Pesto z bazylii

4.9/5 (163 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii jest bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Uwielbiam jego zapach – świeża bazylia pachnie obłędnie… Można je zrobić naprawdę w ekspresowym tempie. Jestem pewna, że podbije Twoje kubki smakowe!

Przepis na pesto

Zielone pesto można przygotować przy pomocy blendera ręcznego lub moździerza. Jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Zrobisz je już w 5 minut! To fantastyczny dodatek do wielu przekąsek imprezowych, pieczywa czy makaronu. Ostatnio jak upiekłam bułeczki pszenne to podałam je z dodatkiem pesto i szynki parmeńskiej i to była naprawdę pyszna kolacja.

świeża bazylia

Ja najczęściej kupuję świeżą bazylię w doniczce. Jest ona dostępna w wielu większych sklepach jak Lidl, Biedronka czy Auchan.

Przepis na: Pesto z bazylii

Składniki:

  • 30-35 g listków świeżej bazylii
  • 40 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
  • 40 g sera parmezan
  • 60 ml oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Pesto z bazylii - przepis krok po kroku


Krok 1

Pesto z bazylii jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Może ono stanowić dodatek do makaronu (więc w tym czasie możesz już nastawić sobie dowolny makaron do ugotowania w lekko osolonej wodzie), ale także do świetny dodatek do różnych przekąsek imprezowych itp.

Z podanych składników – możemy otrzymać ilość pesto odpowiednią do makaronu dla 3 osób.

Będziemy potrzebować przede wszystkim świeże liście bazylii (około 30-35 g). Ja kupuję większą doniczkę w marketach typu Lidl czy Biedronka. 


Krok 2

Orzeszki pini lub nerkowca (około 40 g) podprażamy na suchej patelni przez około 3 minuty. 


Krok 3

Do miski dodajemy świeże liście bazylii, podprażone orzechy, starty ser parmezan (40 g), oliwę (60 ml), a także mały ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu (czarnego lub cytrynowego, najlepiej świeżo zmielonego).

PS. Twoje pesto może mieć nieco gorzkawy posmak, jeśli użyta oliwa będzie gorzka, dość wyrazista.  


Krok 4

Pesto z bazylii

Całość blendujemy za pomocą ręcznego blendera lub w moździerzu. Gotowe! Pamiętaj, aby przechowywać gotowe pesto w lodówce (nawet przez 2 tygodnie), w zamkniętym słoiczku, aby nie wyschło.

Domowe pesto sprawdzi się super do wielu przekąsek imprezowych jak domowe grzanki, bruschetta, czy makaronu. Polecam wypróbować mój przepis makaron z pesto, suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi – palce lizać!


Pesto

Pesto

 

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 163

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasiks
Kasiks
2 lat temu

Robiłam i wyszło pychota, znacznie lepsze niż ze sklepu 🙂 Świetny dodatek do kanapek. Tylko, że ja zrobiłam z orzechami włoskimi, bo tylko takie miałam akurat

Zielone pesto

Zielone pesto bazyliowe, znane także jako pesto alla genovese to zielony sos, który wywodzi się z Włoch, a dokładnie z Genui z regionu Liguria. Jego nazwa prawdopodobnie wywodzi się z włoskiego czasownika “pestare” oznaczającego “miażdżyć” lub “zgnieść”. Ta nazwa odnosi się do tradycyjnego sposobu wytwarzania pesto z bazylii, którego składniki takie jak liście bazylii, oliwa z oliwek (extra virgin z pierwszego tłoczenia), starty twardy ser (najczęściej parmezan), orzeszki piniowe, czosnek i sól, miażdżyło się w moździerzu. Istnieje też wersja Sycylijska (pesto alla siciliana), która w odróżnieniu od standardowej wersji (pesto alla genovese) zawiera w swoim składzie również suszone pomidory, które najczęściej suszyły się na sycylijskim słońcu.

Pesto z bazylii

Pesto bazyliowe to świetny dodatek do wielu włoskich dań i nie tylko! Pesto z bazylii serwowane jest tradycyjne do pieczywa, makaronu, sałatek, serów lub innych dań takich jak chociażby pizza. Warto jednak pamiętać, że pesto bazyliowe nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia otrzymuje nieprzyjemny gorzki smak, więc jeżeli robimy jakieś dania z makaronem lub pizzę na obiad, to pamiętajmy żeby dodać ją po podgrzaniu wszystkich innych składników. Jeżeli przygotowujemy domowe pesto z bazylii, to pamiętajmy też o właściwym przechowywaniu. Najlepiej przechowywać pesto bazyliowe w lodówce, w zakręconym słoiczku, tak aby nie wyschło. Pesto możemy przechowywać nawet dwa tygodnie.

Pesto z bazylią

Osobiście uwielbiam pesto z bazylii i chętnie używam go w kuchni. Ten zielony sos jest bardzo wyrazisty i potrafi całkowicie odmienić danie. Czas przygotowania to zaledwie 5 minut, a potrafimy uzyskać nowy, fantastyczny smak na kanapce, makaronie czy pizzy. Domowe pesto smakuje o niebo lepiej, niż to ze słoiczka ze sklepu. Aby przygotować pesto z bazylii możemy przygotować klasycznie w moździerzu, użyć malaksera albo zmiksować blenderem. Przepis na pesto z bazylią jest banalnie prosty i zawsze wyjdzie pyszne. Jeżeli nie masz akurat orzeszków piniowych, to możesz wykorzystać orzechy nerkowca, orzechy włoskie lub nawet migdały.

RozwińZwiń