Dodatki do obiaduImprezaKuchnia włoskaKuchnie świataObiadySosySpecjalne okazje

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii jest bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Uwielbiam jego zapach – świeża bazylia pachnie obłędnie… Można je zrobić naprawdę w ekspresowym tempie. Jestem pewna, że podbije Twoje kubki smakowe!

Przepis na pesto

Zielone pesto można przygotować przy pomocy blendera ręcznego lub moździerza. Jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Zrobisz je już w 5 minut! To fantastyczny dodatek do wielu przekąsek imprezowych, pieczywa czy makaronu. Ostatnio jak upiekłam bułeczki pszenne to podałam je z dodatkiem pesto i szynki parmeńskiej i to była naprawdę pyszna kolacja.

świeża bazylia

Ja najczęściej kupuję świeżą bazylię w doniczce. Jest ona dostępna w wielu większych sklepach jak Lidl, Biedronka czy Auchan.

Przepis na: Pesto z bazylii

 Łącznie: 5 min

Składniki:

  • 50 g listków świeżej bazylii
  • 40 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
  • 40 g sera parmezan
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Pesto z bazylii przepis krok po kroku:

składniki na pesto
Krok 1 

Pesto z bazylii jest bardzo proste do przygotowania. Można wszystkie składniki zblendować za pomocą blendera ręcznego lub użyć moździerza.

Do wysokiego naczynia dodajemy orzechy nerkowca (40 g, można zastąpić orzeszkami piniowymi), ząbek czosnku, oliwę z oliwek (50 ml), a także starty na tarce parmezan (40 g).


składniki do pesto bazyliowego
Krok 2 

Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, a także świeże listki bazylii. Ja najczęściej kupuję bazylię w doniczce z Lidla czy Biedronki.


domowe pesto zielone
Krok 3 

Całość blendujemy za pomocą ręcznego blendera. Gotowe! Pamiętaj, aby przechowywać gotowe pesto w lodówce (nawet przez 2 tygodnie), w zamkniętym słoiczku, aby nie wyschło.

Domowe pesto sprawdzi się super do wielu przekąsek imprezowych, czy makaronu. Polecam wypróbować mój przepis makaron z pesto, suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi – palce lizać!


pesto przepis

przepis na pesto

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 121

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasiks
2 miesięcy temu

Robiłam i wyszło pychota, znacznie lepsze niż ze sklepu 🙂 Świetny dodatek do kanapek. Tylko, że ja zrobiłam z orzechami włoskimi, bo tylko takie miałam akurat

Zielone pesto

Zielone pesto bazyliowe, znane także jako pesto alla genovese to zielony sos, który wywodzi się z Włoch, a dokładnie z Genui z regionu Liguria. Jego nazwa prawdopodobnie wywodzi się z włoskiego czasownika “pestare” oznaczającego “miażdżyć” lub “zgnieść”. Ta nazwa odnosi się do tradycyjnego sposobu wytwarzania pesto z bazylii, którego składniki takie jak liście bazylii, oliwa z oliwek (extra virgin z pierwszego tłoczenia), starty twardy ser (najczęściej parmezan), orzeszki piniowe, czosnek i sól, miażdżyło się w moździerzu. Istnieje też wersja Sycylijska (pesto alla siciliana), która w odróżnieniu od standardowej wersji (pesto alla genovese) zawiera w swoim składzie również suszone pomidory, które najczęściej suszyły się na sycylijskim słońcu.

Pesto z bazylii

Pesto bazyliowe to świetny dodatek do wielu włoskich dań i nie tylko! Pesto z bazylii serwowane jest tradycyjne do pieczywa, makaronu, sałatek, serów lub innych dań takich jak chociażby pizza. Warto jednak pamiętać, że pesto bazyliowe nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia otrzymuje nieprzyjemny gorzki smak, więc jeżeli robimy jakieś dania z makaronem lub pizzę na obiad, to pamiętajmy żeby dodać ją po podgrzaniu wszystkich innych składników. Jeżeli przygotowujemy domowe pesto z bazylii, to pamiętajmy też o właściwym przechowywaniu. Najlepiej przechowywać pesto bazyliowe w lodówce, w zakręconym słoiczku, tak aby nie wyschło. Pesto możemy przechowywać nawet dwa tygodnie.

Pesto z bazylią

Osobiście uwielbiam pesto z bazylii i chętnie używam go w kuchni. Ten zielony sos jest bardzo wyrazisty i potrafi całkowicie odmienić danie. Czas przygotowania to zaledwie 5 minut, a potrafimy uzyskać nowy, fantastyczny smak na kanapce, makaronie czy pizzy. Domowe pesto smakuje o niebo lepiej, niż to ze słoiczka ze sklepu. Aby przygotować pesto z bazylii możemy przygotować klasycznie w moździerzu, użyć malaksera albo zmiksować blenderem. Przepis na pesto z bazylią jest banalnie prosty i zawsze wyjdzie pyszne. Jeżeli nie masz akurat orzeszków piniowych, to możesz wykorzystać orzechy nerkowca, orzechy włoskie lub nawet migdały.

Back to top button