewnie, że tak 🙂 Tylko trzeba wcześniej przygotować rozczyn i pominąć krok 1. Do miseczki dajemy 15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 50 ml letniej wody (150 ml wtedy dodać później do ciasta) i 1 płaska łyżki mąki pszennej (odejmujemy ją od 380 g do ciasta). Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby rozczyn zaczął rosnąć. Następnie robimy zgodnie z przepisem 🙂
Czy ciasto wyjdzie z mąki pszenno razowej lub żytnio razowej?
Tak xD
W farszu zdechdowanie brakuje przecisnietego przez praske czosnku, odrobinki tymianku, bazylii, delikatnego octu z sokiem cytryny, wyrownanych syropem z agawy. Dlatego farsz robie po swojemu i jeszcze lepszy wychodzi, gdy uzyjemy calych pomidorow z puszki. Poza tym swietny jest trick, ktory podpatrzylem w pizzeriach. Zaraz po upieczeniu warto pizze posmarowac przy pomocy pedzelka Odrobina mikstury z oliwy i przecisnietego czosnku, ktore „kisza sie” juz jakis czas – im dluzej tym lepiej. Zawse mam przygotowany sloik takiej mikstury, czesto z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku. To jest super, nieoceniona przyprawa do wielu dan.
Ciasto na pizzę wypróbowane 😛 wczoraj zaserwowałam męzowi – pychotka
Ciasto wyrabiałam w robocie i wychodzi naprawdę idealnie! Polecam zainwestowac w kamien do pizzy! Wtedy pizza wychodzi jak z pizzerii!
Niestety próbowałem już 4 razy na podstawie tego przepisu i ilość mąki w stosunku do wody jest za mała. Ciasto pomimo ugniatania przez 20 minut wciąż jest lepkie.
To więcej mąki albo nie masz talentu xd
Zrobiłem ciasto zgodnie z przepisem i ładnie odchodzi po wyrobieniu. Jest super.
Ja równiez mam ten sam problem, ale dosypuje poprostu więcej mąki dopóki ciasto ma dobrą konsystencje, pomimo tego pięknie wyrasta i jest naprawdę pyszne. Reszta składników bez zmian
Ja korzystam z tego przepisu od zawsze i jest wszystko dobrze, ale… Nie wyrabiam ciasta ręcznie, a za pomocą malaksera i jest extra!
Tez mialem ten problem ale rozwiazanie jest banalne. Zamiast dlonia trzeba ciasto wyrabiac na poczatku widelcem. Do tego wazne jest idealne wyliczenie ilosci składników. Ciut wiecej oliwy i wody i pozamiatane. Trzeba syoac kilo maki. Tak czy inaczej mi tez nie wyszlo 2 razy ale teraz juz dziala jak nalezy. Przepis jest ok
Kilo dosypywanej mąki? Mi ciasto za pierwszym razem wyszło. Wyrabialam ciasto w robocie planetarnym. Łącznie podsypałam może 1-2 łyżki mąki i tyle. Uzywalam specjalnej mąki do pizzy wloskiej 00.
Ja ugniatalem reka proporccje jak w przepisie I wyszlo za pierwwszym razem. Super puszyste
Czasem warto wybrac się zjeść na miasto. Osobiście polecam restaurację Szkutnia w Warszawie – najlepsza pizza w mieście 😉
Smacznie wygląda 🙂
Smacznie wygląda 🙂