Sos z kurek

4.5/5 (119 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

sos z kurek przepis

Domowy sos z kurek to świetny dodatek do wielu dań. Uwielbiam go przygotowywać! Świetnie pasuje zarówno do mięs jak i placków, a nawet gołąbków.

Sos kurkowy

Ten uniwersalny sos kurkowy wychodzi kremowy i aromatyczny. Jego wykonanie zajmuje maksymalnie 10 minut, więc w naprawdę szybkim czasie możesz wyczarować świetny dodatek do obiadu. Mój przepis na sos z kurek jest naprawdę banalnie prosty do zrobienia. Oprócz oczywiście kurek, potrzebna będzie śmietanka (ja najczęściej korzystam ze śmietanki kremówki 30%), cebula, czosnek i pietruszka. Doprawiam do smaku jedynie solą i pieprzem. Jestem ciekawa czy w podobny sposób przygotowujesz sos z kurek, daj znać w komentarzu.

Polecam wypróbować mój sos kurkowy w duecie z:

Jeśli nie ma sezonu na kurki to równie dobrze możesz je zastąpić pieczarkami. Przygotuj szybki sos pieczarkowy, osobno ugotuj makaron i ekspresowy obiad gotowy!

Przepis na: Sos z kurek

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 2 łyżki masła np. klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • sól i pieprz do smaku
Wyślij emailem

Jak zrobić sos kurkowy?


Krok 1

podsmażona cebula

Do przygotowania sosu kurkowego używam mniejszej patelni, świetnie się nada średnica około 16-20 cm.

Cebulę (moja była średniej wielkości) kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na maśle (ja użyłam klarowanego) wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku na małym ogniu. Cebula powinna się tylko delikatnie zeszklić.


Krok 2

sos kurkowy do mięsa

W tym czasie świeże kurki płuczemy zimną wodą np. na sitku. Jeśli masz tylko mrożone kurki, to najpierw należy je rozmrozić.

Kurki lekko siekamy ostrym nożem. Jeśli wolisz to możesz je oczywiście bardzo drobno posiekać, ale w moim odczuciu sos z takimi większymi kawałkami kurek smakuje lepiej.


Krok 3

jak zrobić sos kurkowy

Na podsmażoną cebulę wsypujemy kurki i całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy odrobinę więcej masła. Smażymy około 2-3 minut na średnim ogniu.


Krok 4

sos kurkowy do makaronu

Następnie wlewamy śmietankę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy na małym ogniu przez 4-5 minut. Sos powinien delikatnie zgęstnieć.

Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy z palnika. Gotowe!


sos z kurek

sos z kurek przepis

sos kurkowy

jak zrobić sos z kurek

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 119

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments