Domowy sos z kurek to świetny dodatek do wielu dań. Uwielbiam go przygotowywać! Świetnie pasuje zarówno do mięs jak i placków, a nawet gołąbków.
Sos kurkowy
Ten uniwersalny sos kurkowy wychodzi kremowy i aromatyczny. Jego wykonanie zajmuje maksymalnie 10 minut, więc w naprawdę szybkim czasie możesz wyczarować świetny dodatek do obiadu. Mój przepis na sos z kurek jest naprawdę banalnie prosty do zrobienia. Oprócz oczywiście kurek, potrzebna będzie śmietanka (ja najczęściej korzystam ze śmietanki kremówki 30%), cebula, czosnek i pietruszka. Doprawiam do smaku jedynie solą i pieprzem. Jestem ciekawa czy w podobny sposób przygotowujesz sos z kurek, daj znać w komentarzu.
Polecam wypróbować mój sos kurkowy w duecie z:
- Placki ziemniaczane – najlepszy przepis! >>
- Placki z cukinii >>
- Kotleciki siekane z kurczakiem i cukinią >>
Jeśli nie ma sezonu na kurki to równie dobrze możesz je zastąpić pieczarkami. Przygotuj szybki sos pieczarkowy, osobno ugotuj makaron i ekspresowy obiad gotowy!
Przepis na: Sos z kurek
Składniki:
- 250 g kurek
- 2 łyżki masła np. klarowanego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- sól i pieprz do smaku
Zobacz również:
Jak zrobić sos kurkowy?
Krok 1
Cebulę (moja była średniej wielkości) kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na maśle (ja użyłam klarowanego) wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku na małym ogniu. Cebula powinna się tylko delikatnie zeszklić.
Krok 2
Kurki lekko siekamy ostrym nożem. Jeśli wolisz to możesz je oczywiście bardzo drobno posiekać, ale w moim odczuciu sos z takimi większymi kawałkami kurek smakuje lepiej.
Krok 3
Krok 4
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy z palnika. Gotowe!
Komentarze