
Pesto z bazylii jest bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Uwielbiam jego zapach – świeża bazylia pachnie obłędnie… Można je zrobić naprawdę w ekspresowym tempie. Jestem pewna, że podbije Twoje kubki smakowe!
Przepis na pesto
Zielone pesto można przygotować przy pomocy blendera ręcznego lub moździerza. Jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Zrobisz je już w 5 minut! To fantastyczny dodatek do wielu przekąsek imprezowych, pieczywa czy makaronu. Ostatnio jak upiekłam bułeczki pszenne to podałam je z dodatkiem pesto i szynki parmeńskiej i to była naprawdę pyszna kolacja.
Ja najczęściej kupuję świeżą bazylię w doniczce. Jest ona dostępna w wielu większych sklepach jak Lidl, Biedronka czy Auchan.
Przepis na: Pesto z bazylii
Łącznie: 5 min
Składniki:
- 50 g listków świeżej bazylii
- 40 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
- 40 g sera parmezan
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 mały ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Pesto z bazylii przepis krok po kroku:
Pesto z bazylii jest bardzo proste do przygotowania. Można wszystkie składniki zblendować za pomocą blendera ręcznego lub użyć moździerza.
Do wysokiego naczynia dodajemy orzechy nerkowca (40 g, można zastąpić orzeszkami piniowymi), ząbek czosnku, oliwę z oliwek (50 ml), a także starty na tarce parmezan (40 g).
Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, a także świeże listki bazylii. Ja najczęściej kupuję bazylię w doniczce z Lidla czy Biedronki.
Całość blendujemy za pomocą ręcznego blendera. Gotowe! Pamiętaj, aby przechowywać gotowe pesto w lodówce (nawet przez 2 tygodnie), w zamkniętym słoiczku, aby nie wyschło.
Domowe pesto sprawdzi się super do wielu przekąsek imprezowych, czy makaronu. Polecam wypróbować mój przepis makaron z pesto, suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi – palce lizać!
Robiłam i wyszło pychota, znacznie lepsze niż ze sklepu 🙂 Świetny dodatek do kanapek. Tylko, że ja zrobiłam z orzechami włoskimi, bo tylko takie miałam akurat