Pesto z bazylii jest bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Uwielbiam jego zapach – świeża bazylia pachnie obłędnie… Można je zrobić naprawdę w ekspresowym tempie. Jestem pewna, że podbije Twoje kubki smakowe!
Przepis na pesto
Zielone pesto można przygotować przy pomocy blendera ręcznego lub moździerza. Jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Zrobisz je już w 5 minut! To fantastyczny dodatek do wielu przekąsek imprezowych, pieczywa czy makaronu. Ostatnio jak upiekłam bułeczki pszenne to podałam je z dodatkiem pesto i szynki parmeńskiej i to była naprawdę pyszna kolacja.
Ja najczęściej kupuję świeżą bazylię w doniczce. Jest ona dostępna w wielu większych sklepach jak Lidl, Biedronka czy Auchan.
Przepis na: Pesto z bazylii
Składniki:
- 30-35 g listków świeżej bazylii
- 40 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
- 40 g sera parmezan
- 60 ml oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Pesto z bazylii - przepis krok po kroku
Krok 1
Z podanych składników – możemy otrzymać ilość pesto odpowiednią do makaronu dla 3 osób.
Będziemy potrzebować przede wszystkim świeże liście bazylii (około 30-35 g). Ja kupuję większą doniczkę w marketach typu Lidl czy Biedronka.
Krok 2
Krok 3
PS. Twoje pesto może mieć nieco gorzkawy posmak, jeśli użyta oliwa będzie gorzka, dość wyrazista.
Krok 4
Domowe pesto sprawdzi się super do wielu przekąsek imprezowych jak domowe grzanki, bruschetta, czy makaronu. Polecam wypróbować mój przepis makaron z pesto, suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi – palce lizać!
Komentarze
Robiłam i wyszło pychota, znacznie lepsze niż ze sklepu 🙂 Świetny dodatek do kanapek. Tylko, że ja zrobiłam z orzechami włoskimi, bo tylko takie miałam akurat