Kurczak w sosie koperkowym

4.8/5 (57 ocen)
To proste i smaczne danie przygotujesz w kilka minut, z zaledwie kilku składników. Kurczak w sosie koperkowym to świetny pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny.

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym z dodatkiem makaronu penne to jeden z szybszych pomysłów na obiad. Sycący i bardzo smaczny. To danie przygotujesz w 20 minut!

Pierś z kurczaka w sosie

Gdy byłam na studiach to często przygotowywałam sobie na obiad pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem świeżych ziół np. koperku czy natki pietruszki. Uwielbiam taki kremowy, delikatny sos chociaż czasem dodawałam do niego odrobinę wyrazistego sera np. parmezan co sprawiało, że całość wychodziła jeszcze smaczniejsza. Do tego pasuje świetnie makaron (w sumie obojętnie jaki, może być penne, spaghetti, świderki itp) czy nawet ryż biały.

Przepis na: Kurczak w sosie koperkowym

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 150-200 g makaronu np. penne
Wyślij emailem

Kurczak w sosie koperkowym – przepis krok po kroku:


Krok 1

Kurczak w sosie koperkowym, 1

Kurczak w sosie koperkowym to proste i szybkie do przygotowania danie. Z przepisu wychodzą porcje dla dwóch osób.

Jeśli chcesz zrobić większą ilość tego dania to po prostu pomnóż składniki razy 2 lub więcej.

Zaczynamy od pokrojenia mięsa (około 400-450 g) w kostkę.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie według wskazań producenta na opakowaniu.


Krok 2

Kurczak w sosie koperkowym, 2

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej (1 lub 2 łyżki) i posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli wtedy dodajemy mięso. Posypujemy je przyprawami: solą (1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem (większa szczypta), ziołami prowansalskimi (1/4 łyżeczki), a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek).


Krok 3

Kurczak w sosie koperkowym, 3

Mieszamy cały czas. Mięso po około 3-4 minutach smażenia na średnim ogniu powinno już nie być surowe w środku.


Krok 4

Kurczak w sosie koperkowym, 4

Wlewamy wodę lub bulion np z rosołu (około 100 ml) oraz śmietankę (200 ml, ja użyłam śmietanki 30%, jednak jeśli wolicie możecie użyć śmietany 18%) wymieszaną w kubku z łyżeczką mąki pszennej. Posypujemy także posiekanym koperkiem (1 płaska łyżka). Gotujemy na małym lub średnim ogniu przez około 3-4 minuty.


Krok 5

Kurczak w sosie koperkowym, 5

Po chwili sos powinien nieco zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Jeśli chcecie uzyskać bardziej wyrazisty smak sosu to polecam do niego dodać 1-2 łyżki startego sera np. parmezan.


Krok 6

Kurczak w sosie koperkowym, 6

Gorący, odcedzony makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy. Posypujemy jeszcze świeżym, drobno pokrojonym koperkiem.

Tak jak pisałam na początku wpisu, z przepisu wychodzą dwie spore porcje.

Kurczak w sosie koperkowym od razu nakładamy na talerze i ze smakiem zjadamy! Smacznego.

Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>


Kurczak w sosie koperkowym, 7

Kurczak w sosie koperkowym, 8

Kurczak w sosie koperkowym, 9

Kurczak w sosie koperkowym, 10

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 57

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ALa
ALa
14 godzin temu

czy mąka jest niezbędna ??

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Przepis prosty i smaczny. Dla lepszego smaku mięsa poradziłabym przyprawić jeszcze w misce i wymieszać z odrobina mleka. Efekt będzie taki ze mięso będzie smakować i nie będzie suche. Bo przyparawiajac na patelni nie czekając aż przyprawy „wejdą „ w mięso tracimy smak a mięso niestety jak podeszwa

Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Czy samego kurczaka przygotowanego w taki sposób można podać do ziemniaków?

zupcia91
zupcia91
11 miesięcy temu

Bardzo pyszny obiad,ja podwoiłam poracje i starczyło dla 4 osobowej rodziny,co mnie cieszy to fakt,że dzieciom smakowało 🙂

Kurczak w sosie śmietanowo koperkowym

Muszę przyznać, że dania z kurczakiem w roli głównej na moim stole pojawiają się bardzo często i jest to zdecydowanie najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Same filety z kurczaka można przygotować na tysiące sposobów. Przygotowanie najczęściej trwa znaczniej krócej niż np. wołowiny i osobiście jest mi lżej na żołądku jak korzystam z drobiu w swoich potrawach. Tym razem na moim stole pojawił się kurczak w sosie śmietanowo koperkowym, ponieważ miałam niewiele czasu na przygotowanie obiadu i również mało składników. Dodatkowo samego kurczaka w sosie koperkowym zrobiłam na jednej patelni, tak aby jak najmniej garnków zużyć do przygotowania. Oczywiście osobno musiałam jeszcze ugotować makaron.

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym

Muszę przyznać, że ta pierś z kurczaka w sosie koperkowym wyszła naprawdę rewelacyjna. Jak dla mnie, to taki syty obiad do przygotowania w kilka chwil jest zbawienny, kiedy akurat nie mam za wiele czasu na przygotowywanie posiłku. Ten filet z kurczaka w sosie koperkowym ja najbardziej lubię podawać z makaronem typu penne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby podawać go z ryżem, ulubioną kaszą czy ziemniakami. Przepis jest na tyle uniwersalny, że w każdej propozycji podania smakuje rewelacyjnie. Główną rolę odgrywa tutaj sos śmietanowy, który przygotowuję na bazie śmietanki kremówki. Muszę przyznać, że w wielu przepisach na sosy ją wykorzystuję, dlatego dania stają się bardziej delikatne, mniej suche i po prostu smaczniejsze.

RozwińZwiń