Kurczak w sosie koperkowym z dodatkiem makaronu penne to jeden z szybszych pomysłów na obiad. Sycący i bardzo smaczny. To danie przygotujesz w 20 minut!
Pierś z kurczaka w sosie
Gdy byłam na studiach to często przygotowywałam sobie na obiad pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem świeżych ziół np. koperku czy natki pietruszki. Uwielbiam taki kremowy, delikatny sos chociaż czasem dodawałam do niego odrobinę wyrazistego sera np. parmezan co sprawiało, że całość wychodziła jeszcze smaczniejsza. Do tego pasuje świetnie makaron (w sumie obojętnie jaki, może być penne, spaghetti, świderki itp) czy nawet ryż biały.
Przepis na: Kurczak w sosie koperkowym
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml wody lub bulionu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 150-200 g makaronu np. penne
Zobacz również:
Kurczak w sosie koperkowym – przepis krok po kroku:
Krok 1
Jeśli chcesz zrobić większą ilość tego dania to po prostu pomnóż składniki razy 2 lub więcej.
Zaczynamy od pokrojenia mięsa (około 400-450 g) w kostkę.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie według wskazań producenta na opakowaniu.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Jeśli chcecie uzyskać bardziej wyrazisty smak sosu to polecam do niego dodać 1-2 łyżki startego sera np. parmezan.
Krok 6
Gorący, odcedzony makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy. Posypujemy jeszcze świeżym, drobno pokrojonym koperkiem.
Tak jak pisałam na początku wpisu, z przepisu wychodzą dwie spore porcje.
Kurczak w sosie koperkowym od razu nakładamy na talerze i ze smakiem zjadamy! Smacznego.
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Komentarze
czy mąka jest niezbędna ??
Można pominąć, ale wyjdzie wtedy rzadki sos 🙂
Przepis prosty i smaczny. Dla lepszego smaku mięsa poradziłabym przyprawić jeszcze w misce i wymieszać z odrobina mleka. Efekt będzie taki ze mięso będzie smakować i nie będzie suche. Bo przyparawiajac na patelni nie czekając aż przyprawy „wejdą „ w mięso tracimy smak a mięso niestety jak podeszwa
Nigdy mięso nie wyszło mi jak podeszwa. Jeśli wychodzi twarde to nie wina przypraw tylko zbyt długiego smażenia 🙂
Czy samego kurczaka przygotowanego w taki sposób można podać do ziemniaków?
Oczywiście 🙂
Bardzo pyszny obiad,ja podwoiłam poracje i starczyło dla 4 osobowej rodziny,co mnie cieszy to fakt,że dzieciom smakowało 🙂
No to super! 🙂