Opis przepisu
Pizza 4 sery jest znana także pod nazwą quattro formaggi. Jest to jedna z najczęściej i najchętniej zamawianych rodzajów pizzy w pizzeriach. Smakuje naprawdę wybornie! Pamiętaj, że domowej roboty pizza naprawdę nie jest trudna do przygotowania… Kluczowe jest odpowiednie wyrobienie ciasta i wysokiej jakości składniki. To sukces pysznej, domowej pizzy, którą można przygotować we własnej kuchni.
Pizza Quattro formaggi
Czym się różni ta pizza od innych? Składa się tylko z czterech różnych, wyrazistych odmian sera. Najczęściej jest to mozzarella, parmezan, ricotta oraz ser pleśniowy. Czasami wybierany jest ser kozi czy nawet feta. Jednak raczej nie dodaje się dodatkowych składników warzywnych czy mięsnych.
Pizza Quattro formaggi, to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań włoskiej kuchni. Jest to idealna propozycja dla miłośników serów, ponieważ każda odmiana sera, która jest użyta do przygotowania tej pizzy, ma swój własny, charakterystyczny smak i aromat. W porównaniu do innych rodzajów pizzy, Pizza Quattro formaggi jest znacznie mniej skomplikowana w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga dodawania dodatkowych składników warzywnych czy mięsnych. Dzięki temu smak sera może stać się głównym elementem tej pizzy i pozwolić cieszyć się jego bogactwem i wyjątkowym aromatem.
Przepis na: Pizza 4 sery
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki typ 00
Ciasto:
- 350 g mąki typ 00
- 150 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
Farsz:
- sos pomidorowy do pizzy lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g mozzarelli
- 50 g parmezanu
- 100 g ricotty
- 50 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
Domowy sos pomidorowy (opcjonalnie):
- passata pomidorowa (250 ml)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- szczypta oregano lub bazylii (opcjonalnie)
Zobacz również:
Przepis na pizzę cztery sery:
Krok 1
Pizza 4 sery może zostać przygotowana na bazie drożdży świeżych lub instant.
W tym wpisie opisuję ciasto na bazie drożdży świeżych. Zapraszam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pizzę (klik) na bazie drożdży instant. Opublikowałam je na blogu już jakiś czas temu i dużo osób korzysta z tego przepisu.
Krok 2
Przepis na ciasto do pizzy
Domowa pizza wychodzi świetnie na bazie mąki pszennej typ 00. Można ją bez problemu kupić w większych sklepach lub przez internet. Ja najczęściej korzystam z poniższych firm:
- Primo Gusto, Mąka do pizzy chrupiącej
- ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
- Basia, Mąka na pizzę włoską
- PZZ, Mąka pszenna na pizzę włoską
Ciasto na pizzę zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.
W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 łyżka). Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Ciasto na pizzę powinno zwiększyć swoją objętość.
Krok 6
Ja zwykle piekę pizzę na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika lub w specjalnej, okrągłej foremce do wypieku pizzy o średnicy około 38 cm.
Wyrabiamy dłońmi duży okrągły placek (lub rozwałkowujemy wałkiem) na papierze do pieczenia (można go delikatnie posmarować kilkoma kroplami oliwy i posypać mąką).
Krok 7
Wersja bez sosu pomidorowego
Pizza 4 sery może być posmarowana warstwą sosu pomidorowego, ale nie musi. W jednych pizzeriach jest, a w innych nie (czyli od razu na ciasto pokropione oliwą nakładane są sery).
Wersja z sosem pomidorowym
Sos pomidorowy na pizzę możesz kupić gotowy w sklepie lub zrobić samodzielnie:
Na patelnię nalać odrobinę oliwy z oliwek (1 łyżka) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek) i podsmażyć przez chwilę na złoty kolor. Dodać passatę pomidorową (250 ml), szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz opcjonalnie szczyptę oregano lub bazylii. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania na średniej mocy palnika, po czym zmniejszamy moc, tak aby sos przestał się gotować, ale aby unosiła się z niego para. Co jakiś czas mieszamy i po 10-15 minutach sos mamy gotowy.
Wersja z koncentratem pomidorowym
Na ciasto nakładamy przecier pomidorowy (omijamy brzegi) i posypujemy ziołami prowansalskimi lub oregano.
Krok 8
Pizza quattro formaggi to stricte serowa wariacja – raczej nie dodaje się już do niej innych dodatków mięsnych czy warzywnych.
Najpierw nakładamy w odstępach po łyżeczce ricotty (100 g). Następnie posypujemy startą na tarce mozzarellę (100 g) i parmezan (50 g). Na samym końcu rozsypujemy pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy gorgonzola (50 g).
Pieczemy w temp. 230 stopni przez 13-15 minut na dolnej półce piekarnika.
Komentarze
Warto dodać: orginalny przepis na pizzę serową nie ma w sobie sosu pomidorowego. Zamiast niego smaruje się rozciągnie już ciasto oliwą z oliwek i na to kładzie składniki. Dodatkowo na wierzch po upieczeniu można do smaku dodać przekrojone na pół winogrona. A ciasto w domowych warunkach najlepiej wychodzi na płycie kamiennej która można dostać w sklepach internetowych. Wkłada się ją do piekarnika i rozgrzewa przez min pół godziny (maksymalna temperatura)
Dzięki za podzielenie się informacjami 🙂 To ciekawy komentarz i faktycznie z płyty kamiennej najlepiej wychodzi pizza w domowych warunkach. Nie do końca zgodzę się jednak ze stwierdzeniem “oryginalny przepis”. O ile np. margherita ma historię dosyć znaną, to w przypadku quattro formaggi z tego co wiem, nie możemy dokładnie powiedzieć skąd pochodzi i jakie miała oryginalne składniki. Natomiast wersja z sosem pomidorowym z mojego doświadczenia jest popularniejsza i przyznam się, że nigdy nie spotkałam się we Włoszech z winogronami w pizzy serowej. Mogę być jednak w błędzie, więc jeżeli ma Pan jakiś link do źródła tych informacji, to byłabym bardzo wdzięczna za ich podesłanie, ponieważ chętnie bym się z nimi zapoznała 🙂
Gdzie mogę kupić taka okrągłą blaszkę
Moja jest stara jak swiat, ale na allegro jest tego multum.
Czy z tego przepisu wychodzi jedna pizza?
Tak, jedna pizza 🙂