Dania mięsneDania z warzywamiDania z wieprzowinąDla dzieciImprezaKolacja we dwojeKuchnia włoskaKuchnie świataObiadyPizzaPizza z mięsemSpecjalne okazjeWalentynki

Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii? Przygotowałam dla Was przepis na idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler! Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami.
Ciasto na pizzę to naprawdę totalna podstawa do wykonania smacznej pizzy. Możesz mieć naprawdę wysokiej jakości dodatki typu włoska szynka, sery, warzywa, jednak bez prawidłowo wykonanego ciasta końcowy efekt nie będzie mało smaczny.

Najważniejsze rady:

  • Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych.
  • Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę, ponieważ zabije ona nam drożdże i nie będą one pracować.
  • Ja używam zawsze mąki włoskiej “do pizzy”, którą przesiewam przez sitko.
  • Należy długo wyrabiać ciasto, najpierw będzie dość klejące, lecz gdy dłużej je będziesz wyrabiać to powinnaś/eś mieć już “czyste ręce”, a ciasto nie powinno się już kleić.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Ciasto formujemy ręcznie, staramy się unikać wałka.
  • Piec w maksymalnej temperaturze piekarnika, u mnie to 240 stopni C.

Przepis na: Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 13 min  Łącznie: 73 min

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g drożdży suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 380 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta oregano
  • 20 dag startej mozzarelli
  • 1/2 słoiczka oliwek zielonych
  • kilka łyżek kukurydzy
  • po upieczeniu rukola i szynka parmeńska/szwarcwaldzka

Jak zrobić ciasto na pizzę?

ciasto na pizze
Krok 1

Do miski lub garnka wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy drożdże suche i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.


ciasto na pizze
Krok 2 

W dużej misce dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę, szczyptę pieprzu oraz zaczynające pracować drożdże. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na 30 minut, przykrywamy ściereczką.


Krok 3 

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.


ciasto na pizzę
Krok 4 

Dzielimy na dwie części, z których upieczemy dwie osobne pizze.


ciasto na pizzę
Krok  5

Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Na ciasto nakładamy łyżkę przecieru pomidorowego, przyprawy, starty ser, a  później pozostałe dodatki (rukolę i szynkę dodajemy po upieczeniu). Piec w temp. 240 stopni przez 11-14 minut. Smacznego!


ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

pizza domowa

pizza domowa

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 408

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
15 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jakub Pizzaiolo
2 miesięcy temu

Nie dawałbym cukru, wodę zimną a nie ciepłą, dłuższe dojrzewanie, mąkę 00 włoską ale jaką? Polecam o wyższej zawartości protein czyli tzw mocy W. Fajne, włoskie mąki można zamówić na parmezanik.pl a fajny przepis na ciasto do klasycznej pizzy znajdziemy tutaj: https://youtu.be/amDaEvJ-z7A

Aneczky
1 rok temu

Czy ciasto wyjdzie z mąki pszenno razowej lub żytnio razowej?

Kaneh
1 rok temu

W farszu zdechdowanie brakuje przecisnietego przez praske czosnku, odrobinki tymianku, bazylii, delikatnego octu z sokiem cytryny, wyrownanych syropem z agawy. Dlatego farsz robie po swojemu i jeszcze lepszy wychodzi, gdy uzyjemy calych pomidorow z puszki. Poza tym swietny jest trick, ktory podpatrzylem w pizzeriach. Zaraz po upieczeniu warto pizze posmarowac przy pomocy pedzelka Odrobina mikstury z oliwy i przecisnietego czosnku, ktore „kisza sie” juz jakis czas – im dluzej tym lepiej. Zawse mam przygotowany sloik takiej mikstury, czesto z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku. To jest super, nieoceniona przyprawa do wielu dan.

Weronika
2 lat temu

Ciasto na pizzę wypróbowane 😛 wczoraj zaserwowałam męzowi – pychotka

Romana
2 lat temu

Ciasto wyrabiałam w robocie i wychodzi naprawdę idealnie! Polecam zainwestowac w kamien do pizzy! Wtedy pizza wychodzi jak z pizzerii!

Filip
2 lat temu

Niestety próbowałem już 4 razy na podstawie tego przepisu i ilość mąki w stosunku do wody jest za mała. Ciasto pomimo ugniatania przez 20 minut wciąż jest lepkie.

Jacek
1 rok temu
Odpowiedź do  Filip

Zrobiłem ciasto zgodnie z przepisem i ładnie odchodzi po wyrobieniu. Jest super.

Joanna Frycz
2 lat temu

Czasem warto wybrac się zjeść na miasto. Osobiście polecam restaurację Szkutnia w Warszawie – najlepsza pizza w mieście 😉

Hitpol
3 lat temu

Smacznie wygląda 🙂

3 lat temu

Smacznie wygląda 🙂

Back to top button