
Najważniejsze rady:
- Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych.
- Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę, ponieważ zabije ona nam drożdże i nie będą one pracować.
- Ja używam zawsze mąki włoskiej “do pizzy”, którą przesiewam przez sitko.
- Należy długo wyrabiać ciasto, najpierw będzie dość klejące, lecz gdy dłużej je będziesz wyrabiać to powinnaś/eś mieć już “czyste ręce”, a ciasto nie powinno się już kleić.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Ciasto formujemy ręcznie, staramy się unikać wałka.
- Piec w maksymalnej temperaturze piekarnika, u mnie to 240 stopni C.
Przepis na: Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 13 min
Łącznie: 73 min
Składniki:
Ciasto:
- 7 g drożdży suchych
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 340 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta oregano
- 20 dag startej mozzarelli
- 1/2 słoiczka oliwek zielonych
- kilka łyżek kukurydzy
- po upieczeniu rukola i szynka parmeńska/szwarcwaldzka
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Do miski lub garnka wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy drożdże suche i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
W dużej misce dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę, szczyptę pieprzu oraz zaczynające pracować drożdże. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na 30 minut, przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.
Dzielimy na dwie części, z których upieczemy dwie osobne pizze.
Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Na ciasto nakładamy łyżkę przecieru pomidorowego, przyprawy, starty ser, a później pozostałe dodatki (rukolę i szynkę dodajemy po upieczeniu). Piec w temp. 240 stopni przez 11-14 minut. Smacznego!