
Domowy sos z kurek to świetny dodatek do wielu dań. Uwielbiam go przygotowywać! Świetnie pasuje zarówno do mięs jak i placków, a nawet gołąbków.
Sos kurkowy
Ten uniwersalny sos kurkowy wychodzi kremowy i aromatyczny. Jego wykonanie zajmuje maksymalnie 10 minut, więc w naprawdę szybkim czasie możesz wyczarować świetny dodatek do obiadu. Mój przepis na sos z kurek jest naprawdę banalnie prosty do zrobienia. Oprócz oczywiście kurek, potrzebna będzie śmietanka (ja najczęściej korzystam ze śmietanki kremówki 30%), cebula, czosnek i pietruszka. Doprawiam do smaku jedynie solą i pieprzem. Jestem ciekawa czy w podobny sposób przygotowujesz sos z kurek, daj znać w komentarzu.
Polecam wypróbować mój sos kurkowy w duecie z:
Jeśli nie ma sezonu na kurki to równie dobrze możesz je zastąpić pieczarkami. Przygotuj szybki sos pieczarkowy, osobno ugotuj makaron i ekspresowy obiad gotowy!
Do przygotowania sosu kurkowego używam mniejszej patelni, świetnie się nada średnica około 16-20 cm. Cebulę (moja była średniej wielkości) kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na maśle (ja użyłam klarowanego) wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku na małym ogniu. Cebula powinna się tylko delikatnie zeszklić. W tym czasie świeże kurki płuczemy zimną wodą np. na sitku. Jeśli masz tylko mrożone kurki, to najpierw należy je rozmrozić. Kurki lekko siekamy ostrym nożem. Jeśli wolisz to możesz je oczywiście bardzo drobno posiekać, ale w moim odczuciu sos z takimi większymi kawałkami kurek smakuje lepiej. Na podsmażoną cebulę wsypujemy kurki i całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy odrobinę więcej masła. Smażymy około 2-3 minut na średnim ogniu. Następnie wlewamy śmietankę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy na małym ogniu przez 4-5 minut. Sos powinien delikatnie zgęstnieć. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy z palnika. Gotowe!Przepis na: Sos z kurek
Łącznie: 10 min
Składniki:
Jak zrobić sos kurkowy?