Makaron z pesto, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybki obiad. Do tego wierzch posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi… No palce lizać!
Makaron z pesto bazyliowym
Uwielbiam domowe pesto z bazylii. Jest niezwykle szybkie, proste do wykonania i bardzo aromatyczne. Jeśli jednak wolicie to możecie je kupić gotowe w słoiczku (jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, mi smakuje np. z Lidla) i tym samym jeszcze bardziej przyspieszyć sobie proces wykonania tego dania. Jeżeli chcesz to do tej potrawy możesz użyć dowolnego makaronu np. tagliatelle, pappardelle, spaghetti czy penne. Jaki po prostu wolisz!
Makaron z pesto bazyliowym wzbogacony o szynkę parmeńską, orzechy włoskie i suszone pomidory jest niezwykle smaczny. W tak krótkim czasie można zaserwować naprawdę genialny obiad! Koniecznie wypróbuj!
Przepis na: Makaron z pesto, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 50 g listków świeżej bazylii
- 40 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
- 40 g sera parmezan
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 mały ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
- 70 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 90 g suszonych pomidorów w oleju
- garść orzechów włoskich
- odrobina oleju
Zobacz również:
Makaron z pesto przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 4
Krok 5
Opcjonalnie można udekorować jeszcze kilkoma listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Komentarze